Факултет за музичка академија

• Креатор на темата Креатор на темата Indigo
  • Време на започнување Време на започнување

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Свирам гитара година ипол+, и би сакал да се запишам на овој факултет наредната година, притоа интензивно вежбајќи и подобрувајќи ги моите способности на инструментот во нареднава година.
Кои се условите кои јас треба да ги исполнам за да можам да се запишам тука? Како се одвива приемниот испит/ аудиција / whatever it is?
Искуства? Совети ?

##
Насловот сменете ми го, „Факултет за музичка уметност“ * :D

Последно уредено:
Мене ме примија со видео снимка од БТР како доказ, свирев на сунет во шутка. Малку мрчеа зошто го утнав троа солото, ама тоа е, Џагуар не е за на сунет.

Да имаш врски, петки и да ги поминеш приемните. Али тие што се за инструменти, зафатени се од старт да знаеш пошто многу малце луѓе примаат и влагаат или инзвонредни таленти или со врски, једино ако се бутнеш у смерот за музичка теорија.
Мене ме примија со видео снимка од БТР како доказ, свирев на сунет во шутка. Малку мрчеа зошто го утнав троа солото, ама тоа е, Џагуар не е за на сунет.
Ти реков у фригијска, а не хроматици.

На отсек гитара примаат двајца преку сила и тоа тренирани гитаристи (од деца), на испит свириш скали, етиди, технички дела... не акорди така да не си го губи времето. Музика и тенис може смешна е споредбава но со овие работи треба да си од 5, 6 години ти ваљда имаш 17 жал ми е но ,,стара“ си

Кај си одбрал ти гитарата на Ленон, е таму ќе треба да покажеш свирење,
абре запиши тупан или тарабука смер, па какви дечки на познати фраери завршија иако беа тупани,важно земаа диплома,
ама сега тупаат по Београду,Загребу, и Бечу.

Како што рекоа погоре, многу мал број примаат на инструменталните смерови па затоа тие си ги резевираат за нивни луѓе. Мала е веројатноста дека ќе влезеш.
А и да те примат, прашање е после каде со таа диплома ?
Професионалец може и без школо да се стане. Само продолжи да вежбаш интензивно.
Нормално и академијата има голем удел, но според мене не вреди 4 години да изгубиш на овој факултет (можеби грешам)

На отсек гитара примаат двајца преку сила и тоа тренирани гитаристи (од деца), на испит свириш скали, етиди, технички дела... не акорди така да не си го губи времето. Музика и тенис може смешна е споредбава но со овие работи треба да си од 5, 6 години ти ваљда имаш 17 жал ми е но ,,стара“ си

Jas mnogu retko sviram akordi.. dosta sum fokusiran na tehnika/ brzina -alternate/economy picking, vibrato.. solazite na bark at the moon i mr crowley se najteskite sto sum sposoben da gi sviram. Dzirni gi na youtube ako se razbiras.
Malce mi go skrsivte filmot sega.. kolku % si siguren deka primaat max. dvajca na otsek gitara? Pravime muabet za smer moderni zanrovi sto bil 'skoro' voveden..

Како што рекоа погоре, многу мал број примаат на инструменталните смерови па затоа тие си ги резевираат за нивни луѓе. Мала е веројатноста дека ќе влезеш.
А и да те примат, прашање е после каде со таа диплома ?
Професионалец може и без школо да се стане. Само продолжи да вежбаш интензивно.
Нормално и академијата има голем удел, но според мене не вреди 4 години да изгубиш на овој факултет (можеби грешам)

Ovoj e edinstven fakultet na koj bi odel.. ako ne odam tuka ke si ostanam klosar najverojatno.. ne idam zaradi diplomata tuku za da mi pomogne da stanam one of the greatest that ever lived a uz pat i moite nema da se sramat od mene ke recat eve sinot zavrsi fakultet.

Jas mnogu retko sviram akordi.. dosta sum fokusiran na tehnika/ brzina -alternate/economy picking, vibrato.. solazite na bark at the moon i mr crowley se najteskite sto sum sposoben da gi sviram. Dzirni gi na youtube ako se razbiras.
Malce mi go skrsivte filmot sega.. kolku % si siguren deka primaat max. dvajca na otsek gitara? Pravime muabet za smer moderni zanrovi sto bil 'skoro' voveden..

Ovoj e edinstven fakultet na koj bi odel.. ako ne odam tuka ke si ostanam klosar najverojatno.. ne idam zaradi diplomata tuku za da mi pomogne da stanam one of the greatest that ever lived a uz pat i moite nema da se sramat od mene ke recat eve sinot zavrsi fakultet.
А оти не пробаш Бугарија или проблем ти се финансиите? Пејчино и другарче мое завршија токму во Бугарија гитара :)

6 примаат во државна и 5 во приватна квота
http://ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_Konkurs_za_I_ciklus_2014-2015_405231.pdf

За разлика од минатата година (4 и 3), ја зголемиле бројката годинава

Еве прочитав 11 примале али во твојов смер пак ќе ти искочи негде двајца, останатото ваљда ќе бидат класичари. Поим неам за смеров секоја година експериментираат нешто (и пола од нив пропаѓаат) најмногу ради финансиската криза што ја има Фму, али и еве да те примат каде после за работа кога ќе дипломираш? Премногу се професори по гитара, за 4 години пак да не правиме муабет, да ги ринеш со лопата. Ни врски нема да те убутаат ни по приватни ни по државни школи. Или планираш со соло настапи да заработуваш? Да, у некоја нормална земја. Бугарија да завршиш ти е катастрофална опција ако планираш да се враќаш во Мк, за работа секогаш предност имале дипломите од фму па после све остало, знам звучам сурово али боље запиши нешто друго и биди ѕвер аматер по гитара, заеби факултетов нема леб.

Еве прочитав 11 примале али во твојов смер пак ќе ти искочи негде двајца, останатото ваљда ќе бидат класичари. Поим неам за смеров секоја година експериментираат нешто (и пола од нив пропаѓаат) најмногу ради финансиската криза што ја има Фму, али и еве да те примат каде после за работа кога ќе дипломираш? Премногу се професори по гитара, за 4 години пак да не правиме муабет, да ги ринеш со лопата. Ни врски нема да те убутаат ни по приватни ни по државни школи. Или планираш со соло настапи да заработуваш? Да, у некоја нормална земја. Бугарија да завршиш ти е катастрофална опција ако планираш да се враќаш во Мк, за работа секогаш предност имале дипломите од фму па после све остало, знам звучам сурово али боље запиши нешто друго и биди ѕвер аматер по гитара, заеби факултетов нема леб.

Vidi nemam nekoi tendencii za mnogu pari.. ali imam pregolema zelba da uspeam vo nevozmoznoto - makedonija. Povtorno, pod uspeh ne podrazbiram pari.
Na nitu eden drug fakultet ne bi mozel da se zapisam i da ucam bidejki nisto drugo ne me interesira. .. uste mi e tesko da se pomiram deka pocnuva borbata za opstanok i zavrsuva zabavata..

Vidi nemam nekoi tendencii za mnogu pari.. ali imam pregolema zelba da uspeam vo nevozmoznoto - makedonija. Povtorno, pod uspeh ne podrazbiram pari.
Na nitu eden drug fakultet ne bi mozel da se zapisam i da ucam bidejki nisto drugo ne me interesira. .. uste mi e tesko da se pomiram deka pocnuva borbata za opstanok i zavrsuva zabavata..
Мора да мислиш на пари и работи, нема ваљда на твоите да рачунаш цел живот. Чим се впушташ во уметност тука знај дека носи огромен ризик. Ти си знаеш

Не ти треба факс за да успееш ко гитарист. Не си го троши времето за џабе. Симни книги музичка теорија, и сам научи го тоа што ти треба. И свири акорди, рифови курци палци. Пропратно ќе ти станат јасни солажите од музички аспект. Брзина и техника се продукти што доаѓаат со време и ако се фокусираш исклучиво на нив ко што праиш ќе фејлнеш на музички план, може да имаш проблеми со концепирање на ритам итн.
Source: Самоук гитарист сум 5-6 години, и тазе сајзерист. Ти ги кажувам стварите што не ми ги кажале мене.

Касниш едно 40-50 години. Гитарата почнува и завршшува со Хендрикс.

Касниш едно 40-50 години. Гитарата почнува и завршшува со Хендрикс.

Hendrix бил револуционерен, и музикално и на сцена но и по него музиката продолжува да еволуира се до појавата на grunge, alternative rock.
Секој со своето мислење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom