Од 24-26 јуни оди во Бугарска амбасада, тогаш ти е приемот на документи. Малку касно ти текнало, али имаш времеЌе ве замолам некој да ми одговоре, колку отприлика ќе чини студирањето во Бугарија ако одиш како студент од странство а не со пишување на бугарска националност или сл како што овде нешто прочитав, и дали треба претходно некои интервјуа, приемни испити, или нешто такво? И дали е сега касно за пријавување или не.. А инаку сакам да се запишам на специјално образование, односно работа со деца или возрасни со пречки во развојот, како аутисти или сл, но не знам ни дали има нешто такво во Бугарија?? Секоја информација е добродојдена
Зошто да се иселуваш, Грујо вика со 200 евра плата може да живееме како Швајцарци.Ај ќе ве молам некој нека напише се што знае за медицинскиот факултет во Софија. Сакам таму да се запишам таму наредната година. Ме интересира кои документи треба да се предадат и дали треба да бидат преведени на Бугарски јазик? Исто така колку чини една година во државна квота? Колку вкупно отприлика ќе ми требаат пари за една учебна година (со вклучени трошоци за кирија, јадење, за факултетот, за книгги итн.) Требаат ли и таму високи оценки како кај нашиов медицински факултет, и дали бараат резултати од државната матура или само им треба дипломата од средно? Јас учам во средно медицинско во Скопје и незнам колкава шанса имам да се запишам во Софија. Инаку бии учел и во Скопје на медицинскиот факултет но дипломата од овој факултет не е призната во Европа, а после факултет сакам да се одселам од Мк. Ај некој што знае нека пише што е можно појасно.
Да во 2015 ќе се запишувам, и имаш право ќе си прашам во Амбасадата на Бугарија во Скопје. Само незнам како ќе го научам јазикот некако тежок ми изгледаЗошто да се иселуваш, Грујо вика со 200 евра плата може да живееме како Швајцарци.
Шала на страна, сега завршуваш средно или во 2015? Ако во 2015, има време, ќе си одиш во март/април во амбасада и ќе ти објаснат се. Инаку, документите не треба да биднат преведени на бугарски јазик, туку само заверени кај нотар. Една година чини симболични 100-200 евра. Ако живееш во студенски дом и со 150 евра би можел да поминеш, ако живееш во стан со цимери, со 200-250 евра зависно од станот и бројот на цимери. Оценките од тука од средно и од матура не ти играат пресудна улога во запишувањето на факултетот. Најголемо влијание, и пресуден фактор е приемниот испит по бугарски јазик и литература и историја кој се полага на 4 јули оваа година во Софија. Тестот има 40 прашања, 25 од бг јазик и лит. и 15 од бг историја. Имаш огромни шанси да се запишеш затоа што има 150 места за македонци, од кои мислам дека 8-9 сигурно се за медицина.
Ти полагаш?У петок е приемниот испит, со среќа на сите што ќе полагаат.
даТи полагаш?
За кој факултет ако не е тајна? Бтв те знам од бадијала, не сум знаел дека сме генерација
Informaciski sistemi na sofiskiot univerzitet mi e prva opcija. Inace koj si od badijala, jas ne sum istiot radnaskela od bda, i toj e na kajgana samo pod drug nik.За кој факултет ако не е тајна? Бтв те знам од бадијала, не сум знаел дека сме генерација
Јазикот НЕ Е ЛЕСЕН ама граматиката е 1:1 со македонскиот. Инаку размисли пред да студираш во Бугарија. Образованието им е признаено во еу Но само за понатамошно образование а не и за работа.Да во 2015 ќе се запишувам, и имаш право ќе си прашам во Амбасадата на Бугарија во Скопје. Само незнам како ќе го научам јазикот некако тежок ми изгледа
Образованието е признато 100% и за продолжување на обуката и за работа. А компјутерските науки се најмногу барани од кандидат-студентите и најмногу перспективни. Мислењето за бугарските ИТ специјалисти е многу добро, за разлика од тоа за индиските.Јазикот НЕ Е ЛЕСЕН ама граматиката е 1:1 со македонскиот. Инаку размисли пред да студираш во Бугарија. Образованието им е признаено во еу Но само за понатамошно образование а не и за работа.
Компјутерски науки немаат перспектива зашто индија и кина веќе штанцаат магистри.
Ком културниот центар има интензивен курс. Во повекето случаи има и средба со веке дипломирали во Бугариja струденти за да можат да обменат изкуство.Да во 2015 ќе се запишувам, и имаш право ќе си прашам во Амбасадата на Бугарија во Скопје. Само незнам како ќе го научам јазикот некако тежок ми изгледа
Извини да ставаш Софиjскиот универзитет на 3 место...повеке от смешно. Дали во техническиот или во УНСС имаш правото на СУ,дали имаш сите фиологии на СУ, дали имаш сите хуманитарни науки на СУ?!Најдобри универзитети во Бугарија се:
Технички универзитет - Софија (најдобра сериозно образование, особено за компјутери. 1 / 3 од компјутерските специјалисти во Германија се Бугари, кои имаат завршено компјутери во технички универзитет - Софија)
Универзитет за национално и светско стопанство - Софија (најголем прилив и многу тешки испити. Универзитетот е многу богат)
Софиски универзитет "Свети Климент Охридски" (добро образование, но малку прехвалено. Техничкиот и за светско стопанство се посилни. Во моментов има проблем со финансирањето, но Бојко вети пари - нема проблем)
Медицински универзитет - Софија. (Многу тешко и квалитетно образование. Број 1 во Бугарија.)
Сите овие универзитети се целосно признати во целиот свет и дипломата важи.
Нов бугарски универзитет воопшто не е лош исто така, но е само платен.
http://www.tu-sofia.bg/index.html
http://www.unwe.acad.bg/
http://www.uni-sofia.bg/
http://mu-sofia.bg/
http://www.nbu.bg/entrance.php