Македонски студенти во Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата goodman_91
  • Време на започнување Време на започнување
Zdravo forumdzii da ja otvoram pak temata imam nekolku prasanja... zainteresiran sum za studiranje vo Sofija ili Plovdiv na fakultetot za stomatologija dali ima nekoj so mozi da mi objasni poveke za ovoj fakultet sto e na studii tamu kolku e godinata za makedoncite i sl stvari ....fala vi odnapred

Ако може да ме контактира некој што учи медицина во Бугарија..ми требаат подетални информации.Поздрав :)

ke moze nekoj da mi kaze kako odi zapisuvanje na privaten fakulttet sto dokumenti treba, ova dzavna zavrsna matura ima nesto vrska ili samo diplomata ja trazat, i me interesira nekoj u nov bugarski sto uci sda mia kaze kako e za smestuvanje, internat nesto ili sto kako ? fala unapred :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
--- надополнето: 20 декември 2013 во 23:04 ---
ke moze nekoj da mi kaze kako odi zapisuvanje na privaten fakulttet sto dokumenti treba, ova dzavna zavrsna matura ima nesto vrska ili samo diplomata ja trazat, i me interesira nekoj u nov bugarski sto uci sda mia kaze kako e za smestuvanje, internat nesto ili sto kako ? fala unapred :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Јас завршив Нов бугарски минатата година. Ќе ти пишам повеќе инфо од утре туку или по пп.

Значи за Нов Бугарски ти треба само дипломата од средно извод државјанство , има телефон за странски студенти и емаил слободно прашај за повеќе детали, приемен се полага во зависност од што сакаш да учиш за некој има за некој нема. Јас учев Компјутерски Мрежи на англиски и не требаше да полагам ништо друго , им однесов само резултати од TOEFL. Kaжими по детално што сакаш да учиш ќе ти пуштам повеќе инфо. Се плаќа околу 1700 евра на година , значи секоја година оди нагоре но ако се запишиш со 1700 ова година исто ќе си плаќаш сите години.Јас плаќав 1500.
Можи да се кажи дека е еден од најдобрите ако не и најдобриот факултет во бг. Но зависи и од тебе ако сакаш да учиш .
nbu.bg e страната за повеќе инфо.
Сместување сам треба да си најдиш , можи да ти дадам контакти од тие кој сеуште се таму и учат или работат за цимери.
Софија за живот моментално ќе ти требаат околу 350 евра сосе стан ако живееш со цимери.

Значи за Нов Бугарски ти треба само дипломата од средно извод државјанство , има телефон за странски студенти и емаил слободно прашај за повеќе детали, приемен се полага во зависност од што сакаш да учиш за некој има за некој нема. Јас учев Компјутерски Мрежи на англиски и не требаше да полагам ништо друго , им однесов само резултати од TOEFL. Kaжими по детално што сакаш да учиш ќе ти пуштам повеќе инфо. Се плаќа околу 1700 евра на година , значи секоја година оди нагоре но ако се запишиш со 1700 ова година исто ќе си плаќаш сите години.Јас плаќав 1500.
Можи да се кажи дека е еден од најдобрите ако не и најдобриот факултет во бг. Но зависи и од тебе ако сакаш да учиш .
nbu.bg e страната за повеќе инфо.
Сместување сам треба да си најдиш , можи да ти дадам контакти од тие кој сеуште се таму и учат или работат за цимери.
Софија за живот моментално ќе ти требаат околу 350 евра сосе стан ако живееш со цимери.

na graficki dizaj sakam da se zapisam

na graficki dizaj sakam da se zapisam

Еден од цимерите магистрира за графички дизајн, колку што знам нема приемен но прашај си за секој случај.
Ако сигурно си се одлучил/а да студираш таму и немаш цимери пишими пп ќе ти пуштам контакт македонци кој што бараат цимери и учеле или учат на нов бугарски.

Планира некој да се запишува во Бугарија оваа година? Рано е уште, но веќе видов објавени конкурси од некои факултети и со оглед на тоа што студентите од друга држава треба да полагаат, треба да почне да се размислува.
Инаку јас сум прва година на ПМФ, меѓутоа почнав да размислувам и на оваа варијанта, откако раговарав со еден професор од средно, што има дипломирано там.

ima li nekoj koj e ucijana na nbu ? fala :D
--- надополнето: 16 февруари 2014 во 14:59 ---

Последно уредено од модератор:
--- надополнето: 16 февруари 2014 во 14:59 ---

Јас учев на нбу, и познавам уште 20 тина Македонци кој што учат и учеа на нбу.

Последно уредено од модератор:
Ми треба помош од оние кои имаат информации околу студирањето во Бугарија.
1) сакам да се запишам на магистерски во Бугарија меѓуотоа почнуваќи од летен семестар - фебруари 2014, дали ќе има место во студенскиот дом односно како оди аплицирањето?
2) веќем имам поднесено за државјанство и поминав на интервју но треба да чекам уште 7-8 месеци, дали ако поднесам молба ќе ми го дадат побрзо се разбира ако приотоа ја приложам целокушната документација, дали има некој вакво икуство?
3) кој е тој приемен испит? јас сакам да се запишам на тоа што веќе го студирам дали треба да полагам нешто?
Ве замолувам да ми одговорите :)

Кои сее приватните универзитети во БГ каде може да се учи медицина или стоматологија?

Има ли студенти во Софија. Нека ми пишат ПП

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom