- Член од
- 16 април 2013
- Мислења
- 20
- Поени од реакции
- 4
утре го носам на ветеринар, греота ми е да го гледам се мачи ептен, инаку ме интересира прочистувањето како се прави ? мислам лекови се даваат или ?Ако не е прочистено од глисти тоа ќе да е.
утре го носам на ветеринар, греота ми е да го гледам се мачи ептен, инаку ме интересира прочистувањето како се прави ? мислам лекови се даваат или ?Ако не е прочистено од глисти тоа ќе да е.
Да, маст која треба да му се дава 5 дена, и ако веќе го носиш едното побарај и за другото маче да не се шеташ и плаќаш дупло ветеринарутре го носам на ветеринар, греота ми е да го гледам се мачи ептен, инаку ме интересира прочистувањето како се прави ? мислам лекови се даваат или ?
фала на помошта, ќе ги прошетам утре и двете до ветеринар, па ќе видиме шо ќе кажеДа, маст која треба да му се дава 5 дена, и ако веќе го носиш едното побарај и за другото маче да не се шеташ и плаќаш дупло ветеринар![]()
Прв пат го носам да, ама проблемот е шо не сум од скопје, а тешко е да се снајдам со превоз за до скопје да го носам, има кај нас еден ветеринар, бев сабајлево, ама не беше во тоа ординацијата, изгледа е на терен оти има многу стока во околината па веројатно е на вакцини или шо знам нешто слично. Ќе одам после пак да проверам, ама се сомневам дека ќе го најдамЗа глисти јас колку што знам и од искуство кога имам деглистирано, на маченцето му се дава апченце. Ако е многу малечко му го даваат со пинцета веднаш таму, ако е поголемко мислам дека ќе ти дадат дома низ исхраната да го земе. Уште сега да ти кажам дека од апченцето можно е да не кака ден-два, или пак да забележиш крв во изметот. Апченцето е многу мало, нешто големина како Хелекс од 0,25 (споредбава можда не е на место ама прво тоа ми текна) , и исто така маченцето може да ти биде малце down после тоа. Да неќе да си игра, да шета, да биде замалушено или да биде вознемирено, истоштено итн.
Ти препорачувам ако првпат го носиш на ветеринар, особено на деглистирање, да го однесеш во Ветеринарен Центар во Капиштец. Супер се дечките, многу љубезни, дури мислам нема ни да ти го наплатат апченцето ако не му го дадат целото, туку третинка или четвртинка, или колку и да даваат. Јас кога деглистирав од толку мало апченце третина мислам му дадоа првиот пат, и не ми ни побараа пари. Исто и за рутински преглед нема да ти наплатат, а ќе ти завршат работа брзо. Јас сум ептен задоволна од нив. Кој ветеринар и да бил на смена кога сум го носела, дури и за банални работи, никогаш не ме оставиле без одговор. Си имаат и телефонски број ако некогаш сакаш да им се јавиш, супер ми се, ти ги препорачувам.
А ти кажа што му е и зошто го дава тоа?Прв пат го носам да, ама проблемот е шо не сум од скопје, а тешко е да се снајдам со превоз за до скопје да го носам, има кај нас еден ветеринар, бев сабајлево, ама не беше во тоа ординацијата, изгледа е на терен оти има многу стока во околината па веројатно е на вакцини или шо знам нешто слично. Ќе одам после пак да проверам, ама се сомневам дека ќе го најдам[DOUBLEPOST=1403344180][/DOUBLEPOST]Пак јас
Ветеринаров ми даде едно апче sulfaguanidin по една четвртина на ден да му давам, е сеа има некој давано вакво на маче, некако сумњив ми е лекарот
![]()
Фала на помошта и совета, пет шоп најблиску во велесДе Геа, јас не знам каде живееш, но доколку имаш пет шоп или аптека некаде близу твоето место на живеење, можеш да побараш Drontal, јас знам едно време то се даваше за глисти кај мачиња и кучиња, но не сум сигурна, прогуглај дали има некаква сличност меѓу Дронталот и ова апче кое ти го дал ветеринарот, кој им е хемискиот состав и слично, доколку се слични тогаш дај му го апченцето, ако не, како што ти реков, јави се во ветеринарниов центар да те посоветуваат, еве ти нивен контакт:
http://zk.mk/veterinaren-centar
И мене така ми правеше првата недела.Ќе си легне у креветчето,ќе се разбуди у никое време и ќе ти мјаучи,гребе пред спална.Издржав 7-8 дена тортура,оттогаш до ден денес и у 3 поручек да станам пред врата лежи ко бубаче.А завеси немам за среќа.Луѓенца помоЌ!
Моментално имам две мачиња, и супер се сложуваат. Едното е многу мирничко, и каде и да го оставам ќе се заигра и не прави проблем, арно ама другиов е како испратен од ѓаволот, буквално не можам ред да ставам со него, се пробав.
Муабетот е вака, кога и да седнам на лаптоп, он скока и не ме остава ни да пипнам нешто, ако е буден кога јадам скока на масата и нема ручек, он е главен. Ако дојде другото маченце да се гали, не иде у обзир да го чепнам ако он види. Страшно е љубоморен и посесивен, и секако пробав. Да не заборавам - неуморен е. У 3 сабајле станува и скока на сите страни, треска, превраќа како улав.Не се спие од него. Пробав да го преместам во ходникот, мјаука, се дере, гребе. Саат време го чекав да престане ноќеска и не престана, на крај во 6 заспа он, заспав и јас со него, цела вечер си дежурав додека ми изиграваше шеф.
Пробав да ги разделам во различни соби, тогаш па и двете цвичат. Се` пробав, а ситуацијата си останува иста. Он да е во мојата соба со другото маче и да преврти се наопаку и да си легне у 6 сабајле. Ова со денови е вака. Не ми е жал кога ми цвичи а е оставен у друга соба, знам дека од внимание го прави тоа, ама не се трпи бре.
По џамови и по завеси е прв да се искачи, немој да му избега нешто, еве сеа го гледам дечко ми од сабајле сто пати го симнува, па му вика НЕ, као трпеливо да разбере дека не може таму, ама џабе е, можам само да снимам компилација од 500 саати како дечко ми вика НЕ.
Инаку педерчево е старо 2ипол месеца, и знам дека му е пролазна фаза, ама додека да му помине не можам секоја вечер да се штрекам бе, душа немам веќе.
Имал ли некој ваков преварант у куќа и како сте се справиле. Да купувам ли некои справи, тенкови, да затворам и да оставам ли да цивка со саати додека да сфати дека нема назад (цела куќа ја крева увис, срам ми е од комшиите, мислам дека и они го слушаат). Кај и да го ставам од него цела куќа ечи се додека не е во мојата соба.
![]()
Моите прогледаа на 7миот ден од кога беа родениКолку време им треба на мачињата за да прогледаат?
Значи петок-сабота. ФалаМоите прогледаа на 7миот ден од кога беа родени