Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
aj razmisli samo vo balkanot koj nametnal vojna protiv muslimanite?
Колку што знам првите поголеми конфликти против муслимани на балканот се против Отоманите. А како не-домицилно население, тие се носители на војната. Врти-сучи пак стои истото.

јадни следачи на педофилот, јадни, цело време ни криви ни должни ги вовлекуваат во војна. какви сФе луѓе шетаат по земјава, се' убици, само фашизоидната доктрина е вера на мирот.
една босна и до курац со таа босна. а тоа што се испозаклаа срби и хрвати .. кој ги ебе. тоа не се жртви.

иако не спомнав “фобија“, ти ја вметна. но ај нека биде така. и зошто би требало да предефинирам? бар јас не гледам причина, затоа и те прашав како ти мислиш дека БИ требало
болд, прв ред. НЕ знам колку е висок. ни ти не знаеш. само дадов некаков пример како посликовито да биде објаснето
.

Фобија е ирацинален страв од одредена ситуација или објект. Во случајов тоа с еоднесува на ентитетот Бог.
Бидејќи тргаш од твој аспект, а за тебе тој ентитет е непостоечки ирационален, тогаш и стравот е ирационален.

Во спротивно како што велиш, ако не е фобија, тогаш би бил рационален, а тоа би повлекло дека ентитетот и неговата егзистенција има разионалан основа, а со тоа дозволуваш негово постоење, а тоа пак е нешто што ти не го мислиш, нели?:)

втор ред: ИЧ не се плашам од тие што тврдат
трет ред. и од тоа не се плашам, немам причина. ќе се плашам кога/ако имам причина да се плашам. а за да дојдеме до причината, треба да ја знаеме, вака само наѓааат некои
.

Ај така нека биде. Не с еплашам сега. Ќе с еплашам ако има потреба. Ама тогаш касно може да биде:P

црвеното. апсолутно ДА. не лоботомирала и тоа прејако. и не само во тие две работи, ......... али за муабет се сосема доволни.
но ќе поминат пак милениуми за да се одтргнеме од тие пранги, да бидеме слободни, природни, согласни со природата..........

За мене ова е мошне интерсена тема за дискусија, во однос на другото :)

Со ова кажуваш дека за тебе полигамијата и нудизмот се составен дел од нашата природа.

Според тебе што претставува полигамијата и таквиот начин на живот?

Живот со повеќе брачни партнери (општествен аспект)?
Живот со повеќе сексуални партнери (социјален аспект)?
Имање повеќе деца со различни партнери (биолошки, еволутивен аспект)?

Овие врски се од тип "многу спрема многу".
Значи многу мажи ќе се најдат ве ист пресек на едно множество со еден куп жени, согласно горниве критериуми.

Ај прво да почнеме со ова, па да видиме до кај ќе догураме. Оти јас лично не сум размислувал многу на оваа тема, па и однапред не можам да дефинирам цврст став (позитивен или негативен) кон оваа појава. Засега.[DOUBLEPOST=1403335533][/DOUBLEPOST]
Не бе другар не си разбрал пак. За првиот дел. Ниту пробувам да ги убедам во друг став од нивниот, ниту пак негирам нешто. Единствено барам во нивниот став да не влегувам и јас. Толку едноставно.
За вториот дел, не се однесуваше на супериорноста туку на докажувањето. Не успеало никому па ни ќе успее со негирање на Т.Е., како што пробуваат да докажат дека нешто друго е вистина, што понатаму со четвртото, петтото, 10тото?

И повторно го вадиш од контекст или го потенцираш она што ти сакаш. Не треба да некого убедиш. Поентата беше во тоа дека и да сакаш, нема да можеш. А мене не треба да ме убедуваш.

Од целиов пост клучен е само болдот.

Па не влегуваш де, во нивниот став.

Односно влегуваш од аспект дека си гледан како атеист, а тоа е нешто лошо од нивен аспект. Меѓутоа, нема штета од тоа нели:P Никој нема моќ да ти наметне да станеш како нив, ако не сакаш.[DOUBLEPOST=1403335806][/DOUBLEPOST]
Hristijanin!! zadovolen sum sto islamot e mojata vera :)
da bese saglam vera hristijanstvoto, nemase da ima eden kup ateisti pa i budisti niz forumov ;)

Жалам друже. ТИ си Христијанин. Христијани се творците на Исламот:)

Бидејќи ти е ова познато, од петни жили се трудиш да го негираш

Последно уредено:
Фобија е ирацинален страв од одредена ситуација или објект. Во случајов тоа с еоднесува на ентитетот Бог.
Бидејќи тргаш од твој аспект, а за тебе тој ентитет е непостоечки ирационален, тогаш и стравот е ирационален.

Во спротивно како што велиш, ако не е фобија, тогаш би бил рационален, а тоа би повлекло дека ентитетот и неговата егзистенција има разионалан основа, а со тоа дозволуваш негово постоење, а тоа пак е нешто што ти не го мислиш, нели
?:)

Ај така нека биде. Не с еплашам сега. Ќе с еплашам ако има потреба. Ама тогаш касно може да биде:P

За мене ова е мошне интерсена тема за дискусија, во однос на другото :)

Со ова кажуваш дека за тебе полигамијата и нудизмот се составен дел од нашата природа.

Според тебе што претставува полигамијата и таквиот начин на живот?

Живот со повеќе брачни партнери (општествен аспект)?
Живот со повеќе сексуални партнери (социјален аспект)?
Имање повеќе деца со различни партнери (биолошки, еволутивен аспект)?

Овие врски се од тип "многу спрема многу".
Значи многу мажи ќе се најдат ве ист пресек на едно множество со еден куп жени, согласно горниве критериуми.

Ај прво да почнеме со ова, па да видиме до кај ќе догураме. Оти јас лично не сум размислувал многу на оваа тема, па и однапред не можам да дефинирам цврст став (позитивен или негативен) кон оваа појава. Засега.
прв болд: ДА, нерационален страв, али со една мала промена. манифестирањето на фобијата е секогаш бурно, со испади. ова е на пат да биде фобија, али не е 100%-на фобија. ај доста ја цепидлачиме за терминологијата, еве ќе ти попушатм и нека биде 100%-на фобија, .... има поинтересно за понатаму
вториот болд. занекој ќе биде касно, само не сезнае за кого, нели? јас сум на пр спремен за се', па и да ги сносам последиците на таквото нешто. и тоа без страв, затоа што знам дека сум бил свој човек, со свои размислувања и дека сум дал најмногу што можам тоа да го претворам во реалност. сепак, само за овој живот знам и сакам да ми биде најдобар што е можно. друго е ШББ КББ (што би било кога би било)
трет болд со црвено. особено црвенот е битно. ДА, приридно сме полигамни битија. и јас ко тебе немам цврст став околу тоа затоа што и јас сум задоен со таа догма, еден на еден. но ете, постојат луѓе кои тоа го надминале и се приклонуваат кон природноста. дали станува збор за нудизам и сл, или за менување партнери отворено. они ја имале храброста да бидат природни. ние НЕ. не знам дали е лошо или не, али поентата е во тоа колкав импакт има перењето мозок на луѓето, па дури и сме ги заборавиле инстиктите и природноста. ај еве и друг пример, хомосексуалноста. природна е или не? истотака задојување нели?
како надополнување на претходното, спаѓа и црвениот дел. дали бракот е природна појава? или и таа е наметната? и таа работа ја прифаќаме како нормална, нели? а потребата на брак се појавила како нешто со кое се знае нечија лоза и сл. па и делба за имот. неманишто природно во тоа. во природата е поинаку. најсилниот зема се'. другите почнуваат од почеток.
и каде се корените на сите овие работи? во религијата. каде ќе заврши? .................... појма немаме
и за крај синото, не му ја мисли, нема да излезеш, ............... касно е. тоа може да се стори кога си помлад, кога се обликуваш како овек. сега како обликувана единка никако нема да успееш .................... дури ни цврст став да заземеш. едноставно ко мене ќе се задржиш на размислувања и толку

Од целиов пост клучен е само болдот.

Па не влегуваш де, во нивниот став.

Односно влегуваш од аспект дека си гледан како атеист, а тоа е нешто лошо од нивен аспект. Меѓутоа, нема штета од тоа нели:P Никој нема моќ да ти наметне да станеш како нив, ако не сакаш.
Значи ако тебе некој те нарече будала, не е штетно, не можеш да станеш будала, така? Нема потреба да му одговориш, нели ;)
aj razmisli samo vo balkanot koj nametnal vojna protiv muslimanite?
Размислено е тоа одамна. Тој што не размислува си ти. Муслиманите наметнале војна против сите “во“ Балканот

прв болд: ДА, нерационален страв, али со една мала промена. манифестирањето на фобијата е секогаш бурно, со испади. ова е на пат да биде фобија, али не е 100%-на фобија. ај доста ја цепидлачиме за терминологијата, еве ќе ти попушатм и нека биде 100%-на фобија, .... има поинтересно за понатаму

Ок. Нема да збориме за ова. Ќе прогласиме свирен непостоечки офсајд. Судија педер:P

вториот болд. занекој ќе биде касно, само не сезнае за кого, нели? јас сум на пр спремен за се', па и да ги сносам последиците на таквото нешто. и тоа без страв, затоа што знам дека сум бил свој човек, со свои размислувања и дека сум дал најмногу што можам тоа да го претворам во реалност. сепак, само за овој живот знам и сакам да ми биде најдобар што е можно. друго е ШББ КББ (што би било кога би било)

Мислам дека религијата, не оваа денешнава што ние ја познаваме како религија, воопшто не задирка во хедонизмот на секој човек на овој свет:)
Така да, секако треба да се трудиш да го живееш својот живот што поубаво тука. Религијата, односно она што јас го зборувам е тука да ти помогне во хедонизмот, или како што вели Гурџи внатрешно да еволуираш и уште подобро да го одживееш тоа што си го замислил.

трет болд со црвено. особено црвенот е битно. ДА, приридно сме полигамни битија. и јас ко тебе немам цврст став околу тоа затоа што и јас сум задоен со таа догма, еден на еден. но ете, постојат луѓе кои тоа го надминале и се приклонуваат кон природноста. дали станува збор за нудизам и сл, или за менување партнери отворено. они ја имале храброста да бидат природни. ние НЕ. не знам дали е лошо или не, али поентата е во тоа колкав импакт има перењето мозок на луѓето, па дури и сме ги заборавиле инстиктите и природноста. ај еве и друг пример, хомосексуалноста. природна е или не? истотака задојување нели?
како надополнување на претходното, спаѓа и црвениот дел. дали бракот е природна појава? или и таа е наметната? и таа работа ја прифаќаме како нормална, нели? а потребата на брак се појавила како нешто со кое се знае нечија лоза и сл. па и делба за имот. неманишто природно во тоа. во природата е поинаку. најсилниот зема се'. другите почнуваат од почеток.
и каде се корените на сите овие работи? во религијата. каде ќе заврши? .................... појма немаме
и за крај синото, не му ја мисли, нема да излезеш, ............... касно е. тоа може да се стори кога си помлад, кога се обликуваш како овек. сега како обликувана единка никако нема да успееш .................... дури ни цврст став да заземеш. едноставно ко мене ќе се задржиш на размислувања и толку

Доаѓаме до најинтересното.

Единствено нешто за кое можам со сигурност да говорам по ова прашање е моментот дека полигамијата е еволутивна карактеристика. Тоа подразбира дека подлежи на промени. Потребна била и е сеуште кај многу видови, пред се, да помогне во опстанокот на видот.

Ние како хомосапиенс, во полигамијата гледаме и моменти на уживање:) Затоа и не можам да имам цврст став околу сето ова.

Ако гледаш еволутивно, на хомосапиенс-от воопшто не му е потребна полигамија повеќе.

Сметам лично, дека религијата , и тоа дури и онаа институционализираната енам улога и не влијаела врз свеста на луѓето по ова прашање. Сексуалната енергија е една од најмоќните во човековиот организам. Не можеш туку така да ја контролираш однадвор.

Тоа со прашањето што е природно, а што не, не би навлегувал во дискусија. Богомолката женка после секс го убива партнерот.
Природно е, оти го има во природата. Треба ли да го сметаме за нормално? Не, бидејќи во спротивно значи одобрување.

Бракот е општествена (граѓанска) категорија. Јас лично не сметам дека е којзнае што, освен во правен аспект, кој и ти го наведе.

Велиш има храбри луѓе кои се одлучиле на полигамија и нудизам, и дека еден ден ќе се сменат работите.
Сметаш ли дека полигамијата е нужна природна карактеристика за хомоспаиенсот? И дали тоа е прогрес или регрес според тебе, знаејќи дека во почетоците полигамијата била застапена?

По ова последново јас лично не заземам став. Оти не можам да искалкулирам во моментов што добро би донело, а што лошо за да се стави тоа на вага.[DOUBLEPOST=1403356308][/DOUBLEPOST]
Значи ако тебе некој те нарече будала, не е штетно, не можеш да станеш будала, така? Нема потреба да му одговориш, нели ;)

Нема потреба ни да го есапиш таквиот. Би се симнал на тоа ниво ли?:)

Мислам дека религијата, не оваа денешнава што ние ја познаваме како религија, воопшто не задирка во хедонизмот на секој човек на овој свет:)
Така да, секако треба да се трудиш да го живееш својот живот што поубаво тука. Религијата, односно она што јас го зборувам е тука да ти помогне во хедонизмот, или како што вели Гурџи внатрешно да еволуираш и уште подобро да го одживееш тоа што си го замислил.

:)
Полека Доналтчо полека....да не ги помешаме поимите.
Внатрешната еволуција нема врска со хедонизмот.

Се слагам со тоа дека животот е само еден и дека секој човек требе да си дозволи максимално задоволство во сите гранки на животот , да не се ускратува ниту од матерјалните добра, ниту од напредокот на технолошките сретства....напросто речено да си го одживееш животот, со сите добра што истиот ти ги пружа.

Внатрешната еволуција нема врска со задоволствата, напротив, во обратен правец оди.
Во кој смисол го велам ова, внатрешна еволуција има само после голем „труд“, физички и психички, кој „труд“ со правилни методи и техники дава одлични резултата. Со покачување на скалата на внатрешната еволуција, дури после тоа, задоволството ќе биде уште поголемо, дури задоволството ќе биде присутно и кога работиш работи што се против твоја Воља.
Човекот таков каков што е, обично прави работи кои се по неговата Воља,и се додека наоѓа задовоство во тоа ќе го прави, кога ќе го однема задоволството прекинува да прави.Се додека така живее еден човек, нема никогаш да еволуира внатрешно.

ПС. Преголемо значение даваш на сексуалниот центар кај човекот. Тој е само еден од седумте центри, и нема потреба да се преувеличува неговото значење.
Тоа е типично за источните филозофии, тие го преувеличуваат значењето на сексот и Егото[DOUBLEPOST=1403362175][/DOUBLEPOST]
болдот ти е 100% точно, но следната реченица ја побива првата. дали тоа значи дека сите религии во право? дека нема лажни религии?
Задруга. како не можеш да разбереш не ми е јасно.
На врвот на планината водат различни патишта. Било кој пат да го избереш пак ќе стигнеш на врвот. Нечиј пат ќе биде трнлив, на некој ќе има асфалт, на некој „бел“ пат...итн.
Проблемот е кога ќе скрниш од патот, е во тој слушај ќе се изгубиш и ќе завршиш во ќорсокак.

Во главно сите религиозни школи си имаат свој пат и сите водат до врвот,.
Они што скршнат и што ќе се изгубат во ќорсокаци, тоа се сектите.

Последно уредено:
Полека Доналтчо полека....да не ги помешаме поимите.
Внатрешната еволуција нема врска со хедонизмот.

Се слагам со тоа дека животот е само еден и дека секој човек требе да си дозволи максимално задоволство во сите гранки на животот , да не се ускратува ниту од матерјалните добра, ниту од напредокот на технолошките сретства....напросто речено да си го одживееш животот, со сите добра што истиот ти ги пружа.

Внатрешната еволуција нема врска со задоволствата, напротив, во обратен правец оди.
Во кој смисол го велам ова, внатрешна еволуција има само после голем „труд“, физички и психички, кој „труд“ со правилни методи и техники дава одлични резултата. Со покачување на скалата на внатрешната еволуција, дури после тоа, задоволството ќе биде уште поголемо, дури задоволството ќе биде присутно и кога работиш работи што се против твоја Воља.
Човекот таков каков што е, обично прави работи кои се по неговата Воља,и се додека наоѓа задовоство во тоа ќе го прави, кога ќе го однема задоволството прекинува да прави.Се додека така живее еден човек, нема никогаш да еволуира внатрешно.

ПС. Преголемо значение даваш на сексуалниот центар кај човекот. Тој е само еден од седумте центри, и нема потреба да се преувеличува неговото значење.
Тоа е типично за источните филозофии, тие го преувеличуваат значењето на сексот и Егото.

У принцип се слагам.

Поентата повеќе ми беше дека горенаведеново во твојот пост, кое ја отсликува суштината на поимот религија на некој начин, воопшто не е во контрадикција со уживањеот на секоја индививдуа во животот и користењето на неговите благодети.

Имам впечаток дека кога се споменува поимот религија, веднаш се алудира на моментаната ситуација и интерпретација на институциите кои ја застапуваат соодветната религија преку свои, пред се буквални толкувања.

Затоа и настанува антагонизам кон поимот религија. БАрем јас така согледувам тука на форумов.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
У принцип се слагам.

Поентата повеќе ми беше дека горенаведеново во твојот пост, кое ја отсликува суштината на поимот религија на некој начин, воопшто не е во контрадикција со уживањеот на секоја индививдуа во животот и користењето на неговите благодети.

Имам впечаток дека кога се споменува поимот религија, веднаш се алудира на моментаната ситуација и интерпретација на институциите кои ја застапуваат соодветната религија преку свои, пред се буквални толкувања.

Затоа и настанува антагонизам кон поимот религија. БАрем јас така согледувам тука на форумов.

Религијата е Внатрешна Еволуција на Човекот.
Само со правилно толкување на поимот религија ќе се сФати суштината на постоењето на човекот.

Јас твојот впечаток го имам оддамна , само што повеќе не обрнувам внимание на таквите.Проблемот кај најголем број на атеистите е токму во тоа, религијата ја гледаат само преку институциите и грешките на одредени луѓе во истите
Само тие што површно гледаат на работите, донасаат таков заклучок, и таквите ги оставам да си спијат во длабок зимски сон.

Ме интересира како ги перцепирате овие сличности?
Сличностите што си ги навел, а сигурно има и многу други,доаѓаат од таму што целта кон која се стремат(основата)е една. Со еден збор- различните религии се различен пат до Бог.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Сличностите што си ги навел, а сигурно има и многу други,доаѓаат од таму што целта кон која се стремат(основата)е една. Со еден збор- различните религии се различен пат до Бог.

Зависи и од начинот на кој ќе им пријдеме на сличностите.

За оние кои не веруваат, сличностите се причина за наоѓање на уште едно од многуте причини за самооправдување на своето неверие, каде сличноста е причина за извлекување „заклучок„ дека религиите напросто произлегуваат една од друга и механички се надоврзуваат една по друга, а при тоа се менуваат „само„ имињата од боговите и нивните основни атрибути.

Зависи и од начинот на кој ќе им пријдеме на сличностите.

За оние кои не веруваат, сличностите се причина за наоѓање на уште едно од многуте причини за самооправдување на своето неверие, каде сличноста е причина за извлекување „заклучок„ дека религиите напросто произлегуваат една од друга и механички се надоврзуваат една по друга, а при тоа се менуваат „само„ имињата од боговите и нивните основни атрибути.
Бог го испрати својот единороден син, кој што воскреснуваше мртви,прогледуваа слепи...и оние што не веруваа пак не поверуваа иако пред ним стоеше Бог.
Така да сличностите во религиите се капка во морето во споредба со горенаведеното, и да според тоа сосема е очекувано како што си пишал сличностите за нив да бидат причина за опрадување на неверието, а не причина за извлекување на заклучок за укрепување на верата.

Нема потреба ни да го есапиш таквиот. Би се симнал на тоа ниво ли?:)
Како што ти не го есапеше муџов, да го убедиш дека не е во право? Како што ти не се спушти на негово ниво? Хмм....? ;)

Религијата е Внатрешна Еволуција на Човекот.
Само со правилно толкување на поимот религија ќе се сФати суштината на постоењето на човекот.

Јас твојот впечаток го имам оддамна , само што повеќе не обрнувам внимание на таквите.Проблемот кај најголем број на атеистите е токму во тоа, религијата ја гледаат само преку институциите и грешките на одредени луѓе во истите
Само тие што површно гледаат на работите, донасаат таков заклучок, и таквите ги оставам да си спијат во длабок зимски сон.

Гурџи беее... не верував дека ке го дочекам денот ти да дадеш дефиниција за нешто.:cool:
Вториот болд исто така ти е точен, но мене повек ме заинтригира делот што е после болдот.
Индирекно кажуваш уствари дека за Атеистите има надеш да се разбудат како што милуваш да кажеш но исто така имлицираш дека верниците се изгубени.
Хмммм...
Опасна игра али ми се допага.

Индирекно кажуваш уствари дека за Атеистите има надеш да се разбудат како што милуваш да кажеш но исто така имлицираш дека верниците се изгубени.
Хмммм...
Опасна игра али ми се допага.
Заебано е да ме читаш мене....тоа е нож со две острици....секако се пресечуваш.
Малку се тие што разбираат што кажувам....хе хе хе

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom