прв болд: ДА, нерационален страв, али со една мала промена. манифестирањето на фобијата е секогаш бурно, со испади. ова е на пат да биде фобија, али не е 100%-на фобија. ај доста ја цепидлачиме за терминологијата, еве ќе ти попушатм и нека биде 100%-на фобија, .... има поинтересно за понатаму
Ок. Нема да збориме за ова. Ќе прогласиме свирен непостоечки офсајд. Судија педер
вториот болд. занекој ќе биде касно, само не сезнае за кого, нели? јас сум на пр спремен за се', па и да ги сносам последиците на таквото нешто. и тоа без страв, затоа што знам дека сум бил свој човек, со свои размислувања и дека сум дал најмногу што можам тоа да го претворам во реалност. сепак, само за овој живот знам и сакам да ми биде најдобар што е можно. друго е ШББ КББ (што би било кога би било)
Мислам дека религијата, не оваа денешнава што ние ја познаваме како религија, воопшто не задирка во хедонизмот на секој човек на овој свет

Така да, секако треба да се трудиш да го живееш својот живот што поубаво тука. Религијата, односно она што јас го зборувам е тука да ти помогне во хедонизмот, или како што вели Гурџи внатрешно да еволуираш и уште подобро да го одживееш тоа што си го замислил.
трет болд со црвено. особено црвенот е битно. ДА, приридно сме полигамни битија. и јас ко тебе немам цврст став околу тоа затоа што и јас сум задоен со таа догма, еден на еден. но ете, постојат луѓе кои тоа го надминале и се приклонуваат кон природноста. дали станува збор за нудизам и сл, или за менување партнери отворено. они ја имале храброста да бидат природни. ние НЕ. не знам дали е лошо или не, али поентата е во тоа колкав импакт има перењето мозок на луѓето, па дури и сме ги заборавиле инстиктите и природноста. ај еве и друг пример, хомосексуалноста. природна е или не? истотака задојување нели?
како надополнување на претходното, спаѓа и црвениот дел. дали бракот е природна појава? или и таа е наметната? и таа работа ја прифаќаме како нормална, нели? а потребата на брак се појавила како нешто со кое се знае нечија лоза и сл. па и делба за имот. неманишто природно во тоа. во природата е поинаку. најсилниот зема се'. другите почнуваат од почеток.
и каде се корените на сите овие работи? во религијата. каде ќе заврши? .................... појма немаме
и за крај синото, не му ја мисли, нема да излезеш, ............... касно е. тоа може да се стори кога си помлад, кога се обликуваш како овек. сега како обликувана единка никако нема да успееш .................... дури ни цврст став да заземеш. едноставно ко мене ќе се задржиш на размислувања и толку
Доаѓаме до најинтересното.
Единствено нешто за кое можам со сигурност да говорам по ова прашање е моментот дека полигамијата е еволутивна карактеристика. Тоа подразбира дека подлежи на промени. Потребна била и е сеуште кај многу видови, пред се, да помогне во опстанокот на видот.
Ние како хомосапиенс, во полигамијата гледаме и моменти на уживање

Затоа и не можам да имам цврст став околу сето ова.
Ако гледаш еволутивно, на хомосапиенс-от воопшто не му е потребна полигамија повеќе.
Сметам лично, дека религијата , и тоа дури и онаа институционализираната енам улога и не влијаела врз свеста на луѓето по ова прашање. Сексуалната енергија е една од најмоќните во човековиот организам. Не можеш туку така да ја контролираш однадвор.
Тоа со прашањето што е природно, а што не, не би навлегувал во дискусија. Богомолката женка после секс го убива партнерот.
Природно е, оти го има во природата. Треба ли да го сметаме за нормално? Не, бидејќи во спротивно значи одобрување.
Бракот е општествена (граѓанска) категорија. Јас лично не сметам дека е којзнае што, освен во правен аспект, кој и ти го наведе.
Велиш има храбри луѓе кои се одлучиле на полигамија и нудизам, и дека еден ден ќе се сменат работите.
Сметаш ли дека полигамијата е нужна природна карактеристика за хомоспаиенсот? И дали тоа е прогрес или регрес според тебе, знаејќи дека во почетоците полигамијата била застапена?
По ова последново јас лично не заземам став. Оти не можам да искалкулирам во моментов што добро би донело, а што лошо за да се стави тоа на вага.[DOUBLEPOST=1403356308][/DOUBLEPOST]
Значи ако тебе некој те нарече будала, не е штетно, не можеш да станеш будала, така? Нема потреба да му одговориш, нели
Нема потреба ни да го есапиш таквиот. Би се симнал на тоа ниво ли?