Ауфвидерзен Македонијо!

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Природата одредила кој и кога да чува деца.
Не одредила природата туку е одредено според социјалниот развиток на човечкото друштво.
Помладите одат на лов, додека постарите седат дома и се грижат за домашните животни, се грижат за децата и огнот.(На модерен јазик преведено - помладите одат на работа да заработат храна, постарите чуваат деца.)

Онтопик:
@мкд владе денес пиевме San Miguel, добро е тоа според тебе?
Ми треба твоја афирмација човеку, инаку мојот живот е бесцелен тука!

Член од
18 ноември 2008
Мислења
621
Поени од реакции
612
Се гледа од авион зависта на оние кои останале тука а имале желба да заминат и да ја пробаат среката во странство....тоа што ке нагласувате некои ситници дека се подобри во Македонија, нема да ве одведе во странство и да ви донесе подобар и посрекен живот тука.....ако на лугето во странство и е лошо таму, секогаш можат да се вратат во Македонија....но на вас ако ви е лошо во Мак, не значи дека секогаш можете да заминете во странство, ке останете да сонувате, посебно оние кои само плукаат, и не се способни и компетентни да се докажат на големиот пазар и да постигнат нешто во животот, да покажат колку вредат. Престанете со тоа, и почнете со остварување на вашата цел, може ке трае две години, ако почнете, ако не може ке трае цел живот.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Тие што останале овде,останале зашто добро заработуваат добро,убаво живеат и немаат желба да заминат
Тие што заминале,заминале зашто не се снашле тука.

Зашто да заминам од Македонија кога нема потреба?
Да црнчам за дневница од 30-80 евра.[DOUBLEPOST=1403312133][/DOUBLEPOST]
За што се на наводно на печалба кога целата еврпоска и американска индустиија е преселена во кореја,кина,индија,индонезија,тајван,дубаи...........а и таму веќе има програмери освен утовар,истовар,чистачи,референти,чувари,плочкари,пракетари,молери,келнери,шанкери..............што друго работите и колку ве плаќаат?[DOUBLEPOST=1402686638][/DOUBLEPOST]
Како ќе слушнеш кога некој го излажал него па сега мора да вика дека е кул за и тој да излаже друг затоа секој максимално ја поддржува својата одлука.
Има некој од тие што се фалат дека поубаво се живее да одговори на прашањето што работите?

А ќе го дополнам со друго
Дали имате купено плац,стан,куќа,2-3 нови автомобили?

Последно уредено:

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Дека си затупен заклучивме, дека си сенилен исто заклучивме.
Дали сега треба да заклучиме дека и диоптерот не ти е погоден па промашуваш цели постови а не пак реченици или повеќе ти одгавара да речиме дека едноставно толку ти сечи, пошто од 200 страни ти да не видиш нити еден пост каде се спомнуваат цифри и фалење тогаш стварно или си слеп или си глуп или во комбинација од двете.
За кафаната искрено незнам што да ти речам. Да само на запад има кафани и само таму се оди на трошок на фирмата. До толку ограничено нешто искрено тешко се најдува по земјата. Дај излези малце, смешајсе со луѓе. Младоста така пред компјутер ке ти помини( на ова мислев кога реков дека жалам некој, не дека немаат пари туку за нешто друго).
И искрено нема да те цитирам повеќе( секако ако не ја претераш) не дека тоа е твоја желба, туку дека слабо сфаќаш и многу често ти бега поентата па после сам се дозакопваш мислејќи дека ке испадниш нешто паметен и мудар. Што би рекле ете за твое арно ке те одминам од цитирање.
Хахахаха па мене ли ќе ми збориш да станам од компјутер кога целава тема ја исполни со глупости токмак еден.

Ја само незнам од каде ти е таа самобендисаност дека мислиш дека знаеш се... Се гледа дека немаш мрднато од Македонија во радиус од 50 километри.[DOUBLEPOST=1403314508][/DOUBLEPOST]
Тие што останале овде,останале зашто добро заработуваат добро,убаво живеат и немаат желба да заминат
Тие што заминале,заминале зашто не се снашле тука.

Зашто да заминам од Македонија кога нема потреба?
Да црнчам за дневница од 30-80 евра.[DOUBLEPOST=1403312133][/DOUBLEPOST]
Има некој од тие што се фалат дека поубаво се живее да одговори на прашањето што работите?

А ќе го дополнам со друго
Дали имате купено плац,стан,куќа,2-3 нови автомобили?
Секој оди во странство од различна причина... Јас знам многу луѓе кои заминаа само за да го сменат квалитетот на живот, без разлика што имале пари или не. Читај ги на пример постовите на МКД Владе, има ли потреба нешто друго да се збори?

Неможат сите да се расправаат со проста маса кај нас. Луѓе што имаат бизнис неможат да одат по штабови за да лижат гз у партија.

А да те прашам кој во Македонија има по 10-15 куќи и вози кола од 100,000 евра? Има мнооогу успешни македонци, само нема потреба од фалење кај нас... Не се ситат и не лечат комплекси за да му докажуваат нешто на некој.
Све зависи од човек до човек. Прост човек и во странство ќе биде истиот.

Исто како и во Македонија.. Има луѓе што работат за 12,000 , а има и за 60,000 денари. Ако те бива тебе , тоа си е твој успех ...а не успех дека си отишол во странство или дека си останал во Македонија..

Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Tie sto ostanale tuka ne deka dobro zarabotuvaat i ne sakaat da zaminat, tuku ne znaat da se snajdat nadvor od granicite. ;)
Tuka se pravat kojznae sto, a vo zivo ne znaat da svrzat dve recenici. :D
Jas tuka imam pari pa ete zaminuvam. Iseluvanjeto nekogas ne e samo poradi parite.

V

viktora

Гостин
Tie sto ostanale tuka ne deka dobro zarabotuvaat i ne sakaat da zaminat, tuku ne znaat da se snajdat nadvor od granicite. ;)
Tuka se pravat kojznae sto, a vo zivo ne znaat da svrzat dve recenici. :D
Jas tuka imam pari pa ete zaminuvam. Iseluvanjeto nekogas ne e samo poradi parite.
Ајде бе не збори, полесно е тука да се снајдеш да преживееш него ли во странство? Браво. Јас спроивното го мислам, тие неспособните тука не можат да се снјдат па бегаат во странство на готово да начекаат.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Kaj nas moze da se snajdat da rabotat nekoja mizerna rabota ili nesto preku pratija. Site snaodlivi i onie sto imaat golem krug na prijateli veke si zaminaa ili tuka zemaat golema plata vo nekoja privatna firma. No ovie se samo mal del od naselenieto kaj nas.
Ostanaa onie sto ke rabotat po kaficite, marketite, sendvicarite, vo Jonson i onaa vo Kavadarci za 200 evra. Ovie vikaat podobro nesto otkolku nisto, ama doma si e doma. :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.908
Поени од реакции
23.312
Онтопик:
Да да одлично, само не претерувај со пијачката:)

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Ајде бе не збори, полесно е тука да се снајдеш да преживееш него ли во странство? Браво. Јас спроивното го мислам, тие неспособните тука не можат да се снјдат па бегаат во странство на готово да начекаат.
Немало веќе да има неснајдени. Сите ќе се вработеле преку најнов проект ,, Џабе работи џабе не седи,,.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.908
Поени од реакции
23.312
Хахахаха па мене ли ќе ми збориш да станам од компјутер кога целава тема ја исполни со глупости токмак еден.

Ја само незнам од каде ти е таа самобендисаност дека мислиш дека знаеш се... Се гледа дека немаш мрднато од Македонија во радиус од 50 километри.
Јас кога ти велам дека си исклучително глупо и искомплексирано чоече кое ептен тешко сфаќа не ми веруваш. Незнам оти не слушате постари туку скокате како прле пред магаре. Инаку не е исполнета темата со глупости туку толку тебе ти сечи за жал.

Последно уредено од модератор:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Сите знаеме дека во странство е лесно да се снајдеш и да преживееш, ама ако си снаодлив, културен, вреден, итар, интелигентен, дружељубив. Неспособните може ќе најдат на готово ама и таму ќе се неспособни и мислиш дека некој ќе ги чува да лежат? Па таму работните места не се како во нашата администрација.

Муабетот е за оние неснаодливите, некомуникативните и оние што никогаш ја немаат поминато границата. Па ваквиот тип на луѓе во Скопје ќе се загубат, а не да се снајдат надвор од Македонија.
Кај нас полесно за ваквите е да најдат работа како општ работник за 150-200 евра.
Затоа овие од Џонсон и во Кавадарци ги собраа сите што пратија cv и им даваат дупло помала плата од Скопје.
80% од вработените во овие фабрики ако биле снаодливи немало да работат таму.

Да не звучам понижувачки ама нормален човек тука не работи за тие пари. Тука може ама ако си во администрација, ит индустрија или имаш свој бизнис. Јас да не сум програмер цел свет ќе го поминам и ќе најдам подобра и поплатена работа од оваа кај нас.
Барем нема да ги трпам менаџерите со IQ помал од 50 што до вчера не знаеа лигите да си ги избришат, а сега ќе наредуваат.

Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не бе напротив, вчера за да се расположам малку поради изгубените пари, бев на шопинг и си потрошив 100 фунти.
Сега во Сабота ми стига 50инч тели, таман за свецко.
dalecata '96-'98 doma imavme televizor za na zid koga bea od 7k DM nagore[DOUBLEPOST=1403358710][/DOUBLEPOST]
Онтопик:
Golemo cudo.
Vo momentov so soprugata sme vo bugati city mol pieme jack daniels i martini a gi cekame decata da dojdat pa zaedno da rucame

Последно уредено:
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Сите знаеме дека во странство е лесно да се снајдеш и да преживееш, ама ако си снаодлив, културен, вреден, итар, интелигентен, дружељубив. Неспособните може ќе најдат на готово ама и таму ќе се неспособни и мислиш дека некој ќе ги чува да лежат? Па таму работните места не се како во нашата администрација.

Муабетот е за оние неснаодливите, некомуникативните и оние што никогаш ја немаат поминато границата. Па ваквиот тип на луѓе во Скопје ќе се загубат, а не да се снајдат надвор од Македонија.
Кај нас полесно за ваквите е да најдат работа како општ работник за 150-200 евра.
Затоа овие од Џонсон и во Кавадарци ги собраа сите што пратија cv и им даваат дупло помала плата од Скопје.
80% од вработените во овие фабрики ако биле снаодливи немало да работат таму.

Да не звучам понижувачки ама нормален човек тука не работи за тие пари. Тука може ама ако си во администрација, ит индустрија или имаш свој бизнис. Јас да не сум програмер цел свет ќе го поминам и ќе најдам подобра и поплатена работа од оваа кај нас.
Барем нема да ги трпам менаџерите со IQ помал од 50 што до вчера не знаеа лигите да си ги избришат, а сега ќе наредуваат.
Тие што работат во џонсон и во кавадарци немаат ни пари да мрднат надвор од мк.за во странство треба пари,ете ти ќе се селиш така да сигурно убаво знаеш колку пари треба за стан и храна во друга држава на почеток ,сигурно нема со 100 евра да идеш. иначе да не си програмер и да не немаш европски пасош и ти ќе одеше у џонсон сеа за 200 евра баш ради тоа што ќе немаш можност да отидеш и да работиш у друга држава.
За одење у странство треба да имаш јака диплома(искуство у струка),пари и да идеш со веќе најдена работа,или треба да имаш роднини или ептен блиски пријатели кај кој би можел да седиш месец-два и плус да ти помогнат за побрзо работа да најдеш.
И македонците многу ги кочи пасошот и јазикот(не знаат сите англиски) плус парите,иначе до сеа сите ќе беа иселени,ке останеше само јавната администрација и пензионерите.

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
И македонците многу ги кочи пасошот и јазикот(не знаат сите англиски) плус парите,иначе до сеа сите ќе беа иселени,ке останеше само јавната администрација и пензионерите.
Некој да не знае англиски во денешно време треба тежок дибидус да е и заслужува да е сиромаштија цел живот. Скори сите знаат енглески, а поновите генерации се повеќе и немачки кој е веројатно покорисен низ Ојропата т.е. немачката унија.

Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Тие што работат во џонсон и во кавадарци немаат ни пари да мрднат надвор од мк.за во странство треба пари,ете ти ќе се селиш така да сигурно убаво знаеш колку пари треба за стан и храна во друга држава на почеток ,сигурно нема со 100 евра да идеш. иначе да не си програмер и да не немаш европски пасош и ти ќе одеше у џонсон сеа за 200 евра баш ради тоа што ќе немаш можност да отидеш и да работиш у друга држава.
За одење у странство треба да имаш јака диплома(искуство у струка),пари и да идеш со веќе најдена работа,или треба да имаш роднини или ептен блиски пријатели кај кој би можел да седиш месец-два и плус да ти помогнат за побрзо работа да најдеш.
Или се во превод не знаат да се снајдат, немаат познаници што таму ќе ги исправат на прав пат, па сега ајде треба пари, роднини, диплома.
Диплома да ама не за сите работни места.
http://www.kouzoncorporation.com/web/работни-понуди-2014/
http://www.kouzoncorporation.com/web/работа-во-оае/отворени-позиции/

Овде се бара да имаш роднини и диплома? Учењето на англискиот јазик не е научна фантастика.

Пасошот не е проблем, туку проблем е тоа што повеќето од Македонците се прават патриоти и не сакаат да имаат БГ пасош. ;)
Еј да сигурно ако не бев програмер ќе одев таму да работам. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom