I
IBIZA SOUND
Гостин
mozebi i vo stranstvo ne e kitka za mirisanje,ama poleka poleka nie sami tonime i se davime
sekoja godina se pomalku i pomalku narod ostanuvame
sekoja godina se pomalku i pomalku narod ostanuvame
Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.Кога „киднав“ од Македонија, прво отидов за Полска. Си викам шо убаво им е, милина.
Полска е во ЕУ и ако имаш идеја за бизнис - унијата ти дава пари да го отвориш и разработиш тој бизнис. Плус ти плаќа две години давачки. Ти само одржи го и разработи го бизнисот.
Со тоа што сам си обезбедуваш работа, а потенцјално ќе обезбедиш и работни позиции за други луѓе - на нив им олеснуваш многу.
Топ!
Ова е еден пример само, онака да се рече...
После бев и работев во Англија.
Ангија има бесплатно здравство за сите од Англија и ЕУ. И бесплатно се шо иде на рецепт.
Како им е се средено... на гз да паднеш и да се чудиш. Имаше избри и никој не се замараше! Зошто? Зошто работата нивна и на цела фамилија не им зависи од кој е на власт, кој е у собрание или од тоа кој чај го пие кралицата!
Ретко да најдеш некој што не е фин.
Не можев да се снајдам кој воз да го фатам... Еден човек ме виде дека сум збунета и сам дојде да ме праша дали имам некој проблем, дали ми треба помош и ме однесе до мојата станица. Прв и последен пат ме виде во животот.
Викнав полиција зошто случнав некој како вика по помош... Дојдоа по 3 минути 8 цајкани, одеа кај сите комшии од врата на врата да видат каде се потребни, после дојдоа кај мене да ме осигураат дека се е во ред и ако пак слушнам нешто да им се јавам и ми се заблагодарија што реагирав....
Споредете си вие сами како е во Македонија....
Кај што работев - им покажав слики од студентскиот Гоце Делчев и ми рекоа дека таму со закон е забрането да се живее во такви услови дури и на бездомниците мора да им се обезбедат подобри услови... Ако случајно некаде има градба од тој вид - пријавуваш на надлежни органи и они ќе го срушат местото....
Сега сум во Швајцарија.
Овде е како да сум на друга планета.
За една недела заработив за колку што во Македонија би работела повеќе од 3 месеци.
Овде луѓето не се замараат со „Зошто брашното ми го наплаќаш по 27 денари кога во каталог ви е 25, неписмена една, едвај средно си завршила ти мене ќе ме крадеш....дај ми 5-6 ќеси за ѓубре ми требаат“ - муабети...
И јас разбирам зошто во Македонија се замараат со овие работи, зошто се исфрустрирани и напнати луѓето цело време....
Се мислат како ќе имаат да платат сметки и да купат храна во еден месец, чекаат да дојде ден да не платат автобус да можат да одат од маркет во маркет од пазар до пазар за да заштедат 100тина денари....
Се сеќавам и ја колку ми се плачеше кога морав на работа да одам со точак или пешки зошто немав пари за автобус, се сеќавам на изразите на лицата на колегите кога по снеговите веслаа со точаци на работа зошто сакаат цел месец да можат да носат леб дома......
Ако некој има шанса да си замина од Македонија - што е можно побрзо.
Ќе се вратам јас во Македонија, не викам не.
Ќе одам да ги видам луѓето кои ги сакам и ќе си дојдам назад.
Не гледам иднина во Македонија.
Ах, да...
Сакав да прашам, ако некој знае да ми одговори...
Зошто спотов на Tyzee не е снимав во автобусиве на јсп во вторник или петок, зошто не е сниман на битпазар, на некој од факултетиве, во Охрид на автобуска покрај некој од луѓето што чекаат по цели денови таму и викаат дека имаат станови или соби за издавање....?
Od kade go izvadi ti ovoj zaklucok ziti se ? Znaci se seta ,raboti uziva i prenesuva na forumov ...a vie iszveanite odma da sudite i obesuvate deka lugeto ne se vo red....U koj kineski zid zivees ti covece?Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.
A mozese u spomenik da gi investiras!Ево едно убаво коњче на загревање.
Прегледај го приврзокот 95386
Пошто сум имигрант и немам среќа во животот имигрантски пусти, не фатив ништо на кладење, изгубив 60фунти.
Ќе си гризнеш од газот од љубомора, нели?Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.
Сваќам да отидеш во Прага и останеш 5-6 или 10 години а за време на одмори или празници да проживееш .Od kade go izvadi ti ovoj zaklucok ziti se ? Znaci se seta ,raboti uziva i prenesuva na forumov ...a vie iszveanite odma da sudite i obesuvate deka lugeto ne se vo red....U koj kineski zid zivees ti covece?
Кошар/ка.Ќе си гризнеш од газот од љубомора, нели?
Затоа сега еден ден ќе постиш.Ево едно убаво коњче на загревање.
Прегледај го приврзокот 95386
Пошто сум имигрант и немам среќа во животот имигрантски пусти, не фатив ништо на кладење, изгубив 60фунти.
Тој е муабетот.Јас кога ја шетав Европа и Америка ти од кал куќички си правеше.
Можеби утре некој на твоите деца ќе им го каже она што ѝ го кажа ти на Магде. Убаво ли ќе ти биде?Моментално работам на децата да им овозможам да студираат некаде во Европа или Америка а изборот го оставам на нив.
A? Wtf ? Toa ti e odgovorot na tvojata kritika pogore! Uste ednas A?Сваќам да отидеш во Прага и останеш 5-6 или 10 години а за време на одмори или празници да проживееш .
И има само еден кинески ѕид.Не повеќе!
Така прави човек што тука не се вклопил а се вклопил во средината каде што отишол и останалA? Wtf ? Toa ti e odgovorot na tvojata kritika pogore! Uste ednas A?
Не бе напротив, вчера за да се расположам малку поради изгубените пари, бев на шопинг и си потрошив 100 фунти.Затоа сега еден ден ќе постиш.
Таквите како мене??Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.
Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.
Сваќам да отидеш во Прага и останеш 5-6 или 10 години а за време на одмори или празници да проживееш .
И има само еден кинески ѕид.Не повеќе!
Znaci ovoa e tvojot sovet...Braos za godinite.... Ti si primer za decata ...kako ne treba da razmisluva covek!Така прави човек што тука не се вклопил а се вклопил во средината каде што отишол и останал