Према она кое кажува, на апостолите им прорекнува дека нив - на апостолите ќе му дојде дух од него патен, а во заветот после воскреснувањето на исус, духот слезе на апостолите.....
Bidiki te sledam nekoe vreme zaklucuvam deka si covek koj saka poinakvi mislenja i stavovi od svoite i mislam deka imas silen duh so blagorodni nameri, vo vrska so ova sto go napisa jas mislam deka gresis, duhot koj slegol kaj apostolite voopsto i nitu bil duh , tuku toa bil coveckoto telo na isus, no nejse ke odime po redosled, za da se razbereme podobro, i bi sakal
na ovie bibliski zborovi da mu ja dades nivnata vistinska smisla, , da ja sogledas realnosta , , dali navistina e toa taka kako sto nekoi toa go tvrdat,
eve; citaj;
Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
15. Ако Ме љубите, пазете ги Моите заповеди.
16. Јас ќе Го помолам Отецот, и
Он ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека
26. А Утешителот, пак, Духот Свети, Кого што Отецот ќе Го испрати во Мое име,
Он ќе ве научи на сè и ќе ви напомни за сè што сум ви зборувал.
7. Но Јас вистината ви ја кажувам: подобро е за вас Јас да си отидам, оти, ако не си отидам,
Утешителот нема да дојде при вас; ако, пак, заминам, ќе ви Го пратам.
8. А Он, кога ќе дојде, ќе го изобличи светот
за грев, и за правда, и за суд:
А кога ќе дојде Он, Духот на вистината, ќе ве упати во секоја вистина; но од Себе нема да зборува, а ќе говори што чуе, и ќе ви ја каже иднината;
14. Он Мене ќе Ме прослави, зашто од Моето ќе земе и ќе ви јави.
Книга пророк Исаија
12. И му ја даваат книгата на оној, кој не знае да чита, и велат: „Прочитај ја”; и тој одговара: „Не знам да читам.”
Книга пророк Исаија1. Еве го Мојот Слуга, Кого Го држам за рака, Мојот Избраник, кон Кого благоволи душата Моја. Ќе го положам Духот Свој врз Него, и Он ќе им биде суд на народите;
Книга пророк Исаија
11Нека издигне глас пустињата и нејзините градови, населбите, каде што живее Кидар;
zasega dovolno e ova ke te molam na ovie zborovi da dades opst osvrt .
1друг Утешител,
2Он ќе ве научи
3 за грев, и за правда, и за суд:
4ќе ве упати во секоја вистина
5 но од Себе нема да зборува,
6 а ќе говори што чуе,
7 и ќе ви ја каже иднината;.
8 оној, кој не знае да чита,
9 koj e toj sluga
10 kidar?
Sto mislite vie dali ima dodadeni zborovi i odzemeni zborovi vo ovie bibliski zborovi?
sto mislite vie (ako navistina e taka kako sto go tvrdat nekoi deka toj drug utestilel sto ke bide praten , sto ke dojde .t.e.) svetiot duh kako ke go izoblici svetot od grev pravda i sud?
Dali malce ti paga cudno kako toa na svetiot duh mu se prepisuva svojstvo da zboruva i da go kazuva ona sto go slusa?
Dali tebe tvojata logika ti dava so pravo da veruvas deka navistina svetiot duh moze da zboruva i da go kazuva ona sto go slusa?
Sto mislite vie koga isus veli ke go pomolam otecot i on ke vi dade drug utesitel,sto podrazbirate pod toa drug ustestel? sto saka da kaze isus?
dali duhovno ili covecko sustestvo koj ima sposobnost za sluh i za govor?
Книга пророк Исаија
12. И му ја даваат книгата на оној, кој не знае да чита, и велат: „Прочитај ја”; и тој одговара: „Не знам да читам.”
Koj e toj sto ne znae da cita? isus? svetiod duh?pavle?
Книга пророк Исаија1. Еве го Мојот Слуга, Кого Го држам за рака, Мојот Избраник, кон Кого благоволи душата Моја. Ќе го положам Духот Свој врз Него, и Он ќе им биде суд на народите;
Koj e toj sluga ? zarem hristijanite ne veruvat deka isus e bog ili sin bozji ,kako moze da kaze eve go mojot sluga , kako moze bog da stane sluga na samiot sebe
?
Книга пророк Исаија
11Нека издигне глас пустињата и нејзините градови, населбите, каде што живее Кидар;
Znaes koi se tie naselbi kade zivee kidar?
Zanes li ti koi se tie kidarci?
Znaes kako bog VO BIBLIJATA go blagoslovuva na ismail i veli deka ke ima dvanaeset sinovi a vtorit sin se vika kidar?eve citaj;
Прва книга Мојсеева (Битие)
2. Еве го родословот на Исмаила, синот Авраамов, кого му го роди на Авраама Агара Египтјанката, слугинката на Са’ра.
13. А ова се имињата на синовите Исмаилови, како што ги именуваа во родовите нивни: првенецот Исмаилов е Навајот, па Кидар, Навдеил и Масам,
14. потоа Масма, Дума и Маса,
15. Хадар, Теман, Јетур, Нафес и Кедма.
16. Тоа се синовите Исмаилови, и тоа се имињата според селиштата, шаторите и населбите нивни. Тоа се дванаесетте кнезови над племињата нивни.
Zarem Muhamed,a,s ne poteknuva od kidarskiot narod od pustinata faron, kade sto ziveel ismail? citaj;
Прва книга Мојсеева (Битие)
20. А Бог беше со детето, и тоа порасна, и заживеа во пустињата, и стана стрелец со лак.
21. Тоа живееше во пустињата
Фаран
Sto mislite vie ovie bibliski zborovi na kogo asociraat?na svetiot duh ili na cocecko sustestvo koj ima sposobnost za sluh i za govor?onoj koj ne znae da cita i koj ne zboruva od samiot sebe , a govori sto ke mu se kaze .
Свето Евангелие според Јована
А кога ќе дојде Он, Духот на вистината, ќе ве упати во секоја вистина; но од Себе нема да зборува, а ќе говори што чуе,.......................................