Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
17 февруари 2010
Мислења
62
Поени од реакции
4
Е па ти сега реалисти...и јас сум реалист само проблем ми прави Месечината што ми е во прва куќа а и Нептун врши силно влијание ме тера на фантазирање...кога тоа на некој реалист ќе му текне начини и начини на задоволување, за тоа ти треба фантазер бејби...:smir:

Сегаааа, јас кажувам како сум чул од историчари, што му било приоритет на човекот, многу бил религиозен ама не како католик туку како Окултист како што рече Смекси. Окултизмот не ја отфрла науката, напротив ја подржува и до крајот на животот се криел од Свештенството, го презирал, го мразел, знаеш тие Спалувале Окултисти и научници во тоа време...
Не се секирај,јас сум доволно креативна...лелеее..чешит си

А за тоа погоре во ред,јас не велам дека не бил религиозен,само ти кажувам дека тоа не докажува дека бог постои,сепак неговите откритија се од др област

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Не се секирај,јас сум доволно креативна...лелеее..чешит си

А за тоа погоре во ред,јас не велам дека не бил религиозен,само ти кажувам дека тоа не докажува дека бог постои,сепак неговите откритија се од др област

Во право си, не докажува...е сега тој зошто бил убеден дека постои не знам, тој си знае...:wink:

Член од
17 февруари 2010
Мислења
62
Поени од реакции
4
Во право си, не докажува...е сега тој зошто бил убеден дека постои не знам, тој си знае...:wink:
Па и јас не сфакам како некои луѓе се убедени во тоа дека бог постои,како тебе,ама ти си знаеш

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Па и јас не сфакам како некои луѓе се убедени во тоа дека бог постои,како тебе,ама ти си знаеш
Во право си јас си знам..будали море...шо да ни прајш, да е до облеката да ни придајш, ама до мозокот ќе да е, така?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Бог постои како поим како аксиома од која се поаѓа во докажувањето на се друго што постои, истото го прави науката само што кај неа не е аксиома бог туку енергијата. Бог е општ поим но во реалноста имаме колку вери и религии толку и толкувања на тој бог. Затоа Бог ако постои тој дозволил на разни луѓе различно да им се обзнани или самите различно си го претставиле.

• Ми се допаѓа
Reactions: VIP

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Мнозинство сте,за жал ништо не ви можиме...:(
Не сме мнозинство, моето верување е поинакво од мнозинството и јас повеќе ја подржувам науката отколку религијата, денес нема никаква потреба од религија, тоа е мојот став и стојам зад него, и затоа повеќе го бранам ставот на атеистите, на моменти знам дека изгледа контрадикторно но тоа е тоа кога се работи за религија, мистика или нешто слично испаѓаат контрадикторни срања. Науката на никаков можен начин не може да пружа доказ за постоењето на Креатор, значи наука= нема бог, никс, нада, ноуп, денехи, нема...но тоа не значи дека не постои, абе заебано прашање нема што...поздрав.

Ништо од свадбата изгледа... :toe:

Чекај, јас од околу ги фаќам жениве...че видиш хехехех

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Нијансите не се бела боја.Тоа се нејасни нијанси кои те одвлекуваат од белата боја.Но сепак ако ја следиш доволно долго и со голема верба едната нијанса ќе стигнеш до изворот.
Treba da go sledis srceto.Nijasite gi dobivame od semejstvoto vo koe sme se rodile,nasleduvame nacija,religija .Sami treba da se ispituvame dali sme vo vistinata.
Mnogu nijansi za vistinata,mozat samo da ni precat za da stgneme do izvorot.
Da bese napisano vo knigite:Sid sidosano nigde sirka ni prozirka.
Nekoj ke go tolkuva kako sonce,drug kako mesecina.Na toj sto ke rece deka e jajce,drug ke go osporuva tvrdejki deka jajceto nastanalo od kokoska i ke se raspravaat koe od sto nastanalo.I kako na forumov ke negiraat postoenje na bog,a odgorot e ednostaven nastanalo samo od sebe.Ili pomisliv i samiot se sozdadov.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Е па ако не си го читал не можеш да кажеш такво нешто кое што си го слушнал или читал,треба да провериш подобро.Сите тие книги кои што ти ги набројуваш доаѓаат од еден Бог но народот ги испомешал работите и затоа денес доаѓа до забуни кај сите нас.

Ти демек кажа зошто е толку битна староста на земјата ама пак од околу ништо не си кажал.
Кажи ми кои се тие работи кај што згрешиле па да дискутираме.

Ти реков религија без наука и обратно не чини.Наведи пример што е тоа што религијата го тумачи различно од науката конкретно за што мислиш?

А што се според тебе Божјите книги?И те молам кажи ми како ние тоа гледаме на нив?За да кажеш ти дека секој наоѓа мир во различна вера тоа тешко,дури би рекол невозможно,така да има само еден Бог во кој човекот наоѓа мир.Трите религии целат и повикуваат кон обожување на истиот Бог но пак ќе речам дека луѓето се тие кои ги свртиле работите наопаку.

Со тоа што мора да се има искуство доаѓаме до заклучок дека откако ќе ги испитаме сите останува само една вистинска религија,и со тоа можам да кажам дека еден е Бог и не е измислица туку дека не сфаќаат само оние кои не сакаат да сфатат,или па не ги испитале работите добро.
Jas komentiram na tvrdenja od nekoi koi tie knigi gi proucile dovolno, a i vprocem ne mora da znaes mnogu za niv za da vidis deka imaat golem del isti stavovi.
Kako e mozno narodot da gi ispomesa tie raboti? Koja e logikata? Bozjite zborovi se dobro poznati, i kako e mozno Bog da dozvoli lugjeto (negoviot eksperiment, ili kukli, kako sakas kazi) da go rasipat i izvrtat negovit zbor? Toa e nevozmozno ako e Bog se toa sto kazuvate deka e, toj nemalo da dozvoli izvrtuvanje na rabotite. Neli e toa malku nelogicno? Bog da dozvoli nekoj da mu se mesa i da gi izvrti negovite zborovi? I toj nekoj da e negovata igracka koja toj ja sozdal odamna.............. svasta.......Sepak sekoj od vas gi tolkuva rabotite kako sto misli deka e pravilno........
submitter dali ti voopsto zivees vo ovoj svet? koi se tie raboti za koi Biblijata pogresila??? Eve ke ti nabrojam.
1. Biblijata kazuva deka Zemjata e postara od Sonceto, sto ne e taka.
1 Во почеток Бог ги создаде небото и земјата. -pod nebo se misli na atmosferata, no vo nikoj slucaj na zvezdite (Sonceto e zvezda) - prv den

14 И Бог рече: „Нека бидат светила на небесниот свод, за да го делат денот од ноќта, нека бидат за знаци, и за времињата, и за деновите и годините,
15 и нека бидат за светила на небесниот свод за да ја осветлуваат земјата!” И бидна така.
16 И Бог направи две големи светила, поголемото да владее над денот, а помалото да владее над ноќта - и ѕвездите.- tret den gi sozdava Mesecinata, Sonceto i drugite zvezdi.

Jasno se gleda deka tuka Zemjata e posocena kako postara od Sonceto, a denes znaeme deka toa ne e taka, imame premnogu naucni dokazi za pobivanje na ova trdenje na Biblijata.

2. Ako dobro gi presmetas godinite na sozdavanje na Adam potoa Avraam se do denes, ke vidis deka Zemjata ispagja deka e stara okolu 6000 godini, ( ako sakas stavi i neka se nekolku desetici iljadi godini), sto e mnogu porazlicno od denesnive fakti, a toa e deka Zemjata e stara okolu 4 milijardi godini, sto ne e mala razlika so stavot na Biblijata.

3. Ako Zemjata nastanala pred 6000 godini, znaci prviot ziv organizam bil sozdaden pred pomalku od 6000 godini. No denes znaeme deka ne e taka, eve ke zemam za sporedba dinosaurusite. Izumrele pred milioni godini, a nivnite fosili svedocat za toa, imame nacini kako da ja presmetuvame nivnata starost.

Tie 3 dosta se za pocetok, no eve ke napomenam uste edne, Zemjata e centar na Vselenata.....:pos2: Mnogu sebicno od nas da go mislime toa neli? Zemjata ne e centar na vselenata, i ne stoi mirno kako sto se kazuva vo Biblijata. Ne samo sto ne stoi mirno, tuku vrsi 3 rotacioni dvizenja. Prvoto e okolu svojata oska, vtoroto e okolu Sonceto, i tretoto zaedno so Sonceto se dvizime okolu centarot na Vselenata.

Spored mene, tie vasi Bozji knigi se samo dobri eticki prikazni i nisto povekje. I ne znam dali me razbra dobro, eve pak ke kazam. Vo svetot ima milijardi vernici, no i onie koi ne se pravi vernici, odnosno veruvaat vo nekoi drugi raboti. Znaci site tie pripadnici na razlicni veri, no i onie drugite, go naogjaat mirot vo razni Bogovi ili drugi nesta, zatoa ne mozes da kazes deka Bog e eden, koga mnogu lugje naogjaat mir i cel vo zivotot so verbata vo razlicni Bogovi. Ne mi kazuvaj deka e eden, bidejki gledame deka ne e taka. Lugjeto ne se tolku superironi da mu gi pomesaat planovite na Bog (hipoteticki kazano ako toj postoi).

Koja e taa vistinska religija spored tebe?? Dali e edna od denesnive ili mozebi treba trite golemi religii da gi obedinime vo edna i da ja narecime vistinskata religija???

P.S. Ako ne si siguren vo ovie raboti sto gi nabrojav, te molam procitaj na net, ne mislam da postiram dolgi stranic samo da ti dokazam deka denes postojat dokazi za toa. I ako se uste tvrdis deka naukata e minliva a so toa i dokazite, a religijata e onaa vecna vistina, togas ti si samo eden slep vernik koj ne saka da ja sogleda vistinata. Zatoa procitaj povekje naucni dokazi, pa potoa daj da diskutirame, nema smisla da se vadis so Biblijata i nejzinite viduvanja, zasto se vekje zastareni....

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
toa sto e napisano vo svetoto pismo ne treba dase svati bukvalno se

iskomentirajgo bozjoto cudo , i golemiot fenomen vo berovo za vreme na postot svet 28 avgust 95 godina, a site toj den go pomestija za da mrsat, bese den za post , postojat bezbroj cuda od boga koj im se pojavuva na lugeto , no potrebno e vera ,za bog da bide so nas , on mozes da go prepoznaes , samo otvori go srceto za boga , i ke vidis ,prirodata i celio kosmos toa go kazuva , deka e delo na semokniot boga, planetata i se sto postoi e praveno so plan i dizajn , a na drugite planeti non stop udira kometi , napadnati od od razni astroidi , smrznati planeti koi zivot ne postoi tamu,od kade zlo vo lugeto ? i zosto evreite vo erusalimskata zemja se podgotvuvaat da go podignat svetiot dom gospodov ( kade sto se naoga gamijata al aksa< http://www.solomonstemple.com/page1.html http://www.scribd.com/doc/20336475/Pred-Zidanje-Solomomskog-HramaJuri-Jvorobjovskise ovde se objasnuva izgradbata na tretiot solomonov hram, veke vo 2001 letoto se otkopuvaa delovi od hramot kade se postavia i temelite za povtorno podigane , imam i tema za toa otvoreno tamu vidi , kovcegot na zavetot, i red drugi raboti, naukata nema odgovor za toa, no bibliajta ima deka e bozja kniga pismo , koe vistinata ja govori pozz

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
toa sto e napisano vo svetoto pismo ne treba dase svati bukvalno se

iskomentirajgo bozjoto cudo , i golemiot fenomen vo berovo za vreme na postot svet 28 avgust 95 godina, a site toj den go pomestija za da mrsat, bese den za post , postojat bezbroj cuda od boga koj im se pojavuva na lugeto , no potrebno e vera ,za bog da bide so nas , on mozes da go prepoznaes , samo otvori go srceto za boga , i ke vidis ,prirodata i celio kosmos toa go kazuva , deka e delo na semokniot boga, planetata i se sto postoi e praveno so plan i dizajn , a na drugite planeti non stop udira kometi , napadnati od od razni astroidi , smrznati planeti koi zivot ne postoi tamu,od kade zlo vo lugeto ? i zosto evreite vo erusalimskata zemja se podgotvuvaat da go podignat svetiot dom gospodov ( kade sto se naoga gamijata al aksa< http://www.solomonstemple.com/page1.html http://www.scribd.com/doc/20336475/Pred-Zidanje-Solomomskog-HramaJuri-Jvorobjovskise ovde se objasnuva izgradbata na tretiot solomonov hram, veke vo 2001 letoto se otkopuvaa delovi od hramot kade se postavia i temelite za povtorno podigane , imam i tema za toa otvoreno tamu vidi , kovcegot na zavetot, i red drugi raboti, naukata nema odgovor za toa, no bibliajta ima deka e bozja kniga pismo , koe vistinata ja govori pozz
Ne znam sto da iskomentiram........ocigledno ne znaete da citate normalni vesti. Izlezete od toj vas svet "poln" so ljubov i ke vidite deka i bez vasite "sveti" knigi moze da se zivee normalno i so ljubov.
Za kometite i asteroidite, procitaj malku povekje i ke najdis odgovori. Vsusnost i nasata planeta bila udirana od asteroidi vo minatoto, znaci ne e imun na vselenski vlijanija, no nema da postiram mnogu, zasto toa e kako na dete od 2 oddelenie da mu objasnuvas integrali i izvodi. Zemi procitaj povekje od naucnava literatura pa ke vidis kako ke najdis odgovori, no logicni odgovori, a ne smesni veruvanja......

Член од
17 февруари 2010
Мислења
62
Поени од реакции
4
Не сме мнозинство, моето верување е поинакво од мнозинството и јас повеќе ја подржувам науката отколку религијата, денес нема никаква потреба од религија, тоа е мојот став и стојам зад него, и затоа повеќе го бранам ставот на атеистите, на моменти знам дека изгледа контрадикторно но тоа е тоа кога се работи за религија, мистика или нешто слично испаѓаат контрадикторни срања. Науката на никаков можен начин не може да пружа доказ за постоењето на Креатор, значи наука= нема бог, никс, нада, ноуп, денехи, нема...но тоа не значи дека не постои, абе заебано прашање нема што...поздрав.

Чекај, јас од околу ги фаќам жениве...че видиш хехехех
Ц,ц,ц....не можам да те разберам...хехе...ок,барем ако бидни нешто можиме да се разбериме...бакнежи:helou:поздрав

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Jasno se gleda deka tuka Zemjata e posocena kako postara od Sonceto, a denes znaeme deka toa ne e taka, imame premnogu naucni dokazi za pobivanje na ova trdenje na Biblijata.
Штом велиш дека има премногу научни докази, сигурно би можел да наведен барем еден од тие премногу научни докази? Не те терам да копи-пејстираш километарски страници, туку да наведеш барем еден од тие премногу докази. Повели биди фраер на дело, а не само на збор :)

2. Ako dobro gi presmetas godinite na sozdavanje na Adam potoa Avraam se do denes, ke vidis deka Zemjata ispagja deka e stara okolu 6000 godini, ( ako sakas stavi i neka se nekolku desetici iljadi godini), sto e mnogu porazlicno od denesnive fakti, a toa e deka Zemjata e stara okolu 4 milijardi godini, sto ne e mala razlika so stavot na Biblijata.
Еден од најпопуларните методи за определување на староста на земјата е радиоактивниот метод. Голем број карпи во себе содржат радиоактивни атоми, кои (експоненцијално од времето) се распаѓаат и притоа испуштаат полесни честички и се претвораат во друг вид атоми. Пр. Ураниум = Хелиум + Олово. Тука ураниумот се нарекува родител, а оловото продукт. Така стручњаците според времето на полураспаѓање на ураниумот во карпите ја процениле нивната старост на околу 5 милијарди години.
Притоа, направени се неколку неверојатни претпоставки. Ќе наведам три:

1. На почетокот испитувана карпа го содржела само елементот-родител, а не и елементот-продукт. Тоа е храбра претпоставка, бидејќи и двата ги има насекаде низ земјината кора.
2. Брзината на радиоактивното распаѓање била таква каква што е сега. Но таа зависи од магнетното поле на Земјата, кое опаѓа со полупериод од 1400 години. Значи порано било појако, па и брзината на радиоактивното распаѓање била поголема; токму затоа се добиваат поголеми резултати за староста на карпите, од вистинските.
3. Немало ни одлевање, ни дотур на елементите родител и продукт. Движењето на водите низ карпите е еден сигурен фактор (а има и други) кој извршува миграција на материјалите од едно место на друго.

Во својата книга "Побивање на еволуцијата" (Refuting Evolution, Answers in Genesis, 1999, Australia), авторот Џонатан Сарфати (доктор по физичка хемија), набројува неколку пронајдоци кои упатуваат до заклучокот дека Земјата, особено животот на неа, се многу помлади отколку што тоа го тврдат еволуционистите. Всушност, вели Сарфати, 90% од методите кои се користат за утврдување на староста на Земјата покажуваат многу помала старост на Земјата од староста што ја пропагираат еволуционистите и геолозите.

Стапката (брзината) на таложење на некои минерали на дното на океаните е исто така една научна метода за определување на староста на Земјата. Меѓутоа, се добиваат драстично различни резултати, зависно од тоа кој елемент се зема за мерење. На пример, ако се мери според акумулацијата на натриумот, се добива старост на Земјата од 260 милиони години. Ако, пак, се смета според акумулацијата на никелот, тогаш се добива старост од само 8000 години; според силициумот, 9000 години, итн. Треба ли да кажеме дека еволуционистите ја истакнуваат само староста определена според натриумот, а ги премолчуваат резултатите според никелот и силициумот!?

Брзината на таложење метеорска прашина исто така се користи за определување на староста, не само на Земјата, туку и на Месечината и на другите планети. Сегашната стапка на таложење на космичка (метеорска) прашина врз Земјата се проценува на околу 14 милиони тони годишно. Кога Земјата би била толку стара колку што тврдат еволуционистите/ геолозите, само слојот од никел и железо од метеорската прашина врз Земјата би требало да биде дебел околу 16 метри! А во реалност ги има само толку колку што би се натрупало за 8000 години.

Магнетното поле на Земјата слабее толку бргу, што упатува на заклучокот дека не можело да постои подолго од 10-20 илјади години. Имено, истражувањата на Томас Барнс (Thomas Barnes) покажуваат дека магнетното поле на Земјата опаѓа со брзина која соодветствува на полупериод од 1400 години. Тоа би значело дека магнетното поле на Земјата пред 1400 години било двапати посилно од денешното. Со таквото откритие се покажало дека со екстраполација на 10.000 години наназад, магнетното поле на Земјата тогаш би било толку силно, како да е Земјата магнетна ѕвезда, што е невозможно. Значи, староста од 10-20 илјади години на Земјата би била горната граница! Енергетското поле на Земјата опаѓа уште побрзо!

Хелиумот надоаѓа во атмосферата како резултат на радиоактивните распаѓања, а не ја напушта атмосферата во значителни количини. Па сепак, присуството на хелиум во атмосферата на Земјата е барем 2000 пати помало од она што би се очкувало, кога Земјата би била стара со милијарда години. Всушност, се уште има хелиум во карпите, што значи дека не минало многу време од нивното создавање, зашто до сега сиот хелиум би излегол од таму. Згора на тоа, некои понови истражувања наведуваат на заклучокот дека хелиумот ни доаѓа и од Сончевата корона! Пресметките покажуваат дека количеството на хелиум во нашата атмосфера одговара на 10.000 години "производство" преку алфа распаѓање.

Месечината постепено се одалечува од Земјата, по 4 центиметри годишно. Дури и да била слеана со Земјата, за нејзината сегашна одалеченост би биле доволни околу 1,3 милијарди години (што никако не значи дека е толку стара, а камоли 30 милијарди години!). Згора на тоа, анализата на староста на камче земено од Месечината покажува уште помала старост на Месечината.

Количеството акумулирана сол во океаните покажува дека тој процес се одвива едвај неколку илјади години, а никако милијарда години, инаку би имало многу повеќе сол во морињата и океаните.

Понатаму, премалиот број на остатоци од супер-нова експлозиите укажува на млада старост на универзумот. Имено, кога ќе експлодира една супер нова, пресметките укажуваат дека прашината и остатоците што ги остава се видливи над милион години. Вакви експлозии астрономите забележуваат по една на секои 25 години, а сепак до сега се забележани само 200 такви што укажува на тоа дека процесот на започнување на овие експлозии настанал приближно пред 7000 години.

Еволуционистите тврдат дека кометите се приближно стари како и Сонцето - 5 милијарди години. Сепак, кога кометата, при своето орбитирање, ќе се приближи до Сонцето, таа губи од својата маса толку многу, што не би преживеала повеќе од 100.000 години. Многу комети имаат животен век околу 10.000 години, па и под тоа.

Се разбира има уште многу други докази, но за тоа постојат специјализирани книги. Иако мораме да признаеме дека со постоечките научни методи не можеме со сигурност да ја утврдиме староста на Земјата и животот на неа, сепак, за разлика од еволуционистите, кои мораат да го признаат истото, ние укажуваме дека има резултати од еднакво валидни научни техники кои упатуваат на заклучокот дека Земјата и животот на неа потекнуваат од пред неколку илјади години, а не од пред милијарди или милиони години. Затоа, ненаучно и нечесно е на јавноста да и се презентираат само селектирани резултати кои им одат во прилог на еволуционистите. Доколку повеќе, станува се појасно дека токму таквите методи и техники кои додаваат резултати за голема старост на Земјата, се сериозно погрешни.

Една добра книга на оваа тема е "The Mytology of Modern Dating Methods" (El Cajon, CA: Institute for Creation Research, 1999) од авторот John Woodmorappe.

Заклучок:

Различни научни методи даваат различни старости на Земјата. Честопати еден ист метод дава различна старост на еден ист примерок. Политиката во науката и селектирањето на резултатите е познат порок кој постои од зачетоците на науката, па се до денес. Денес ова се прави како никогаш порано! Затоа само ЕДЕН може да знае кога настанала Земјата. А кој би можел да знае подобро од нејзиниот Творец нели?

Сепак Бог експлицитно не кажал кога е создадена Земјата (тоа е надвор од суштинската цел за која Библијата му е дадена на човекот), но имплицитно може да се дадат некои одговори, ама и тој одговор е голем. Можеби друг пат, во некоја друга прилика.
Поздрав!

3. Ako Zemjata nastanala pred 6000 godini, znaci prviot ziv organizam bil sozdaden pred pomalku od 6000 godini. No denes znaeme deka ne e taka, eve ke zemam za sporedba dinosaurusite. Izumrele pred milioni godini, a nivnite fosili svedocat za toa, imame nacini kako da ja presmetuvame nivnata starost.
Во некои нефосилизирани коски од диносаурси пронајдени се црвени крвни зрнца и хемоглобин. Тие не можеле да бидат зачувани, ако се стари 65 милиони години, кога, наводно, исчезнале диносаурсите. Зклучокот е дека се стари само неколку илјади години. (Веројатно диносаурсите не преживеале после климатските промени што настанале после сеопштиот потоп во времето на Ное.

Tie 3 dosta se za pocetok, no eve ke napomenam uste edne, Zemjata e centar na Vselenata.....
1. Покажи каде Библијата тврди дека Земјата е центар на вселената
2. Кој е според тебе центарот на вселената?

i ne stoi mirno kako sto se kazuva vo Biblijata.
Каде тоа Библијата кажува дека Земјата стои мирно?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Jas komentiram na tvrdenja od nekoi koi tie knigi gi proucile dovolno, a i vprocem ne mora da znaes mnogu za niv za da vidis deka imaat golem del isti stavovi.
Kako e mozno narodot da gi ispomesa tie raboti? Koja e logikata? Bozjite zborovi se dobro poznati, i kako e mozno Bog da dozvoli lugjeto (negoviot eksperiment, ili kukli, kako sakas kazi) da go rasipat i izvrtat negovit zbor? Toa e nevozmozno ako e Bog se toa sto kazuvate deka e, toj nemalo da dozvoli izvrtuvanje na rabotite. Neli e toa malku nelogicno? Bog da dozvoli nekoj da mu se mesa i da gi izvrti negovite zborovi? I toj nekoj da e negovata igracka koja toj ja sozdal odamna.............. svasta.......Sepak sekoj od vas gi tolkuva rabotite kako sto misli deka e pravilno........
submitter dali ti voopsto zivees vo ovoj svet? koi se tie raboti za koi Biblijata pogresila??? Eve ke ti nabrojam.
1. Biblijata kazuva deka Zemjata e postara od Sonceto, sto ne e taka.
1 Во почеток Бог ги создаде небото и земјата. -pod nebo se misli na atmosferata, no vo nikoj slucaj na zvezdite (Sonceto e zvezda) - prv den

14 И Бог рече: „Нека бидат светила на небесниот свод, за да го делат денот од ноќта, нека бидат за знаци, и за времињата, и за деновите и годините,
15 и нека бидат за светила на небесниот свод за да ја осветлуваат земјата!” И бидна така.
16 И Бог направи две големи светила, поголемото да владее над денот, а помалото да владее над ноќта - и ѕвездите.- tret den gi sozdava Mesecinata, Sonceto i drugite zvezdi.

Tie 3 dosta se za pocetok, no eve ke napomenam uste edne, Zemjata e centar na Vselenata.....:pos2: Mnogu sebicno od nas da go mislime toa neli? Zemjata ne e centar na vselenata, i ne stoi mirno kako sto se kazuva vo Biblijata. Ne samo sto ne stoi mirno, tuku vrsi 3 rotacioni dvizenja. Prvoto e okolu svojata oska, vtoroto e okolu Sonceto, i tretoto zaedno so Sonceto se dvizime okolu centarot na Vselenata.

Spored mene, tie vasi Bozji knigi se samo dobri eticki prikazni i nisto povekje. I ne znam dali me razbra dobro, eve pak ke kazam. Vo svetot ima milijardi vernici, no i onie koi ne se pravi vernici, odnosno veruvaat vo nekoi drugi raboti. Znaci site tie pripadnici na razlicni veri, no i onie drugite, go naogjaat mirot vo razni Bogovi ili drugi nesta, zatoa ne mozes da kazes deka Bog e eden, koga mnogu lugje naogjaat mir i cel vo zivotot so verbata vo razlicni Bogovi. Ne mi kazuvaj deka e eden, bidejki gledame deka ne e taka. Lugjeto ne se tolku superironi da mu gi pomesaat planovite na Bog (hipoteticki kazano ako toj postoi).

Koja e taa vistinska religija spored tebe?? Dali e edna od denesnive ili mozebi treba trite golemi religii da gi obedinime vo edna i da ja narecime vistinskata religija???

P.S. Ako ne si siguren vo ovie raboti sto gi nabrojav, te molam procitaj na net, ne mislam da postiram dolgi stranic samo da ti dokazam deka denes postojat dokazi za toa. I ako se uste tvrdis deka naukata e minliva a so toa i dokazite, a religijata e onaa vecna vistina, togas ti si samo eden slep vernik koj ne saka da ja sogleda vistinata. Zatoa procitaj povekje naucni dokazi, pa potoa daj da diskutirame, nema smisla da se vadis so Biblijata i nejzinite viduvanja, zasto se vekje zastareni....
Најголемата грешка што може да ја напраи човек е да мисли дека не мора којзнае колку знаење да има,ко ти што викаш на пример.

Божјата одредба како и да е ќе биде а се што се случува е веќе одобрено од Негова страна што значи никој не може да му се меша во неговиот план.

А кажи ми дали ти живееш на овој свет?Не ги читаш изгледа добро моите постови.Кажав дека за мене единствена веродостојна книга од Божјите книги е Куранот,што значи не ми давај цитати од Библијата.

Прво пролистај ги тие Божји книги па после ќе кажеш мислење за нив а вака само нагаѓаш,претпоставки and soooo on...

Јас добро те разбрав за тие кои наоѓаат мир во различни вери и одговор ти пишав но дали тебе тој одговор те задоволува тоа е друг муабет.

Библијата му е пратена на Исус,Тората на Мојсес и Куранот на Мухамед а.с.

Сите тие повикувале кон обожување на Еден Бог.Со време претходните две како што реков поради расипаноста на народот се изменуваат и се губи нивната вистинитост а Куранот останува непроменет.Другото мислам дека ти е јасно.

Уште еднаш ќе ти спомнам више ни јас не знам по кој пат вака:религијата како што ја гледаш ти не е исто и за мене.Јас религијата ја гледам во секоја област од животот на човекот,нешто сеопфатно и универзално,начин на живот а не само молитва слепо верување и сл.Значи начин на живот кој што нуди решение за се она што го мачи човекот без разлика дали тоа е од духовна страна научна страна и сл.

Пошто си толку начитан со научни докази и сметаш дека јас треба повише да читам,тогаш пак по втор пат ти викам наведи некој пример па да видиме што тоа конкретно сакаш да кажеш со тоа??Па ај да дискутираме после пак.

Kajgana Shop

На врв Bottom