Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Zosto mislis deka nikogas nema da se dokaze? Mozebi e dokazano samo sto vie vernicite ne sakate da ja sogledate "drugata" vistina. Bidejki za vas Biblijata e apsolutna vistina i se drugo e laga.
Lugjeto veruvaat vo razni raboti, no toa ne znaci deka e vistina. Decata veruvaat vo dedo Mraz, no koga dovolno ke sozreat, ja gledaat pravata vistina, kolku i da gi boli, taka i vie vernicite, treba povekje da sozreete za da ja vidite pravata vistina, deka Bog e samo vo glavite na lugjeto, sekoj go tolkuva kako sto saka.
Ako stvarno Biblijata e pravata kniga a hristijanstvoto e prava religija, zosto ima delovi od egipetska mitologija, paganstvo i judaizam? Da ne recam copy-paste, srekja sto togas nemalo avtorski prava LOL

No od kade ste sigurni deka koga ke evoluiras na visoko duhovno nivo, ke go najdis Bog? Sto ako togas sogledas deka Bog e samo izmislica? Izmislica na edni primitivni lugje koi se tesele so pomislata za visa sila koja sekojdnevno gi gleda.
mozebi, ni samiot neznaes, a tvdis sprotivno,kazi nekoi dokazi koi naukata gi veli protiv boga?lugeto veruvaat vo sekakvi raboti no ne znaci deka e vistina , i ti veruvas vo toa drugite sto kazuvale , veruvas vo ateistickoto ucene , vo materalizmot , pa vo evolucijata , koja ne znaci deka e vistina,a toa sto ima paganizam , mitologija, toa bilo pred isusa hrista da dojde na svetot, da gi urne delata gavolski, i vo biblijata pisuva deka imalo paganstvo i mnoguboztsvo , vidi mojsej , prorocite carstva i carevi , pa se ke ti se razjasni,a dedo mraz e nekoi velat sveti nikola so bela brada , pa lugeto go narekle dedo mraz

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
mozebi, ni samiot neznaes, a tvdis sprotivno,kazi nekoi dokazi koi naukata gi veli protiv boga?lugeto veruvaat vo sekakvi raboti no ne znaci deka e vistina , i ti veruvas vo toa drugite sto kazuvale , veruvas vo ateistickoto ucene , vo materalizmot , pa vo evolucijata , koja ne znaci deka e vistina,a toa sto ima paganizam , mitologija, toa bilo pred isusa hrista da dojde na svetot, da gi urne delata gavolski, i vo biblijata pisuva deka imalo paganstvo i mnoguboztsvo , vidi mojsej , prorocite carstva i carevi , pa se ke ti se razjasni,a dedo mraz e nekoi velat sveti nikola so bela brada , pa lugeto go narekle dedo mraz
Nema dokazi protiv Bog licno, bidejki nikoj ne znae sto e toj vsusnost i kako izgleda (ako postoi). No ima dokazi protiv lagite na negovata osnova t.e. Biblijata. Ako negovata osnova e kontradiktorna i smesna, togas definitivno ne e za veruvanje deka Bog postoi. Jas veruvam vo naucni dokazi, i ako nekogas naukata dokazi deka toj postoi, ke veruvam vo nego.
Evolucijata e pologicna od prikaznata za Adam i Eva.
Isus mozebi dosol i gi urnal delata, no delovi od Biblijata se tokmu prezemeni od paganizmot, zosto e toa taka? Ako tie ne bile vo red i Isus gi srusil, zosto se zemani delovi od niv? Kontradiktornosti kako i sekogas.....

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Ne postoi nikakva sudbina,srekata sami si ja sozdavame,onoj sto e slab ke veruva deka nekoj drug e vinoven za ona sto mu se slucuva.imas li dokaz deka postoi bog?ajde te molam,ZIVA GLUPOST
Ти очигледно не го разбра напишаното, е па за тие кои не разбираат и веруваат во судбина одредена од некакво божество го приложив ТРЕТИОТ њутнов закон, НО ти очигледно не го прочита или не го разбра...Жива Глупост...дај читајте малу...или врати се во основно...

poglednija celata forma , i ke ti stane jasno sto e znaceneto
Значењето ми е повеќе од јасно, само не сакам да навлегувам во детали, доволно беше тоа што напишав, не ми се мешаат некако масони, темплари, илуминати и слично, затоа што религиите шират големи невистини за нив и ги прават нешто што не се.

Член од
17 февруари 2010
Мислења
62
Поени од реакции
4
go gledas li vozduhot,? go gledas li vetrot , bolestir ,mislite i red drugi raboti ?i tie vo negovo vrem bara dokaz da poveruvaat slezi od krstot ako si sin bozji pa ke poveruvame vo tebe , taka i denes daj ni boze cudo znak pa ke poveruvame vo tebe , toa ne e vera prijatele

alo , bog e dokazan , samo lugeto ili kako tebe , mizat i zatvoraat oci pred bozjite dela, koi gi gledaat ,
Ма немој молим те,бог е докажан???:nenene:Кај вас владее слепата верба, а не здравиот разум,нема АПСОЛУТНО НИКАКОВ ДОКАЗ дека бог постои...хахахахаха

Ти очигледно не го разбра напишаното, е па за тие кои не разбираат и веруваат во судбина одредена од некакво божество го приложив ТРЕТИОТ њутнов закон, НО ти очигледно не го прочита или не го разбра...Жива Глупост...дај читајте малу...или врати се во основно...

Значењето ми е повеќе од јасно, само не сакам да навлегувам во детали, доволно беше тоа што напишав, не ми се мешаат некако масони, темплари, илуминати и слично, затоа што религиите шират големи невистини за нив и ги прават нешто што не се.
Слушај срце...Њутн не бил поп или свештеник...бил научник...и целата негова дејност се заснова врз научно испитување а не во занесување...твоите мислења се потполно незасновани...читај малку Ден Браун....

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Ако ја прекршиш белата светлина ке добиеш виножито,палета од бои.
Толку различни верувања има на светот,но сите произлегле од белата.
Со тоа што се препукуваат мегу себе верските заедници која е вистинска,тоа е друго прашање,но овде збориме дали постои Бог.
Постои ли белата светли од кои произлегле нијансите?
Ако ги негираш нијансите ја негираш и белата боја.
И тоа малку што го имаат тие го држат,како вистина.
Нијансите не се бела боја.Тоа се нејасни нијанси кои те одвлекуваат од белата боја.Но сепак ако ја следиш доволно долго и со голема верба едната нијанса ќе стигнеш до изворот.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Tocno e deka ne sum go cital Kuranot, no na ovie temi ovde sum videl mnogu postovi kade sto i samite kazuvate deka i Biblijata i Kuranot za odredeni nesta imaat isti stavovi. Zatoa kazuvam deka Kuranot prezemal stavovi od Bibilijata i judaizmot, ama i Biblijata isto taka prezema stavovi ili viduvanja od nekoi drugi knigi.
A zosto e vazna starosta na Zemjata i red drugi prasanja sto gi postaviv? Eve zosto. Religiskite knigi davaat svoi viduvanja i objasnuvanja za nekoi raboti.I vo red e sto veruvate vo niv.No so razvojot na naukata nekoi od odgovorite na tie prasanja izlegoa mnogu porazlicni otkolku religiskite odgovori. Poentata e deka religiskite knigi zgresile vo vrska so tie prasanja,znaci ne se nekakvi Bozji knigi,tuku obicni knigi pisuvani od obicni lugje.Sekako imaat odredeni vrednosti tie knigi,ne odrekuvam, no ne se toa sto mislite. Znam deka religiite se mnogu stari, i ne e lesno da gledate na niv od poinakva strana od taa sto ja znaete, no faktite govorat nesto drugo.
Znaci niedna Bozja kniga(ako postoi) ne bi bila so netocni viduvanja, a ovie denes sto gi imame imaat del so pogresni tvrdenja. Ete zatoa se vazni tie prasanja i go potvrduvaat toa sto go kazuvam.....

A za toa deka si nasol konecno smisla vo zivotot i red drugi raboti, ti veruvam, no problemot e sto milijardi lugje na svetot toj istiot mir go naogjaat vo drugite veri, sto znaci nema edna vistinska vera a drugi lazni, bidejki ne e mozno od lazna vera lugjeto da dobivaat mir i da ja gledaat smislata na svojot zivot. So samoto toa doagjame do zaklucok deka verbata na site tie lugje e pravilna i ne e gresna, a pa toa povlekuva deka site tie Bogovi propovedani od razlicni religii sepak im pomagaat na soodvetnite vernici, sto znaci deka ne mozes da kazes deka eden e Bog, sto znaci deka Bog e samo izmislica.........a toa deka Bog pomaga e druga prikazna, za koja ima mnogu da se kazuva, a glavnata uloga ja igra samata licnost a ne nekojsi Bog.....ova mozebi zvuci ostro, no nema drug nacin da se izrazam, ne mislam da navredam nekoj.

Е па ако не си го читал не можеш да кажеш такво нешто кое што си го слушнал или читал,треба да провериш подобро.Сите тие книги кои што ти ги набројуваш доаѓаат од еден Бог но народот ги испомешал работите и затоа денес доаѓа до забуни кај сите нас.

Ти демек кажа зошто е толку битна староста на земјата ама пак од околу ништо не си кажал.
Кажи ми кои се тие работи кај што згрешиле па да дискутираме.

Ти реков религија без наука и обратно не чини.Наведи пример што е тоа што религијата го тумачи различно од науката конкретно за што мислиш?

А што се според тебе Божјите книги?И те молам кажи ми како ние тоа гледаме на нив?За да кажеш ти дека секој наоѓа мир во различна вера тоа тешко,дури би рекол невозможно,така да има само еден Бог во кој човекот наоѓа мир.Трите религии целат и повикуваат кон обожување на истиот Бог но пак ќе речам дека луѓето се тие кои ги свртиле работите наопаку.

Со тоа што мора да се има искуство доаѓаме до заклучок дека откако ќе ги испитаме сите останува само една вистинска религија,и со тоа можам да кажам дека еден е Бог и не е измислица туку дека не сфаќаат само оние кои не сакаат да сфатат,или па не ги испитале работите добро.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Ма немој молим те,бог е докажан???:nenene:Кај вас владее слепата верба, а не здравиот разум,нема АПСОЛУТНО НИКАКОВ ДОКАЗ дека бог постои...хахахахаха

Слушај срце...Њутн не бил поп или свештеник...бил научник...и целата негова дејност се заснова врз научно испитување а не во занесување...твоите мислења се потполно незасновани...читај малку Ден Браун....

Види... љубави, Њутн бил ДЛАБОКО религиозна личност, ни Исус ни Мухамед не биле религиозни како него шо се вели, точно е дека не бил свештеник и поп, всушност ги мразел од дното на срцето...љубави Њутн бил АЛХЕМИЧАР, ако земиш да читнеш нешто во врска со алхемијата можеби ќе ти се разјаснат некои работи...и...ДА верувал во постоењето на некаква сила која ги придвижува работите, нешто како Креатор на универзумот, и настојувајќи да допре до таа сила ги открил законите кои ги открил...Mwa:wink:

Г

Господ

Гостин
Њутн бил секташ и окултист,а мислев третиот закон важи во материјалниот свет не и во духовниот:toe:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Њутн бил секташ и окултист,а мислев третиот закон важи во материјалниот свет не и во духовниот:toe:
Епа... за материјалниот праев муабет де...епа вас научниците ве фалев де, сега тоа што јас верувам дека важи и за духовниот свет тоа е мој проблем, но битно законот тука си е, и им ги заебува плановите на тие што веруваат во судбина божја, предодредена од севишнио или ѓаоло. Со законов сам себе убијал: ''To every action there is always an equal and opposite reaction: or the forces of two bodies on each other are always equal and are directed in opposite directions''. Сакаш смести го во духовното, сакаш во материјалното, од законов нема бегање...
Viva Sir Isaac Newton!

Г

Господ

Гостин
Епа... за материјалниот праев муабет де...епа вас научниците ве фалев де, сега тоа што јас верувам дека важи и за духовниот свет тоа е мој проблем, но битно законот тука си е, и им ги заебува плановите на тие што веруваат во судбина божја, предодредена од севишнио или ѓаоло. Со законов сам себе убијал: ''To every action there is always an equal and opposite reaction: or the forces of two bodies on each other are always equal and are directed in opposite directions''. Сакаш смести го во духовното, сакаш во материјалното, од законов нема бегање...
Viva Sir Isaac Newton!
Не велам не,законот си е тој,ама во духовното би бил,ако сториш нешто лошо,лошо ќе ти се врати.
Излезе некој вид карма било:baeh:
А дали ти веруваш или не тоа си е твое:wink:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Си одговара ме нели?хахахахах:love2:.Почнав да се заљубувам
Ај ду...јас сум ин, само со различниве ставови шо прајме, ај в кревет ќе ги решаваме, хеххехехе....:love2:женско си нели?

Не велам не,законот си е тој,ама во духовното би бил,ако сториш нешто лошо,лошо ќе ти се врати.
Излезе некој вид карма било:baeh:
А дали ти веруваш или не тоа си е твое:wink:
Така,така карма, сега јас си велам и во духовното дека продира, баш би сакал да ми каже некој христијанин поупатен што мисли за ова...Христијани велком, вие го нарекувате судбина и велите дека бог ни ја одредува, Јас не мислам така, каков е вашиот став?
:helou:

Член од
17 февруари 2010
Мислења
62
Поени од реакции
4
Да,да...ама се палам на дебати...хихи...мајтап,повеќе сакам реалисти

Види... љубави, Њутн бил ДЛАБОКО религиозна личност, ни Исус ни Мухамед не биле религиозни како него шо се вели, точно е дека не бил свештеник и поп, всушност ги мразел од дното на срцето...љубави Њутн бил АЛХЕМИЧАР, ако земиш да читнеш нешто во врска со алхемијата можеби ќе ти се разјаснат некои работи...и...ДА верувал во постоењето на некаква сила која ги придвижува работите, нешто како Креатор на универзумот, и настојувајќи да допре до таа сила ги открил законите кои ги открил...Mwa:wink:
Точно е дека Њутн правел истражувања и во областа на теологијата,ама законите на Њутн се плод на неговото научно истражување...тоа што ти го зборуваш нема логика

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Е па ти сега реалисти...и јас сум реалист само проблем ми прави Месечината што ми е во прва куќа а и Нептун врши силно влијание ме тера на фантазирање...кога тоа на некој реалист ќе му текне начини и начини на задоволување, за тоа ти треба фантазер бејби...:smir:

Точно е дека Њутн правел истражувања и во областа на теологијата,ама законите на Њутн се плод на неговото научно истражување...тоа што ти го зборуваш нема логика
Сегаааа, јас кажувам како сум чул од историчари, што му било приоритет на човекот, многу бил религиозен ама не како католик туку како Окултист како што рече Смекси. Окултизмот не ја отфрла науката, напротив ја подржува и до крајот на животот се криел од Свештенството, го презирал, го мразел, знаеш тие Спалувале Окултисти и научници во тоа време...

Kajgana Shop

На врв Bottom