wot
aloof
- Член од
- 20 мај 2008
- Мислења
- 19.690
- Поени од реакции
- 34.203
dude, lame.
dude, lame.
Ja razbiras ovaa slika sto znaci ?
Kолку што сум запознаен сликата го претставува човекот како совршено битие, микроуниверзум кој е лика и прилика на макроумиверзумот, човекот како одраз на божественото, како што се вели дека Бог не направил по свој лик, ставаќи го човекот на исто рамниште со Креаторот...поправи ме ако грешам...Ja razbiras ovaa slika sto znaci ?
Kолку што сум запознаен сликата го претставува човекот како совршено битие, микроуниверзум кој е лика и прилика на макроумиверзумот, човекот како одраз на божественото, како што се вели дека Бог не направил по свој лик, ставаќи го човекот на исто рамниште со Креаторот...поправи ме ако грешам...
Mnogu vernici go kazuvaat toa, no seuste ne mi e jasno kako e mozno. Ispagja deka Bog na site im dal razlicna verzija za nacinot na negovo slavenje. Kako e mozno toa? Ili nemate odgovor, pa kazuvate nekoi filozofii?eden e bog , no razlicno lugeto go slavat i veruvaat vo nego ,
Кога јас викам Човек мислам и на жена и на маж, не дискриминирам никого, суштински сите сме браќа и сестри и еднакви во животот и во смртта!Донекаде си во право,а каде е жената во цела таа приказна што ја кажуваш?
Кога јас викам Човек мислам и на жена и на маж, не дискриминирам никого, суштински сите сме браќа и сестри и еднакви во животот и во смртта!
Со првото се сложувам, спојот на мажот и жената е совршена слика на Креаторот. Плус и минус, позитивно и негативно, јин и јанг.Кога ке се спојат маж и жена,ја имаат улогата на создавач.
Кога ке се роди детето тие стануваат слуги негови.
Викаш еднакви во животот и смрта.Си го видел и едното и другото?
Со првото се сложувам, спојот на мажот и жената е совршена слика на Креаторот. Плус и минус, позитивно и негативно, јин и јанг.
Со второто никако не можам да се сложам, никој на никого не смее да му биде слуга...сите сме браќа и сестри.
Едното сум го видел и уште го гледам и никогаш не ќе се нагледам, и никогаш нема да ми биде доволно, второто не ќе сум го видел...иначе сакав да ја опишам големината на еднаквоста и светоста на мажот и жената, на јин и јанг, на плусот и минусот итн...
А во таа смисла слуги? Тогаш е ок, да му требаат на детето, да му помогнат да израсне во здрава личност така е.Сакаш да кажеш дека кога ке се роди детето,тоа е способно само да оди,да се храни итн.Не би рекол.Му требаат слуги мајката и таткото.
Не ме разбра,но тоа сакав да кажам.
Човек неможе да разбере тоа што го гледа секој ден,ако не го отвори срцето.
Ке ти дадам пример.
Земи кибритче запалиго и стави го на рака,можеш да измериш колку е тежок огинот?
Ne postoi nikakva sudbina,srekata sami si ja sozdavame,onoj sto e slab ke veruva deka nekoj drug e vinoven za ona sto mu se slucuva.imas li dokaz deka postoi bog?ajde te molam,ZIVA GLUPOSTСе согласувам, но тоа не значи дека не постои некаков си Креатор, Бог, кој можеби постои на некој чуден начин, и не поставил нас луѓето како негови синови, Богови, да владееме со земјата и да уживаме во животот, подложни на третиот њутнов закон наречен карма или судбина или било како...
Ако ја прекршиш белата светлина ке добиеш виножито,палета од бои.Eve vaka da probam da objasnam. Znaci tie naucnici kazale deka najverojatno ima kreator. Tie ne rekle hristijani vasiot Bog e sozdatel ili muslimani vasiot e sozdatel. Znaci tie ne zazemaat strana. I kako mozes da kazes ednistven koga ima mnogu religii i site propovedaat nivni edinstven Bog. Zosto e pologicno veruvanjeto vo Bog, koga osven Biblijata (zboruvam za hristijanite) nema drugi knigi koi svedocat za nego (sekoja religija dava viduvanja za nivniot Bog vo edna nivna kniga) ? Ne znam na koj nacin si go pocustvuval Bog, no treba povekje da citas na temata samodoverba i da vidis kolku mokna moze da bide taa samodoverba vo odredeni slucaevi. I isto kako sto vie hristijanite naogjate mir i cel vo zivotot so pomos na toj vas Bog, milijardi drugi lugje go naogjaat vo nivnite Bogovi, sto kazuva deka site religii se lazi pari, bidejki site propovedaat deka nivniot Bog e edinstven, sto ne e vistina.
POTPOLNO SE SOGLASUVAMMnogu vernici go kazuvaat toa, no seuste ne mi e jasno kako e mozno. Ispagja deka Bog na site im dal razlicna verzija za nacinot na negovo slavenje. Kako e mozno toa? Ili nemate odgovor, pa kazuvate nekoi filozofii?
Ne e vozmozno Bog propovedan vo razlicni religii da e ist poradi faktot sto vo razni religii ima razni pravila i obicai na negovo velicenje.
I po ne znam koj pat, ke mi odgovoris na slednive prasanja te molam? Koga e nastanata Zemjata? Koga nastanal prviot ziv svet na planetava? Koj e postar, Zemjata ili Sonceto? Dali Zemjata e centar na Vselenata? Kazi mi go tvoeto licno mislenje.......