Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Ти очигледно си неписмен штом ме прашуваш дали е Куранот непороменет или не пошто веќе дадов одговор во претходниот пост,а и самиот го знаеш одговорот на тоа прашање.
Мене тоа што некоја книга не е променета не ми е никаков аргумент бидејќи постојат милион книги кои не се променети од моментот кога се напишани па тоа не мора да значи дека на писателите господ директно им ги диктирал.

Како можеш да кажеш да се остават хадисите на страна и да имаш двојни стандари.кога за животот на Мухамед се дознава исклучиво од хадисите!
Како се зима абдест,како се клања намаза,што е харам а што халал и сл.
Значи логикава ти е ...уствари немаш логика-само просипаш ефтини пароли:helou:
Тука збориме за Божји книги така да :eek:ftopic: си.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Тука збориме за Божји книги така да :eek:ftopic: си.
Далеку од божји. Само интелегентни фрази и работи кои денеска еден Де Мело или Мандини или Куелјо би можел да сврзе.
Е неколку такви во тоа време и оп ете ти и библија и коран.
Како така е Библијата или Коранот божја реч, колку време му диктирал господ на мојсеј за да ја изнапише овој библијата или на мухамед за коранот?
Еве и брза дактилографка да бил еден од нив двајцата, сигурно би му требале месеци да биде во транс пишувајќи додека господ му диктира.
(да не зборам за техничките заебанции ко пергаменти и слично, кои не се воопшто едноставни за пишување на нив).

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Gruevski veli: Bog postoi!
Значи мора да постои!

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
знам дека за ова ќе побараш цитати од Куранот за доказ , но нема да ти постирам такво нешто од проста причина , затоа што човек кој не верува за постоењето на Бог , тогаш нема ни да поверува во Божјиот збор .
Исто како што човек како тебе нема да поверува во рационален и логички пристап кон докажување на некаква поента, туку ќе се расфрла со цитати од т.н. Свети Книги.

Е овде пријателе многу си ми нејасен , од една страна тврдиш дека си атеист , не веруваш во Бога , а од друга страна веруваш во постоењето на душата и задгробниот живот . Па добро бе пријателе , зарем не е ова некаде длабоко во твојата душа верување во постоењето на Бог ?
Изгледа тоа е резервирано само за религиозните, а? Исто како и духовноста (спиритуалноста), така? Дали ја разбираш самата дефиниција? Концептот на постоењето на човечката душа не е особина присутна исклучиво кај верниците. Јас не сум религиозен, а сепак го подржувам концептот на постоењето на душа.

А оние суштества кои ги спомена , во исламот се познатикако џиннови , суштества невидливи за човекот , кои живеат многу подолг живот од нас , тие се споменати во Куранот во следниов ајет И џинните и луѓето ги создадов само за да Ме обожуваат!“
, а исто така во сон се појавува шејтанот ( ѓаволот) кој се преставува во секакви ликови .
Џинзите се демони. Алах ги створил и демоните да го обожуваат?

Е сега пријателе пак ќе те прашам и барам твој одговор од научен аспаект , не ми одговори зошто науката нема објаснување за душата , како стигнува до нас и како си заминува , каде оди откако ќе не напушти и ни настапи смртта , а не очекува задгробниот живот ? Што вели науката за ова , кој раководи со нашите души , зарем науката ???
Руски научници ј аимаат снимено душата пред и после заминување на телото. Исто заклучено е дека душата во просек "тежи" од 20 до 23 грама. Ever watched the movie "21 Grams"? Very enlightening...

И сам рече дека веруваш во душата и задгробниот живот , тогаш мораш да имаш и некое твое објаснување за ова .
Been there & back, I don't believe, I'm fucking convinced there's an afterlife. But I really hate to disappoint you, there's no heaven or hell. Sorry for the spoiler.

Без навреда кон христијаните , но ако не си знаел прашајги колку верзии има Библијата , а колку Куранот ?

Не преводи на разни јазици , туку верзии .
И книгите за скиентологија се непроменети во својата форма. Што ја прави твојата религија подобра од скиентологојата. Во што е Алах подобар од семоќниот Ксену? :vozbud:

Библијата има толку верзии како и некој неделен весник ( се надевам нема никој да ми замери , но тоа е факт )

Додека Куранот е еден и единствен , како што е објавен така и останал , без ниту една сменета буква .

Е сега сам размисли што е изменето а што не е .
Изменета е свеста на луѓето .... за среќа или за жал .... се помалку зависат од некоја религија.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Изгледа тоа е резервирано само за религиозните, а? Исто како и духовноста (спиритуалноста), така? Дали ја разбираш самата дефиниција? Концептот на постоењето на човечката душа не е особина присутна исклучиво кај верниците. Јас не сум религиозен, а сепак го подржувам концептот на постоењето на душа.

Руски научници ј аимаат снимено душата пред и после заминување на телото. Исто заклучено е дека душата во просек "тежи" од 20 до 23 грама. Ever watched the movie "21 Grams"? Very enlightening...

Been there & back, I don't believe, I'm fucking convinced there's an afterlife. But I really hate to disappoint you, there's no heaven or hell. Sorry for the spoiler.
Душата била начин да се објаснат појавите како свест, емоции, интуиција.... Бидејќи денеска многу добро ја знаеме моќта на нашиот мозок, можеме слободно да ја отфрлиме догмата наречена душа.
Hollywood movies enlighten!? Maybe if you're a 12-year old girlie.

Знам, бездушник сум. :baeh:

O

Omer el Faruk

Гостин
Добро е кога се признава! :tv:

edinstvena bozja rec koja ostanala takva kakva sto bila od pocetokot e biblijata, a kuranot ima delovi od stariot zavet , fakticki od judizmot, lugeto koi gi menavale delovite od svetata kniga pismo bea smetani za eretici koi se otcepija od ednata soborna apostolska crkva od boga, a na krajot od svetoto pismo pisuva nisto ne dodavaj i ne menuvaj poslednaa kniga na otkrovenieto
Сигурен си во ова што го кажуваш или сакаш да отвориме посебна тема каде ќе разгледаме едно големо мноштво на претрпени измени U Knjizi zvanoj Biblija? :wink:

Не постојат различни верзии на Библии/постојат различни преводи.
Утка на милениумот.:nesum:

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
За тоа дали постои Бог(дали е Господ, Алах или Јехова) незам. Неможам да докажам дека постои ни дека не постои. Едноставно се декларирам како агностик(се додека не се докаже или побие постоењето на Бог).

Нашиот мозок користи премалку од својот капацитет за да може да докаже нешто од толкава магнитуда...тука нема докази
едноставно веруваш или не веруваш(или во мој случај си агностик).

...Добро.Вака да те прашам нешто,кажи ми каква корист има човек кога ќе ја научи староста на земјата?...
Зарем ти не си ни малку љубопитен за некои работи што те опкружуваат?
Па така има луѓе кои се многу љубопитни за тоа нешто што ние го опкружуваме(Земјата).

Потребата нешто да дознаеш е голема, а кога ќе дознаеш задоволството од тоа е уште поголемо...

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
bog postoi definitivnoo
Дефинитивно? Како дојде до овој заклучок?

Утка на милениумот.:nesum:
Убаво кажа девојчето, ама кој да сфати ...

Има едни оригинални ракописи.

Првото склопување на тие ракописи како книга наречена Библија, трпат огромни измени во својата литературна структура. Подоцна, со секој нов превод, измените (намерни или случајни) стануваат многукратни. Сигурен сум дека денешната верзија има толку заедничко со со тие ракописи, колку што имаат заедничкоБритни Спирс и Cradle of Filth.

Ќе ти докажам и нацртаМ:

Кој го интересира, нека ги бара оригиналните ракописи во архивите на Ватикан. Им пожелувам многу среќа во тоа на заинтересираните.

Душата била начин да се објаснат појавите како свест, емоции, интуиција.... Бидејќи денеска многу добро ја знаеме моќта на нашиот мозок, можеме слободно да ја отфрлиме догмата наречена душа.
Hollywood movies enlighten!? Maybe if you're a 12-year old girlie.

Знам, бездушник сум. :baeh:
Твоиве тврдења бегаат од рамките на hardcore атеизам (во превод - ирационален скептицизам - да, постои такво нешто).

Има два вида на луѓе на кој паметот им создава свој свет. Едни тој свет го градат исклучиво на основа на фантазија, а други на т.н. ирационален скептицизам, каде дури и личното искуство се исклучува во докажување на некоја поента, поради тоа што се коси со веќе одамна изградените (или вградените - јас го претпочитам овој термин) индивидуалните тврдокорни ставови, и ако треба ќе се фрлат под воз, ама нема да прифатат дека реалноста има друго лице.

Инаку што се однесува за Свесноста, јас тебе да те прашам, дали си ти .... свесен, која е современата дефиниција? Знаеш ако непристрасно земеш малку да читнеш метафизичка литература, многу работи ќе ти станат јасни.

Мозокот е алат. Средство преку кое Свесноста/Умот (Душата) функционира во овој тродимензионален космички континуум. Призма низ која се манифестира како тоа што ти го нарекуваш, логика, интуиција, емоции, креативност и сл. Научници од повеќе полиња веќе деноноќно се занимаваат со истражување на овој феномен. Жал ми е што не си во тек со настаните :).

За машинеријата наречена Холивуд можам да ти попувам и дење и ноќе зошто имам доста многу да ти диктирам. Имам и од кого да учам во врска со тоа. Па, кога сакаш да ти ја закажам првата лекција? Hollywood 1.01? Малку да те просветлам :pipi:.

N

Nephthys

Гостин
Има едни оригинални ракописи.

Првото склопување на тие ракописи како книга наречена Библија, трпат огромни измени во својата литературна структура. Подоцна, со секој нов превод, измените (намерни или случајни) стануваат многукратни. Сигурен сум дека денешната верзија има толку заедничко со со тие ракописи, колку што имаат заедничкоБритни Спирс и Cradle of Filth.
Докажи ми дека е изменета до тој степен Нептуне љубов моја.
Немој да ме нервираш:back:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062

Kajgana Shop

На врв Bottom