Дефинитивно? Како дојде до овој заклучок?
Утка на милениумот.:nesum:
Убаво кажа девојчето, ама кој да сфати ...
Има
едни оригинални ракописи.
Првото склопување на тие ракописи како книга наречена Библија, трпат огромни измени во својата литературна структура. Подоцна, со секој нов превод, измените (намерни или случајни) стануваат многукратни. Сигурен сум дека денешната верзија има толку заедничко со со тие ракописи, колку што имаат заедничкоБритни Спирс и Cradle of Filth.
Кој го интересира, нека ги бара оригиналните ракописи во архивите на Ватикан. Им пожелувам многу среќа во тоа на заинтересираните.
Душата била начин да се објаснат појавите како свест, емоции, интуиција.... Бидејќи денеска многу добро ја знаеме моќта на нашиот мозок, можеме слободно да ја отфрлиме догмата наречена душа.
Hollywood movies enlighten!? Maybe if you're a 12-year old girlie.
Знам, бездушник сум. :baeh:
Твоиве тврдења бегаат од рамките на hardcore атеизам (во превод -
ирационален скептицизам - да, постои такво нешто).
Има два вида на луѓе на кој паметот им создава свој свет. Едни тој свет го градат исклучиво на основа на фантазија, а други на т.н. ирационален скептицизам, каде дури и личното искуство се исклучува во докажување на некоја поента, поради тоа што се коси со веќе одамна изградените (или
вградените - јас го претпочитам овој термин) индивидуалните тврдокорни ставови, и ако треба ќе се фрлат под воз, ама нема да прифатат дека реалноста има друго лице.
Инаку што се однесува за Свесноста, јас тебе да те прашам, дали си ти ....
свесен, која е современата дефиниција? Знаеш ако непристрасно земеш малку да читнеш метафизичка литература, многу работи ќе ти станат јасни.
Мозокот е алат. Средство преку кое Свесноста/Умот (Душата) функционира во овој тродимензионален космички континуум. Призма низ која се манифестира како тоа што ти го нарекуваш, логика, интуиција, емоции, креативност и сл. Научници од повеќе полиња веќе деноноќно се занимаваат со истражување на овој феномен. Жал ми е што не си во тек со настаните
.
За машинеријата наречена Холивуд можам да ти попувам и дење и ноќе зошто имам доста многу да ти диктирам. Имам и од кого да учам во врска со тоа. Па, кога сакаш да ти ја закажам првата лекција? Hollywood 1.01? Малку да те просветлам
.