Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Тотално се сложувам само што јас исто како тебе со истражување и читање сум дошол до заклучокот дека нема виша сила ,сега разликата е што има верници кој можеби ќе се изгубат вера на овој или оној начин но јас мислам дека кога ќе дојдеш до добро информиран заклучок дека нема некој горе ...епа тогаш нема враќање ,зошто таа информација ти е залепена на мозокот ти сам си дошол до неа по разумен и логички пат а до информацијата дека постои бог си дошол преку наметнато знаење без некој логичен редослет на докази.

Исто се сложувам дека религиите се измислени поради вистински потреби на верниците ,но тие потреби не се исти сега како и пред 2000 години.Да има некој универзални закони како не убивај итн. но тие не се доволни во денешно време и тоа покажува дека нема напредок во религиите ,а било што што не напреднува и не се движи нанапред порано или подоцна ке изумре.
Зависи како гледаш на работите и што си истражувал при формирање на такво мислење, и какво било тоа наметнато верување во Бог од претходно.Човек кога ќе стигне до еден степен на верување не значи дека ќе остане таму,утре може пак да стане неверник и обратно.Верувањето ако не го надополнуваш цело време ќе преминеш во неверување и обратно,се зависи од она што се случува околу тебе.Така да има враќање и тоа како.

Мислам дека во врска со религиите погрешно си ме разбрал.Ќе повторам пак,религијата не е само молитва тоа е начин на живот што ја опфаќа секоја област во животот.Практично упатство за се,кое се црпи од Божјите книги,донесено преку Божјите луѓе.Религијата или начинот на живот се црпи од Божјите книги,што значи дека во нив имаш упатство за било кое време,дали тоа е пред 2000 години или после,користејќи ги нив ќе најдеш пат,затоа што нивната порака важи до крајот на светот,што значи дека не може да изумре туку ќе постои се дур постои светот.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Сериозен си или ме дупиш ? :)

Детето нема појма. Тоа дете што е крстено и учено на одредена религија кога ќе порасне може ќе биде православен, католик, муслиман, атеист, харе кришна, протестант, хипик, ќе стане паганин... што ти знам.

Ако е некој верник ќе си ја учи верата, ќе се крсти, ќе пости, ќе се клања или ништо од тоа нема да прави кога ќе стане "свесна здраворазумска возрасна" особа(сево ова во наводници затоа што многу луѓе никогаш не го достигнуваат тој левел).

Еднашка да се испостиш можеби ќе имаш здрав разум.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Не стануваат сами од себе верници,него користејќи ја својата свест и разум за разбирање на работите кои ги опкружуваат доаѓаат до заклучок дека постои виша сила.Значи на основа на некакви пребарувања,читање,истражување и сл.

Не можам да замислам нешто кое нема потреба да го замислам и од кое замислување нема ама никаква корист и никаква цел.Било како,оној што го бара Божјиот пат искрено,ќе го најде. ?????????

Религијата, верувањето во некои натприродни сили, им е наметнато на децата уште од мали години. А доколку некој ја користи свеста и разумот, верувај дека никогаш нема да поверува во приказните за разни натприродни сили, и постоењето на некое битие или универзална свест за кое нема никакви разумни докази дека стварно постојат.
А за замислувањето, ако мислиш на Бог, тогаш и тоа како има потреба и има корист од тоа. Но секако дека не можете да го замислите зашто никаде нема некој макар и јалов опис за него. Исто така за толкувањето и користењето на Библијата, сведоци сме дека таа во минатото била користена за најразлични цели, но секако највпечатливи се оние лошите. Кој креатор би дозволил неговиот збор и неговите заповеди да се користат за лоши цели и да се сее злото по планетава?
Доколку ја користиме свеста и разумот, никој не би поверувал во приказни за натприродни сили, зашто тоа што во минатото било натприродно за нас, денес веќе не е. Водени од логиката, ќе заклуциме дека овие работи што се денес натприродни и несватливи, во иднина ке бидат само секојдневна појава. Конечно би кажал, единствено нешто кое би ни овозможило конечно негирање или пак докажување на постоењето на Бог е само нашиот мозок, и ништо друго. Континуирано учење и развивање на нашиот мозок. Кога луѓето би користеле одреден % од мозокот,повисок дефинитивно од овој % денес, верувам дека поимот за зло и сите тие лоши намери кои ги имаме денес, не би постоеле. Нема да ни требаат никакви религиски книги кои се меч со две острици. За жал ние денес сеуште не го користиме мозокот на доволно високо ниво за да ги сватиме тие натприродни работи, но сепак тоа не значи дека немаат научно објаснување. Ќе дојде ден кога за сите денесни чуда ке има едноставно објаснување. Тогаш ќе можеме да кажеме дали Бог постои или не, но гледано од оваа временска точка, јас би верувал дека Бог е само една чиста измислица, а религиите се само моќен алат за контролирање на широките народни маси, како за добри така и за лоши цели за жал........

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Нема бог во смисла дека му е грижа за нас или дека ќе не спаси, под бог може да се сфати некоја супер натприродна интелигенција и сила но таа не се бави со нас, за ова битен доказ е што можеби се е совршено од Божја страна но од наша секој го искусува страдањето и смртта на крај.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Не стануваат сами од себе верници,него користејќи ја својата свест и разум за разбирање на работите кои ги опкружуваат доаѓаат до заклучок дека постои виша сила.Значи на основа на некакви пребарувања,читање,истражување и сл.

Не можам да замислам нешто кое нема потреба да го замислам и од кое замислување нема ама никаква корист и никаква цел.Било како,оној што го бара Божјиот пат искрено,ќе го најде. ?????????

Религијата, верувањето во некои натприродни сили, им е наметнато на децата уште од мали години. А доколку некој ја користи свеста и разумот, верувај дека никогаш нема да поверува во приказните за разни натприродни сили, и постоењето на некое битие или универзална свест за кое нема никакви разумни докази дека стварно постојат.
А за замислувањето, ако мислиш на Бог, тогаш и тоа како има потреба и има корист од тоа. Но секако дека не можете да го замислите зашто никаде нема некој макар и јалов опис за него. Исто така за толкувањето и користењето на Библијата, сведоци сме дека таа во минатото била користена за најразлични цели, но секако највпечатливи се оние лошите. Кој креатор би дозволил неговиот збор и неговите заповеди да се користат за лоши цели и да се сее злото по планетава?
Доколку ја користиме свеста и разумот, никој не би поверувал во приказни за натприродни сили, зашто тоа што во минатото било натприродно за нас, денес веќе не е. Водени од логиката, ќе заклуциме дека овие работи што се денес натприродни и несватливи, во иднина ке бидат само секојдневна појава. Конечно би кажал, единствено нешто кое би ни овозможило конечно негирање или пак докажување на постоењето на Бог е само нашиот мозок, и ништо друго. Континуирано учење и развивање на нашиот мозок. Кога луѓето би користеле одреден % од мозокот,повисок дефинитивно од овој % денес, верувам дека поимот за зло и сите тие лоши намери кои ги имаме денес, не би постоеле. Нема да ни требаат никакви религиски книги кои се меч со две острици. За жал ние денес сеуште не го користиме мозокот на доволно високо ниво за да ги сватиме тие натприродни работи, но сепак тоа не значи дека немаат научно објаснување. Ќе дојде ден кога за сите денесни чуда ке има едноставно објаснување. Тогаш ќе можеме да кажеме дали Бог постои или не, но гледано од оваа временска точка, јас би верувал дека Бог е само една чиста измислица, а религиите се само моќен алат за контролирање на широките народни маси, како за добри така и за лоши цели за жал........
Викаш дека религијата им е наметната на децата уште од мали,тогаш кажи ми како биднало тоа наметнување со првите двајца на планетава,кој им наметнал на нив да веруваат во Бог??

Ако мислиш користење на свеста и разумот само материјално а не и она што не го гледаш и чувствуваш тогаш никогаш нема да ја разбереш вишата сила,затоа што не си ја употребил свеста целосно.

Не мислам за замислувањето на Бог туку на тоа дека нема потреба да замислувам свет без религија.

Зарем нешто што е како Бог го ставаш толку ниско па ајде чим не го гледам не верувам?Оние кои веруваат знаат дека постои а додека оние кои не веруваат,Бог и да им се покаже они пак нема да веруваат,затоа што за нив ништо не е доволно да поверуваат.

Божјите книги се тоа што се е сега од нас зависи дали ќе ги употребиме или ззлоупотребиме.

А тие работи кои што порано не биле јасни а денес се или па денес не се а во иднина ќе бидат,уште одамна ги има во Божјите книги.Но нели како што рече не ги разбираме сега но кога ќе ни станат јасни тогаш ѕирни па ќе видиш дека таму се запишани уште од поодамна:wink:

Нема бог во смисла дека му е грижа за нас или дека ќе не спаси, под бог може да се сфати некоја супер натприродна интелигенција и сила но таа не се бави со нас, за ова битен доказ е што можеби се е совршено од Божја страна но од наша секој го искусува страдањето и смртта на крај.
Секој го искусува и страдањето и смртта но тоа не значи дека е крај,смртта е само премин од едно место во друго.

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Секој го искусува и страдањето и смртта но тоа не значи дека е крај,смртта е само премин од едно место во друго.
да. ние сме материја и енергија, а таа никогаш не исчезнува само преминува од еден вид во друг. и научно е докажано и верски. во кое мислиш дека има повеќе веродостојност во тоа верувај, али факт е дека сите веруваме во нешто

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
не не си штом имаш толку идеи во главата супер си!

баш ме интересира што ќе отвориш!
Па, благодарам

Да погодам како ќе ти се вика новата тема:
''Дали Господ е машко, или женско?''
"Или нешто трето ..."

Да! :vozbud:

Сатанистите не се верници.Како што вика нихилистот.Сатанистите идат контра бог со тоа што го величаат неговото спротивно иако ни они не веруваат во тоа.
Не веруваат во сопствената филозофија поради која се наречени/се нарекуваат сатанисти? Друже, ова е малку контрадикторно, среди ги малку постовите пред да ги постираш.

Сами се имаат изјаснето во една книга што ја читав одамна.Викаат ние сме атеисти но за да покажеме дека не постои бог и дека светот не е како што вели религијата ние го покажуваме спротивното.Значи со други зборови од чист инат.
Ова е само една групација. Постојат повеќе видови на сатанизам. И објаснив погоре, ако се работи за атеисти, наме да се нарекуваат сатанисти. Се работи или за хаце секуларен хуманизам, или селфизам, и аман луѓе ви дадов постсо доста линкови, можевте да ѕирнете и да добиете малку увид за некои работи.

Ова за муслиманите.Може да ми објасниш зашто не е исто.Јас како што знам некој ги викаат мухамедини некој муслимани.Тоа е исто.Можеби грешам.
Јас проверив, и да, се користи како термин, но многу ретко. Затоа и мислев дека не постои такво нешто, не сум го сретнал до сега.

Јас не сум верник.Евулуцијата нема што да ја објаснам.Убаво Дарвин си ја објаснил само згрешил со годините и ерите.
И згрешил со многу други работи. Исто како што згрешиле и креационистите кога "истражувале" со помош на ганџа кој е настанокот на светот и човештвото.

О не тоа значи дека Лејди Гага е Божји пратеник на земјава!
OMG! - у превод, Oh My GaGa!? :vozbud:

magijata nema veze so religija nego religijata ima veze so magijata.Religijata go prezela od magijata stavot deka nie mozeme koga sakame da go povikame bog i deka bog e uvek dostapen, sto e stav na magot deka on moze sam prirodnite sili i vnatresnata energija da ja upotrebi za svoi celi..
За жал тоа не е точно. Тоа што ми рече да проверам, за некоја секта, многу сериозно ја сметаат магијата.

Magot satanist ne povikuva nekakva visa sila nego on smeta deka samiot on bez nicija pomos sozdava promeni vo realniot svet po svoja volja zatoa vikat bogot koj edinstveno moze da ti pomogne si samiot ti.
New Ageism .... :nesvest:

taka da razlikata megu satanizmot i ateismot e sto satanistite ne veruvaat vo sila nad nivnata deka nema nikoj koj mu e gajle za nas nekakov bog nego samata energija koja opstojuva vo teloto na covekot moze so samodisciplina i bavenje so magia da proizvede promeni vo nasa polza. Znaci oni veruvaat vo magija no koi samite ja pravat a ne deka nekoj im pomaga oti nema entitet nad nas na kogo mu e griza za nas.Zatoa bidejki ne znaat to est ne priznavaat Bog tie se ateisti!
New Ageism пак ... :nesum:

7 Страни се отрувте еј ме мрзи цитати да редам ...

@ateist
Комунизмот не дозволува религија.
Ако мојот потпис е грев, спремен сум и да си го платам по твое.
Има повеќе форми на комунизам. Според мене либерал-комунизмот би ти одговарал како систем каде се уште се дозволува религијата, само не и јавно пропагирање на истата. Не би имало јавни религиозни објекти како црквите денес по светот, туку приватни цркви кои луѓе ги прават од/во својот имот.

И за сите други што дискутирате(а дискусијава е на ниво на прво одделенци) никој неможе да докаже ни дали постои или непостои Бог, ни каков е и слично, јас со првиот пост не докажував нешто нити пак имам причина на некој од форумов да му покажувам, кој го прочита го прочита, кој го свати го свати некој прокоментира и без да го прочита ради реда.
Па никој тука не докажал ништо нити пак може да докаже, ова е форум God Damn it! :vozbud:

Тука само дискутираме, а тие што не сакаат да дискутираат не се обврзани да учествуваат во истата дискусија.

Smexy Bit, Бог е Несоздаден, кој од секогаш постоел и треба да си ептен ретардиран да прашаш дали е полово определен,
Јас го прашав тоа бидејќи Lemurijanka цело време му се обраќа со Тој, како и мноштво други луѓе во светот. Така да само што означи билиони и кусур луѓе во светот како ретардирани. Браво!:aplauz:

телото во кое што бил Исус е не е вистинскиот лик на Бог,
Зошто тогаш е еден од Светото Тројство?

него го видел Мојсеј и 2 Апостоли не ми текнува кој беа, според библијата. И не е органско суштество па да се определи пол. И не прашувајме што е ако не е органско.
Енергија! :vozbud:

Си размислувал од каде доаѓа немаштијата? Ти реков првиот пост прочитајго ќе ти стане се јасно. И ако си атеист не поставувај прашања, атеист додека не го види нештото не верува на фактите и доказите затоа поздрав. А Ако не си атеист барај си ги сам одговорите.
Атеисти да не поставуваат прашања, тие што не се атеисти да си бараат сами одговори (ван тема I suppose), и што ќе остане? Ништо ...

Нема да има дискусија и се ќе замре. Ти тоа сакаш? А само затоа што си верник не значи дека си просветлен и дека ги имаш сите одговори.

Колку години имаш? 10? 12?(пошто размислувањето ти е за толку)
Првите луѓе што ги создал се адам и ева имале два сина кои се убиле меѓу нив. Што значи морало да создал и други. Како ги создал Него прашајго.
Ти си бираш од Библијата во што да веруваш а што не? Тоа не те прави ништо подобар и/или поинаков од неверниците.

Сите знаат да создаваат сами теории, па дури и јас. Него мене ме интесира, како двајца можат да го населат цел свет? Статистички невозможно е. Е тоа друже, е докажано.

ја предлагам вишите сили на форумов да ја затворат темава оти е бесцелно вртење у круг.
.... Како и секоја друга тема на подфорум Религија ......

Ајде сите теми да ги затвориме, а?

Fuck it, дај цел подфорум да го затвориме, како Политика!

Ја предлагам ако не ви се допаѓа дискусијата, да не учествувате во истата, у реду?

Тие што пробуваат да создадат сега честичка во Швајцарија или кај бесе прашајги што е „ништо“, а за другово немам што да ти кажам на тие години вакви глупости... Со основно си останал изглеа...
Не пробуваат да создадат честичка, туку се работи за нешто друго. Барем да си се информирал ....

Целта на LHC е да судри два спротивставени протони или двa спротивставени јонизирани честици олово. Со тоа се ободуваат да рекреираат некои услови кои постоеле во почетната фаза на Универзумот позната како Биг Бенг.

Но гледам ти многу си научил и до основно и до средно, ти се гледа по постовите...

Да, верувам дека постои. :pipi:
OH MY GAGA !!!!

THE ONE HAS SPOKEN !!!!!

AND IT BELIEVES IN ITSELF !!!!!!

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
И згрешил со многу други работи. Исто како што згрешиле и креационистите кога "истражувале" со помош на ганџа кој е настанокот на светот и човештвото.
Марихуаната Бог ја посадил на Земјата. И сакаш да кажиш дека настанокот на човекот според Библијата е поверодстоен од онај на Дарвин?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
да. ние сме материја и енергија, а таа никогаш не исчезнува само преминува од еден вид во друг. и научно е докажано и верски.
Не постои материја, Кузманоски, туку само енергија. ...и малку вибрации.

Никој до сега не докажал дека материјата постои. Таа е постулат во физиката. Од неа се тргнува. Во последно време станува се поизвсно дека материјата всушност ја нема - не постои. Се се тоа полнења и вибрации.

Инаку, стварно ме интересира, озбилно, каде и како е верски докажано дека материјата постои.

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Не постои материја, Кузманоски, туку само енергија. ...и малку вибрации.

Никој до сега не докажал дека материјата постои. Таа е постулат во физиката. Од неа се тргнува. Во последно време станува се поизвсно дека материјата всушност ја нема - не постои. Се се тоа полнења и вибрации.

Инаку, стварно ме интересира, озбилно, каде и како е верски докажано дека материјата постои.
Материја постои. Цела вселена е создадена од материја и антиматерија, кои се создадени од енергија.
А не мислев дека материјата верски е докажана туку мислев на тоа дека и научниците кажуваат дека енергијата преминува од еден вид во друг, и верниците веруваат дека после смрта преминуваат во друг живот задгробен и тако даље. Али ако толку сакаш да знаеш материјата е еднаква на Бог, бидеќи е насекаде околу нас исто како и Бог. semple as that :smir:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Материја не постои. Само така ти се чини.
Исто и бог ;)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Материјата е Енергија згусната до ниво на видливост!-Ајнштајн

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Модерно е.

После децении обиди да се дојде до нешто цврсто и опипливо длабоко во елементите - ништо! Полно претпоставки - електрони, јадро, протони, неутрина, чуда... све држи вода, само никој не може да ги лоцира. „Километри“ празен простор, а таму каде што треба да е електронот - ништо! Као, он е тука, ама не е баш тука. Демек, знаеме дека е тука, само, еве, не можеме да го надеме каде е. (хммм.... ова ептен ме потсеќа на еден друг муабет...:))

Накратко, се е енергија. Материја не постои. Тоа што ти го пипаш - све е тоа вибрација на енергија - ништо цврсто.

Еве, како за почеток,
Има полно вакви. Ептен е интересно. Ако ти фати око, мислам дека и овие муабетиве со господ, имало-немало, ќе бидат многу поинакви ;)

Материјата е Енергија згусната до ниво на видливост!-Ајнштајн
70 години бајато, друже...

Kajgana Shop

На врв Bottom