Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Лука 6:
31 И како што сакате да ви прават луѓето вам, така правете им и вие ним.
Не ги лажи за златното правило ќе помислат Исус го рекол. :D

Јас не сум ентитет. Ја сум збир од многубројни активности во мозокот.
Тоа го приметив и кај тебе и кај Ипси. На некои зборови им давате апсолутно постоење.
Јас, ти, свест, интелигенција, ги унифицирате како некој феномен.
Само затоа што разговорно ги употребувам за вербално да се разбереме, не значи дека како Ти и Ипси верувам дека постои нешто како „его“, „свест“, јас и ти.

Верувам дека тоа се прости зборови, кои опишуваат комплексни функции кои се меѓузависни. И да не се повторувам, а и вие, мојата поента е таа дека „свест“ НЕ ПОСТОИ. Не можеш да прашаш дали е медузата свесна, пошто не постои свест.

И за да ни е полесно, различни комплексни функции ги нарекуваме свест и создаваме некој континуум кадешто „свеста“ ја дефинираме зависно од комплексноста на мозокот, а не како ентитет. Тапкате околу тоа прашање, кое веќе е одговорено и објаснато од моја страна 1000 пати уназат.
Значи и ти се сведуваш на верување. Ти веруваш дека свеста не постои како ентитет и како нешто одделно, ама неможеш да одговориш од што зависи таа. Ако не е одделен феномен, тогаш од што не е одделена?

За последната твоја реченица.....можам само да кажам дека слободно може да се земе како совршен пример за оксиморон. Бидејќи во суштина ти го изјавуваш следново: "Јас сум свесен дека непостои свест", тоа е исто како да кажеш, јас сум пресреќен од тага, премрзнат од жештина.....итн, итн.

Ako nejkam da ve castam?
Tokmu tamo se krie Vistinata
Во тој случај твојата "вистина" ќе си остане само твоја и ќе продолжи да е беззначајна како и досега.

Затоа ти викам, сподели со светот, ако е таман работата ќе ја прифатиме, ако не е бар ќе можеш да продолжиш да бараш.

Во тој случај твојата "вистина" ќе си остане само твоја и ќе продолжи да е беззначајна како и досега.

Затоа ти викам, сподели со светот, ако е таман работата ќе ја прифатиме, ако не е бар ќе можеш да продолжиш да бараш.
Vie trebe da barate, i da ne molite da vi objasnime.
A ne da se pravite "mudri"

Јас не се повикувам на евангелијата, ти се повикуваш.
Реков нешто поинаку? Ете, за вас и образот ќе го свртам... само кажете кој ви е по воља

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Не ги лажи за златното правило ќе помислат Исус го рекол. :D
Точно е! Исус го рекол и јас им го праам, не е тоа очигледно? Исус рекол и не тужакајте, а они први тужибаби да ти биле на форумов, едно две одма на Ацид, ако не им е нешто по ќеф. Епа мора така да се игра. Ќе ви праам тоа пто сакате да ви праам.. и, нормално, че прашате дали има уште за праење...

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Значи и ти се сведуваш на верување. Ти веруваш дека свеста не постои како ентитет и како нешто одделно, ама неможеш да одговориш од што зависи таа. Ако не е одделен феномен, тогаш од што не е одделена?

За последната твоја реченица.....можам само да кажам дека слободно може да се земе како совршен пример за оксиморон. Бидејќи во суштина ти го изјавуваш следново: "Јас сум свесен дека непостои свест", тоа е исто како да кажеш, јас сум пресреќен од тага, премрзнат од жештина.....итн, итн.
Добро, сеа треба да се фаќаме на семантички фори за да глумиме софизам?

Немој и ти ко Гурџи, да треба да ти повторувам пак и пак и пак.

Вака сега, читај убаво, полека реченица по реченица, ако пак ми реплицираш послем ова, најверојатно нема да сконташ и да ти го повторам 10000 пути.

Во неврологијата, верување = збир од различни процеси во мозокот. Процесот на верување се гледа како последица на тие и тие активности.
Во неврологијата, свест = збир од различни процеси на мозокот на кои им се дава зборот „свесни функции“ и се резултат на невронската активност.

Додека разговараме, ПОРАДИ олеснување на комуникацијата, Ипси, олеснување на комуникацијата не пишувам,

мојот неокортекст извршуваше различни функции кои доведуваат до тоа мојот орган устата, раководен од нервите да ги изговори гласовите С В Е С Т, в о н а у к а т а е з б ор кој се употребува за различни когнитивни функции, со што мојот мозок калкулира дека зборот свест не е евидентиран како феномен одделен од неговата функција. Затоа, мојот мозок смета дека его е унифициран метафизички израз кој опишува различни активности.

Поради ова, за да зборуваме пофлуидно ти пишувам „Ипси, мојот став е дека ЕГО не е одделен феномен од функцијата на мозокот“.

Сите зборови како свест, его, јас, ти, баланс, дисбаланс, волја се ИЗРАЗИ кои ги даваме за некои од активностите на мозокот поради комуникација. Не можеме вербално да комуницираме, не е практично изводливо ако не дадеме „ЕТИКЕТА“, за различни функции. Некои од зборовите се фикција, некои се приказ за нешто реално.

Камен е етикета за камен. Код. Свест е од друга страна код кој опишува комплексни функции на мозокот. Не знам зошто ти е толку тешко да сфатиш проста работа.

Поентата е дека луѓето од еволутивни причини имаат илузија дека се еден цел ентитет, едно тело еден ум, не сфаќајќи дека тоа што тие го нарекуваат еден ентитет е збир од бактерии, клетки, неврони кои се комбинирани итн што го даваат резултатот ЧОВЕК.

Точно е! Исус го рекол и јас им го праам, не е тоа очигледно? Исус рекол и не тужакајте, а они први тужибаби да ти биле на форумов, едно две одма на Ацид, ако не им е нешто по ќеф. Епа мора така да се игра. Ќе ви праам тоа пто сакате да ви праам.. и, нормално, че прашате дали има уште за праење...
За жал ќе те разочарам. Не го рекол тоа Исус. А што па рекол ич не ме засега.

Еве, најкултурно ,повторно, те замолувам да си ја објасниш теоријата.
najkulturno....ne osekam potreba da ti ja objasnam
Do fcera mislese deka sum klov, a sega baras da ti ja objasnam Vistinata.
Pa zarem mislis deka tolku sum debil?

najkulturno....ne osekam potreba da ti ja objasnam
Do fcera mislese deka sum klovn, a sega baras da ti ja objasnam Vistinata.
Pa zarem mislis deka tolku sum debil?
Уште мислам дека си. Немаш се покажано како нешто друго досега. Шо да правам, заклучок за тебе можам да донесам само од она што го имаш напишано.

Ако не можеш или не сакаш да ја споделиш теоријата не мораш. Твоја работа.

Уште мислам дека си. Немаш се покажано како нешто друго досега. Шо да правам, заклучок за тебе можам да донесам само од она што го имаш напишано.

Ако не можеш или не сакаш да ја споделиш теоријата не мораш. Твоја работа.
Brat, jebiga, demokratija...
Ti imas pravo da neznaes, jas imam pravo da ne ti objasnuvam!
A ti pak imas pravo da se pravis "mudar"..:pos::pos::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom