Не знам што да кажам ..... се уште сум избезумен за тоа што пред малце го гледав на PC ....
Напишав релативно брзо едeн голем џуси хејтерски лут пост ама решив да го едитирам да пишам нешто поумерено и скоцкано наместо параграфи и параграфи од пцовки и навреди кои никому ништо нит му значат нит придонесуваат за дискусија.
Се согласувам со останатите дека ова беше грешка според мене. Не знам како е во книгите, дали Оберин исто умира, но ако е, тогаш срамота и за Мартин, и за продуцентите. Мислам, аман, сфаќаме дека никој карактер не е безбеден, ама мораше ли толку рано да си замине? И на тој начин? Само за да се одржи некаков стил на серијата? Жалосно. Зошто создаваш толку јак и интересен лик, кој има толку потенцијал да ја збогати приказнава енормно, кој има цела листа ликови кои му згрешиле и за кои сака одмазда, за да на крај првиот што му е на листа да го убие, и тоа на неверојатно брутален начин ... Ајде Нед, ајде Старкс и Талиса, ајде Рос, ајде Кал Дрого ... до кога? Единствен што загина а не беше некој си фан фејворит беше Џофри. И тоа за да му трасираат пат за приказната на Бејлиш. Ми нема смисла ова, ептен се напнав и разочарав, почнуваат да изгледаат исфорсирани настаниве и умирачкиве наместо да следат некоја логичка траекторија. Мартин ептен потрфрли со ова ...
Единствена позитивна нота од сето ова е што барем борбата (без крајот) беше доста феноменална (според мене). Само траеше некако прекратко (али ајде, тој е буџетот, толку е времето од епизодата, мора да се кондензира све во едно парче). Тирион како и по обичај, одлична глума, и супер одглумено на крајот како е скршен буквално од тоа што се случи, зачинето со очај
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
. Татко му го осуди на смрт заради неговото пркосење и исмевање на неговиот суд, и саботажа на оригиналниот план кој го имаше в предвид за него и за брат му. Барем јас така претпоставувам. Сепак се работи за Тајвин Ланистер.
Џон Сноу како и по обичај, со друштвото, знаат што ги чека, прават план како жива глава да извадат (оти ќе биде тешко, и тоа Mission Impossible тешко да преживеат). Микро-сцена со Арија и Кучето, но пак феноменална. Како се искикоти на тоа кога чу дека тетка и цркнала, душава ми се стопи
. Друга срце-стопувачка сцена - Ремзи и татко му!
![Возбуда :vozbud: :vozbud:](/styles/default/xenforo/emot/vozbud.gif)
Најомразен лик ми е после Џофри (ко што го нема сега), но сепак во него гледаш доза човечност и желба за докажување и заработување на чест, почит, и веројатно љубов, низ сцените кога се заедно. Барем мене таков впечаток ми е оставен, може грешам, Ремзи не е ко да не глумел претходно емоции и да се преправа, така да ... Не знам, ама сцената ептен ми се допадна, а моменти претходно дереа луѓе (живи?) кај замоков
. Ми беше интересно како Гили го позна сигналот на Дивјаците за напад на Кртоград, алудирајќи дека и таа е Дивјачка и знае што го чека градчето. Мило ми е што цркна онаа никаквана што ја замараше и тормозеше инаку, good riddance. A jа видовме и Игрит пак! ЈЕААААА!
Санса ... Што ви реков? ШТО ВИ РЕКОВ!?
Цела сезона прави метаморфоза ама не беше очигледна се до последните две-три епизоди, особено оваа! Го собра сето тоа што го научи од тие околу неа (особено Марџери, Серсеи и Бејлиш), и сега го става во добра употреба. Глумењето жртва, лажење (или барем виткање кичма на вистината во најмала рака), манипулација, умствени игри ... сето тоа сега и оди. Почнува до некаде да ја сфаќа Играта како се игра. Со оглед на тоа што сега е со водство и совети на Бејлиш, лик кој остана жив и покрај се уште од прва сезона, некој кој ја знае Играта доста добро, можеме само да очекуваме повеќе од неа. Се гледа дека не само што Бејлиш и се допаѓа, но почнува да и се допаѓа и начинот на кој тој се справува со проблемите, и разбира како да се вади од ситуации или начините потребни да добие некои работи кои ги сака во животот, што се е потребно итн. Уште нешто - сфати дека поседува добри женски атрибути, и сега ќе ги става во употреба (манипулација преку сексапил). И изгледа совршено облечена во црно и со, не волчја, туку лисичја насмевка како што се симнуваше по скалите
![Љубов :love: :love:](/styles/default/xenforo/smilies/inlove.png)
. Она и Арија ми се сега меѓу најомилените карактери од серијава.
Единствено ми е криво што не видовме и малку сегменти од Брен и компанија, Марџери-Томен и можеби Бриен и Подрик. Иако би ги сменил Бриен и Подрик за делче акција од страна на Станис во епизодава. Но можно е од сите набројани во параграфов, да добиеме доста наредната епизода, така да, I don't fret
. И продуценти - Bring back Gendry for fuck's sake!
All in all, и покрај исходот на финалната сцена - неверојатно одлична епизода = 9/10. Десетката ја чувам за наредниве две епизоди, особено 9тата, затоа што сметам дека ќе биде едно 10 пати по-епик од оваа. Лично мислење (со се ова горе), така да молам без поплаки дека потенцијални спојлери се кажани или дека рушам моменти и филингзи за наредниве две епизоди. Во исчекување на #9!
PS: Ги забораив цицките на Мизандеи !!!
Не ми беа фокална точкка од епизодата од разбирливи причини (за тие што ме знаат)
![Пукам од смеа! :pos: :pos:](/styles/default/xenforo/emot/pos.gif)
Шала на страна ми се свиѓаше тонот и насоката на која се движи аферава Мизандеи и Грејворм. Исто заборавив да споменам дека исто жал ми е за Џора, и исто како и останатите, мислам дека Денерис претера, и дека Џора можеше да се искупи со се што направи за неа од кога се како тим заедно, спасувајќи и го животот многу пати. И покрај ова, мислам дека не е се завршено на тоа поле, меѓу нив двајца, некако се уште гледам простор за оправање и прошка