Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Да бидеме реални, Дрекслмајер се критикува од некои наши опозициони партии и нивните медиуми од политички причини, оти мака им е зошто власта донесе гигант, кој ќе вработува можеби и повеќе од 5000 луѓе.

На некои луѓе убаво им е да си живеат во розов меур, јбг. На пример, ти.

И јас сакам најниските плати кои се даваат на општите работници да бидат 20,000 денари, а ова ќе се оствари доколку дојдат уште 20 Дрекслмајери во државава.
Не ме интересираат лични ствари ниту каде работиш ниту примања, ги сметам за недолични и недоветни прашања.
Само ме интересира дали ти живееш или дали некогаш си живеел со 8-12.000 плата со семејство со деца ако веќе на толку страни ги убедуваш луѓето дека е подобро од ништо, дека е ок?

Не ме интересираат лични ствари ниту каде работиш ниту примања, ги сметам за недолични и недоветни прашања.
Само ме интересира дали ти живееш или дали некогаш си живеел со 8-12.000 плата со семејство со деца ако веќе на толку страни ги убедуваш луѓето дека е подобро од ништо, дека е ок?
1069828_10154245009185515_8749762960769506780_n.jpg

У моментов минималецот у Америка е 7.25
У Мекдоналдс работат за толкава саатнина.
8 саати по 7.25 по 25 дена = 1.450 долари

Е сега, се имаш ли запрашано како може некој у Америка да прежиее со 1.450 долари месечна плата, земајќи у предвид дека у Америка неделната кирија дури и у најбедните краишта е 150 долари, тоа се 600 долари за еден месец. Им остануваат по 800 долари за јадење за себе и за деца, и за безброј обврски за децата. Како ли наоѓаат крај со крај? Не наоѓаат. Оти? Оти ако си шупак со одвај завршено средно школо, и немаш никакви додатни квалификации, не викам тука квалитет, туку викам искуство у јака фирма, волонтирање, некакви додатни курсеви, ќе останеш шупак шо ќе биде полуписмен и нема да знае дека our и are не е истото, и ќе се бориш да ти даваат по 15 долари плата у МекДоналдс.

Е сега, замени го ова истото со фаците у Дрекселмајер. Пошто у Македонија ако со 13-14 илјади не можат да преживеат, и у Америка со 1.400 долари не можат да преживеат, оти таму па стандардот е у пичку матер.

И пошто ти тврдеше дека не дозволуваат богатите да станеш богат, те поздрави Мухтар Кент. Тип шо од шофер стигнал до извршен директор на Кока Кола. Ама бил паметен. Додека работел како шофер учел за дистрибуција, логистика, производство у Кока Кола. И затоа биднало нешто од него.
Преку леб погача не се добива.

Знам јас оти платата треба да биде висока, многу повисока од ова. Ама ако државата изгласа минималецот да биде 30.000 нема да стане 30.000 за сите, пошто 60 посто од работниците ќе бидат избркани, пошто ќе немаат фирмите ниту ќар да ги држат, а особено нема да сакаат да држат шупаци и да им даваат 30 илјади плата.

Грујо е бољи Робин Худ од овие што се заинтресирани за состојбата во ДМ. Тој ќе земе пола милион евра од зол капиталист и ќе ги поклони на сиромашните, овие успејаа да им го земат лебот на 29 сиромашни само. :(

У моментов минималецот у Америка е 7.25
.....
се надевам ова не е вториот аканут на битушанец, ниту сте колеги, но ако веќе одговараш, истото прашање важи и за тебе - дали ти живееш или дали некогаш си живеел со 8-12.000 плата со семејство со деца? како бонус прашање, дали по ваша логика министрите, директорите и советниците и други ликови е оправдано што земаат онолкави плати, бонуси, дневници од патувања и членувања во управни одбори, а со оглед на вашата логика дека ги има со лопата да ги ринеш и истите ротираат најголем број на несоодветни области и стручни спреми, а согласно информациите дека за 2-3 состаноци или седници добиваат дури и дупло од платата на оние за кои е темата, а кои го формираат гдпто, извозот, девизниот прилив, вработеноста... Уште ако ги земеме предвид резултатите од тие одбори и советници...

Последно уредено:
се надевам ова не е вториот аканут на битушанец, ниту сте колеги, но ако веќе одговараш, истото прашање важи и за тебе - дали ти живееш или дали некогаш си живеел со 8-12.000 плата со семејство со деца? како бонус прашање, дали по ваша логика министрите, директорите и советниците и други потрчковци е оправдано што земаат онолкави плати, бонуси, дневници од патувања и членувања во управни одбори, а со оглед на вашата логика дека ги има со лопата да ги ринеш и истите ротираат најголем број на несоодветни области и стручни спреми, а согласно информациите дека за 2-3 состаноци (со искрен сомнеж во резултатот од тие седници или состаноци) добиваат дури и дупло од платата на оние за кои е темата.
Не, јас не ги бранам шупаците у собрание и влада. Они не треба да земаат ич.
Види, ако некој не може да гледа тука фамилија со 8 илјади, некој не може да гледа фамилија со 1.500 долари у Америка. Оти едноставно трудот и производството не му вредат пет пари. Еј, 1.500 долари, и пак не можат да гледаат семејства. Оти се ниско квалификувани.

И да ти одговорам дали сум гледал семејство со 8 до 12 илјади. Не, не сум гледал семејство со 8 илјади, оти не би имал со зорт и сила семејство ако земам 8 илјади плата. Кога ќе бидам доволно квалификуван и вреден како работник, и ќе земам доволно за било каде да си покријам апартман, хранење, штедење за деца за факултет (мање битно дали се тоа 30 илјади у Македонија или 4.000 долари у Америка), тогаш ќе имам деца и фамилија. Со зорт и сила да ти дојде јајцето на газот, и да се фураш да земаш плата повеќе него шо вредиш, не бива.

Btw, у Америка у 1920 година немало минималец. Првпат е воведен у 38ма година.
Е сега, платите до 1920та година пораснале за некои 80 посто од платите у 1870 година. Значи, за 50 години пораснале 80 посто без минималец. Денес ако немало минималец ќе биле уште поголеми, а не сега работниците у Сиетл со 15 долари минималец да се тупкаат од земја оти ги бркаат секој втор ден, и сите слободни паркинзи, оброци и бакшижи да им ги земаат газдите, а порано заработувале по повеќе од 15 долари без гајле. Сега ги потат за истото.

Ако некој гледа семејство со 8 илјади, негов проблем. Исто како шо некој гледа семејство со 1.500 долари од Мекдоналдс у Америка. Тешко нив, шо да ти кажам. Завршил основно школо, не знае муабет да направи на улица, сака плата од 30 илјади/3.000 долари у Америка. Абе ај.

И пошто ти тврдеше дека не дозволуваат богатите да станеш богат, те поздрави Мухтар Кент. Тип шо од шофер стигнал до извршен директор на Кока Кола. Ама бил паметен. Додека работел како шофер учел за дистрибуција, логистика, производство у Кока Кола. И затоа биднало нешто од него.

Ех, овие американски приказни за исполнување на сонот...

Секогаш интересни и херојски, во пракса неподносливи.

А, бидејќи пред фактите и Боговите молчат, повелете.

"The American Dream is supposed to mean that through hard work and perseverance, even the poorest people can make it to middle class or above. But it's actually harder to move up in America than it is in most other advanced nations.

It's easier to rise above the class you're born into in countries like Japan, Germany, Australia, and the Scandinavian nations, according to research from University of Ottawa economist and current Russell Sage Foundation Fellow Miles Corak."

Ех, овие американски приказни за исполнување на сонот...

Секогаш интересни и херојски, во пракса неподносливи.

А, бидејќи пред фактите и Боговите молчат, повелете.

"The American Dream is supposed to mean that through hard work and perseverance, even the poorest people can make it to middle class or above. But it's actually harder to move up in America than it is in most other advanced nations.

It's easier to rise above the class you're born into in countries like Japan, Germany, Australia, and the Scandinavian nations, according to research from University of Ottawa economist and current Russell Sage Foundation Fellow Miles Corak."
Види, луѓе не преминуваат од една у друга класа само поради тоа шо не ценат образование и социјални вештини и продажни можности, и имаат заглавено у животот, и благодарение на тоа и нивните деца заглавуваат со истите сјебанции у животот. Оти ги имаат истите карактеристики како и родителите. Јас не му се дивам на америчкиот сон. Јас им се дивам на луѓе кои од ништо станале нешто у животот. И целиот муабет дека у Америка не се станува нешто е така сериозна лага.

Никој не кажува оти у Америка не е тешко да преминеш од една у друга класа. Ама у ниедна друга држава немаш толкави можности ако те бива, некој да ти го препознае трудот и вештините и да идеш на ниво даље.

http://www.businessinsider.com/billionaires-who-came-from-nothing-2013-12?op=1

Се станува богат. Тешко е, ама се станува. И не ти стојат на патот лошите капиталисти. Ти стојат на патот неукост и недоволно образованост. Кои се лично твои.
Парите се само скорот за тоа колку си успеал у животот. Ништо друго.

Види, луѓе не преминуваат од една у друга класа само поради тоа шо не ценат образование и социјални вештини и продажни можности, и имаат заглавено у животот, и благодарение на тоа и нивните деца заглавуваат со истите сјебанции у животот. Оти ги имаат истите карактеристики како и родителите. Јас не му се дивам на америчкиот сон. Јас им се дивам на луѓе кои од ништо станале нешто у животот. И целиот муабет дека у Америка не се станува нешто е така сериозна лага.

Никој не кажува оти у Америка не е тешко да преминеш од една у друга класа. Ама у ниедна друга држава немаш толкави можности ако те бива, некој да ти го препознае трудот и вештините и да идеш на ниво даље.

http://www.businessinsider.com/billionaires-who-came-from-nothing-2013-12?op=1

Се станува богат. Тешко е, ама се станува. И не ти стојат на патот лошите капиталисти. Ти стојат на патот неукост и недоволно образованост. Кои се лично твои.
Парите се само скорот за тоа колку си успеал у животот. Ништо друго.
prvo zarabotaj 1000 evra, odnosno ne 1000, barem 100 pa posle kazuvaj. Samo mislam deka koga ke pocnis da rabotis druga pesna ke pees. Vaka sega smesno izgledaat sive teorii. .

prvo zarabotaj 1000 evra, odnosno ne 1000, barem 100 pa posle kazuvaj. Samo mislam deka koga ke pocnis da rabotis druga pesna ke pees. Vaka sega smesno izgledaat sive teorii. .
Види, гледам пред свои очи примери шо со години не само шо не работеле за 14 илјади у ДрекселМаер, туку работеле без пари, па сега заработуваат по 700-800 евра месечно без проблем како посредници и консултанти и газди на приватни бизниси.

Земаат по 14 илјади за нула мотивација, нула образование, нула вештини, и им се малку? Ти викам, ај да ги пратиме у Мекдоналдс, таму работат луѓе со тие вештини, и ги имаат истите проблеми. Оти џабе платата од 1.500 долари, кога месечните трошоци како самци им се по 1.500 долари. Не гледаат фамилии со работење у Мекдоналдс. Не гледаат фамилии ниту у Дрексел, пошто се обични работници, со нулти вештини.

Види, гледам пред свои очи примери шо со години не само шо не работеле за 14 илјади у ДрекселМаер, туку работеле без пари, па сега заработуваат по 700-800 евра месечно без проблем како посредници и консултанти и газди на приватни бизниси.

Земаат по 14 илјади за нула мотивација, нула образование, нула вештини, и им се малку? Ти викам, ај да ги пратиме у Мекдоналдс, таму работат луѓе со тие вештини, и ги имаат истите проблеми. Оти џабе платата од 1.500 долари, кога месечните трошоци како самци им се по 1.500 долари. Не гледаат фамилии со работење у Мекдоналдс. Не гледаат фамилии ниту у Дрексел, пошто се обични работници, со нулти вештини.
Vidi sea. Super toa so gledas i uste posuper toa sto mozes da doneses zaklucok od toa so gledas. Ama jas drugo ti kazuvam. Ti kazuvas raboti vo teorija, drug e muabetot koga ke pocnis da baras rabota. Koga uste od start ke vidis so kakvi goveda si imas na ovoj svet rabota. Togas pagja vo voda se ona so te ucele vo skolo, site onie vrednosti za koi ti kazuvale, doma, na skolo, vo knigi ,ucebnici po internetov. Ke vidis deka na svetov nema nisto posteno i sekoj saka na sekogo da mu go stavi vo gz. I od taa pricina popoleka, koga ke dojde denot da zarabotis nekoj denar, ke ti go piknat edno 35 cm kako mene so mi go piknaa (ova metaforicki) i druga pesna ke pees. Pa popoleka ke ja vidis i vrednosta na obrazovanieto, koga ke vidisi kakvi nalbati ima na odgovorni pozicii i kakvi pametni lugje propagjaat. Zatoa namali malku so teoriite poso smesni se.

Vidi sea. Super toa so gledas i uste posuper toa sto mozes da doneses zaklucok od toa so gledas. Ama jas drugo ti kazuvam. Ti kazuvas raboti vo teorija, drug e muabetot koga ke pocnis da baras rabota. Koga uste od start ke vidis so kakvi goveda si imas na ovoj svet rabota. Togas pagja vo voda se ona so te ucele vo skolo, site onie vrednosti za koi ti kazuvale, doma, na skolo, vo knigi ,ucebnici po internetov. Ke vidis deka na svetov nema nisto posteno i sekoj saka na sekogo da mu go stavi vo gz. I od taa pricina popoleka, koga ke dojde denot da zarabotis nekoj denar, ke ti go piknat edno 35 cm kako mene so mi go piknaa (ova metaforicki) i druga pesna ke pees. Pa popoleka ke ja vidis i vrednosta na obrazovanieto, koga ke vidisi kakvi nalbati ima na odgovorni pozicii i kakvi pametni lugje propagjaat. Zatoa namali malku so teoriite poso smesni se.
Така е кај нас, пошто имаме лоша економија која се пропагира како капитализам, а е некој нео-комунизам со феудализам. Каде корумпирани политичари со големи казни го јадат профитот на фирмите кој можат да го искористат газдите за да вработат уште еден или двајца или тројца, зависи колкави потреби имаат. Каде у секоја фирма се работи со страв и трепет, и безброј регулативи ти стојат на патот пред да отпочнеш било каков бизнис, како на пример задолжително плаќане за сини картони, задолжително пензиско, задолжително да се исполнуваат вакви и такви стандарди, задолжително да се има такви апарати. Буквално некој политичар шо нема три чисти ти врши тортура да направиш нешто. Те рекетираат плус, шо е многу битно да се спомене. И се плаќаат еден куп даноци за сва и свашта.
У делот со пензиите и здравството - не викам оти не треба фирмата да ти покрие здравство и пензиско, ама да не биде задолжително, пошто еве јас лично на оваа возраст од животот не би сакал да имам пензиско осигурување. Сметам оти сега не ми е потребно. И сакам пример да земам 10 посто поголема плата. Газдата ако ми плаќа пензиско ќе има 15 посто поголем трошок за мене, јас сакам да се договорам да ми дава 10 посто поголема плата. На 10 вработени како мене он добива работник повеќе, шо и мене ми е кул, и него му е кул, а и на тој работник повеќе исто му е кул.

Јас не викам дека Америка е совршена. Има далеку подобри држави од Америка низ светов, каде доброволното договарање меѓу газдата и вработениот функционира многу подобро, ама Америка е силна, не најсилна економија, со причина.
Швајцарија е далеку подобра од Америка. Немаат минималец, а имаат само 3 посто невработени. Не е тоа случајност. У Америка економијата најмногу растела кога немале минималец исто.

Вработените у ДрекселМајер да беа и у најразвиената економија на светов пак со истите пари шо ги земаат ќе имаа плати со кои ќе можеа да си го дозволат тоа шо можат да го дозволат у Македонија, и ништо повеќе. Едноставно толкави им се знаењата и производствената вредност.

Така е кај нас, пошто имаме лоша економија која се пропагира како капитализам, а е некој нео-комунизам со феудализам. Каде корумпирани политичари со големи казни го јадат профитот на фирмите кој можат да го искористат газдите за да вработат уште еден или двајца или тројца, зависи колкави потреби имаат. Каде у секоја фирма се работи со страв и трепет, и безброј регулативи ти стојат на патот пред да отпочнеш било каков бизнис, како на пример задолжително плаќане за сини картони, задолжително пензиско, задолжително да се исполнуваат вакви и такви стандарди, задолжително да се има такви апарати. Буквално некој политичар шо нема три чисти ти врши тортура да направиш нешто. Те рекетираат плус, шо е многу битно да се спомене. И се плаќаат еден куп даноци за сва и свашта.
У делот со пензиите и здравството - не викам оти не треба фирмата да ти покрие здравство и пензиско, ама да не биде задолжително, пошто еве јас лично на оваа возраст од животот не би сакал да имам пензиско осигурување. Сметам оти сега не ми е потребно. И сакам пример да земам 10 посто поголема плата. Газдата ако ми плаќа пензиско ќе има 15 посто поголем трошок за мене, јас сакам да се договорам да ми дава 10 посто поголема плата. На 10 вработени како мене он добива работник повеќе, шо и мене ми е кул, и него му е кул, а и на тој работник повеќе исто му е кул.

Јас не викам дека Америка е совршена. Има далеку подобри држави од Америка низ светов, каде доброволното договарање меѓу газдата и вработениот функционира многу подобро, ама Америка е силна, не најсилна економија, со причина.
Швајцарија е далеку подобра од Америка. Немаат минималец, а имаат само 3 посто невработени. Не е тоа случајност. У Америка економијата најмногу растела кога немале минималец исто.

Вработените у ДрекселМајер да беа и у најразвиената економија на светов пак со истите пари шо ги земаат ќе имаа плати со кои ќе можеа да си го дозволат тоа шо можат да го дозволат у Македонија, и ништо повеќе. Едноставно толкави им се знаењата и производствената вредност.
Vaka sea. Za Makedonija ne vredi ni da gubime vreme vo muabet ali aj kaj so se fativ na oroto ke odgovoram. Zemjava ni e oprana i 100 godini sme nazad od bilo koja normalna zemja. Smesno mi e samo koga ke procitam deka ako se izgradele 100 fabriki platite ke bile 300-500 evra. Ako platite se krenat ke prestanat da doagjaat ili ke mu ja kidnat vekje postoeckite. Nikoj ne ti dava pari, sekoj gleda da te iscica. A za cicanje ima lugje i drzavi na planetava kolku ti dusa saka.
Toa sto ti go pisuvas se nekakvi si teorii koi i jas pred nekoja godina gi citav i mi bea simpaticni. Ama vo praksa e mnooogu poinaku. Vidi kolku lugje so teski fakulteti sto diplomite gi zasluzile so ucenje rabotat pod nivoto na obrazovani poso gi nemale vrskite pa ke ti e jasno so ti kazuvam.
Za Amerika ne znam nisto poso tamu nikogas ne sum bil.[DOUBLEPOST=1401635540][/DOUBLEPOST]Inaku da nema zabuni. Super sto dosle i sto se otvorile rabotni mesta, ne go sporam toa, na mnogu lugje im znaci da se vraboteni. Ubavo sto se gradi i se toa ama popoleka so optimizmot.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Vaka sea. Za Makedonija ne vredi ni da gubime vreme vo muabet ali aj kaj so se fativ na oroto ke odgovoram. Zemjava ni e oprana i 100 godini sme nazad od bilo koja normalna zemja. Smesno mi e samo koga ke procitam deka ako se izgradele 100 fabriki platite ke bile 300-500 evra. Ako platite se krenat ke prestanat da doagjaat ili ke mu ja kidnat vekje postoeckite. Nikoj ne ti dava pari, sekoj gleda da te iscica. A za cicanje ima lugje i drzavi na planetava kolku ti dusa saka.
Toa sto ti go pisuvas se nekakvi si teorii koi i jas pred nekoja godina gi citav i mi bea simpaticni. Ama vo praksa e mnooogu poinaku. Vidi kolku lugje so teski fakulteti sto diplomite gi zasluzile so ucenje rabotat pod nivoto na obrazovani poso gi nemale vrskite pa ke ti e jasno so ti kazuvam.
Za Amerika ne znam nisto poso tamu nikogas ne sum bil.
So ova ne bi se slozil. i 500 evra da davaat povtorno se na konj, koga ke se zeme vo predvid deka ne plakjaat skoro nikakov danok na profit. Zemi gi za primer tajvan i hong kong, tamu se pocna od stranski investicii i gledaj kade stignaa denes. Vo Kina se slucuva istoto.

Ама ако државата изгласа минималецот да биде 30.000 нема да стане 30.000 за сите, пошто 60 посто од работниците ќе бидат избркани, пошто ќе немаат фирмите ниту ќар да ги држат, а особено нема да сакаат да држат шупаци и да им даваат 30 илјади плата.

а кој ќе им работи на газдите, ако 60 посто ги избркаат ... или ќе ја затворат фирмата, ама така ќе нема и за газдата ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom