Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
До пред доаѓањето на сите овие странски компании кои двааат по 10000ден. плата мисев истѕо како тебе.Ама сега сум убеден дека ако тогаш сите фабрики отидеа во рацете на странски компании од типот на Дрекслер,Џонсон...уште тогаш сите ќе даваа минималец а овака барем во тие фирми кои со транзицијата опстанаа земаат многу повисоки плати од фирмите кои подоцна се отворија од домашни стопанственици па и од извиканите странски инвеститори.
И мислам дека не треба да се манипулира постојано само со бројот на невработени ако кон таа бројка не се додадат и примањата на вранотените односно колку пари се расположиви во промет.Секој математичар знае дека подобро е минималец од 25000 и 50% невработеност отколку 10000 минималец(кои ќе го земаат 80% од вработените) и 0% невработеност
Kolku zemaat vo propadnatite firmi so ne rabotat?
Eve samo eden primer, namesto pljackata vo fas 11 oktomvri use togas da go dadea na nekoj Van hool ili slicen namesto da propagja 20 godini mnogu familii ke pecalea i vadea leb za ta vreme. Znaema kolkav e spisokot na propadnati kompanii, a tie so se ostanati kako so velis so delat ubavi plati se sve monopolisticki dinosauri so profitiraat na nacin da ne dozvoluvaat konkurencija.[DOUBLEPOST=1401638577][/DOUBLEPOST]
Nema da navleguvm mnogu vo muabeti, no edna rabota mi fati okovo a toa e gradeznistvotto. Za gradeznistvoto pretpostavuvam znaes sto se sluci vo Slovenia so gradeznite rabotnici i nivnite plati na primer. Napisi malku tuka da znaat lugjevo sto gi ceka.
Problemot tamu bese povtorno cisto komunisticki. tenderi,krediti,lopovluk itn. Razlikata e vo toa sto slovencite ne rabotat vo gradeznistvoto i ne se ni zamaraat kolku e platata vo toj sektor, se znae koj gi rmba tie raboti kaj niv. Uvezena stoka od bosna,srbija,makedonija i kosovo.
Slovenec pre ke umre za leb nego da fati lopata vo raka.

Kolku zemaat vo propadnatite firmi so ne rabotat?
Eve samo eden primer, namesto pljackata vo fas 11 oktomvri use togas da go dadea na nekoj Van hool ili slicen namesto da propagja 20 godini mnogu familii ke pecalea i vadea leb za ta vreme. Znaema kolkav e spisokot na propadnati kompanii, a tie so se ostanati kako so velis so delat ubavi plati se sve monopolisticki dinosauri so profitiraat na nacin da ne dozvoluvaat konkurencija
Па немој да мислиш дека тие 20год не се вработија никаде.Сите си најдоа спас во фирмите на новотворените фирми на македонски газди за минималец(истиот оној кој ќе им го даваа и странските мултикопании)

Па немој да мислиш дека тие 20год не се вработија никаде.Сите си најдоа спас во фирмите на новотворените фирми на македонски газди за минималец(истиот оној кој ќе им го даваа и странските мултикопании)
Ako se vrabotile kako so vikas ke nemase 300 i kusur iljadi nezaposleni, nemase da ima masovno penzioniranje bez nikakva osnova(uste edno 200.000 so ke bea bez rabota) , nemase 90% od narodov da se tepa za drzavna foteljicka itn. Mnogu mnogu pogresno gi gledas rabotite drugar.
realnosta e deka od stopanskite i industriskite kompleksi napravija partali, rasprodazba na masinerija i staro zelezo, otpustanje na site rabotnici i prenamena na industriskite hali vo magacini i stovarista. Tolku im e znaenjeto na toa nepismenite mafijasi-tajkuni so gi razgrabaa firmite.

не е лошо на вакви теми да си пишете колку години имате пред да коментирате ....
од самобендисани сезнајковци кои не знаат што е К од Криза и поима немаат од транзицијата во Македонија преку ку**.

Ako se vrabotile kako so vikas ke nemase 300 i kusur iljadi nezaposleni, nemase da ima masovno penzioniranje bez nikakva osnova(uste edno 200.000 so ke bea bez rabota) , nemase 90% od narodov da se tepa za drzavna foteljicka itn. Mnogu mnogu pogresno gi gledas rabotite drugar.
realnosta e deka od stopanskite i industriskite kompleksi napravija partali, rasprodazba na masinerija i staro zelezo, otpustanje na site rabotnici i prenamena na industriskite hali vo magacini i stovarista. Tolku im e znaenjeto na toa nepismenite mafijasi-tajkuni so gi razgrabaa firmite.
Види сега не дека сите се вработија после таа приватизација ама и да веруваш дека сите тогашни фирми ќе се откупеа од странци и дека немаше да има бркање на прекубројните во тие фирми па така немаше да се зголеми невработеноста е голеа забуда.
Исто како што е забуда дека сите 4000 вработени во Дрекслер се нововработени и дека тие за прва пат учествуваат со свои пари во платниот промет.Така да многу малку се парите кои се зголемија во платниот промет од платите во Дрекслер

ако сакаат да ја задржат фирмата отворена и имаат потреба и од тие работници, тогаш ќе ги задржат ... без работници, кој ќе им работи ... не велам за сите фирми, ама има некои газди што имаат огромен профит, а исплаќаат минималец (сегашен) ...
Тие газди што имаат огромен профит а исплаќаат минималец не се за долги трки,мој типинг е дека или имаат завршено колеџ/универзитет во друга држава или пак се премногу алчни.Тоа е индивидуално и најчесто овие фирми/компании не опстојуваат долго заради овие причини кои ги набројав меѓудругото и лошиот менаџмент.За да успееш во Македонија треба да го познаваш менталитетот на народот,да бидеш со народот и да знаеш дека има ОГРОМНА разлика помеѓу луѓето од град и од село кои работат за леб во една фабрика или производство.
Таа извесна ароганција што постои кај т.н градски луѓе кои на времето имале се а сега немаат ништо доаѓа до израз со самото тоа што им е испод чест да работат дисциплинирано,да се придржуваат на правилата на фабриката и да се однесуваат цивилизирано благодарение на покварениот македонски менталитет кој осакати пола држава и ни го всади во глава "ја сум најпаметен и највеќе знам сите други се глупа стока и не заслужуваат да бидат над мене''.Сметаат дека имаат право на посебни привилегии ''не јас не смеам вака да бидам третиран,не јас заслужувам многу поголема плата за ова што го работам,глеј го овој колку пари зима а ја ами?''.
А работата која ја работи општ работник не е ништо посебно,не бара умствен напор и е физичка работа која се знае до колку може да биде платена.Ако правиме веќе споредби и пресметки почнете од Кина и Малезија зошто почнувате од Европа?Знаете во какви услови работат таму општи работници во фабриките?

Да се навратам на разговорот,политиката на една компанија е јасна и секогаш тој што не е задоволен има право да замине и да си работи каде ќе му одговара ако има каде да работи ако не е во согласност со неговите интереси и потреби.Ако компанијата го зезнала исто така дел од одговорноста е и негова затоа што ова е капитализам.Се потпишуваат документи и согласности и при вработувањето секој си ги знае своите права за да потоа може да биде заштитен или да тужи.Никој не ти ставил нож под грло и ти рекол дека мораш да работиш а ако си прифатил да црнчиш без никакви права тоа е твој проблем не на компанијата.Само овде мора да се галами за се и сешто,не постојат преговори,не постои достоинство,не постои трпение.Во Македонија и Ферари да отвори сектор пак нема нешто да чини и ќе се наоѓа замерка.

Последно уредено од модератор:
Види сега не дека сите се вработија после таа приватизација ама и да веруваш дека сите тогашни фирми ќе се откупеа од странци и дека немаше да има бркање на прекубројните во тие фирми па така немаше да се зголеми невработеноста е голеа забуда.
Исто како што е забуда дека сите 4000 вработени во Дрекслер се нововработени и дека тие за прва пат учествуваат со свои пари во платниот промет.Така да многу малку се парите кои се зголемија во платниот промет од платите во Дрекслер
Ne da se otkupuvaat, trebase na stranski multinacionalki da im se dadat bez pari, ili na dlogorocno besplatno koristenje, so klauzula dolgorocno da zadrzat barem 50% od vrabotenite.
Patem ako vo drexl se zaposlil nekoj so pred toa rabotel vo druga firma, sega ovoj predhodniov mora drug rabotnik da zaposli, kako po tvoja logika nema da se zgolemi platezniot optek? Znaci zborime za 5000 zaposleni ne za 10 lugje. I kolku sto imam jas razbrano na barem polovina od zaposlenite tamu ova im e prvo vrabotuvanje, so znaci ako ne bil drexl ke sedele doma i ke si gi cesale jajcata.

Последно уредено:
Тие газди што имаат огромен профит а исплаќаат минималец не се за долги трки,мој типинг е дека или имаат завршено колеџ/универзитет во друга држава или пак се премногу алчни.Тоа е индивидуално и најчесто овие фирми/компании не опстојуваат долго заради овие причини кои ги набројав меѓудругото и лошиот менаџмент.За да успееш во Македонија треба да го познаваш менталитетот на народот,да бидеш со народот и да знаеш дека има ОГРОМНА разлика помеѓу луѓето од град и од село кои работат за леб во една фабрика или производство.
Таа извесна ароганција што постои кај т.н градски луѓе кои на времето имале се а сега немаат ништо им е испод чест да работат дисциплинирано,да се придржуваат на правилата на фабриката и да се однесуваат цивилизирано благодарение на покварениот македонски менталитет кој осакати пола држава и ни го всади во глава "ја сум најпаметен и највеќе знам сите други се глупа стока и не заслужуваат да бидат над мене''.Сметаат дека ''не јас не смеам вака да бидам третиран,не јас заслужувам многу поголема плата за ова што го работам,глеј го овој колку пари зима а ја ами?''.
А работата кој ја работи општ работник не е ништо посебно,не бара умствен напор и е физичка работа која се знае до колку може да биде платена.Ако правиме веќе споредби и пресметки почнете од Кина и Малезија зошто почнувате од Европа?Знаете во какви услови работат таму општи работници во фабриките?

Да се навратам на разговорот,политиката на една компанија е јасна и секогаш тој што не е задоволен има право да замине и да си работи каде ќе му одговара ако има каде да работи ако не е во согласност со неговите интереси и потреби.Ако компанијата го зезнала исто така дел од одговорноста е и негова затоа што ова е капитализам.Се потпишуваат документи и согласности и при вработувањето секој си ги знае своите права за да потоа може да биде заштитен или да тужи.Никој не ти ставил нож под грло и ти рекол дека мораш да работиш а ако си прифатил да црнчиш без никакви права тоа е твој проблем не на компанијата.Само овде мора да се галами за се и сешто,не постојат преговори,не постои достоинство,не постои трпение.Во Македонија и Ферари да отвори сектор пак нема нешто да чини и ќе се наоѓа замерка.

:cuc:
Никогаш платите нема да се качат, без разлика дали има 100 или 1000 фабрики. Сите тие може да се договорат од колку до колку да биде плата со некое работно искуство и ти дали работиш во фабрика X или фабрика Y не ти прави разлика.
Ова што ти го кажувам е моментално во ИТ секторот, посебно поголемите фирми.
Платите ќе се качат кога луѓето ќе имаат избор, да работат од дома, преку интернет кога ќе се понудат на светскиот пазар и ќе заработуваат од дома или кога нивното ситно производство ќе има пласман на странските пазари.
Јок.
Сега ако си одат 4.000 души од Дрексел, ќе дојдат нови 4.000, пошто ниту имаат некакви посебни вештини овие 4.000, ниту пак ќе имаат идните 4.000, и затоа се заменлива роба.
Ама ако у државава имаме 5 посто невработени, шо е од милион ипол некои си 75 илјади, и ако треба под дрво и под камен да бараат нови 4.000 работноци, и ако си отидат овие ќе играат оро и ќе им ги зголемат платите.

И не, не се заебавајте оти се договараат така фирмите у ај ти секторот, кога ако се појави само една фирма шо ќе нуди покул плати, пола од овие вработените ќе си одат.

Еве јас познавам фаци шо фриленс заработуваат по 1.000 плус евра секој месец како програмери. Работат на странски проекти.
Оти сите други фаци шо работат у ај ти секторот кај нас не работат така?
Оти се работи за неумешни дечки, поинаку би работеле фриленс.

Последно уредено:
Nekoj so pred toa rabotel za 8-9000 denara sega se zaposlil vo drexl za 12.000 so e isto malku ama e sepak zgolemuvanje od 3000 denari. Prethodniot mu rabotodavac ke treba da ja kaci i on platata na najmalku 12000 ako ne nema da moze da najde rabotnik, ili ako go najde ke mu izbega za kratko vreme.

По не знам кој пат ќе повторам:
Слободен избор! Ако сакаш - работиш, ако не сакаш - не работиш! Никој на сила не те тера да работиш за 9-10000 денари.
И... ако не се тие 4000 помножено со 10000 просечна плата на тие 4000 работници, колку помалку пари би влегле во оптек во Тиквешијата ( а и Велешко)?
Луѓе... во моите 36 години живот, во последните 15 сум работел многу различни работи, и тоа не за тоа за што сум учел, пари ми требале!
Сум работел и за други, сум бил и сам свој газда :)
Секогаш сум се водел од девизата дека се е подобро од ништо, а, во меѓувреме никој не ме спречува да барам подобро и поубаво платено нешто.

:cuc:

Јок.
Сега ако си одат 4.000 души од Дрексел, ќе дојдат нови 4.000, пошто ниту имаат некакви посебни вештини овие 4.000, ниту пак ќе имаат идните 4.000, и затоа се заменлива роба.
Ама ако у државава имаме 5 посто невработени, шо е од милион ипол некои си 75 илјади, и ако треба под дрво и под камен да бараат нови 4.000 работноци, и ако си отидат овие ќе играат оро и ќе им ги зголемат платите.

И не, не се заебавајте оти се договараат така фирмите у ај ти секторот, кога ако се појави само една фирма шо ќе нуди покул плати, пола од овие вработените ќе си одат.

Еве јас познавам фаци шо фриленс заработуваат по 1.000 плус евра секој месец како програмери. Работат на странски проекти.
Оти сите други фаци ѓо работат у ај ти секторот кај нас бе работат така?
Оти се работи за неумешни дечки, поинаку би работеле фриленс.
Затоа што може да бираш, инаку во ИТ фирмите платите од фирма во фирма варираат околу 50-100Е за исто работно искуство. Една нова фирма ќе дава подобри плата ама само првата година потоа ќе легне на брашното.
Ти може само приказни да кажуваш, ама реално работите се сосема поинаку. Теорија и пракса не е иста работа

Затоа што може да бираш, инаку во ИТ фирмите платите од фирма во фирма варираат околу 50-100Е за исто работно искуство. Една нова фирма ќе дава подобри плата ама само првата година потоа ќе легне на брашното.
Ти може само приказни да кажуваш, ама реално работите се сосема поинаку. Теорија и пракса не е иста работа
Знам оти ти работиш у ај ти, те имам прочитано негде.
Ако ти вреди трудот повеќе од шо те плаќаат, оти не работиш фриленс, па да ги ебеш газдите капиталистички?
Пошто ако не можеш како општ работник да работиш низ цел свет, на ај ти пазарот небото ти е граница само.

Таа извесна ароганција што постои кај т.н градски луѓе кои на времето имале се а сега немаат ништо доаѓа до израз со самото тоа што им е испод чест да работат дисциплинирано,да се придржуваат на правилата на фабриката и да се однесуваат цивилизирано благодарение на покварениот македонски менталитет кој осакати пола држава и ни го всади во глава "ја сум најпаметен и највеќе знам сите други се глупа стока и не заслужуваат да бидат над мене''.Сметаат дека имаат право на посебни привилегии ''не јас не смеам вака да бидам третиран,не јас заслужувам многу поголема плата за ова што го работам,глеј го овој колку пари зима а ја ами?''.
Ја го познав Лурц у овој опис. Без навреда, Лурц.

за 100 евра без хранарина,К15,превоз,Македонските газди се срциња :love: ќе фрлаат по швалерки и 5000 евра месечно,ама Македонскиот работник нека скапи за 100 евра на работно место без услови за работа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom