Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А од кај знаеш ти дали им рекол или не? ете те демантирам, и тоа секогаш слободно, ја сум слобоен човек, не роб на ритуали, демони, редови и племиња...
Тралалајки другому, цитирај стих каде Исус вели дека е потребно да се толкуваат неговите зборови, ако неможеш да најдеш молчи си.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Тралалајки другому, цитирај стих каде Исус вели дека е потребно да се толкуваат неговите зборови, ако неможеш да најдеш молчи си.
Таму каде што им ги објаснува на учениците, што знали дека било потребно тумачење за да ја разберат Вистината. Сега,, ако толку сакаш да тролаш и не ти се допаѓа одговорот, твое право...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Таму каде што им ги објаснува на учениците, што знали дека било потребно тумачење за да ја разберат Вистината. Сега,, ако толку сакаш да тролаш и не ти се допаѓа одговорот, твое право...
Цитат дај ми. Која глава, кој стих?

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Ајде пак, кога Христос им објаснува на учениците што значела параболата, тоа е ТОЛКУВАЊЕ! Сега, ако ти мислиш дека за време на пребивањето на Христос со апостолите постоел Новиот Завет, напишан како што го читаме денес тогаш .... треба малку мозок кога се поставуват основни прашања, инаку како би изгледале таквите во очите на другите?![DOUBLEPOST=1401400913][/DOUBLEPOST]За извадоци и пророштва, пак, од Стариот Завет, на многу дела им објаснува и се вели дека ТОГАШ ТИЕ СФАТИЈА ЗА ШТО БИЛО ПИШАНО ВО МОЈСЕЈ И ПРОРОЦИТЕ!!! (ете ти)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајде пак, кога Христос им објаснува на учениците што значела параболата, тоа е ТОЛКУВАЊЕ! Сега, ако ти мислиш дека за време на пребивањето на Христос со апостолите постоел Новиот Завет, напишан како што го читаме денес тогаш .... треба малку мозок кога се поставуват основни прашања, инаку како би изгледале таквите во очите на другите?!
Тој ги толкувал неговите сопствени параболи! И кога станува збор за парабола, тоа е нагласено во евангелијата! Но никаде нема дека порачал други во иднина да го толкуваат него! Ако не е така, повели дај цитат што ќе ме демантира!

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Тој ги толкувал неговите сопствени параболи! И кога станува збор за парабола, тоа е нагласено во евангелијата! Но никаде нема дека порачал други во иднина да го толкуваат него! Ако не е така, повели дај цитат што ќе ме демантира!
Ете ти пишав за стариот завет... (Матеј 4-4, 4-6, 4-7, 4-10, 21-13, 26-24, 26-31, Марко 7-6, 9-12, 11-17.... ит.н) Сакаш уште. или...?!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ете ти пишав за стариот завет... (Матеј 4-4, 4-6, 4-7, 4-10, 21-13, 26-24, 26-31, Марко 7-6, 9-12, 11-17.... ит.н) Сакаш уште. или...?!
Матеј 4
4.Но Исус му одговори: „Светото Писмо вели Човекот не живее само од леб, туку и од секој збор што произлегува од Божјата уста!‘“
6.и Му рече: „Ако си Ти Божјиот Син, фрли се долу, бидејќи во Светото Писмо пишува:,Бог ќе им заповеда на Своите ангели да Те чуваат, на своите дланки да Те понесат, за да не ти се препне од камен ногата.‘“
7.А Исус му одговори: „Но, го пишува и следново: ,Не искушавај Го Господа, твојот Бог!‘
10.Но Исус му одговори: „Бегај оттука, Сатано! Светото писмо вели:,Поклонувај Му се само на Господ, твојот Бог, и само Нему служи Му!‘“

Матеј 21:
13. и им рече: „Во Светото Писмо пишува дека Бог рекол: ,Мојот храм нека биде место за молитва.‘А вие го претворивте во разбојничко дувло

Mатеј 26:
24. Навистина, Јас, Синот Човечки, морам да умрам, како што е претскажано во Светото Писмо; но тешко си му на тој човек што ќе Ме предаде Мене, Синот Човечки! Подобро ќе му беше ако воопшто не се родеше!“
31. Тогаш Исус им рече на Своите ученици: „Во текот на оваа ноќ сите вие ќе Ме напуштите, како што е претскажано во Светото Писмо:,Ќе удрам по Пастирот, и овците ќе се разбегаат

Марко 7:
6. Исус им одговори: „Лицемери! Убаво рекол за вас Бог, преку пророкот Исаија:,Овој народ Ме почитува со устата, но срцето му е далеку од Мене!

Марко 9:
12: Исус им одговори: „Бездруго, најпрво ќе дојде Илија, за да подготви сe. Но, зар Светото Писмо не го вели и тоа дека Синот Човечки многу ќе настрада и дека ќе биде отфрлен?

Марко 11
17: Потоа ги поучуваше, велејќи: „Зар Бог во Светото Писмо не ви напиша: ,Мојот храм нека биде место за молитва на сите народи

Ни трага ни глас од порака за толкување на неговите зборови! Значи апсолутно во ниеден од овие стихови Исус не вели дека неговите зборови и пораки ќе треба да бидат толкувани од некого! Рандом посочени стихови, во надеж дека нема да бидат проверени.....

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
...

Ни трага ни глас од порака за толкување на неговите зборови! ...
Во претходниот пост ме обвинуваш дека сум навел негови зборови (параболи) кои им ги толкувал на апостолите (ТОЛКУВАЛ), а сега ми викаш дека немало ни трага ни глас од НЕГОВИТЕ ЗБОРОВИ, па да не мислиш дека постоел напишан Нов Завет па ги седнал да им објаснува што е пишано? Јасно ми е дека тролаш од причина што неможеш да прифатиш факт дека ти е одговорено на прашање за кое трубиш цел ден. Тоа се вика тролање...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во претходниот пост ме обвинуваш дека сум навел негови зборови (параболи) кои им ги толкувал на апостолите (ТОЛКУВАЛ), а сега ми викаш дека немало ни трага ни глас од НЕГОВИТЕ ЗБОРОВИ, па да не мислиш дека постоел напишан Нов Завет па ги седнал да им објаснува што е пишано? Јасно ми е дека тролаш од причина што неможеш да прифатиш факт дека ти е одговорено на прашање за кое трубиш цел ден. Тоа се вика тролање...
Нема ни трага ни глас од порака да се толкуваат неговите зборови од некој друг во иднина! Цитатите кои ги посочи благе везе немаат со таква порака?
Се прпелкаш ко црв во рана! Жал да му падне на човек......

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Нема ни трага ни глас од порака да се толкуваат неговите зборови од некој друг во иднина...
Ок, ај вака, а постои стих каде Христос вели ДА НЕ СЕ ТОЛКУВААТ НЕГОВИТЕ ЗБОРОВИ? (ова се вика апофатички одговор)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок, ај вака, а постои стих каде Христос вели ДА НЕ СЕ ТОЛКУВААТ НЕГОВИТЕ ЗБОРОВИ? (ова се вика апофатички одговор)
Вие со толкувањето си ја менувате суштината како ви одговара во даден момент, тоа не е нешто занемарливо. Затоа треба или да приложиш доказ дека авторот на тој текст ти дозволил такво нешто, или да се помириш со фактот дека си сторил фалсификат на истиот.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Вие со толкувањето си ја менувате суштината како ви одговара во даден момент, тоа не е нешто занемарливо. Затоа треба или да приложиш доказ дека авторот на тој текст ти дозволил такво нешто, или да се помириш со фактот дека си сторил фалсификат на истиот.
Значи призна дека грешеше? Сега ми викаш погрешно толкуваме... што попрво да поверувам, во твоето тролање или дека ти знаеш да толкуваш подобро од мене кој сум дел од Лозата на Израил и со тоа автентичен чувар на вистината која како нишка се протега од стварањето на светот па се до денес? Крај на муабетот!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи призна дека грешеше? Сега ми викаш погрешно толкуваме... што попрво да поверувам, во твоето тролање или дека ти знаеш да толкуваш подобро од мене кој сум дел од Лозата на Израил и со тоа автентичен чувар на вистината која како нишка се протега од стварањето на светот па се до денес? Крај на муабетот!
Каде сум грешел?! Вие тврдите дека е потребно толкување, јас ве прашувам каде пишува дека треба! На тоа добивам одговор кој нема благе везе со прашањето! Цитати кој се однесуваат на се, само не на порака дека зборовите на Исус треба да се толкуваат! Затоа што таква порака непостои!

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ќе те молам да ми кажеш каде е стихот во Библијата за правење сарма.
Дали требе да биде со лозов лист или со лист од кисела зелка?

Во случај тој стих да не постои, дали е забрането да се јаде сарма?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ќе те молам да ми кажеш каде е стихот во Библијата за правење сарма.
Дали требе да биде со лозов лист или со лист од кисела зелка?

Во случај тој стих да не постои, дали е забрането да се јаде сарма?
ха ха! Многу вицкасто нема што.
Уште да ти одговори и која е врската помеѓу сармата и библијата и ќе држи вода "аргументов".

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom