Ауфвидерзен Македонијо!

  • Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
петок, 09 мај 2014, 16:32

Македонија
Пчеларите го изгубија багремовиот мед
Последните врнежи го измија поленот од цветот на багремот, па пчеларите оваа година останаа без првиот мед кој обично го вадат токму од ова дрво. Дел од нив веќе стравуваат дека доколку не се подобрат временските услови, можно е да им се намали приносот на мед
09052014163238_ramka%20so%20pceli.jpg


- Токму кога багремот беше во фаза на цветање, тогаш ремето беше врнежливо и немаше услови ниту пчелите да работат, ниту ние да работиме на пчеларниците.

Сепак состојбата не е толку неповолна бидејќи по овој дожд никнуваат полските цвеќиња и треви, така што останува пчелите да собираат од полската и ливадската паша – вели Богдан Најдовски од неготинското пчеларско здружение „Мелиса“.

Голем проблем за пчеларството во Македонија, според него, се уште останува пласманот и цената на медот.

- Македонскиот мед е еден од подобрите, со извонреден квалитет, но иронијата е во тоа што македонските граѓани јадат неквалитетен мед, кој што не може ни да се каже дека е мед, туку е повеќе некаков гликозен сируп, а тоа што е добро се извезува надвор од државата – вели Најдовски.

*********
Вака е мање више за се. Најквалитетниот македонски мед, сирење, ресани и буквално се што може да се спакува иде за извоз. Парата го врти светот, ама важно таму кај што има пари имало само пластичен зеленчук и овошје :facepalm:. Фак лоџик...
Не треба да бидиш експрет за да знаеш дека овошјето и зеленчукот кој е наменет за транспорт нема допирни точки по вкус со сезонското овошје кое не е сосила зреано, не е собарно зелено , не е некоја комерцијална сорта која дава многу род кој трпи транспорт и одгледувано за кеф а не за чист профит.
Пример и тука има јаготки кои се произведуваат под пластеници, некој специјални холандски сорти кои се големи колку јаболко што се вика , на лик лиги ке ти протечат но кога ке ја пробаш непријатно ке се изненадиш. Е додуша тие и во март ке ги најдиш и ке ги платиш еден куп пари ама е неспоредливо со јаготката која не е сосила зреана, со домашна сорта која созрева кога ке и дојде времето и не дава род да биди комерцијално исплатлива нити е прикладна за транспорт. Друг пример ти се праските. Имаме праски кои се наменети за извоз и се како тениски типчиња и имаме и праска која е праска. Кој пробал знае. Ама таа праска додека стигни каде што треба да стигни добра ке биди за компот и за ништо друго. Доматите. Да да исти се по вкус оние под оранжерија произведени, сорти кои се наменети за извоз со оние кои се сеозонски.
Иста мака. Додека стигнат таму каде што треба да стигнат ке бидат кечап. Ми е мака да набројувам за сите други овошја и зеленчуци кои се наменети за извоз со домашните.
Значи еден глуп заклучок. Секое овошје и зеленчук кое е наменето за извоз првенствено се става акцент на издржливоста при транспост, количина на род( дали е комерцијално исплатливо), лик и време на созревање. Колку порано толку подобро и поскапо. Вкусот најчесто не е ни земен во обзир. Од друга страна овошјето и зеленчукот кои природно виреат на некој простор, кои не се комерцијални сорти, кои не се сосила зреани и кои по некое непишано правило не трпат транспорт на подолги релации се каде каде подобри во вкусот.
Така да дали таму се јади пластично овошје и зеленчук посебно ако тоа е увезено и не вирее природно во таа средина е во најмала рака дискутабилно. Ама од друга страна од каде јас да знам што вкус имаат бананите. Сум пробал само увозни, созревале додека иделе на кај Македонија. И нормално за мене тие се супер, но на некој на кој му растат во дворот има сосем друго мислење.
Инаку за медот. Такво нешто може да напише некој кој има интерес тоа да го напише или некој кој нема три чисти од мед. Патем речено багремот кај мене нема абер од цветање, а не пак дождот да го измие.
 
Не треба да бидиш експрет за да знаеш дека овошјето и зеленчукот кој е наменет за транспорт нема допирни точки по вкус со сезонското овошје кое не е сосила зреано, не е собарно зелено , не е некоја комерцијална сорта која дава многу род кој трпи транспорт и одгледувано за кеф а не за чист профит.
Пример и тука има јаготки кои се произведуваат под пластеници, некој специјални холандски сорти кои се големи колку јаболко што се вика , на лик лиги ке ти протечат но кога ке ја пробаш непријатно ке се изненадиш. Е додуша тие и во март ке ги најдиш и ке ги платиш еден куп пари ама е неспоредливо со јаготката која не е сосила зреана, со домашна сорта која созрева кога ке и дојде времето и не дава род да биди комерцијално исплатлива нити е прикладна за транспорт. Друг пример ти се праските. Имаме праски кои се наменети за извоз и се како тениски типчиња и имаме и праска која е праска. Кој пробал знае. Ама таа праска додека стигни каде што треба да стигни добра ке биди за компот и за ништо друго. Доматите. Да да исти се по вкус оние под оранжерија произведени, сорти кои се наменети за извоз со оние кои се сеозонски.
Иста мака. Додека стигнат таму каде што треба да стигнат ке бидат кечап. Ми е мака да набројувам за сите други овошја и зеленчуци кои се наменети за извоз со домашните.
Значи еден глуп заклучок. Секое овошје и зеленчук кое е наменето за извоз првенствено се става акцент на издржливоста при транспост, количина на род( дали е комерцијално исплатливо), лик и време на созревање. Колку порано толку подобро и поскапо. Вкусот најчесто не е ни земен во обзир. Од друга страна овошјето и зеленчукот кои природно виреат на некој простор, кои не се комерцијални сорти, кои не се сосила зреани и кои по некое непишано правило не трпат транспорт на подолги релации се каде каде подобри во вкусот.
Така да дали таму се јади пластично овошје и зеленчук посебно ако тоа е увезено и не вирее природно во таа средина е во најмала рака дискутабилно. Ама од друга страна од каде јас да знам што вкус имаат бананите. Сум пробал само увозни, созревале додека иделе на кај Македонија. И нормално за мене тие се супер, но на некој на кој му растат во дворот има сосем друго мислење.
Инаку за медот. Такво нешто може да напише некој кој има интерес тоа да го напише или некој кој нема три чисти од мед. Патем речено багремот кај мене нема абер од цветање, а не пак дождот да го измие.


Владе не е баш така. Денес овошје и зеленчук се транспортира во специјални гајби, скапото овшје во посебни заштитни мрежички итн... Ако се има пазар се наога начин. Во мкд сеуште нема такви отукупни центри ама се градат и кај и да е догодина веќе и тоа ќе биде. Друга работа кажи ми нашите земјоделци што мислиш садат денес, убави праски за домашна породажба или они за извоз за германски/скандинавски пазар?

Секаде имаш сезонски овошје, и во МКД и во ГЕР и во АНГ. Финтава е да се дојде до него во некој земји и потешко и поскапо него ли во МКД. За жал на запад има се помалку пазари (класични пазари зборам) затоа што се неисплатлива инвестиција. Зафаќаат огормно пространство на кое згради ако никнат има повеќе профит. Прашање на време е и во Скопје кое ги приватизира пазарите пред да ги снема зелено пазарче па и бит пазар. На запад место земјоделци/фармери да продаваат ко во МКД овошје продаваат трговци што имаат дуќани или најчесто супермаркети. Двете опции се водат од она купи многу и евтино продај на ситно и скапо. Сепак не значи дека НЕМА сезонско и дека НЕМОЖЕ да се најде. Во Австралија на пример има пазари и се си имаме сезонски, има и од евтините пластични ама има и локално сезонско овошје и зеленчук. Во Лондон на пример треба да си порачаш и ти носат диркет од фарма, тој ден набрано. Си имаат они друг систем... Чиста глупост е да кажеш дека таму нема и дека Македонија е ете последниот бастион на свежиот зеленчук и овошје па затоа е подобро да си во МКД. :facepalm: Мислам, сериозно дај не заебавај...

За медот ти пишува типот е од неготинско мислам во некоја пчеларска заслуга... Се едно, ај да се кладиме дека јас во Мелбурн полесно ќе најдам галичко сирење него ти. Жално е ама така е, све што е добро иде за извоз. Она што што останува е углавно тоа што неможеле да се извезе за икс причини и тоа што го увезувате. Подобро да не почнеме да го дискутираме увозот, затоа што и таму за жал го извлекувате подебелиот крај. Најлесно уочливо тоа е во колите. Види БМВ или било која кола произведена за ЕУ и за не ЕУ државите. Исто е и со прехранбените продукти ;)
 
Владе не е баш така. Денес овошје и зеленчук се транспортира во специјални гајби, скапото овшје во посебни заштитни мрежички итн... Ако се има пазар се наога начин. Во мкд сеуште нема такви отукупни центри ама се градат и кај и да е догодина веќе и тоа ќе биде. Друга работа кажи ми нашите земјоделци што мислиш садат денес, убави праски за домашна породажба или они за извоз за германски/скандинавски пазар?

Секаде имаш сезонски овошје, и во МКД и во ГЕР и во АНГ. Финтава е да се дојде до него во некој земји и потешко и поскапо него ли во МКД. За жал на запад има се помалку пазари (класични пазари зборам) затоа што се неисплатлива инвестиција. Зафаќаат огормно пространство на кое згради ако никнат има повеќе профит. Прашање на време е и во Скопје кое ги приватизира пазарите пред да ги снема зелено пазарче па и бит пазар. На запад место земјоделци/фармери да продаваат ко во МКД овошје продаваат трговци што имаат дуќани или најчесто супермаркети. Двете опции се водат од она купи многу и евтино продај на ситно и скапо. Сепак не значи дека НЕМА сезонско и дека НЕМОЖЕ да се најде. Во Австралија на пример има пазари и се си имаме сезонски, има и од евтините пластични ама има и локално сезонско овошје и зеленчук. Во Лондон на пример треба да си порачаш и ти носат диркет од фарма, тој ден набрано. Си имаат они друг систем... Чиста глупост е да кажеш дека таму нема и дека Македонија е ете последниот бастион на свежиот зеленчук и овошје па затоа е подобро да си во МКД. :facepalm: Мислам, сериозно дај не заебавај...

За медот ти пишува типот е од неготинско мислам во некоја пчеларска заслуга... Се едно, ај да се кладиме дека јас во Мелбурн полесно ќе најдам галичко сирење него ти. Жално е ама така е, све што е добро иде за извоз. Она што што останува е углавно тоа што неможеле да се извезе за икс причини и тоа што го увезувате. Подобро да не почнеме да го дискутираме увозот, затоа што и таму за жал го извлекувате подебелиот крај. Најлесно уочливо тоа е во колите. Види БМВ или било која кола произведена за ЕУ и за не ЕУ државите. Исто е и со прехранбените продукти ;)
Види дали овошјето или зеленчукот го паковале во специјални гајби, во мрежи со триста чуда , сепак она моето останува. Тоа е сорта на зеленчук и овошје кое е наменето да издржи подолг транспорт, најчесто се бери недозреано и е инферироно по вкус со сезонското. И токму затоа како што велиш пошто има пазар се наоѓа начин. Тој е начинот. Посебни сорти кои издржуваат транспорт.
И нашите земјодлеци посебно во источна Македонија каде има оранжериско производство и кои произведуваат претежно за извоз се преорентираат на тие сорти. Сакале нејкеле мораат пошто инаку неможат да го пласираат. Тоа треба да биди убаво за око, да личат како јајце на јајце, по можност порано да созрева и најбитно да издржува транспорт. За среќа сеуште има земјоделци кои нити имаат количина нити можност за тоа, нити средства да бидат конкуретни за извоз па и не се замараат со тоа. Така да многу лесно можам да најдам сезонско овошје и зеленчук по нормални цени кое има вкус на тоа што треба да има вкус.
И затоа нагласив сезонското овошје и зеленчук кое вирее на некој простор е секогаш повкусно и подобро од тоа кое треба да издржи илјадници километри додека стигни.
Ете еден глуп пример. Сите или повеќето имаат пробано дива капина и им е познат нејзиниот вкус. Од друга страна кај нас најзастапена е комерцијалната сорта чачанка. Таа кога ке созрее е поголема од дивата, подобра е за око но вкусот и е како да јадеш зелен лимон што се вели. Но најбитното е се со оваа сорта е што е ептен погодна за транспорт и замрзнување. Така да толку за вкусот.
И искрено нити некогаш ми текнало да побарам галичко сирење од проста причина што во било кој момент можам да најдам домашно. Под домашно мислам не на купено од супермаркет. Види не сите земјоделци како што кажав и погоре се преорентирани за извоз. Извозот бара количина и редовност. Некој со два декари бавча чисто се сомневам дека си прави филмови дека ке извезува некаде. Или со две крави си прави филм дека ке направи сирење кое ке го пласира некаде далеку далеку.
Инаку нагласив за сеозонското овошје кое природно вирее во некоја средина. Значи и во Германија , и во Австралија и во В. Британија си има овошје кое без посебни услови може природно да вирее на тие простори. Сега дали е комерцијална сорта како за јаготките што спомнав или нешто друго тие си знаат или можеби не. Како велат дури не пробаш подобро и тоа што моментално го јадиш ке ти биде добро. Како јас сега на некој од Колумбија или каде и да виреат по дворови да му објаснувам за бананите, а тука можам да купам само банана која ја поминала половина планета дури да стигни до мене.
 
http://telma.com.mk/vesti/shtrajk-vo-drekselmaer-gi-nema-praznichnite-dnevnici

Еве колкави биле платите во Дрекселмаер. Малку над минималец т.е просечна 9000 денари, а прекувремена работа плус викенди макс 15 илјади денари. Ова нека стои како информација за одредени исперени мозоци или платени подлизурковци кои ваѓаа смешни цифри од 20 илјади денари плата.

П.С Според статијава тие што се бунат ги бркаат и одма ги заменуваат со нови пошто им се може (читај 30 % невработеност), а ССМ сметале дека нема потреба од штрајк за први мај:facepalm:.

И пак правете споредби со Германија и Швајцарија :icon_lol::pos:
 
Лаком гз доброволно работат на празници, а не знаат дека пак ќе ја земат истата плата. Па и кога ќе прочитам во темата дека им било убаво што работат таму и се задоволни со 200 евра. o_O После плачат дека сме ги измејувале, па како нема кога самите не знаат да си ги побараат правата и сите заедно да се побунат.

Еден другар што работи во Џонсон Контролс го прашувам до кога планираш да работиш таму? А он сега за сега.
Колку време е тоа сега за сега, 10 години? Па на 35 години каде ќе најдете добра работа кога во сите огласи има дискриминација. Во еден оглас прочитав да не е постар од 27-28. Па ај ако не нека напишат да не му е помал од 15 см.

Празници, сите саботи ги работат, трета смена, еднаш работеа и во недела, работа под притисок за 16.000. Следниот месец ти дава 9000 ден е тоа не е мала разлика. И ние сме имале странски фирми и инвестиции. :LOL:
Ама добро им даваат храна со една тава ориз и пилешки стек ги лажат. Нека платат хранарина и секој што сака ќе си купи.

Швајцарија уште долго ќе ја сонуваме и гледаме на гугл. :свиркам:
 
СБ: Младите го напуштаат Балканот се доселуваат во Европа
  • Објавено: пред 2 часа
  • Прочитано: 633
  • Печати
Сподели со твоите пријатели!
Близу 5 милиони емигранти од земјите од ЈИЕ (Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина) во европските земји, регистрира Светска банка во најновиот извештај. Граѓаните кои ги напуштаат своите земји бараат вработување или подобри перспективи во Европа.



Една четвртина или 25,44 отсто од сегашното население на овие земјите моментално живее надвор од своите земји на потекло.



„Во 1990 година делот на емигранти од земјите од ЈИЕ6 беше половина од тоа што е денес. Во изминатите две децении, овие земји се соочија со остро зголемување на емиграцијата, и, во моментов, приближно 4,9 милиони луѓе кои потекнуваат од земјите од ЈИЕ6 се сметаат дека се отселиле во друга земја“, стои во извештајот на Светска Банка.




Во извештајот се констатира дека најголемиот број од иселениците се млади кои во своите земји се невработени и затоа се апелира Владите на земјите од овие земји да создат улови тие да се вратат назад.




На врвот на листата на земји каде има највисо процент на невработени млади е БиХ, каде стапката изнесува 62,8 отсто, потоа Косово каде стигнува околу 55 отсто, Македонија помалку од 55 отсто, Србија во која стапката на невработеност е нешто над 50 отсто, додека во Хрватска и Црна Гора стапката на невработеност кај малдите е нешто над 40 отсто.
 
Каде тоа бе просечна плата 20.000...:facepalm:

Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен
понеделник, 28 април 2014
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата
по вработен, во февруари 2014 година, во однос на февруари 2013 година, изнесува 100.1.
Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по
вработен во секторите: Рударство и вадење на камен (16.5%), Градежништво (8.7%) и Административни и
помошни услужни дејности (4.0%).
Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е
забележано во секторите: Земјоделство, шумарство и рибарство (6.5%), Снабдување со електрична енергија,
гас, пареа и климатизација (6.5%) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (4.7%).
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2014, изнесува 20 941 денари.
Во февруари 2014 година, 1.3% од вработените во Република Македонија не примиле плата.
 
Jas edvaj go cekam denot koga toa arapite,kinezite,rusite itn site slozno i naednas da im ja vratat nazad toa stampanata toalet hartija(dolarite) na Amerikancite. Bice festa.
:tapp::pos:[DOUBLEPOST=1399669211][/DOUBLEPOST]
SAD gi postuem zaradi cenata na gorivata, nemaat zalepeno drzavni pijavici na gorivoto kako vo EU i kaj nas.[DOUBLEPOST=1399669387][/DOUBLEPOST]
Ne preteruvaj, vo jugo ne sum sednal ni koga stvarno nemalo so drugo da se vozi.
:pos:
cdeb1a4b63896d52c136f09610a96280418e130abb53c3e27175c3f55e60ecb9.jpg

Valvoline waiting for the "day" "koga toa arapite,kinezite,rusite itn site slozno i naednas da im ja vratat nazad toa stampanata toalet hartija(dolarite) na Amerikancite".
 
Има некој кој веруе у ова?
Па мислам дека по сектори се пресметува просечната плата, и после се пресметува во целата држава. Според заводот за статистика просечната бруто плата е дури 31.000 денари при што има 32% давачки и даноци. Земјоделие, трговија, администрација, здравство и други сектори. Штета на ваков принцип не ми го пресметуваат просекот на факс. Ако имам на пример 29 6ки, и една 10ка на факс. Просекот би ми бил 8. :) Е на тој принцип ја пресметуваат оваа просечна плата.
 
Ako se zeme vo predvid i isplatata na crno pod masa (pridonesi se plaka samo na minimalec) jas sum siguren deka prosekot e daleku pogolem.
А не ги земаш тука фирмите каде вработените се должни да вратат 2 илјади бидејќи платата од газдата им е 6к а на сметка мора да им префрли 8к?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom