Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хмм не ми е некако убедливо твоето немање намера да го претставиш Редот, согласно твоите постови.
Немам намера да поднесувам сметки никому, јас кажав дека тоа не ми е намера, дали и колку ти е убедливо, твое си е.
Старите велат поарно е да учиш од туѓи грешки, отколку од сопствените.
Не стануваше збор за грешки, туку за искуство во муабетот. Неможе врз база на туѓо искуство да градиш став за тоа каков бенефит ќе има за тебе членство во некоја организација. Од каде ќе знаеш дали личноста која ја земаш како репер има исти приоритети, потреби, карактер? Што ако нејзиниот пат се разликува од твојот?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Или со други зборови, прашањето би било, како ти во кратки црти (една-две реченици) ќе го претставиш редот и учењето за да заинтригираш некого во позитивна насока?
Никој не може да заинтересираш ако претходно сам од себе, по себе не посакал да научи некако за Редот и Телемата !!!
Може по некоја случајност (ако имаме универзуми кои ни се допираат во некои точки) да му се олесни патот за да полесно разбере и да одлучи по своја волја дали навистина Редот и Телемата се за него.

За да не биде напразно пишувањето, еве извадоци кои ми се мене видоа онака, кул :)

„Структурата на О.Т.О., како што е случај со Масонството и древните школи на мистерии, е базирана на постапни серии на иницијации или степени, повеќето од кои се изведуваат церемонијално. Во тие Ритуали О.Т.О. го подучува кандидатот со алегории и симболи за длабоките мистерии на Природата и така му помага да го открие својот вистински Идентитет.“ - Иницијација

„Со цел да им помогнат на иницијантите да ги откријат и сфатат некои од лекциите на иницијациите, секое тело дава водичи за секој одреден степен. Во прилог на тоа многу локални тела нудат воведни часови, семинари, практични работилници и подучувачки и референтни материјали за разновидни системи и техники на Магика, традиционална и нетрадиционална, како и Кабала, Јога, медитација, дивинација, митологија, симболизам и компаративна религија.“ - Најчесто поставувани прашања

„О.Т.О. практикува јога, медитација, церемонијална Магика, кабала, дивинација и сродни дисциплини од Западната традиција на Мистерии.

Ние изнесуваме Знаење или Гноза која може да ја перцепира секое човечко суштество – дека “секој маж и секоја жена е ѕвезда.” Понатаму постулираме дека Божествената свест се заснова на искуство и дека одредени техники се вредни за да го индуцираат тоа искуство.

Религиозниот инстинкт е интегрален аспект на човештвото. Од дамнешни времиња луѓето се собираа за да ја бараат Вистината и тука лежат корените на Редот. Тајните друштва посветени на потрага по вистината постоеја во сите периоди и култури. Одритуалите за пубертет кај абориџините, екстатичното вртење на Дервишите, до грижливо изготвените церемонии на Масоните; целта е секогаш иста – програмирана измена на свеста во рамките на групниот амбиент.“ - Историја на Редот

П.С. Не може по се изгледа Телемата да Ви биде надвор од О.Т.О. ! А замислете, Законот на Телема не доаѓа од О.Т.О. !!!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Никој не може да заинтересираш ако претходно сам од себе, по себе не посакал да научи некако за Редот и Телемата !!!
Може по некоја случајност (ако имаме универзуми кои ни се допираат во некои точки) да му се олесни патот за да полесно разбере и да одлучи по своја волја дали навистина Редот и Телемата се за него.

За да не биде напразно пишувањето, еве извадоци кои ми се мене видоа онака, кул :)

„Структурата на О.Т.О., како што е случај со Масонството и древните школи на мистерии, е базирана на постапни серии на иницијации или степени, повеќето од кои се изведуваат церемонијално. Во тие Ритуали О.Т.О. го подучува кандидатот со алегории и симболи за длабоките мистерии на Природата и така му помага да го открие својот вистински Идентитет.“ - Иницијација

„Со цел да им помогнат на иницијантите да ги откријат и сфатат некои од лекциите на иницијациите, секое тело дава водичи за секој одреден степен. Во прилог на тоа многу локални тела нудат воведни часови, семинари, практични работилници и подучувачки и референтни материјали за разновидни системи и техники на Магика, традиционална и нетрадиционална, како и Кабала, Јога, медитација, дивинација, митологија, симболизам и компаративна религија.“ - Најчесто поставувани прашања

„О.Т.О. практикува јога, медитација, церемонијална Магика, кабала, дивинација и сродни дисциплини од Западната традиција на Мистерии.

Ние изнесуваме Знаење или Гноза која може да ја перцепира секое човечко суштество – дека “секој маж и секоја жена е ѕвезда.” Понатаму постулираме дека Божествената свест се заснова на искуство и дека одредени техники се вредни за да го индуцираат тоа искуство.

Религиозниот инстинкт е интегрален аспект на човештвото. Од дамнешни времиња луѓето се собираа за да ја бараат Вистината и тука лежат корените на Редот. Тајните друштва посветени на потрага по вистината постоеја во сите периоди и култури. Одритуалите за пубертет кај абориџините, екстатичното вртење на Дервишите, до грижливо изготвените церемонии на Масоните; целта е секогаш иста – програмирана измена на свеста во рамките на групниот амбиент.“ - Историја на Редот

П.С. Не може по се изгледа Телемата да Ви биде надвор од О.Т.О. ! А замислете, Законот на Телема не доаѓа од О.Т.О. !!!
Солиден форумски одговор:) Иако знаеме дека не е тоа поентата

Дали тоа значи тека сите што се членови на ОТО сами дошле, и дека вие не барате воопшто нови членови, туку само чекате некој да се заинтересира и пројави желба?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Солиден форумски одговор:) Иако знаеме дека не е тоа поентата

Дали тоа значи тека сите што се членови на ОТО сами дошле, и дека вие не барате воопшто нови членови, туку само чекате некој да се заинтересира и пројави желба?
Јас сам дојдов, читајќи се што можев да најдам по книги за она што ме интересира . Преку одредени станици во животот, станав дел од Редот.
За други, не знам како дошле во Редот.
Сигурно не било фаќање за уво и марш во Редот :)

Редот бара членови од оние заинтересираните. :)
Како беше она, многумина се повикани, но од нив, малкумина се избрани... парафраза ова ...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јас сам дојдов, читајќи се што можев да најдам по книги за она што ме интересира . Преку одредени станици во животот, станав дел од Редот.
За други, не знам како дошле во Редот.
Сигурно не било фаќање за уво и марш во Редот :)

Редот бара членови од оние заинтересираните. :)
Како беше она, многумина се повикани, но од нив, малкумина се избрани... парафраза ова ...
Ајде да си се вратиме на нашата дискусија.
Прашање. Дали ти би сакал и твоите деца да одат по твоите стапки? :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За да имаш било каква слика, потребно е да погледнеш, изборот - "Без „огледало„, имам идеална слика за себе" е избор да не погледнеш во себеси, а без тоа неможеш да знаеш што ќе видиш, можеш само да претпоставуваш, веруваш или да се самозалажуваш.
Ај упште еднаш еве го прашањето, на кое очекувам телемитски одговор, а не сугестибилни контенплации на моја сметка:

„...Значи, можам да имам идеална слика за себе, а можам да имам и поразувачка: и двете состојби се последица од интроспекција, а не од предрасуда. Можам да ја земам првата, а можам и втората. Која да ја земам?...„

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај упште еднаш еве го прашањето, на кое очекувам телемитски одговро, а не сугестибилни контенплации на моја сметка:

„...Значи, можам да имам идеална слика за себе, а можам да имам и поразувачка: и двете состојби се последица од интроспекција, а не од предрасуда. Можам да ја земам првата, а можам и втората. Која да ја земам?...„
Според телемата суштината на секој човек е совршена и е дел од Божјата суштина. Страдањето и "нечистотијата" се појавува кога својата свесна волја ја насочуваме кон намерите и желбите инспирирани од суетата. Затоа е нагласено дека чистата вистинска волја е незагадена од страст за резултат. Кога поставуваш цел пред себе која е инспирирана од себични мотиви и мотиви произлезени од суетата, тогаш приоритет не е Вистината, туку исходот кој веќе однапред сме го зацртале како неопходен и потребен за нас. Тоа води до заблуди, страдање и "слепи улучки".

Референтниот систем или "огледалото" мора да биде без предходни очекувања, во спротивно наместо своето себство, ќе видиме "нечистотија" беда и мизерија.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А што има Хептаграм со волјата на неговите деца?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Друже бе :P

Ова прашање е секако безопасно тука на оваа тема.

Пробај да го поставиш истово на некој хомоскесуалец на пример:cool:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
А што има Хептаграм со волјата на неговите деца?
Чисто ме интересира. Дали тој би сакал неговите деца да бидат телемити? И да сака, тоа е негова желба.
Еве јас баш би сакал моите да се атеисти. :)[DOUBLEPOST=1401303130][/DOUBLEPOST]
Друже бе :P

Ова прашање е секако безопасно тука на оваа тема.

Пробај да го поставиш истово на некој хомоскесуалец на пример:cool:
А би било ли опасно да го прашам Бог, дали тој би сакал неговите деца да личат на него? :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Чисто ме интересира. Дали тој би сакал неговите деца да бидат телемити? И да сака, тоа е негова желба.
Еве јас баш би сакал моите да се атеисти. :)
Не си разбрал што ти одговорив, токму тој е принципот на телемата. Еве некако попросто нетелемитски за да сфатиш. Секој има право да ја исполнува својата волја се додека не го нарушува истото право на другиот.
Што се однесува до болдот. Баш ме заболе уво дали ќе бидат атеисти, нивни избор.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не си разбрал што ти одговорив, токму тој е принципот на телемата. Еве некако попросто нетелемитски за да сфатиш. Секој има право да ја исполнува својата волја се додека не го нарушува правото на другиот.
Што се однесува до болдот. Баш ме заболе уво дали ќе бидат атеисти, нивни избор.
ОК, но едно е тој да сака да бидат, друго е што ќе бидат и што би сакале тие да бидат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ОК, но едно е тој да сака да бидат, друго е што ќе бидат и што би сакале тие да бидат.
Еве ти подобар одговор. Секој треба да сака неговите деца да бидат она што самите сакаат да бидат.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Спомна за опасната реакција на некој хомо, па те прашав, дали е опасно тоа да го прашаш оној Бог истото прашање.:)[DOUBLEPOST=1401303964][/DOUBLEPOST]
Еве ти подобар одговор. Секој треба да сака неговите деца да бидат она што самите сакаат да бидат.
Се сложувам. (освен да не бидат, она што го наведе Доналд):D

Kajgana Shop

На врв Bottom