Нели требаше да се однесе колата на царинење во рок од 24 часа?Што ако увезам кола, и ми истечат ЦОЛ таблиците
Па тоа прашувам, што ако не ја однесам ... смеам кога сакам да покренам постапка за царинење или мора за 24 часа ?Нели требаше да се однесе колата на царинење во рок од 24 часа?
Ако не ја носиш на терминал имаш 24 часа да ја изнесеш од територијата на државата. Ако не, ќе ти ја конфискуваат. Ако не сакаш да ја отпочнеш постапката веднаш ќе си плаќаш лежарина на царински терминал додека не ја отпочнеш.Што ако увезам кола, и ми истечат ЦОЛ таблиците, можам кога сакам да отидам и да покренам постапка за царинење, или треба да ја царинам дур ми стојат цол таблиците ? Ќе може некој да ми одговори во најкус можен рок ? Благодарам.
Фала, се консултирав со еден момак што носи, истото ми го кажа ...Ако не ја носиш на терминал имаш 24 часа да ја изнесеш од територијата на државата. Ако не, ќе ти ја конфискуваат. Ако не сакаш да ја отпочнеш постапката веднаш ќе си плаќаш лежарина на царински терминал додека не ја отпочнеш.
Има и некаква мандатна казна, http://customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=2228&mid=1099&tabId=1&tabindex=0
Mozes, ama ne moze eur1 ili izjava da vadis poso e japonsko. Acordite drzat cena vo svake, pojke za davacki ke platis nego so e vredna kolata.Dali moze da se uvezi ovaa kola posto e so postara godina
http://www.autoscout24.at/Details.aspx?id=243394358&asrc=st
Epa tolku e poso nemas eur1. Na redovni tablici ne se dava eur1 i ne prifakjaat izjavi za evropsko poteklo. Vo ecdto za platena carina ke vidis kolku ti e stavkata po osnov carina, neso sitno i akciza ima poso e preku 3000 evra i toa e toa. Na cenata od svaketo se dodava i vozarina 200-300 evra i ova se zema kako osnovica. Posle se racuna kolku e carina,ekotaksa i ddv i na kraj site ovie se sobiraat i eve kako doslo do 900 evra. Sega pak e dobro, na vremeto za ovaa kola ke si platel preku 3000 evra davacki.Здраво на сите,
Имам едно прашање во врска со ова,
Се рабори за Форд Фиеста од 2006г. 1.6 тдци мотор со 90кс.
Ми зедоа 900 евра за царина во Охрид, како е тоа можно? А каталошка цена на ова е 3450 евра(така таму ми рекоа), а колата е купена 2250 евра во Бугарија.
Дали некој има некакво искуство со сличен автомобил од таа година и цена.
MozesДали може да увезам кола со Еуро 2?
Со среќа Колата. Форд и циган во зима не работат, уствари циганот никогаш не работи...Здраво на сите,
Имам едно прашање во врска со ова,
Се рабори за Форд Фиеста од 2006г. 1.6 тдци мотор со 90кс.
Ми зедоа 900 евра за царина во Охрид, како е тоа можно? А каталошка цена на ова е 3450 евра(така таму ми рекоа), а колата е купена 2250 евра во Бугарија.
Дали некој има некакво искуство со сличен автомобил од таа година и цена.