Увоз на половни возила

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
Да не има некој кандидат за таква екскурзија

Член од
1 октомври 2010
Мислења
29
Поени од реакции
0
Imam fiat punto 2002 godina 44kw 1.2 motor benzin 5 vrati
dali bi znael nekoj kolku bi ble torsocite za ovaa kola za da se carini??

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Што ако увезам кола, и ми истечат ЦОЛ таблиците, можам кога сакам да отидам и да покренам постапка за царинење, или треба да ја царинам дур ми стојат цол таблиците ? Ќе може некој да ми одговори во најкус можен рок ? Благодарам.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Нели требаше да се однесе колата на царинење во рок од 24 часа?
Па тоа прашувам, што ако не ја однесам ... смеам кога сакам да покренам постапка за царинење или мора за 24 часа ?

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Што ако увезам кола, и ми истечат ЦОЛ таблиците, можам кога сакам да отидам и да покренам постапка за царинење, или треба да ја царинам дур ми стојат цол таблиците ? Ќе може некој да ми одговори во најкус можен рок ? Благодарам.
Ако не ја носиш на терминал имаш 24 часа да ја изнесеш од територијата на државата. Ако не, ќе ти ја конфискуваат. Ако не сакаш да ја отпочнеш постапката веднаш ќе си плаќаш лежарина на царински терминал додека не ја отпочнеш.

Има и некаква мандатна казна, http://customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=2228&mid=1099&tabId=1&tabindex=0

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Ако не ја носиш на терминал имаш 24 часа да ја изнесеш од територијата на државата. Ако не, ќе ти ја конфискуваат. Ако не сакаш да ја отпочнеш постапката веднаш ќе си плаќаш лежарина на царински терминал додека не ја отпочнеш.

Има и некаква мандатна казна, http://customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=2228&mid=1099&tabId=1&tabindex=0
Фала, се консултирав со еден момак што носи, истото ми го кажа ...

Член од
13 октомври 2010
Мислења
31
Поени од реакции
3
Здраво на сите,

Имам едно прашање во врска со ова,
Се рабори за Форд Фиеста од 2006г. 1.6 тдци мотор со 90кс.

Ми зедоа 900 евра за царина во Охрид, како е тоа можно? А каталошка цена на ова е 3450 евра(така таму ми рекоа), а колата е купена 2250 евра во Бугарија.

Дали некој има некакво искуство со сличен автомобил од таа година и цена.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Здраво на сите,

Ми зедоа 900 евра за царина во Охрид, како е тоа можно? А каталошка цена на ова е 3450 евра(така таму ми рекоа), а колата е купена 2250 евра во Бугарија.

Epa tolku e poso nemas eur1. Na redovni tablici ne se dava eur1 i ne prifakjaat izjavi za evropsko poteklo. Vo ecdto za platena carina ke vidis kolku ti e stavkata po osnov carina, neso sitno i akciza ima poso e preku 3000 evra i toa e toa. Na cenata od svaketo se dodava i vozarina 200-300 evra i ova se zema kako osnovica. Posle se racuna kolku e carina,ekotaksa i ddv i na kraj site ovie se sobiraat i eve kako doslo do 900 evra. Sega pak e dobro, na vremeto za ovaa kola ke si platel preku 3000 evra davacki.
:icon_mrgr:

Последно уредено:
Член од
31 март 2009
Мислења
3
Поени од реакции
1
Знае некој дали има можност и која е процедурата за повраток на ДДВ на увезено половно возило? Зборувам за понуди каде продавачот за возилото има ставено бруто и нето цена и наведено "VAT reclaimable".

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Дали може да увезам кола со Еуро 2?

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Здраво на сите,

Со среќа Колата. Форд и циган во зима не работат, уствари циганот никогаш не работи...

Kajgana Shop

На врв Bottom