Биполарно пореметување

Член од
27 мај 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
BIPOLARNOTO POREMETUVANJE E BOLEST ZA KOJA MNOGU MALKU SE ZNAE VO MAKEDONIJA.ME INTERESIRA DALI POSTOJAT SOODVETNI USTANOVI KADE STO LICNOSTITE SO OVA NARUSUVANJE MOZE DA BIDAT HOSPITALIZIRANI.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Можеш ли да ми објасниш што всушност е биполарно порметување?

Член од
27 мај 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Можеш ли да ми објасниш што всушност е биполарно порметување?
[DOUBLEPOST=1401179255][/DOUBLEPOST]Биполарното растројство на расположението е вид на депресивно растројство кое во минатото беше познато под името манично депресивна болест. Лицата кои страдаат од биполарно растројство на расположението искусуваат преголеми промени во расположението – од депресија и тага до занесеност и возбуденост.
Промените во расположението обично се повторуваат и може да
варираат меѓу мали и сериозни промени, а исто така често може да траат различно време. Околу еден процент од австралиското население заболува од биполарно растројство на расположението, додека сериозното растројство се
јавува кај околу едно од 200 лица во било кое време. Навременото откривање и
ефикасното навремено лекување се неопходни за здравјето во иднина на лицата кои боледуваат од биполарно растројство на расположението. Со ефикасно лекување, луѓето можат да го живеат животот во целост и продуктивно.

Последно уредено:
K

kicodarker

Гостин
Денес психолозите секоја состојба на човекот ја направија болест. Кај овие што им е дијагностицирано биполарно,мозокот им работи многу побрзо од другите,па можат лесно да се возбудат израдуваат,па во моментот може да им дојде некоја лоша мисла на глава па одма депресивно расположение.Се е до контролата на мислите,да не се оставаат “сами од себе“ да течат и да се паѓа под нивно влијание.Голем број луѓе со самоконтрола успешно се справуваат со овој “проблем“ кој не е ни проблем туку состојба на човечката психа.

Член од
27 мај 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Денес психолозите секоја состојба на човекот ја направија болест. Кај овие што им е дијагностицирано биполарно,мозокот им работи многу побрзо од другите,па можат лесно да се возбудат израдуваат,па во моментот може да им дојде некоја лоша мисла на глава па одма депресивно расположение.Се е до контролата на мислите,да не се оставаат “сами од себе“ да течат и да се паѓа под нивно влијание.Голем број луѓе со самоконтрола успешно се справуваат со овој “проблем“ кој не е ни проблем туку состојба на човечката психа.
Донекаде сте во право,но јас во семејството имам пример како оваа болест влијае на сите членови,посебно онаа манијачна фаза кога едноставно гледаш дека личноста се уништува а немоќен си ,не можеш да и помогнеш,не знес на кој начин да допреш до неа.И за мене ова е ново,за жал многу малку знам за ова пореметување,дали постојат установи каде што може ваквите личности да се хоспитализираат,да ја добијат соодветната помош:Единствено можам од лично искуство да кажам за последиците предизвикани од ова

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198
Читав дека доста познати личности во Америка ја имаат оваа болест, за во Македонија не сум слушнала некој да има, уствари знаеш како е кај нас , ретко се збори за овие табу теми. Подобро пребарај на нет , на англиски сигурно има многу , ако разбираш.

Expecto Patronum

Citizen Erased
Член од
13 јули 2011
Мислења
1.331
Поени од реакции
3.281
BIPOLARNOTO POREMETUVANJE E BOLEST ZA KOJA MNOGU MALKU SE ZNAE VO MAKEDONIJA.ME INTERESIRA DALI POSTOJAT SOODVETNI USTANOVI KADE STO LICNOSTITE SO OVA NARUSUVANJE MOZE DA BIDAT HOSPITALIZIRANI.
Донекаде сте во право,но јас во семејството имам пример како оваа болест влијае на сите членови,посебно онаа манијачна фаза кога едноставно гледаш дека личноста се уништува а немоќен си ,не можеш да и помогнеш,не знес на кој начин да допреш до неа.И за мене ова е ново,за жал многу малку знам за ова пореметување,дали постојат установи каде што може ваквите личности да се хоспитализираат,да ја добијат соодветната помош:Единствено можам од лично искуство да кажам за последиците предизвикани од ова
Пример за биполарно пореметување. :icon_lol:

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
psihijatrite imaat najmnogu poznavanja od taa oblast. Mada i opštiot lekar bi trebalo da ima poznavanja. Dokolku nekoj vekje ima diagnoza bipolarno znači najverojatno deka nekogaš porano posetil psihijatar. Dokolku se osekja deka pocnuva manija ili depresija ubavo e pak da odi na kontrola do na psihijatar pred da se pojavi full - blown manija i da napravi nekoja glupost. Inaku ako e vekje vo manija i se uništuva, pravi šteta ili slično t.e. loša situacija treba na lekar da se odi i da ne se odložuva ili ako ne e vozmožno toa onda brza pomoš.
Vaka laički nakratko kažano prašajte nekoj lekar što može da se napravi, opštiot ili psihijatar.

Последно уредено:
D

Daedalus

Гостин
Не изигравајте стручњаци за работи за кои врска немате.
Он топик, ако идеш, иди на приватна клиника, пошто државниве клиники и државните психијатри врска немаат.
Ќе ти пишам пп за психијатар/невролог кој мислам дека е супер и соодветен за тоа.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Абе ај.
Мозокот им работи побрзо. Бог да чува.

Болест е. Многу сериозна болест. У која можеш да дојдеш до ниво да се самоубиеш. Многу лесно.
Познавам луѓе со биполар шо се треселе пред мои очи, одвај дишеле и голтале.
Најголемиот проблем кај биполарот се гледа во неконтролираното лачење на хормони. Со хормонска терапија, соодветно дали апери или даунери, и со стабилизатори се држи под контрола со години.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Другарка моја одеше на психолог па на психијатар за оваа психичка болест. Ништо не и помогнаа само апчина и дадоа за смирување кои немаат некаков ефект. Не би те советувал да фрлаш пари по тоа, подобро земи книги и читај за самоконтрола па можеби ќе можеш да го контролираш расположението.
Поздрав и со лесно.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Абе ај.
Мозокот им работи побрзо. Бог да чува.

Болест е. Многу сериозна болест. У која можеш да дојдеш до ниво да се самоубиеш. Многу лесно.
Познавам луѓе со биполар шо се треселе пред мои очи, одвај дишеле и голтале.
Најголемиот проблем кај биполарот се гледа во неконтролираното лачење на хормони. Со хормонска терапија, соодветно дали апери или даунери, и со стабилизатори се држи под контрола со години.
се ќе измислат само за да не одат на лекар.

И има разлика и од психијатар до психијатар. Новите специјалистички кадри што искачаат се многу out of the box деца, знаат многу методи и терапии, не чичиња што шкрабаат по тефтерот и ти препишуваат апој по секоја цена да станеш наркоман и психо ко што знам неколку случаи.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
се ќе измислат само за да не одат на лекар.

И има разлика и од психијатар до психијатар. Новите специјалистички кадри што искачаат се многу out of the box деца, знаат многу методи и терапии, не чичиња што шкрабаат по тефтерот и ти препишуваат апој по секоја цена да станеш наркоман и психо ко што знам неколку случаи.
Алелуја!

Тоа е исто ко да ти кажат ако ти е скршена ногата, не ја движи некое време, ќе ти помине сама.

А инаку за лошите психијатри, да, имам близок случај шо е заглавен 15тина години на истата терапија, и шо е најлошо, мора на некое време да го зголемува дозирањето.

Kajgana Shop

На врв Bottom