Roland Garros | 25 мај - 8 јуни, 2014 |

• Креатор на темата Креатор на темата Види Фотос
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 март 2010
Мислења
17.108
Поени од реакции
16.756
roland-garros-logo.jpg

Да ја склопам последната тема како модератор, да не речите така избега : )

Во оваа лабилна тениска сезона, со безброј изненадувања до сега, полека, но сигурно дојдовме и до вториот гренд слем во годината, Роланд Гарос традиционално го задржува тоа место на втор, но не и безначаен гренд слем.
На терените во Париз, од 25 мај до 8 јуни ќе се најдат најдобрите тенисери во Светот на тенисот.

Повеќе за историјата и за освојувачите на трофеите на турнирот може да погледнете од ланската тема, во која опширно е објаснето што кој и како има на овој слем.

Оваа година можеби ќе гледаме и највеќе изненадувања кога се работи за топ тенисерите, па ништо чудно на крајот во финалето да се најде сосем трет тенисер, надвор од четворката најдобри, според тоа како е тргната годината, со премногу лабилен Надал кој уште си ја пронаоѓа формата, или пак колената полека веќе и попуштаат, воедно и бранител на трофејот освоен ланската година, со туку речи сличен Ѓоковиќ, Федерер сконцентриран на близнаците, Мареј во потрага по нов тренер.. шансата ќе ја бараат другите тенисери, меѓу нив е и освојувачот на првиот гренд слем во годината, Станислав Вавринка, кој моментално се наоѓа во топ 5 тенисерите. Никако не смее да се заборави и ланскиот финалист на слемот, безразлика што не е во препознатлива форма, Давид Ферер, но шансите за такво нешто да се повтори се речиси минимални, самиот тој изјави дека тешко да игра две години по ред во врвна форма.
Ланското финале го загуби убедливо со 3-0 во сетови од сонародникот Рафаел Надал.

Кога ќе се собере и одземе, оваа година и не е така убедлив фаворит за освојување на слемот Рафаел Надал, па се отвора можност за прв триумф на Новак Ѓоковиќ.

На овој слем може да добиеме нов број 1 на АТП листата, или пак приближување на Новак Ѓоковиќ на само неколку поени до Рафаел Надал, што уште толку ја зголемува возбудата на турнирот.

largeImage_838.jpg

Квалификациите се веќе започнати, ждребот е веќе утре, турнирот почнува в недела, и ќе трае се до 8ми јуни, за љубителите на спортот вистинска загревање за СП во фудбал.

Женскиот дел на турнирот на жалост не можам да го опфатам по детално, оваа година поретко го следам, но нема дилеми дека таму главен збор ќе има Серена Вилијамс, ако евентуално не ја спречи некоја непредвидлива повреда. Со други зборови сама на себе си е конкурент, ако го даде максимумот тешко некоја да и се спротистави, но не смееме да ја заборавиме и Марија Шарапова, русинката го освои турнирот во Мадрид..

Преноси ќе врши Еуроспорт.

Битни сајтови за следење полесно на слемот -
http://www.rolandgarros.com
https://www.facebook.com/RolandGarros
https://twitter.com/rolandgarros
https://twitter.com/SharkoTennis - профилот е измислен за тениските фанови, на страна овој слем

Пааа нека победи најдобриот!

Ништо сите коцки се поклопуваат Новак да го земе турниров, Фотос ја отвара последната тема како модератор па ќе биде симболично да се пензионира со трофеј на Србинот, I don't like it, Стефан време е да почнеш со кобење :D
На страна шалата, после долго време можеби и првпат сметам дека Шпанецот не е главен фаворит за титулава, едноставно досегашната негова игра сезонава со ништо не поткрепува да биде сметан за прв фаворит. Еден освоен поголем земјен турнир со повреден Новак, откажан Федерер и во финалето повреден Нишикори е премалку за 8-кратниот првак. Но Рафа секогаш знаел да изненади не за џабе е шампион каков што е, па останува да се надеваме дека уште еднаш ќе се крене од лошата форма и сезона.
Од друга страна па лошата форма на Рафа не значи дека Новак сигурно го зема турниров, има доста заебани момци што би ги замрсиле сметките (Нишикори и Вавринка највеќе), но сега највеќе од секогаш има шанси и мотив и моментален играчки налет да го земе овој турнир, што му фали во богатата витрина со трофеи. Така да, сметам дека тој е главниот фаворит во овој моментален тениски период.

Нека победи најдобриот, а јас до последниот изигран поен ќе го бодрам мојот фаворит. Vamos!

spored dosega videnoto , mislam deka Nadal teshko da dojde do finaleto , pak zavisi od zdrebot , da go pochekame. Dodusha , i on e kako germancite vo fudbalot , vrti suchi , na krajot pak finale ,no , nikogash kako godinava , protivnicite ne mu zemale tolku poeni , setovi na zemja . Deluva kako ,,prochitan,, , no Nadal e najopasen koga go otpishuvaat , kako jas sega .
Novak , pa majstore , sega mu e majkata , ako i ovaa godina kiksnesh ,fajront . Zapni ovie dve nedeli , ne pravi get lucky sranja,fokusiraj se , igraj barem so 70 posto ama konstantno , ne oscilirijaj , i na kraj skini ja Uniqlo macata kako na AO 2012 , zemjata ne e za jadenje a i ne e treva da pasesh.
Mozni iznenaduvanja , Nishikori i Vavrinka , a i Marej ke tera daleku. Aj prvo zdrebot pa ke mudruvame

Реално сакам добар тенис пред се (а кажи политички одговор?), се надевам дека играчи како Ферер,Вавринка,Делпо,Мареј и слични на нив ќе покажат добри партии на турниров.

Се надевам на финале Ноле-Надал ама без разлика кои ќе играат сакам интересно финале со борба за секој поен.

И секако дај боже да го гледаме Рафа како шампион.

Вамос !

Dragonsky,ti kako replikata od ,, Pre dozdot,, .,, ne e vazno shto ke e , vazno da e mashko,,
Delpo kolku shto znam ne igra , no i da igrashe , ne e bash po shljakata Delpo
A dedo boze ke go zbrkame so zelbite , na kraj i on ke kaze izgleda neka pobedi podobriot

Би сакал во финалето да го видам Роже иако нe ми се верува, а и не е реално. Исто сакам да видам и некој тенисер испод топ 20 да стаса барем до полуфинале и да им помеша колку толку сметки на фаворитите. Сакам и некоја млада надеж да блесне на турниров, оти АТП туров стана премногу монотон , потребно е освежување. Типувам финале Рафа и Ноле и победа на србинот во 5 сета. Најмногу ми е криво шо нема да го има мојот Дел По, ама догодина ке се врати јачи него икад. А кај момите мислам дека нема да има многу неизвесност ... маската Серена ке меле се пред неа :D

Делпо нема да го гледаш до крај на сезоната. :D
Аце, мислам дека сезонава не помага ни кобење ниту бутур, едноставно Рафа не игра како што треба. Не мудрувам многу многу додека не го видам ждребот, а и не се надевајте многу многу дека Вавринка може да земе уште еден слем особено не на земја. Ваљда нема и тука да му предадат тројца. :icon_lol:

Според кладилниците Надал 2.3 а Новак 2,6. Значи Надал е првиот фаворит.

Top half men's projected R16s: Nadal-Haas, Dimitrov-Ferrer, Wawrinka-Fognini, Gasquet-Murray. #RG14
Bottom half men's projected R16s: Berdych-Isner, Youzhny-Federer, Raonic-Nishikori, Tsonga-Djokovic. #RG14

Во 1/4 финале ако оди се според планот: Надал-Ферер, Мареј-Вавринка, Федерер-Бердих, Ноле-Раонич/Нишикори
1/2 финале исто ако се оди според планот: Надал-Вавринка, Федерер-Ѓоковиќ

Вамос Федерер, очисти ни го патот до титулата. :D

Каде каде полесен ждреб има Ноле од Надал, со оваа несигурност на Рафа не би се изненадил да отпадне пред финале.

Сепак не е ова оправдување, Вамос !

Досадно е деновиве, освен турски серии и репризи од се живо и диво на СпортКлуб нема ништо (а со тоа и ништо интересно) за гледање откако заврши фудбалов. Таман иде ова да пополни место, до Светското Првенство. :D

Раониќ и Нишикори последниот месец испаднаа понезгодни од Вавринка. Ама во 3 сета не ми се верува да можат да тепат против Џоковиќ. Што знам, освен што би сакал Ноле да го освои, за да ги комплетира сите 4 Грен Слема, би сакал и Димитров да направи некое изненадување. Мада мислам дека ќе се помачат и двајцата, ама пак ќе играат во финале. (Рафа - Ноле) Мареј и Цонга може да го изедат рано, Фоњини будалата ме интересира што ќе направи. Хјуит да мине 2-3 кола би било одлично, лани мислам прво испадна од Симон. И најбитно од се, да напрајме некоја пара од турниров. :D

Хјуит ќе испадне уште у прво коло.
coffee.gif

Полесен ждреб Надал не можеше да добие.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom