Насилства во Македонија

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Да, сакам да кажам потребна е целосна организација - или најдобро, група која веќе ги правела тие работи, да организира целосно. И повторно се јавуваат други проблеми:
1) незаинтересираност.
Едноставно, не ги интересира и крај. Не би дале 30 минути од своето време, па ШТО САКАШ да се случи. Тоа ти е, не можеш против тоа.

Тоа значи, мал број на луѓе. Подоцна, дури и да „успее“ протестот без да бидат избркани, медиумскиот спин ќе биде „ок, тоа е, 50 души сте, значи на другите им е добро“ и немаш што да одговориш на тоа.
И секој што подразмислил си вика, па добро, со 50 души значи мора да се направи некаква ескалација за да нѐ слушнат. Но, ако го направиш тоа, МВР има посебна дозвола и желба да удира Македонци и си ја користат.
После си и во полиција, а истите незаинтересирани ќе ти речат „ете ти, хулигани, затоа не протестирам“.

Тоа е целата работа околу протестите и многу луѓе откако ќе увидат, се откажуваат, еден по еден, итн.
И темава почнува да забегава, без конкретни информации и предлози.. ко ADHD да имаме како нација, сериозно. 2 дена не можеме да се посветиме целосно на една иста работа. Да не зборувам за меморијата..
Мислам дека треба да ги баталиме препукувањата и тие со орките, и тие меѓу нас, и на темава да се фокусираме единствено на организирање на асални протести. Веќе имаме покажано дака сме способни да излеземе во големи бројки, како протестите за Нешковски, за поскапувањата и слично.

Мислам дека незаинтересираноста не е толку голем проблем колку што е разочараноста.

Луѓето пребрзо се разочаруваат и пребрзо се откажуваат од протести, и тоа власта си го користи во своја полза. Ги остава да се испукаат неколку дена во обрач од желки и потоа си е мирна цела година.
Затоа, потребно е наместо вакви брз-фитил протести едноставно да се собираме секој ден, ако треба со месеци, ако треба да покажеме граѓанска непослушност преку неплаќање сметки и слично, се додека власта не увиди дека станува збор за народ кој е сериозен во барањата.
Затоа и велам, луѓето треба да бидат спремни на таков потег. Да бидат спремни да водат тивка борба со месеци за своите права. Да знаат зошто се таму.

A

aye

Гостин
@Vanlok а зашто мене ме цитираше? Не памтам тоа да сум го пишала ама како и да е.
Нека ги следат социјалниве мрежи ама и да се пронајдат низ содржината па може ќе им дојде малку паметот. Да протестираа Албанците не знам дали ќе тепаа жени и деца. Ама наши сме си ние па можеме да се искршиме од ќотек.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Овие се провинцијалци ???
Не слушам добро шо вика на клипот ?

R

Rigel Kent

Гостин
Другар на другарка моја е. Најдобро не се замарајте ве молам.

EDIT:

^ ^ ^ Кај него у албум, мислам дека се кажува, во контекст на темава
Леле дечкото бил за мирољубиво решавање на конфликти , еве и јас како Мачорка ми треба мобилен па да одам со секира кога ќе ме праша што ти треба ? Одма ќе му речам Note 3 , ќе ми даде ? :D

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Пошто не е митинг, да беше митинг и од другите градови ќе идеа, ама вака секој гледа да си ја искористи ситуацијата во нивна корист ко медиумиве и политиката на пример.
Плус на списокот би додала и да падне владата
Не добиваме ништо ако падне владата. Ќе дојде ЕУ и ќе ти оформи влада што ќе те ебе на начини на кои сегашниве не можат ни да ги замислат.

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Па, па ова поштуем удри бе пожестоко камо мајка шајка сестра брат ?
Si otisol na zapad i ke komentiras tuka sto i kako. Dojdi da zivees so ovie orki,so ovie luge zaglaveni vo kameno vreme so ovie nepismeni mutirani,stoki....

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Не добиваме ништо ако падне владата. Ќе дојде ЕУ и ќе ти оформи влада што ќе те ебе на начини на кои сегашниве не можат ни да ги замислат.
Не е да падне Владата шефе,не може после толку многу инциденти во сите овие години,ко БОТ да искача на телевизија и да го повторува истиот муабет.За госпожата е успех што вчера уапсиле 18 души и им дале УПЛАТНИЦИ.Колку деца треба да настрадаат да БОТОТ си даде оставка?МВР никогаш,ама апсолутно никогаш не било на пониско ниво,воопшто не се плашат шконците од нив.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Излезете на протест Скопјани... Јас не сум од Скопје. а и би подржал да има протест во другите градови што мислите?
Битола, Охрид, Велес, Прилеп.... Поголемите градови да направиме сите протест со некој транспарент или нешто, срамота е ова, толку луѓе приведени..

Баш не сакат скопјани,нас провинцијалците

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Не е да падне Владата шефе,не може после толку многу инциденти во сите овие години,ко БОТ да искача на телевизија и да го повторува истиот муабет.За госпожата е успех што вчера уапсиле 18 души и им дале УПЛАТНИЦИ.Колку деца треба да настрадаат да БОТОТ си даде оставка?МВР никогаш,ама апсолутно никогаш не било на пониско ниво,воопшто не се плашат шконците од нив.
Море моли се да не го стаат некој Гришнак или Лугдуш шеф на МВР.

Kajgana Shop

На врв Bottom