Сочуство до семејството, ниеден живот не заслужува вака да заврши.
Не ми е јасно што се криви автомобили, дуќани, сите тие стакла што се искршија во протестите. Дали заслужува некој сопственик на автомомобил што работел за него 3-4 год по 10 часа дневно да му биде уништен за ништо, да биде запален дуќан од кој си го храни семејството.
Сигурен сум сите тие напалени хулигани што се правеа мажи со палки во рацете да им излегол некој рандум Албанец би го убиле од ќотек. Зошто што е тој крив за една обична пљачка која е последица од катастрофалната финансиска состојба во државава.
Убиецот можеше да биде од било која верска националност, грабежи прават сите Македонци, Албанци, Роми сите кои неможат да се прехранат... верувам дека секој крадец кој оди да “преживее“ би реагирал инстинктивно да се заштити. Бидејќи никој несака да јаде ќотек и се заштитува рефлексно.
Познавајќи го нашиот менталитет и какви чуства имаме спрема Албанец и Ром нема потреба да ги коментирам последиците по крадецот и бонус ќотек што ќе добие бидејќи не е Македонец.
Признавам и јас би реагирал исто кога некој од мојот двор ќе влезе да ми краде и не го оправдувам крадецот без разлика во каква матрејална ситуација се наоѓал, кражба не е решение.
Ама најмалце го оправдувам хулиганството, излези на мирен протест како културен и цивилизиран народ а не како вандал.
Последно што ни треба е “2001“ пукање, страдање на невин народ, раселеност, стрес, нервоза, плач на мајките.
Речиси сите имаме негативно мислење за Албанците како народ, ама ајде да земеме сите пушки во раце и да ги убиеме ама што ако и тие го сторат истото.......каде води сево ова ?
Или ај пак да ги одмаздиме децата од Смилевското Езеро, Ангел и сите други што загинаа од Албанска рака, око за око заб за заб, 1 наш 1 нивен... кој ги ебе..... пак истото прашање каде води ова ?