Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

Статус
Затворена за нови мислења.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Твојот инает и кутар обид за сарказам неможе да го сокрие тоа што е очигледно. Сакал ти или не, на вашето лицемерие ќе му дојде крај. Не се повеќе луѓето неписмени и неинформирани како во минатото, ниту пак црквата повеќе има моќ да ги замолчува оние што го посочуваат очигледното.
Терај сега со твојот монолог.
Во случај да си заборавила, пак ќе те потсетам. ЦРКВАТА, која не само кај нас, го описмени народот (читај св. Кирил и Методиј со учениците)

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
5. Можеш до сто и една и назад да тролаш, очигледното неможеш да го скриеш - ЛИЦЕМЕР си, и ќе бидеш, се додека оправдуваш и браниш лицемерие!
Неможе некој да земе порака која гласи: "ако некој те удри по едниот образ, сврти му го и другиот" и врз основа на неа да благословува калашњикови!
Неможе да воведеш такси и цени за обреди а да игнорираш еден куп пораки во евангелијата да не се наплаќа, да се одберат или парите или Бог, никако не и двете и ред други нешта!
Не се повеќе неписмени луѓето! Единствено на што опстојува лешинарскиот сој кој го браниш е традицијата! Но не им останува уште многу!
1. Прво подзачисти ги своите греди, па након то, моите раски....
2. Како го замислуваш вртењето на другиот образ? Дај посочи начин...
3. Нештата кои се наплаќаат во Црквата се мали на број во однос на вкупното учење и битисување од Црквата.
4. Да, не се повеќе неписмени, оти денес, во нашево „најнапредно„ и „најобразовано„ време, неписменлакот останува нечепнат.
5. Да, не останува уште многу: Светот се ближи кон крајот, а исто така се ближи и Судот Христов.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Во случај да си заборавила, пак ќе те потсетам. ЦРКВАТА, која не само кај нас, го описмени народот (читај св. Кирил и Методиј со учениците)
А што е со класичните , античките писатели, историчари, филозофи, гимназии во предхристијанството, сите оние натписи по археолошки локалитети?? Или античките Македонци према црквата биле неписмени?? Писменоста на народот му ја дале комунистите, пред тоа биле писмени попови и службеници. На народот не му отварале школи се знаело кој се описменувал до 1945. На старословенски да не преведувале книги од аристотел, платон, Вергилиј?? се знае ја превеле библијата за да си шират своја вера. Не превеле други дела ако веќе им било толку за писменост и култура. Народот си останал неписмен, поповите имале привилегија да бидат писменуи и да појат на старословенски кој не е ни мајчин јазик. Се до 1945, слабо имаше писменост меѓу народот. Од ко дојдоа комунистите се омасовија и книги и писменоста. Нив да им речеш фала ако си веќе по образованието.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да читаш и да пишуваш одамна не е репер за писменост. Истата таа црква вршеше репресија врз богомилите и безмилосно ги прогонуваше и замолчуваше. Истата таа црква денеска од една страна тврди дека не е во конфликт со науката и дека нејзината логика е духовна а од друга страна ја негира еволуцијата, ја негира староста на земјата и се останато кое го гледа како закана за нејзините догми.
1. Прво подзачисти ги своите греди, па након то, моите раски....
3. Нештата кои се наплаќаат во Црквата се мали на број во однос на вкупното учење и битисување од Црквата.
4. Да, не се повеќе неписмени, оти денес, во нашево „најнапредно„ и „најобразовано„ време, неписменлакот останува нечепнат.
5. Да, не останува уште многу: Светот се ближи кон крајот, а исто така се ближи и Судот Христов.
1. И гредите и сламките барај си ги во своите очи, не кај мене.
2. Со благословување на поголем воен асортиман, калашњикови не се баш практични за вртење.
3. Не е битно кои нешта и колку се наплаќаат, битно е дека е јасно кажано дека материјалноста треба да се избегнува! Дека треба да избереш или парите или Бог! Бесплатно добивте, бесплатно давајте ви стои!
4. Знам дека тоа на вас не ви одговара, но тоа е реалноста. Размислувањето со своја глава само за испран ум може да биде неписменлук.
5. Светот не е тој што ќе се соочи со крај! Крајот е за ерата на дволичноста за која досега зборувавме. И тој крај одамна е дојден, залудно го чекате во некое идно време.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
А што е со класичните , античките писатели, историчари, филозофи, гимназии во предхристијанството, сите оние натписи по археолошки локалитети?? Или античките Македонци према црквата биле неписмени?? Писменоста на народот му ја дале комунистите, пред тоа биле писмени попови и службеници. На народот не му отварале школи се знаело кој се описменувал до 1945. На старословенски да не преведувале книги од аристотел, платон, Вергилиј?? се знае ја превеле библијата за да си шират своја вера. Не превеле други дела ако веќе им било толку за писменост и култура. Народот си останал неписмен, поповите имале привилегија да бидат писменуи и да појат на старословенски кој не е ни мајчин јазик. Се до 1945, слабо имаше писменост меѓу народот. Од ко дојдоа комунистите се омасовија и книги и писменоста. Нив да им речеш фала ако си веќе по образованието.
Ако си толку запознаен, денешните дела од поголемите грчки филозофи како на пр. Аристотел и Платон се зачувани баш заради Црквата. Него не си ти крив, толку ти е знаењето. Ако беше бар малку запознаен, ќе си молчеше бидејќи православните монаси и Црковните Отци не само што ги препишувале нивните дела, туку ги употребувале во својата богословија, употребувајќи ги нивните термини!!! И сеа?![DOUBLEPOST=1400582170][/DOUBLEPOST]
Да читаш и да пишуваш одамна не е репер за писменост. Истата таа црква вршеше репресија врз богомилите и безмилосно ги прогонуваше и замолчуваше. Истата таа црква денеска од една страна тврди дека не е во конфликт со науката и дека нејзината логика е духовна а од друга страна ја негира еволуцијата, ја негира староста на земјата и се останато кое го гледа како закана за нејзините догми.
Богомолството беше ерес (слично на окултистичкото учење кое ти го љубиш, а богами и со истите корени и причинители - улогата не им се сменила низ вековите) со кое Црквата се справи баш како со секоја ерес од почетокот па се до ден денешен.

2. Со благословување на поголем воен асортиман, калашњикови не се баш практични за вртење.
3. Не е битно кои нешта и колку се наплаќаат, битно е дека е јасно кажано дека материјалноста треба да се избегнува! Дека треба да избереш или парите или Бог! Бесплатно добивте, бесплатно давајте ви стои!
4. Знам дека тоа на вас не ви одговара, но тоа е реалноста. Размислувањето со своја глава само за испран ум може да биде неписменлук.
5. Светот не е тој што ќе се соочи со крај! Крајот е за ерата на дволичноста за која досега зборувавме. И тој крај одамна е дојден, залудно го чекате во некое идно време.
Ќе благословувам секаков асортиман кој ќе ме брани од Сионистичките кабалистички нагони кои ми претат!!! АМИН! Зар ќе ви ќутиме? Да живее Филип Убавиот!!!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Богомолството беше ерес (слично на окултистичкото учење кое ти го љубиш, а богами и со истите корени и причинители - улогата не им се сменила низ вековите) со кое Црквата се справи баш како со секоја ерес од почетокот па се до ден денешен.
И ти си ерес за некој друг, дали тоа им дава право на другите да те прогонат, замолчат или убијат? Со што ви го перат тоа мозокот не ми е јасно?!?
Ќе благословувам секаков асортиман кој ќе ме брани од Сионистичките кабалистички нагони кои ми претат!!! АМИН! Зар ќе ви ќутиме? Да живее Филип Убавиот!!!
Па нормално! Се во склад со христијанското начело:
Матеј 5:
38. ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’

39. А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.

40. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.

P.S. Што се криеш како кукавица и подлец? Што не дојдеш на темата за кабала да видиме што и колку е таа кабала "опасна" и кои се нејзините "нагони" кои ти претат? :tapp:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако востановиш дека калашњиковот не се врти добро, ќе земеш посоодветно оружје и ќе го благословиш него.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако востановиш дека калашњиковот не се врти добро, ќе земеш посоодветно оружје и ќе го благословиш него.
Ај пак:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај пак:

Ако собираш поени за некој натпревар по глупост, доволно ти е верувај, имаш за неколку трофеи.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ако си толку запознаен, денешните дела од поголемите грчки филозофи како на пр. Аристотел и Платон се зачувани баш заради Црквата. Него не си ти крив, толку ти е знаењето. Ако беше бар малку запознаен, ќе си молчеше бидејќи православните монаси и Црковните Отци не само што ги препишувале нивните дела, туку ги употребувале во својата богословија, употребувајќи ги нивните термини!!!
Ајде молим те , али навистина те молам, наведи ми ги делата на црквата каде се прифатени Аристотел и Платон и нивинуите идеји
Ептен се радувам на ова вест !!
Можам да замислам некој почитуван отец како напишал. “чеда мои уште Аристотел тоа ни го кажа а во писмата е потврдено...“
Со нетрпение чекам...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако собираш поени за некој натпревар по глупост, доволно ти е верувај, имаш за неколку трофеи.
Ај по трет пат:

Живо ме занима Твоето размишљање, од проста причина: да увидиме дали наведениот библиски стих има потреба од точно толкување, или секој кој ќе го прочита стихот, може и смее да го разбере по свој ум у своето фантазирање и конечно, да видиме дали толкувањето е точно или приватното мислење е точно.[DOUBLEPOST=1400583459][/DOUBLEPOST]
Ајде молим те , али навистина те молам, наведи ми ги делата на црквата каде се прифатени Аристотел и Платон и нивинуите идеји
Можам да замислам некој почитуван отец како напишал. “чеда мои уште Аристотел тоа ни го кажа а во писмата е потврдено...“
Со нетрпение чекам...
Читај го грчкиот теолгот Панајотис Христу, солунски богословски професор, во книгата „Тајната Божја и тајната човекова“„, каде авторот ги наведува елинските мудреци, посебно Аристотела, кој иако бил нерисјанин, ги насетувал атрибутите Божји.

Задоволен?

Ајде сега, кажи дека не е така...

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
И ти си ерес за некој друг, дали тоа им дава право на другите да те прогонат, замолчат или убијат? Со што ви го перат тоа мозокот не ми е јасно?!?
Јас (Православието) сум докажал дека ересите се ереси. Спротивното не е докажано.

Па нормално! Се во склад со христијанското начело:
Матеј 5:
38. ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’

39. А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.

40. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.

P.S. Што се криеш како кукавица и подлец? Што не дојдеш на темата за кабала да видиме што и колку е таа кабала "опасна" и кои се нејзините "нагони" кои ти претат? :tapp:
Ако ми е семејството, заедницата, народот во опасност и те како ќе се браниме. Христос зарем некогаш му рекол на стотникот да ја напушти службата затоа што е војник?!!![DOUBLEPOST=1400583509][/DOUBLEPOST]
Со нетрпение чекам...
Охохои пилеее... па барај сам!!! Што велите на другите? Христос рекол, кој бара ќе најде!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ај по трет пат:

Живо ме занима Твоето размишљање, од проста причина: да увидиме дали наведениот библиски стих има потреба од точно толкување, или секој кој ќе го прочита стихот, може и смее да го разбере по свој ум у своето фантазирање и конечно, да видиме дали толкувањето е точно или приватното мислење е точно.[DOUBLEPOST=1400583459][/DOUBLEPOST]

Читај го грчкиот теолгот Панајотис Христу, солунски богословски професор, во книгата „Тајната Божја и тајната човекова“„, каде авторот ги наведува елинските мудреци, посебно Аристотела, кој иако бил нерисјанин, ги насетувал атрибутите Божји.

Задоволен?

Ајде сега, кажи дека не е така...
Се слагам, посебно во делот каде Аристотел навел дека земјата е вечна, дека теологијата е базирана на прикаски, и дека не на небесата тука во реалниот свет меѓу нас треба да се бараат со помошѓ на сетилата принципите смислата и значењето на постанокот... Мислам дека црквата има најдено преку 200 работи кај Аристотел кои не се во склад или се во спротивставнопст со црквената догма и учења. (Помалце имате разлики со исламот од колку со аристотел)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Се слагам, посебно во делот каде Аристотел навел дека ...
Абе сеа, ти не ни најде што употребува Црквата од Аристотел и одма даваш одговори и мислења, као да си експерт. Проучи малце па коментирај. Иначе би било само тролање работава... Ај да видам колку се сметаш за умен па најди што користи црквата од него.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom