Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема бе Ипси. Едно е Христијанството.

Ти ако сакаш не на 37 илјади , можеш и на 370 илјади да го поделиш, исто е.

Еден е Христос,едно е учењето негово. Еден е Бог. Ова го знаеш.

Не го викај ни Хриситјанство, ако сакаш. Клучна е вербата во Бог, не името.

Батали институции, батали кој што ти кажува. Увиди сам. Па таму гледаш на прашања за Христијансвото за едно ин-витро не може да се сложат, а самото ин-витор не би требало да има никаква врска со вербата во Бог.

Ако сакаш да го чуеш моето размислување, моите методи, тоа е друго прашање. А тоа сигурно не се говори на форум.

Најблиску се до Христијанството.
Тогаш мешаме баби и жаби. Јас немам намера да дискутирам за лични доживувања, искуства и верувања, јас дискутирам за она што е востановена - институционализирана машинерија за манипулација и перење пари - Црквата! И сакам нејзините дволични полтрони и пиончиња да ми ги објаснат прашањата што им се поставени.
- Ок, прашувам тогаш за одлуката за иницијација. Субјективна ли е? Ќе можеш ли да издвоиш прашање на кое можеш да кажеш, што повеќе си осознал откога си иницијант во ОТО?
Одлуката е лична, нормално, но барем кај мене постои чуство дека одсекогаш постоела.
Дознав дека многу работи за кои сум мислел дека се коинциденција и моја субјективна - лична.......карактеристика или интуиција, всушност се присутни кај многу мои браќа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тогаш мешаме баби и жаби. Јас немам намера да дискутирам за лични доживувања, искуства и верувања, јас дискутирам за она што е востановена - институционализирана машинерија за манипулација и перење пари - Црквата! И сакам нејзините дволични полтрони и пиончиња да ми ги објаснат прашањата што им се поставени.
Чек сеа малку. За болдот јас дискутирам многу пред тебе. И речиси во секој пост се трудам да наведам институционализирана религија, институција Црква.

Јас некако не добивам впечаток дека зборуваш конкретно за тоа.

Ќе извадите цитати и ќе си играте семантика со Мики1 и останатите. Досадно, многу досадно.

Се вмешувам кога гледам дека некогаш со потценувачки однос се пристапува кон нечија верба, што е за мене тотално неморално.

Уште повеќе кога аргументите за тоа се исто така субјективни, засновани на верба кон нешто друго.

Одлуката е лична, нормално, но барем кај мене постои чуство дека одсекогаш постоела.
Дознав дека многу работи за кои сум мислел дека се коинциденција и моја субјективна - лична.......карактеристика или интуиција, всушност се присутни кај многу мои браќа.
Ок е ова де.

Тоа и го говорам, врз база на своја субјективна одлука, за која си знаел дека постоела длабока во тебе врз база на лични искуства, се одлучуваш да ја бараш вистината и градиш објективна слика за истата, која ќе ти биде понудена од други субјективни ставови, за тебе прифатливи.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чек сеа малку. За болдот јас дискутирам многу пред тебе. И речиси во секој пост се трудам да наведам институционализирана религија, институција Црква.

Јас некако не добивам впечаток дека зборуваш конкретно за тоа.

Ќе извадите цитати и ќе си играте семантика со Мики1 и останатите. Досадно, многу досадно.

Се вмешувам кога гледам дека некогаш со потценувачки однос се пристапува кон нечија верба, што е за мене тотално неморално.
Мојот однос одсекогаш бил и секогаш ќе биде потченувачки кон лицемерите! Неможе да имам поинаков однос кон такви луѓе. За мене нема ништо неморално во тоа, напротив сметам дека секој што има капацитет и чесност, треба да го стори истото. Можеби тебе тоа ти е досадно, но во тој случај немора да ја следиш таквата дискусија.
Уште повеќе кога аргументите за тоа се исто така субјективни, засновани на верба кон нешто друго.
Погрешно. Јас не интерпретирам, ако си пишува "прави им на другите тоа што сакаш другите да ти прават тебе" тогаш тоа и го гледам - тоа што го пишува! Никаде нема навестување дека треба ова да се толкува! Или - "сврти го и другиот образ", Или "ќе им служиш или на парите или на Бога, неможеш да им служиш на двајца господари" итн, итн!

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мојот однос одсекогаш бил и секогаш ќе биде потченувачки кон лицемерите! Неможе да имам поинаков однос кон такви луѓе. За мене нема ништо неморално во тоа, напротив сметам дека секој што има капацитет и чесност, треба да го стори истото. Можеби тебе тоа ти е досадно, но во тој случај немора да ја следиш таквата дискусија.
Дали според тебе сите се лицемери, ако не ја почитуваат буквално Библијата, или пак Куранот?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок е ова де.

Тоа и го говорам, врз база на своја субјективна одлука, за која си знаел дека постоела длабока во тебе врз база на лични искуства, се одлучуваш да ја бараш вистината и градиш објективна слика за истата, која ќе ти биде понудена од други субјективни ставови, за тебе прифатливи.
Знам каде целиш, и ќе промашиш верувај. Целиш кон тоа дека моите ставови за субјективноста се неосновани, бидејќи и самиот користам субјективност. Епа драги мој Доналд, јас никогаш не сум тврдел дека ја знам апсолутната Вистина! Ниту телемата остава простор за такви ставови! Напротив. Зошто мислиш дека е правилото да не се толкуваат светите текстови на телемата на други? Зошто се порачува да се избегнуваат како центри на чума оние што ќе им толкуваат на другите што значел одреден текст од А класа?[DOUBLEPOST=1400540067][/DOUBLEPOST]
Дали според тебе сите се лицемери, ако не ја почитуваат буквално Библијата, или пак Куранот?
Веќе реков, како некој лично ќе си ја разбере е негово, воопшто не ме интересира. Кога ќе почне сопствениот морал да го презентира како единствено прифатлив, кога ќе почне да ја негира науката, кога ќе почне да ја користи лекоумноста на луѓето за богатење, кога ќе почне да го прави ова:
Сите тие го гледаат Она кое другите не го гледаат. Ама само вие можете од нешто просто и едноставно како: "Ако некој те удри по едниот образ, сврти му го и другиот" да видите ваква порака:
Тогаш ги исполнил сите услови да биде наречен лицемер.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Знам каде целиш, и ќе промашиш верувај. Целиш кон тоа дека моите ставови за субјективноста се неосновани, бидејќи и самиот користам субјективност. Епа драги мој Доналд, јас никогаш не сум тврдел дека ја знам апсолутната Вистина! Ниту телемата остава простор за такви ставови! Напротив. Зошто мислиш дека е правилото да не се толкуваат светите текстови на телемата на други? Зошто се порачува да се избегнуваат како центри на чума оние што ќе им толкуваат на другите што значел одреден текст од А класа?
Не реков дека си тврдел. Но, оставаш впечаток дека си на прав пат кон Вистината, откако ја запозна телемата. Барем мене така ми изгледа.

Болдот - па фала богу, откако ќе добиеш насоки и методи, нема потреба некој да ти толкува. Сакал нејќел сам ќе дојдеш до заклучокот, а ќе сметаш дека без ничија помош си заклучил правилно.

Што на пример вели телемата за почит кон авторитети?[DOUBLEPOST=1400540333][/DOUBLEPOST]
Веќе реков, како некој лично ќе си ја разбере е негово, воопшто не ме интересира. Кога ќе почне сопствениот морал да го презентира како единствено прифатлив, кога ќе почне да ја негира науката, кога ќе почне да ја користи лекомноста на луѓето за богатење, кога ќе почне да го прави ова:

Тогаш ги исполнил сите услови да биде наречен лицемер.
Па ако некој натура морал, секако дека е неприфатлив.

Отфрлањето на науката е секако неприфатливо.

Но, ништо од ова нема врска со буквалноста на Библијата.

Болдот е релативна категорија. Кој како гледа на лекомисленоста и богатењето.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што на пример вели телемата за почит кон авторитети?
Авторитетот е дел од хиерархијата на универзумот. Природните квалитети треба да бидат критериумот за одредување на авторитет. Ако областа е наука, тогаш знаењето треба да биде репер за авторитет, ако областа е уметност, тогаш талентот, итн, итн. Успехот е доказ.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Авторитетот е дел од хиерархијата на универзумот. Природните квалитети треба да бидат критериумот за одредување на авторитет. Ако областа е наука, тогаш знаењето треба да биде репер за авторитет, ако областа е уметност, тогаш талентот, итн, итн. Успехот е доказ.
Имате ли авторитети во самиот РЕД?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па ако некој натура морал, секако дека е неприфатлив.

Отфрлањето на науката е секако неприфатливо.

Но, ништо од ова нема врска со буквалноста на Библијата.

Болдот е релативна категорија. Кој како гледа на лекомисленоста и богатењето.
Има конкретни и јасни пораки кои не само што не се почитуваат, туку се испревртени наопачки. Пример со пораката да се сврти и другиот образ и благословувањето на калашникови од страна на поповите. Или пораки да не се наплаќа, да не се стреми кон материјалност и слично и воведување на такси и цени за обредите.
Ако за тебе тоа е релативно и ако во тоа негледаш лицемерие, нема потреба од понатамошна дискусија.[DOUBLEPOST=1400540745][/DOUBLEPOST]
Имате ли авторитети во самиот РЕД?
Нормално дека има.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Наместо да вреѓаш, дискутирај. Прашањата кои се неодговорени се од ваша страна.
Поголема машинерија за мерење пари и крадење на истите од сите народи на светот, која машинерија е базирана на бајачки, гатачки, ефтини нарко дилери рабинчиња и измислувачи на "нови" варијации на кабалата како што е еврејскиот окултизам нема на сиот свет и век.[DOUBLEPOST=1400543054][/DOUBLEPOST]
Има конкретни и јасни пораки кои не само што не се почитуваат, туку се испревртени наопачки. Пример со пораката да се сврти и другиот образ и благословувањето на калашникови од страна на поповите. Или пораки да не се наплаќа, да не се стреми кон материјалност и слично и воведување на такси и цени за обредите.
Ако за тебе тоа е релативно и ако во тоа негледаш лицемерие, нема потреба од понатамошна дискусија.
Лицемерие е да земаш пари за да ти бајат од некој си самонаречен "масон-теле(мит)- маг" ккој за блок карти (две на број) од 900 денари ќе ти продава муда за бубрези два дена и ќе превртуе од шупље у празно за да ти после таа пљачка се осеќаш "исполнето и ПРОСВЕТЛЕНО". Еееее, баба ми, Бог да ја прости, за тоа велеше МИЖИ АСАН ПАЃААТ ТУЛУМБИ!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Наместо да вреѓаш, дискутирај. Прашањата кои се неодговорени се од ваша страна.
Поголема машинерија за мерење пари и крадење на истите од сите народи на светот, која машинерија е базирана на бајачки, гатачки, ефтини нарко дилери рабинчиња и измислувачи на "нови" варијации на кабалата како што е еврејскиот окултизам нема на сиот свет и век.
Нема пост да не прекршиш некое од правилата на твојата сопствена вера! Си чул за: "не сведочи лажно"? Па уште тој мене ми вика да не вреѓам!!
Патетика....:tapp:[DOUBLEPOST=1400543365][/DOUBLEPOST]
Лицемерие е да земаш пари за да ти бајат од некој си самонаречен "масон-теле(мит)- маг" ккој за блок карти (две на број) од 900 денари ќе ти продава муда за бубрези два дена и ќе превртуе од шупље у празно за да ти после таа пљачка се осеќаш "исполнето и ПРОСВЕТЛЕНО". Еееее, баба ми, Бог да ја прости, за тоа велеше МИЖИ АСАН ПАЃААТ ТУЛУМБИ!
Тебе ни баење не ти помага.....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Веќе ти реков, на истово ова се вадат и католиците и протестантите и адвентистите и баптистите и.......(ќе ни требаат десетина страни). Сите тие го гледаат Она кое другите не го гледаат. Ама само вие можете од нешто просто и едноставно како: "Ако некој те удри по едниот образ, сврти му го и другиот" да видите ваква порака:
По којзнае кој пат го посочуваш стихов, иако имаш добиено одговор по истиот.[DOUBLEPOST=1400568065][/DOUBLEPOST]
Многу јак аргумент нема што.
На поставено прашање, се дава соодветен одговор, а не одговор по нечиј мерак и мерка.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
По којзнае кој пат го посочуваш стихов, иако имаш добиено одговор по истиот.[DOUBLEPOST=1400568065][/DOUBLEPOST]

На поставено прашање, се дава соодветен одговор, а не одговор по нечиј мерак и мерка.
Твојот инает и кутар обид за сарказам неможе да го сокрие тоа што е очигледно. Сакал ти или не, на вашето лицемерие ќе му дојде крај. Не се повеќе луѓето неписмени и неинформирани како во минатото, ниту пак црквата повеќе има моќ да ги замолчува оние што го посочуваат очигледното.
Терај сега со твојот монолог.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Твојот инает и кутар обид за сарказам неможе да го сокрие тоа што е очигледно. Сакал ти или не, на вашето лицемерие ќе му дојде крај. Не се повеќе луѓето неписмени и неинформирани како во минатото, ниту пак црквата повеќе има моќ да ги замолчува оние што го посочуваат очигледното.
Терај сега со твојот монолог.
1. Кај го виде туѓото лиценерие, но не и своето?
2. Да, денес луѓето не се неинформрирани како „во минатото„ па многу нешта се лесно достапни.
3. Црквата нема улога да замолчува, туку да прибира и спасува.
4. Изразуваш лични желби, небаре Писмото треба да содржи изрази токму во Твое барање, а не онака како се забележани и толкувани.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
1. Кај го виде туѓото лиценерие, но не и своето?
2. Да, денес луѓето не се неинформрирани како „во минатото„ па многу нешта се лесно достапни.
3. Црквата нема улога да замолчува, туку да прибира и спасува.
4. Изразуваш лични желби, небаре Писмото треба да содржи изрази токму во Твое барање, а не онака како се забележани и толкувани.
5. Можеш до сто и една и назад да тролаш, очигледното неможеш да го скриеш - ЛИЦЕМЕР си, и ќе бидеш, се додека оправдуваш и браниш лицемерие!
Неможе некој да земе порака која гласи: "ако некој те удри по едниот образ, сврти му го и другиот" и врз основа на неа да благословува калашњикови!
Неможе да воведеш такси и цени за обреди а да игнорираш еден куп пораки во евангелијата да не се наплаќа, да се одберат или парите или Бог, никако не и двете и ред други нешта!
Не се повеќе неписмени луѓето! Единствено на што опстојува лешинарскиот сој кој го браниш е традицијата! Но не им останува уште многу!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom