Прашање за Христијанството III

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Задгробен живот: Што после смртта?
Хе хе хе хе....дојде на моето.
Од кога го кажувам ова во друг стил.
Ви реков дека животот е краток и дека требе да се работи на битието за да постигнеш повисоко ниво кое ќе ти биде потребна понатаму.
Уште да ви го кажам и начинот на кој тоа се прави.
Нека остане моја тајна сега за сега.
Или прашај си го @Ipsissimus, тој сигурно ги знае сите тајни...хе хе

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
но посоодветно е да го ставиш тоа на темата за атеисти, ок?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
е убаво што се сложувате. супер!!!
ај сега да изманипулираме со фактите. во која категорија ќе спадне човек кој има ментални прболеми? или е потребно да нагласам дека е за луѓѓе кои имаат пречки во развојот и имаат проблем со комуникација, проблем да егзистираат самостално, психопати кои не се во состојба да воочат дека е тоа грешно, ........... мислам дека сега се разбравме.
kooperativa,
к‘о пијавне пиво последнио‘ пат, се договоривме за една работа, нели...

Еве го одговорот на Твоето прашање.

Човек кој ги има наведените проблеми по раѓање, значи дека се работи за лик кој има тешко оштетување на душата, а тоа оштетување последично се одразува и на неговите телесни оштетувања, но не мора да значи дека душевното оштетување ќе се одрази и на телесното во голема мерка. Таквите ликови имаат „одлепено„ од реалноста и во Црквата се нарекуваат„симнати од умот„. Тие не се свесни за своето однесување и нема да подлежат на Судот Христов.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Хе хе хе хе....дојде на моето.
Од кога го кажувам ова во друг стил.
Ви реков дека животот е краток и дека требе да се работи на битието за да постигнеш повисоко ниво кое ќе ти биде потребна понатаму.
Уште да ви го кажам и начинот на кој тоа се прави.
Нека остане моја тајна сега за сега.
Или прашај си го @Ipsissimus, тој сигурно ги знае сите тајни...хе хе
Стилот не ти чини Гурџи. Смени го :D Не пишувај со зборовите на Гурџиеф и неговиот вокабулар оти тој е неразбирлив за многумина, кои не го прочитале. Јас горе доле те разбирам оти го прочитав твоето омилено книгиче за Белзебуб:P , а останатите работи лесно е да ги надоврзеш на неговите размисли. Не е тоа ракетна физика сепак;)

Го пастирав ова, бидејќи имам интересни прашања околу сето ова.

Имам читано делови кои се искористени во оваа книга АфтерЛајф, и заедно со книгата Паралелни Свет, од Бенедикт, остава можност за многу прашања, и секако дискусии за нив.

Прво мора да се види како реагираат дел од луѓето на сето ова, без разлика дали се атеисти или теисти, и дали може д аима соодветна подлога за конструктивна дискусија.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прво мора да се види како реагираат дел од луѓето на сето ова, без разлика дали се атеисти или теисти, и дали може д аима соодветна подлога за конструктивна дискусија.
Donald,

„набадањата„ изнесени во таа книга, ни случајно не можат да бидат подлога за дискусија, освен подлога за шпекулација.
Потпри се на она кое е проверено и потврдено, а не на она кое е нечија претпоставка, без основа...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
kooperativa,
к‘о пијавне пиво последнио‘ пат, се договоривме за една работа, нели...

Еве го одговорот на Твоето прашање.

Човек кој ги има наведените проблеми по раѓање, значи дека се работи за лик кој има тешко оштетување на душата, а тоа оштетување последично се одразува и на неговите телесни оштетувања, но не мора да значи дека душевното оштетување ќе се одрази и на телесното во голема мерка. Таквите ликови имаат „одлепено„ од реалноста и во Црквата се нарекуваат„симнати од умот„. Тие не се свесни за своето однесување и нема да подлежат на Судот Христов.
ок, тоа е ок, но прашањето беше поинакво. дали тие луѓе се на ниво со животните, затоа што бог не им ја дал моќта на расудување? пошто нели ја немаат таа способност па по тоа повеќе наликуваат во своите постапки на животните, водени од инстинктите него на “нормалните луѓе“

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Donald,

„набадањата„ изнесени во таа книга, ни случајно не можат да бидат подлога за дискусија, освен подлога за шпекулација.
Потпри се на она кое е проверено и потврдено, а не на она кое е нечија претпоставка, без основа...
hmm. ako se spekulacii lesno ke gi razoblicite.

jas sepak tvrdam deka ima dovolno podloga.

ke vidime ponataka.

crvenio bold koj go zgolemiv na krajot od tekstot. sto veliz za nego?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Стилот не ти чини Гурџи. Смени го :D Не пишувај со зборовите на Гурџиеф и неговиот вокабулар оти тој е неразбирлив за многумина, кои не го прочитале. Јас горе доле те разбирам оти го прочитав твоето омилено книгиче за Белзебуб:P , а останатите работи лесно е да ги надоврзеш на неговите размисли. Не е тоа ракетна физика сепак;)

Го пастирав ова, бидејќи имам интересни прашања околу сето ова.

Имам читано делови кои се искористени во оваа книга АфтерЛајф, и заедно со книгата Паралелни Свет, од Бенедикт, остава можност за многу прашања, и секако дискусии за нив.

Не се лажи самиот себе, од Белзебу не си разбрал ама баш ништо, ако сакаш да го разбереш Gurdjieff требе други книги да прочиташ.Формата во која е напишана книгата не е никако тумачлива за обичен читател. Дури откако ќе прочиташ други книги. е дури тогаш ќе разбереш што кажува во книгата.

Не гледам простор за дискусија,затоа што ова е EДНА вистина, и човек може само да се стреми кон истото. За да стреми и да постигне некој повисок степен требе да го знае начинот на кој тоа се прави.
Единствен правилен правец во кој требе да се движи дискусијата е како да се најде начините на кој се постигнува повисоко ниво.
Сега за сега, јас не сакам да дискутирам за тоа.

ПС. Паралелни светови ја имам читано одамна, ама не ме задоволи со одговорите што ги дава книгата.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ок, тоа е ок, но прашањето беше поинакво. дали тие луѓе се на ниво со животните, затоа што бог не им ја дал моќта на расудување? пошто нели ја немаат таа способност па по тоа повеќе наликуваат во своите постапки на животните, водени од инстинктите него на “нормалните луѓе“
Не се тие на ниво‘ од животни, скраја да е, ама не се ниту компленти луѓе. Бог (Духот Свет) не згрешил ништо, туку згрешиле неговите родители, кои зачнале човек во својата/нивната тешко огревовена состојба и таа огревовеност се одразила на нивиот пород.

Еден современ руски теолог тоа го потврдува со случаите кои зачестуваат кај рускиот народ, каде се раѓаат дефектни деца, оти се зачнати од родители во пијана состојба.[DOUBLEPOST=1400505456][/DOUBLEPOST]
crvenio bold koj go zgolemiv na krajot od tekstot. sto veliz za nego?
..............

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не се лажи самиот себе, од Белзебу не си разбрал ама баш ништо, ако сакаш да го разбереш @Gurdjieff требе други книги да прочиташ.Формата во која е напишана книгата не е никако тумачлива за обичен читател. Дури откако ќе прочиташ други книги. е дури тогаш ќе разбереш што кажува во книгата.

Не гледам простор за дискусија,затоа што ова е EДНА вистина, и човек може само да се стреми кон истото. За да стреми и да постигне некој повисок степен требе да го знае начинот на кој тоа се прави.
Единствен правилен правец во кој требе да се движи дискусијата е како да се најде начините на кој се постигнува повисоко ниво.
Сега за сега, јас не сакам да дискутирам за тоа.

ПС. Паралелни светови ја имам читано одамна, ама не ме задоволи со одговорите што ги дава книгата.
ok kje ostaneme neuki okolu drugite dela na gurdjieff barem zasega.

rekov ne e raketna fizika i poentata e bitna a nacinot kako dosol do istata otom potom.

pralelnni svet ne nudi odgovori tuku ostava prasanja zad sebe.

toa e zbirka na slucki koi se zemeni od izjavi na ocevidci a istite se komentirani od teolozi psholozi...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
  • Она што луѓето го нарекуваат Бог во суштина е енергија, која што е присутна насекаде и секогаш.
Велам: Бог Е личност, Кој поседува енергија (и волја, и разум, и природа и други необјавени атрибути...), а самиот не Е енергија.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Велам: Бог Е личност, Кој поседува енергија (и волја, и разум, и природа и други необјавени атрибути...), а самиот не Е енергија.
so ova go postavi poimot licnost nad poimot energija.

kje sakas da dades kratko objasnuvanje sto se podrazbira po licnost a sto pod energija?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Вака би рекол јас:
Енергија која е високосвесна за самата себе, која ништо не остава на случајност.

Никако не е личност

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Вака би рекол јас:
Енергија која е високосвесна за самта себе, која ништо не остава на случајност.

Никако не е личност
gurdji znaes li deka so ovaa definicija si poblisku do ateizam barem onakov kakov sto prevladuva na forumot.:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
so ova go postavi poimot licnost nad poimot energija.

kje sakas da dades kratko objasnuvanje sto se podrazbira po licnost a sto pod energija?
Бог Е личност, затоа што „постои„ во неразделно (личносно) единство: Отец и Син и Свет Дух, нераздвојни, предвечни, неслиени, со свои заеднички и поединечни атрибути.

Бог поседува енергија (способност, моќ, движење...), која се ефектуира преку конкретни дела и битија.

Kajgana Shop

На врв Bottom