Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

Статус
Затворена за нови мислења.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
, туку само да слуша од членовите на редот за "убавините" кој ги нуди?

п.с. за остатокот од постот за концептот од Бог се слагаме.
хе хе хе....ние можеме да правиме што сакате а вие требе да го вртите другиот образ.

Кои се „ убавините' на телемата?

Концептот на таков вид на Бог не го измислиле тие,тие само препишале.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас никогаш не сум бил против дискусија, напротив. Вие сметате дека ве навредувам со тоа што вашата добро скриена окултистичка догма
ја вадам на виделина и ја докажувам нејзината ништавост. Тоа ве боли?
Дискусија не е кога некого клеветиш. Дали тоа што тврдеше дека позади сите зделки со дрога стојат "наши рабинчиња" за тебе е дискусија? Втора работа која е неопходна за дискусија е познавање на областа за која дискутираш, нешто кое исто така не ти е јака страна.
Сметам дека не е тука тема за кабала и недавам одговор.
Имаш тема за кабала, повели таму не е проблем, еве ја: Кабала
Ако некој се декларира како телемит,дали ќе се држи до првиот закон на телемата?
Прави што сакаш и тоа ќе биде твојот закон?
Јас сакам да ги убијам сите телемити,(да не употебувам други термини) дали можам да си ја дозволам оваа моја Воља?
Ако прифаќаш дека ти имаш право да правиш што ти е волја, тогаш тоа значи дека истото го прифаќаш и за сите останати. Ако ја спречиш волјата на некој друг, тоа значи дека самиот не се раководиш според твојата чиста волја.
Ти како член на ОТО, заколнат противник на Христијанството, ми кажуваш дека ТИ ги познаваш принципите на Христијанството и згора на тоа ги нагласуваш:D
Еден куп неболузи....незнам од кај да почнам попрво.......

Прво. Немора да си христијанин за да имаш познавање за истото, потребно е единствено да ги познаваш неговите начела и принципи, христијанин ќе бидеш ако тие принципи и начела ги спроведуваш на дело, нешто што сеуште не сум го сретнал.
Кога јас ти кажував како функционира редот ОТО, ти велеше како може да зборам за нешто чиј член не сум.

Зошто би еден член на ОТО смеел да говори за Христијанството, и да мисли дека е во право, а некој друг кој не е член на ОТО не би смеел да помисли да говори за ОТО (ако не се пофалби), туку само да слуша од членовите на редот за "убавините" кој ги нуди?

п.с. за остатокот од постот за концептот од Бог се слагаме.
Нема иницијанти и профани во христијанството, нема системи на иницијации и до Знаењето не се стигнува со осознавање на суштината, туку со верба - со верување - прифаќање на одредена догма.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Разликата е што во едниот случај постојат нешта кои не се достапни за оние кои не се во Редот, додека во христијанството не постои такво нешто. Нема иницијанти и профани во христијанството, нема системи на иницијации и до Знаењето не се стигнува со осознавање на суштината, туку со верба - со верување - прифаќање на одредена догма.
Ипси, ќе те молам да не се занасаш.
Иницијанти има колку сакаш, во секакви секти, секоја од нив тврди дека ја знае вистината.
Требе да праеш разлика од различни религиозни школи, го има кажано тоа.
Во монотеистичките школи тоа е слепа верба во догмитеи љубов, тоа е дол пат до вистината, кој работи на емоционалниот центар кај човекот.
Вие работите со интелектуалниот центар кој е по краток, проблемот е кај вас што не го знаете начинот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси, ќе те молам да не се занасаш.
Иницијанти има колку сакаш, во секакви секти, секоја од нив тврди дека ја знае вистината.
Требе да праеш разлика од различни религиозни школи, го има кажано тоа.
Во монотеистичките школи тоа е слепа верба во догмитеи љубов, тоа е дол пат до вистината, кој работи на емоционалниот центар кај човекот.
Вие работите со интелектуалниот центар кој е по краток, проблемот е кај вас што не го знаете начинот.
Секој што тврди дека единствено тој ја знае Вистината е во заблуда, без разлика како се нарекува или како го нарекуваат.
П.С. Не носи заклучоци со што и како работиме ние, секако не го знаеш тоа.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Нема иницијанти и профани во христијанството, нема системи на иницијации и до Знаењето не се стигнува со осознавање на суштината, туку со верба - со верување - прифаќање на одредена догма.
Нема потреба да бидеш член на ОТО за да знаеш како функционира.
Таман работа да само тие што се професионални фудбалери го разбираат фудбалот.

Можеш ли да дадеш дефиниција на профан и иницијант, според тебе.

Болдот - повторно само покажуваш дека имаш сопствена, субјективна интерпретација на одредени работи.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема потреба да бидеш член на ОТО за да знаеш како функционира.
Таман работа да само тие што се професионални фудбалери го разбираат фудбалот.
Таман работа ако ОТО беше споредлив со фудбал, безралика каков и да било фудбал.
Многу несериозни, многу плитки закачки користите.
Можеш ли да дадеш дефиниција на профан и иницијант, според тебе.
Иницијант е личност која е иницирана во одредена школа на мистерии.
Болдот - повторно само покажуваш дека имаш сопствена, субјективна интерпретација на одредени работи.
Тогаш повели биди објективен и објасни зошто и како конкретните принципи во христијанството не се за сите тоа што пишува дека се?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Наведи ми правило, принцип, заповед, објаснување, појаснување....било што, кое вели дека на принципите кои ги наведов им е потребно толкување.
Наведи ми правило, принцип, заповед, објансување, појаснвање...кое забранува потреба од нивно толкување.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Наведи ми правило, принцип, заповед, објансување, појаснвање...кое забранува потреба од нивно толкување.
Матеј 5:
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19. И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Изместен е тој поимот за симбол кај христтијаните, симбол на крст е симбол на римски закон, на крст умирале најтешките криминалци и бунтовници против рим, десетици иљади, можеби и стотици иљади беа распнати, избегани робови, убијци, бунтовници.... Ако веќе треба некој симбол за христијанството то би бил симбол на воскреснување, пошто на таа теорија се базира христјанството, дека смртта се победила, е исус не воскреснал на крстот туку во гроб, така да симбол попрво би требало да биде отворен гроб а не крст.
Но христијаните не го користеле крстот како симбол во првите 3-4 века, таа идеја за симбол некој многу покасно им ја дал

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Матеј 5:
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19. И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;
Ха-ха!
Ми звучиш џоа Let3, кој се утепа од цитирање на наведените стихови, а не разбрал ништо од нив...
Ај сега, посочи ми, што везе имаат цитираните стихови со имањето или немањето потреба од нивно толкување/појаснување?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ха-ха!
Ми звучиш џоа Let3, кој се утепа од цитирање на наведените стихови, а не разбрал ништо од нив...
Ај сега, посочи ми, што везе имаат цитираните стихови со имањето или немањето потреба од нивно толкување/појаснување?
Зарем има уште некој кој верува дека е така како што е запипшано во библијата???
Будала народ!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ха-ха!
Ти побарав да ми кажеш правило, заповед, принцип...било што кое вели дека треба да се толкуваат стиховите! Наместо одговор, постави прашање каде пишувало дека не треба да се толкува! Ти покажав каде! Или си трол, или си инает, друго нема.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ако некој се декларира како телемит,дали ќе се држи до првиот закон на телемата?
Прави што сакаш и тоа ќе биде твојот закон?
Јас сакам да ги убијам сите телемити,(да не употебувам други термини) дали можам да си ја дозволам оваа моја Воља?
ova i mene me zainteresira, da bidam iskren.
Primer, nekoj ima volja da bide hristijanin, i pravi se shto e povrzano so hristijanstvoto ( toa za nego e celiot Zakon )... itn itn

uslovno kazano, taa osoba go prifakja hristijanstvoto i site negovi karakteristiki po slobodna volja.

kako kje go definirame? telemitski hristijan? :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
uslovno kazano, taa osoba go prifakja hristijanstvoto i site negovi karakteristiki po slobodna volja.

kako kje go definirame? telemitski hristijan? :)
Имаш разни христијани кои прифаќаат работи кои за нив се христијански но за други христијани - не се, православци протесттанти католици... па никој не признава причест од едена црква во друга, исповеди крштевања, догмата....
Има и христијани кои Исус го сметаат за смртен човек не за бог или божји син. И тој е христијанин? ако верува во смртен човек? Многу често се злоупотребува тоа “христијанин“ па само една одредена група која верува во одредена варијанта на христијанството е она вистинска - а се останато е лажно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти побарав да ми кажеш правило, заповед, принцип...било што кое вели дека треба да се толкуваат стиховите! Наместо одговор, постави прашање каде пишувало дека не треба да се толкува! Ти покажав каде! Или си трол, или си инает, друго нема.
Ај, ако така сакаш...

Еве со големи букви посочувам зборови од наведениот стих, го цитирам:

„...19. И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;...„.

Што мислиш, ако некој ги држи Заповедите и поучува (!!!) според нив, која е потребата од поучувач (!!!), ако Писмото само по себе јасно за било кој читател и истото нема потреба од точно толкување?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom