Бебиња и се за нив, грижа, играчки, поплаки, совети итн...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.327
Ние им дававме само чај од ким ама пак си имаа проблем. Докторите тогаш ни кажуваа дека е битно и мајката што јаде. ГраФ на пример бил терсене

Член од
31 август 2013
Мислења
149
Поени од реакции
338
I moeto koga imase maka so grcevi kupivme i Prolajf i ne i dadov nitu ednas- vnatre ima konzervansi i dr. cuda sto se potencijalno kancerogeni. Procitajte si vo sostavot, jas taka pravam-citam, se informiram po internet ako ne znam i posle odlucuvam... Moze malku kompliciram, ama pa na bebe da mu dadam nesto potencijalno kancerogeno, so nadez deka i drugi ete pijat i nema nisto da mu bide-ne. Inaku, vo sebe sodrzat E-330, E-202, E331 i E-211. E202 i E211 se konzervansi (eve za E211

E211 Sodium Benzoate or Derivatives
DO NOT TOUCH

This product is potentially very dangerous, it is listed as a preservative and is in many soft drinks as a mould inhibitor to extend shelf life .
Harmful to children and you must remember that If you or a loved one have cancer that their body is already in a weakened state and does not need to be fighting off additional garbage that we can avoid It is believed to attack the DNA , specifically, the part that controls aging.
When it combines with vitamin C, which is put in many juices and drinks to encourage you to buy them as a healthier alternative, it converts to benzine...)

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Реално, ако гледаш така, се е потенцијално опасно и канцерогено. Така да барем според мене штом поминало некој светски тестови таму и признанија и што ти ја знам ке му дадам, јеби га, каде сите турци таму и Асан. Па на крај на краиштата зошто детето да се мачи? Ами ако така гледаме цела земја нема никаква заштита од метеори и сл. па што ако утре не удри метеор...?

Сум приметил колку повеке му се тресеш толку по ЖМК станува. Така да јас моето од кога фати бронхопневмонија (и тоа од глупости, да не му било на бебето ладно, па облекувај го со 1000 алишта па ке се испоти, па од топло на ладно и сл) и од коа видов дека му пуштаат инекции во глава реков веке не се потресувам, како сака и како ни е нас така и него. Така да од тогаш спие у ладна соба со нас, шета бос по паркетот и плочките, го пуштам надовр да трча колку сака, да се брца во сите фонтани и чешми, фаќа се што ке види куче и мачка на маало, и тоа улични џукели... па пу пу пу да не посречам ни еднаш се нема разболено, еве година и пол ке помине скоро.

Последно уредено:

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Среќа што во бебешките чаеви нема конзерванси или во адаптираното на Нестле или во сите млечни каши како Чоколино и Медолино ... Секоја чест ако можеш да ги заштитиш децата од се не сакано ...
И Линекс Џуниор пробиотикот има конзерванси па дали бебето кога би имало дијареа треба да се остави да дехидрира или би изреагирале со пробиотик?

Широка тема е ама секој одлучува онака како што мисли дека треба да се грижи за детето. :)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.922
Поени од реакции
41.894
Ако така гледаме треба никогаш на децата не треба да не им даваме сирупи и капки.
Colief капкитe се лактозa добиена по природен пат и се безбедни за употреба од првиот ден од раѓањето.
http://www.colief-srb.com/ColiefKapiZaBebe/

Член од
31 август 2013
Мислења
149
Поени од реакции
338
Bebeski caevi ne sum im davala na decata, za srekja, ni adaptirano mleko, a se trudam za se sto im davam prvo malku da se prosvetam. Ne velam deka taka treba, ama ako se zainteresira covek, kje vidi kolku otrovi ni podmetnuvaat so hrana, kozmetika i sl. i toa i so detska hrana i so kozmetika za bebinja duri. Se trudam da gi zastitam od ona sto mozam i kolku mozam. Ne gi cuvam pod stakleno zvono, pomaloto posebno e relaksirano-odi boso, spie otkriena najcesto (toplo i bilo duri i so najtenko kebe :)), trcame nadvor duri i koga vrne, slapka po baricki i sl., pesacime zaedno vo priroda... Znam deka denes za da si siguren sto jadat treba sam da si odgleduvas, nemam takvi uslovi, ama ne sum ni od tie "site jadat-pa sto im e". I moite jadat se, ama kontrolirano. Sto pomalku otrovi kje vnesat vo sebe, za niv kje bide podobro i sega i podocna. Tolku zboruvam za toa sto i samite pocnaa da sfakjaat deka cipsot e otrov, deka od smokite osven alergija drugo ne se dobiva, deka blago ne se jade sekoj den zasto sekerot e bolest vo najava... Moe e da im izgradam nekoj sto pozdrav stav kon hranata i kon sebesi, kolku mozam da gi zastitam sega barem. I pak kje kazam-toa ne znaci deka gi drzam gladni i zedni ili deka se im e zabraneto. Ona sto denesniov covek zaborava e-merkata. Vo se.
A za Pro life, ne znam zosto na malo bebe koe tukusto doslo na ovoj svet bi mu dala nesto za sto znam deka e potencijalno mnogu stetno, a ne znam dali kje mu pomogne. Vo sekoj slucaj- toa e moj stav. I sekako ne znaci deka e edinstveno pravilen. Ama koga se znae deka godisno prosecen covek so ishranata vnesuva okolu 5 kg hemikalii (aditivi, konzervansi) + nekolku kg pesticidi i sl. stanuva jezivo i bara da se zamislime, barem za decata, ako ne za nas.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.327
А Prolife (името ептен погодено :)) се дава на бебиња кога органите за варење сеуште му се оформуваат?

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
741
Поени од реакции
682
Ако така гледаме треба никогаш на децата не треба да не им даваме сирупи и капки.
Colief капкитe се лактозa добиена по природен пат и се безбедни за употреба од првиот ден од раѓањето.
http://www.colief-srb.com/ColiefKapiZaBebe/
Da ama tie i ne mu pomognaa bas na surtukov moj iako se prilicno skapi pa posle prvoto sisence ne kupivme vtoro zosto pak imase grcevi koi po izvesno vreme mu gi snema sami od sebe. A koga ke pripiskase srce me bolese upm!!! I so babskite lekovi efektot bese slicen ke prestane pa se tesis deka e od toa pa koga moment podocna ke spiska odma paranoja nanovo i taka. Grevcinja bezpomosni upm! Vikaat zenskite bebinja ponemale grcevi od maskite, neznam kolku ovoj podatok e tocen. Nas i vtorovo ni e surtuk ama eve da ne go zarecam super e nema grcevi i toa mnogu me raduva.Inaku ima edni sisenca za bebinja od mam firmata gi ima vo eurofarm aptekive so eden vid dihtung na dolniot del od siseto i celo sise se otvara od dvete strani. Na nego pisuva deka navodno ja namaluvalo moznosta od pojava na tie kolikite(grcevi) do 80%. Koj ima maka ne e loso da proba so takvo

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.922
Поени од реакции
41.894
Da ama tie i ne mu pomognaa bas na surtukov moj iako se prilicno skapi pa posle prvoto sisence ne kupivme vtoro zosto pak imase grcevi koi po izvesno vreme mu gi snema sami od sebe. A koga ke pripiskase srce me bolese upm!!! I so babskite lekovi efektot bese slicen ke prestane pa se tesis deka e od toa pa koga moment podocna ke spiska odma paranoja nanovo i taka. Grevcinja bezpomosni upm! Vikaat zenskite bebinja ponemale grcevi od maskite, neznam kolku ovoj podatok e tocen. Nas i vtorovo ni e surtuk ama eve da ne go zarecam super e nema grcevi i toa mnogu me raduva.Inaku ima edni sisenca za bebinja od mam firmata gi ima vo eurofarm aptekive so eden vid dihtung na dolniot del od siseto i celo sise se otvara od dvete strani. Na nego pisuva deka navodno ja namaluvalo moznosta od pojava na tie kolikite(grcevi) do 80%. Koj ima maka ne e loso da proba so takvo
На нас помогнаа и за два дена се беше средено. Не може да ги снема сами од себе, сигурно е имало некаков ефект од капките. Масирање и спиење на мешето.
И сега ги гледам двајцата продолжија да спијат во таа положба и нозете им се собрани, па и ставам перница под мешето. :icon_mrgr:

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
А Prolife (името ептен погодено :)) се дава на бебиња кога органите за варење сеуште му се оформуваат?
http://skeptoid.com/blog/2014/04/02/probiotics-and-colicky-infants/

Пробиотик е. Како и другите пробиотици, се користи и кај бебиња и кај деца по потреба, плус за дијареа, плус во комбинација со јаки антибиотици зошто цревата "партал" им стануваат.

Пролајф и Линекс џуниор се можеби и најдобрите кај нас што ги има. За жал толкав ни е изборот.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.922
Поени од реакции
41.894
Ми кажаа дека дете ако нема една година не смее да се шиша. Дали мора да е оди по овие измислици? Моето во косата е како женско и дали може сега да го шишаме, почнува да плаче од што му е жешко од неа.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Ми кажаа дека дете ако нема една година не смее да се шиша. Дали мора да е оди по овие измислици? Моето во косата е како женско и дали може сега да го шишаме, почнува да плаче од што му е жешко од неа.
Шишај детето бре луд, не слушај бабини деветини, ја мојата ја шишав на 6 месеца прв пат и после тоа еднаш месечно си иде заедно со мама на фЛизер

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.922
Поени од реакции
41.894
Шишај детето бре луд, не слушај бабини деветини, ја мојата ја шишав на 6 месеца прв пат и после тоа еднаш месечно си иде заедно со мама на фЛизер
Е добро друго е 6 месеци, ова е еден месец.

Член од
31 август 2013
Мислења
149
Поени од реакции
338
Мене ми викаа до крштевка да не се шишало детето, првото шишање да било она попот кога ќе му исече малку косичка... Ама па моиве до 2 години и немаа баш нешто коса, па немав таква мака. :) Ама поарно може малку да му се скрати косичето, отколку да се нервира и да плаче од с'клет или да е постојано испотено во главчето... Освен од суеверие, навистина не знам аргументирана причина зошто да не се скрати малку косичката на бебе...

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.109
Поени од реакции
37.570
Брат ми има 27 години и уште не е крстен. Да не ја шишаше косата до сега којзнае колкава ќе му беше. Има две теми за бабини деветини на форумов. Доста се.

Kajgana Shop

На врв Bottom