Кајгана фото-натпревари [општи дискусии]

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки (првенствено @FLiX и @Let 3),

Што правиме со фотографиите кои не се во контекс со темата? Како што гледате, најизразито во оваа тема, се ставаа фотографии кои немаат баш допирна точка со тоа што се бара. Зборувам за „непанорамските“ фотографии. Дали треба да ги предупредиме со време членовите да постават нови фотки? Или според вас, се е регуларно?
Ајде да одговориме.
Значи овде не сме сите професионалци фотографи,со јака опрема и техника,а некој богами како мене и со обичен мобилен и 3год.кв.
Нека останат сите,со напомена дека може уште една да постираат,а вие „дирекција“ една од нив исфрлете.
Разбирам да е темата„магариња“ а сум дал фотка на зебра и да ме бришете,ама давам панорама од една улица,планина или дел,
некоја река или манастир,но немам услови за долга фотка или за лепење или за монтажа или за некој ефекти(замаглена позадина )
Ако е така тогаш ајде учествувајте само 3-4 во оваа игра.

Анчо,
Финтата е преку натпреварите да се учи, а не само да се учествува колку да се учествува.
Секој од нас (демек поискусните) е желен да излезе во пресрет на било кој член во врска со некоја фотографија, техника или тема. Е сега, ако ти не си заинтересиран да поднаучиш и поинаку ги сфаќаш натпреварите (не зборам конкретно за тебе), тогаш зошто па фотографиите на останатите кои вложуваат труд и ги следат темите да се губат во шумата фотки кои не се на темата?

Не е поентата да ставаме се' и сешто во пријавите... Не велам дека е секогаш така зошто имаме одлични пријави, но се провлекуваат и фотографии кои немаат допирна точка со темата.

Тогаш ај накратко објасни што им фали на другите фотографии,на пример на Честа и онаа слична на твојата само во магла.
Сега ги повторно сите погледав, и онаа од Самоиловите тврдини за мене е добра, ама тоа не е изгледа панорама- кажи?
Па и Скопје ноќе е панорамски .
Или колку километри треба да опфаќа една фотографија па да биде ПАНОРАМА (или што не е панорама-еден мост,една зграда и сл.)

Тогаш ај накратко објасни што им фали на другите фотографии,на пример на Честа и онаа слична на твојата само во магла.
Сега ги повторно сите погледав, и онаа од Самоиловите тврдини за мене е добра, ама тоа не е изгледа панорама- кажи?
Па и Скопје ноќе е панорамски .
Или колку километри треба да опфаќа една фотографија па да биде ПАНОРАМА (или што не е панорама-еден мост,една зграда и сл.)
Анчо, те мрзи да го прочиташ линкот кој го објавив или друг е муабетот? :)
Според мене не се панорамски фотографиите на Sungerot Bob и Forza Milan... Останатите ќе поминат.
Добар пример за панорама се на FliX, Божино, честа, Sale77 и Ивањушка.

Што правиме со фотографиите кои не се во контекс со темата? Како што гледате, најизразито во оваа тема, се ставаа фотографии кои немаат баш допирна точка со тоа што се бара. Зборувам за „непанорамските“ фотографии. Дали треба да ги предупредиме со време членовите да постават нови фотки? Или според вас, се е регуларно?

Според мене не е фер спрема останатите членови доколку ги оставиме со постиечките фотографии, односно целта на натпреварот е да се постави нешто на зададена тема.
Мислам да ги предупредиме дека фотографиите не се соодветни на темата и ако не ги променат да бидат дисквалификувани?

Според мене не е фер спрема останатите членови доколку ги оставиме со постиечките фотографии, односно целта на натпреварот е да се постави нешто на зададена тема.
Мислам да ги предупредиме дека фотографиите не се соодветни на темата и ако не ги променат да бидат дисквалификувани?
Тоа ми беше и мене муабетот...

Па малце е зезнато пошто од една страна не е награден конкурс, овде сме да уживаме во добри фотографии, од друга страна пак и барем технички да се држиме до темата... имавме на почеток сличен проблем со сиромаштија во македонија па одлучивме и фотки од странство (немакедонски) да ги гласаме...
Може еден линк до дефиниција за панорамска фотографија можеби и линк до неколку примероци и секјоја фотка која ептен нема да се вклопи во тие рамки , нема да биде ставена на гласање.

Не е фер спрема останатите учесници да се остават сликите. Колку и да е ова од забавен карактер и да не е награден конкурс сепак некои правила треба да се знаат, а очигледно некој не знаат што е панорамска фотографија. Вторник е може да се предупредат и да си средат имаат време. Пошто нели тука сме да си помагаме, и да се забавуваме. :)

пс. Поради премногу обврски не учествував на неколку натпревари, да фотнам некоја панорама и учествувам!

Па малце е зезнато пошто од една страна не е награден конкурс, овде сме да уживаме во добри фотографии, од друга страна пак и барем технички да се држиме до темата... имавме на почеток сличен проблем со сиромаштија во македонија па одлучивме и фотки од странство (немакедонски) да ги гласаме...
Може еден линк до дефиниција за панорамска фотографија можеби и линк до неколку примероци и секјоја фотка која ептен нема да се вклопи во тие рамки , нема да биде ставена на гласање.

Ок кој што можи нека го едитира мојот пост и нека додај неколку примери и дефиниција.

Анчо, те мрзи да го прочиташ линкот кој го објавив или друг е муабетот? :)
Според мене не се панорамски фотографиите на Sungerot Bob и Forza Milan... Останатите ќе поминат.
Добар пример за панорама се на FliX, Божино, честа, Sale77 и Ивањушка.
Не ме мрзи,го отворив уште вчера.ама нема на македонски,(ни на југо...)а оние две што ги спомна и јас сакав да ги кажам,заначи само тие две а пак вие кажавте прво само две добри,тоа беше забуната.

Не ме мрзи,го отворив уште вчера.ама нема на македонски,(ни на југо...)а оние две што ги спомна и јас сакав да ги кажам,заначи само тие две а пак вие кажавте прво само две добри,тоа беше забуната.
Еве видео, полесно е :P

дали со оваа слика може да се “кандидирам“ за темата?
сосема случајно ја сликав околината на аквадуктот, па сега ги споив, има недостатоци, знам
6436 by kooperativa on Кајгана форум
Е ова е панорама! :)
Ти двојат затоа што на ауто сликаш... Се корегира тоа во постпродукција, ама не е страшно и вака :)

Пред малку бев надвор,што убав поглед-чист имаше кон Солунска глава од овде.
Надоле од врвот снегови-испрекинати како бразди,а на небото бели ретки облаци.Не сликав не носев мобилниот.
Ама тоа ќе беше обична слика во далечина, а не и по ваше ПАНОРАМА.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom