Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Се борам за правото жената да биде еднаква со мажот, и правото на жената да ужива и биде слободна без да е осудувана и казнувана.
Не беше тоа прашањето. Прашањето беше каде точно, во кој формален сегмент таа нееднаквост ја лоцираш. Многу е едноставно, само треба да наброиш. "Обичајниот" останува на ниво на индивидуална перцепција ако не се рефлектира институционално и ако постои механизам за превенција од злоупотреба. Од тоа малку јас што знам, знам дека таков постои и дека сите се еднакви таму кај што е битно. А не е битно дали јас тебе ќе те сметам за курва ако се ринеш како магарица. Или ако рандом другар го сметам за цар затоа што плеска глупи магарици.
Вакви женулиња кои се замараат со мислењата на Јанко и Петко за тоа дали Рајна била курва се исто толку штетни како луѓето од ЛГБТ кои промовираат геј паради за да "ја подигнат свеста."

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Не беше тоа прашањето. Прашањето беше каде точно, во кој формален сегмент таа нееднаквост ја лоцираш. Многу е едноставно, само треба да наброиш. "Обичајниот" останува на ниво на индивидуална перцепција ако не се рефлектира институционално и ако постои механизам за превенција од злоупотреба. Од тоа малку јас што знам, знам дека таков постои и дека сите се еднакви таму кај што е битно. А не е битно дали јас тебе ќе те сметам за курва ако се ринеш како магарица. Или ако рандом другар го сметам за цар затоа што плеска глупи магарици.
Вакви женулиња кои се замараат со мислењата на Јанко и Петко за тоа дали Рајна била курва се исто толку штетни како луѓето од ЛГБТ кои промовираат геј паради за да "ја подигнат свеста."
И феминистките и ЛГБТ растураат кај и да е ќе си ги остварат целите не се замарај со тоа и не биди лузер.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Порфавор бич...кај најде права у мк да бараш па и на кајгана форум...Демокраси е секој има право да си каже шо мислиш и џабе е сонце ти секад ќе бидеш судена од безгрешни незнам зошто воопшто трошиш енергија и време во нешто што никад нема да се смени кај нас...или ќе се смени за едно 200 год..А искрено не ја разбирам потребата од тоа да бидеш прифатена, зошто ти е толку битно? Ако тебе ти е убо, онда зашто бараш одобрување од некој/а небитен, што несака да погледне подалеку од носот.
Кај нас ако се ебеш, си курва, ако не се ебеш онда ти фали нешто...нема измеѓу жал ми е..гет овер ит

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Моментот е употребата на погрдни зборови. Не она првиот дел.
Се додека жената е силно интегрирана во секоја општествена сфера, е дел од извршна, законодавна, судска власт, ги има истите права и слободи како мажот, учествува во одлуките и е подеднакво дел од јавниот живот, тешка глупост е некој да кука за "погрдни зборови."
Ама...да. Заборавив во кој подфорум е отворена темава. Океј. :)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Се додека жената е силно интегрирана во секоја општествена сфера, е дел од извршна, законодавна, судска власт, ги има истите права и слободи како мажот, учествува во одлуките и е подеднакво дел од јавниот живот, тешка глупост е некој да кука за "погрдни зборови."
Ама...да. Заборавив во кој подфорум е отворена темава. Океј. :)
Јеби га , чедо, изгледа дека мислењето на другите и повредените чувства како резултат од истото се приоритет на денешницава.
Ваљда е позитивна работа тоа.

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Постои девица и постои жена која имала секс.
Мене не ми прави разлика дали жената со која имам секс имала 2-3-4-х број партнери, се додека е чиста од болести. Дури и предност е да имала повеќе партнери и да е искусна(се додека нема болести секако)

Pro Femmina

Профеминче
Член од
7 мај 2014
Мислења
116
Поени од реакции
133
Temata ne e za opstvenata neednakvost na zenata, smetam deka skoro vo sekoj opstveno - formalen segment ulogite ni se izednacija i gi dobivme skoro site prava kako vas mazite. Tema na diskusijata e dali patrijahalnosta e nepraveden sistem kon zenata . Za mene e , toa e opresiven sistem sto ja gusi zenskata sloboda i ja potcenuva zenata. Vo patrijahalnite semejstva zenski deca ne se dovolno ceneti, a soprugite se smetani za pokorni na mazite. Vo patrijahalnite sredini site slobodoumni zeni bez predrasudi se etiketirani kako kurvi. Toa mi smeta mene i treba da se iskoreni.
Самиот термин курва е измислен од љубоморни женски
Terminot go izmislija mazite za da ja napravat zenata svoj rob !
За во Македонија ли збориш?
Vo Makedonia i nasekade

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Temata ne e za opstvenata neednakvost na zenata, smetam deka skoro vo sekoj opstveno - formalen segment ulogite ni se izednacija i gi dobivme skoro site prava kako vas mazite. Tema na diskusijata e dali patrijahalnosta e nepraveden sistem kon zenata . Za mene e , toa e opresiven sistem sto ja gusi zenskata sloboda i ja potcenuva zenata. Vo patrijahalnite semejstva zenski deca ne se dovolno ceneti, a soprugite se smetani za pokorni na mazite. Vo patrijahalnite sredini site slobodoumni zeni bez predrasudi se etiketirani kako kurvi. Toa mi smeta mene i treba da se iskoreni.
Моме ти ептен си забегана, извини што морам да ти кажам. Ако си родена во некое албанско село и татко ти сака да те продаде на некој за 100 овци а тебе ти мрда опавчето па сакаш да се пошлакаш пред да те „заробат“, те разбирам. Тоа ги објаснува и мускулите што ги „рекламираш“. Ама не можам да поднесам што трескаш глупости. Јас сум воспитана партијархално и не сметам дека мојата мајка или јас како женско сум била опресирана, загушена или потценета. Напротив, татко ми отсекогаш ме сметаше за силна личност и со време ме предупреди дека мажите во овој свет во принцип се плашат од премногу силни жени.
Што е за тебе слободоумноста? Да се плескаш со кого сакаш?
За мене пак тоа е прогресивност во идеи, еднакви права, еднакво образование, еднаков пристап до здравство, привилегии итн.итн. Лично за мене ни патријархалноста ни слободумноста не го исклучуваат моралот (сексуалниот).
Убаво рече некој погоре. На кој најмногу му пречи ако го викаат курва??? На таа што Е. :icon_lol:

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Toj los marketing e licemeren i sozdaden od "moralistite" i patrijahalnite lugje . I ne e taka maz mnogu povekje znae psihicki i fizicki da zloupotrebi zena. Pobaraj gi statistikite za siluvani i psihicki istraumatizirani zeni. Ke se iznenadis od visokata stapka na psihicki zloupotrebeni zeni od strana na mazite.

Zborev za patrijahalnite brakovi, se razbira deka opsto brakot denes e izlisna kategorija ...
А во тие „моралисти“ и „патријархални“ луѓе вклучени се и жените. Кажи ми дали еднаш или двапати си слушнала некоја да каже абе курва е или стопати се случува тоа во рок од еден час.

Статистиките се само статистики, но мора да се земат во предвид и варијабли како тоа дека за машкиот род е многу тешко да се каже реалната цифра пошто сеуште е „срамно“ да признае маж дека бил злоупотребуван од жена од страв дека ќе биде гледан во очите на другите како мекуш. Ова е посебно нагласено баш во патријархалните опшества каде мажот треба да е „силниот“.

Во светски рамки претпоставувам овие статистики и не се погрешни со оглед на тоа дека има земји како Саудиска Арабија и останата шеријатска багра каде жената има малку повеќе права од она што имале робовите.

П.С Со оглед дека во тие земји мажите ја имаат моќта не е чудно што ја злоупотребуваат секогаш било така и секогаш ќе биде така кога некој има премогу моќ осуден е да ја злоупотреби, но според мене работите се движат во позитивна насока и полека ќе се освестат жените од третиот свет дека можат многу повеќе, но за тоа сепак потребно е време.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.574
Поени од реакции
5.158
Па имаше времиња каде луѓето живеа во матријархално општество, најголемо достигнување на човештвото било ова дело:

Kajgana Shop

На врв Bottom