Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Оф море, доаѓа време кога жените ги малтретираат мажите и кога црнците се поголеми расисти од белците..

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Настрана социолошки транзиции и менување мајндсет, ти како борец за женски права во западново општество, па и во Македонија, за кои точно женски права се бориш? Може малку поспецифично да ги наброиш, како такви, како права, загарантирани и кодификувани, а полово ограничени? Да научиме, да се освестиме, па да се бориме заедно.

"I never expect men to give us liberty. No, women, we are not worth it until we take it."

- Voltairine De Cleyre
Eве што вика Вики за оваа:

"..de Cleyre was especially influenced by Thomas Paine, Mary Wollstonecraft and Clarence Darrow. Other influences were Henry David Thoreau, Big Bill Haywood and Eugene Debs."

Само Мери е жена. :D

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Каква карма бе човече, глумите феминистки во погрешно време на погрешно место. Во ова време жените се рамноправни со мажите, кога се зборува за проблемот само се актуелизира проблемот место да му се остави време што верувам дека ќе направи други генерации воопшто да немаат такви предрасуди. @Agda Beata

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
жените се рамноправни со мажите
Зависи во кои делови од светот. Ако ме прашаш мене, мислам дека многу од феминистките трошат енергија на погрешно место.

Pro Femmina

Профеминче
Член од
7 мај 2014
Мислења
116
Поени од реакции
133
Настрана социолошки транзиции и менување мајндсет, ти како борец за женски права во западново општество, па и во Македонија, за кои точно женски права се бориш? Може малку поспецифично да ги наброиш, како такви, како права, загарантирани и кодификувани, а полово ограничени? Да научиме, да се освестиме, па да се бориме заедно.

Eве што вика Вики за оваа:

"..de Cleyre was especially influenced by Thomas Paine, Mary Wollstonecraft and Clarence Darrow. Other influences were Henry David Thoreau, Big Bill Haywood and Eugene Debs."

Само Мери е жена. :D
Се борам за правото жената да биде еднаква со мажот, и правото на жената да ужива и биде слободна без да е осудувана и казнувана.
Оф море, доаѓа време кога жените ги малтретираат мажите и кога црнците се поголеми расисти од белците..
Никогаш жена неможе да малтретира маж како маж што знае само да малтретира и изневерува жена и сето тоа подржано од традицијата и патријахалноста.

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Зависи во кои делови од светот. Ако ме прашаш мене, мислам дека многу од феминистките трошат енергија на погрешно место.
Пример ко тебе, Мачорка и оваа новава будала шо отворила тема :)
Да не бевте вие, жениве на форумов ќе бараа дозвола пред да пишат мислење

Pro Femmina

Профеминче
Член од
7 мај 2014
Мислења
116
Поени од реакции
133
@Pro Femmina зашто се бориш за женските права наместо за човековите права? Зашто бараш права за жените наместо еднаквост за луѓето, генерално?
Gi podrzuvam site borbi za covekovi prava i ednakvost megju lugjeto . Megju tie borbi za covekovi prava e i borbata za zenskata ramnopravnost, da moze zenata seksualno da uziva bez pri toa da e narekuvana kurva. Ne postojat kurvi tuku samo zeni oslobodeni od predrasudite

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Се борам за правото жената да биде еднаква со мажот, и правото на жената да ужива и биде слободна без да е осудувана и казнувана.

Никогаш жена неможе да малтретира маж како маж што знае само да малтретира и изневерува жена и сето тоа подржано од традицијата и патријахалноста.
Очигледно дека тешко ти е да погледнеш од другата страна и слепо чекориш по својата патека. Малтретирањето и изневерувањето не е врзано со полот и најверојатно процентуално на исто ниво сме, единствена разлика е што машките се фраери, а женските се курви.(т.е женските имаат лош маркетинг)

Според мене, а мислам дека и женскава популација на форумов ќе се согласи дека жена може многу повеќе да ти го загорчи животот. Машко како машко во поголем дел од случаите ќе употреби физичка сила која ќе остави траги кои по некое време ќе избледат. Додека пак жените често се одлучуваат за психичка одмазда(најверојатно поради недостаток на физичка сила) која може да ти го зезне умот и целиот живот така да останеш. Корегирај ме ако грешам.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Патријахалноста како неправеден опшествен систем спрема жената има за цел да ја потисне и опресира жената. Создаден е од мажите каде што се бара жената да биде невина до брак, а мажите ги потикнува што повеќе да се исексаат пред брак, по можност да превртат се што има вагина и оди на две нозе. Од друга страна дозволува жената да биде тепана, малтретирана, покорна и роб на мажот.

Мене не ми се веруе дека во 21 век има луѓе што ги нарекуваат жените курви само затоа што не влегле невини во брак. Категориите курва и неверство се измислени категории за да ги опресираат жените. Курва како термин е измислен од страна на машката популација која што дволично ја осудува жената, а мажите ги охрабрува да изневеруваат . Дволично е да се осуди една жена како ороспија, и курва само затоа што сакала да ужива со повеќе партнери . Жена со двоцифрен или троцифрен број на партнери воопшто не треба да се нарекува погрдно . Жената денес има право да ужива и да истражува, а никој нема право за тоа да ја осудува . Исто како мажите. Размислете дали не е така. А курва е шовинистички термин.

Затоа немаме потреба од патријахални бракови никогаш повеќе.

Како може во денешно време жена што имала абортус, или одлучила сама да роди и издржува дете да биде осудувана наместо помагана од околината. Жената има апослутно право да одлучи дали ќе роди или ќе абортира, без при тоа да биде етикетирана.

Моралното неосудувањето на жената за нејзините постапки треба да биде дел од секое здраворазумно и прогресивно битие, безразлика на кој пол припаѓа. Live and let live .

Додека не ги надминеме овие патријахални спреги кои служат само за да ја потиснат жената и да го издигнат мажот над неа ние немаме да имаме слободно и либерално опшество. Само толеранцијата, но не и осудата се клучот за прогрес.
Mене не ми се веруе дека у 21 век на некого му е потребен брак ама ајде...

Pro Femmina

Профеминче
Член од
7 мај 2014
Мислења
116
Поени од реакции
133
Очигледно дека тешко ти е да погледнеш од другата страна и слепо чекориш по својата патека. Малтретирањето и изневерувањето не е врзано со полот и најверојатно процентуално на исто ниво сме, единствена разлика е што машките се фраери, а женските се курви.(т.е женските имаат лош маркетинг)

Според мене, а мислам дека и женскава популација на форумов ќе се согласи дека жена може многу повеќе да ти го загорчи животот. Машко како машко во поголем дел од случаите ќе употреби физичка сила која ќе остави траги кои по некое време ќе избледат. Додека пак жените често се одлучуваат за психичка одмазда(најверојатно поради недостаток на физичка сила) која може да ти го зезне умот и целиот живот така да останеш. Корегирај ме ако грешам.
Toj los marketing e licemeren i sozdaden od "moralistite" i patrijahalnite lugje . I ne e taka maz mnogu povekje znae psihicki i fizicki da zloupotrebi zena. Pobaraj gi statistikite za siluvani i psihicki istraumatizirani zeni. Ke se iznenadis od visokata stapka na psihicki zloupotrebeni zeni od strana na mazite.
Mене не ми се веруе дека у 21 век на некого му е потребен брак ама ајде...
Zborev za patrijahalnite brakovi, se razbira deka opsto brakot denes e izlisna kategorija ...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Gi podrzuvam site borbi za covekovi prava i ednakvost megju lugjeto . Megju tie borbi za covekovi prava e i borbata za zenskata ramnopravnost, da moze zenata seksualno da uziva bez pri toa da e narekuvana kurva. Ne postojat kurvi tuku samo zeni oslobodeni od predrasudite
Категорија "машка курва " постои?

Kajgana Shop

На врв Bottom