Настрана социолошки транзиции и менување мајндсет, ти како борец за женски права во западново општество, па и во Македонија, за кои точно женски права се бориш? Може малку поспецифично да ги наброиш, како такви, како права, загарантирани и кодификувани, а полово ограничени? Да научиме, да се освестиме, па да се бориме заедно.
Eве што вика Вики за оваа:"I never expect men to give us liberty. No, women, we are not worth it until we take it."
- Voltairine De Cleyre
Карма!Оф море, доаѓа време кога жените ги малтретираат мажите и кога црнците се поголеми расисти од белците..
Зависи во кои делови од светот. Ако ме прашаш мене, мислам дека многу од феминистките трошат енергија на погрешно место.жените се рамноправни со мажите
Се борам за правото жената да биде еднаква со мажот, и правото на жената да ужива и биде слободна без да е осудувана и казнувана.Настрана социолошки транзиции и менување мајндсет, ти како борец за женски права во западново општество, па и во Македонија, за кои точно женски права се бориш? Може малку поспецифично да ги наброиш, како такви, како права, загарантирани и кодификувани, а полово ограничени? Да научиме, да се освестиме, па да се бориме заедно.
Eве што вика Вики за оваа:
"..de Cleyre was especially influenced by Thomas Paine, Mary Wollstonecraft and Clarence Darrow. Other influences were Henry David Thoreau, Big Bill Haywood and Eugene Debs."
Само Мери е жена.
Никогаш жена неможе да малтретира маж како маж што знае само да малтретира и изневерува жена и сето тоа подржано од традицијата и патријахалноста.Оф море, доаѓа време кога жените ги малтретираат мажите и кога црнците се поголеми расисти од белците..
Пример ко тебе, Мачорка и оваа новава будала шо отворила темаЗависи во кои делови од светот. Ако ме прашаш мене, мислам дека многу од феминистките трошат енергија на погрешно место.
Gi podrzuvam site borbi za covekovi prava i ednakvost megju lugjeto . Megju tie borbi za covekovi prava e i borbata za zenskata ramnopravnost, da moze zenata seksualno da uziva bez pri toa da e narekuvana kurva. Ne postojat kurvi tuku samo zeni oslobodeni od predrasudite@Pro Femmina зашто се бориш за женските права наместо за човековите права? Зашто бараш права за жените наместо еднаквост за луѓето, генерално?
Очигледно дека тешко ти е да погледнеш од другата страна и слепо чекориш по својата патека. Малтретирањето и изневерувањето не е врзано со полот и најверојатно процентуално на исто ниво сме, единствена разлика е што машките се фраери, а женските се курви.(т.е женските имаат лош маркетинг)Се борам за правото жената да биде еднаква со мажот, и правото на жената да ужива и биде слободна без да е осудувана и казнувана.
Никогаш жена неможе да малтретира маж како маж што знае само да малтретира и изневерува жена и сето тоа подржано од традицијата и патријахалноста.
Јас не сум феминистка.Пример ко тебе, Мачорка и оваа новава будала шо отворила тема
Да не бевте вие, жениве на форумов ќе бараа дозвола пред да пишат мислење
Mене не ми се веруе дека у 21 век на некого му е потребен брак ама ајде...Патријахалноста како неправеден опшествен систем спрема жената има за цел да ја потисне и опресира жената. Создаден е од мажите каде што се бара жената да биде невина до брак, а мажите ги потикнува што повеќе да се исексаат пред брак, по можност да превртат се што има вагина и оди на две нозе. Од друга страна дозволува жената да биде тепана, малтретирана, покорна и роб на мажот.
Мене не ми се веруе дека во 21 век има луѓе што ги нарекуваат жените курви само затоа што не влегле невини во брак. Категориите курва и неверство се измислени категории за да ги опресираат жените. Курва како термин е измислен од страна на машката популација која што дволично ја осудува жената, а мажите ги охрабрува да изневеруваат . Дволично е да се осуди една жена како ороспија, и курва само затоа што сакала да ужива со повеќе партнери . Жена со двоцифрен или троцифрен број на партнери воопшто не треба да се нарекува погрдно . Жената денес има право да ужива и да истражува, а никој нема право за тоа да ја осудува . Исто како мажите. Размислете дали не е така. А курва е шовинистички термин.
Затоа немаме потреба од патријахални бракови никогаш повеќе.
Како може во денешно време жена што имала абортус, или одлучила сама да роди и издржува дете да биде осудувана наместо помагана од околината. Жената има апослутно право да одлучи дали ќе роди или ќе абортира, без при тоа да биде етикетирана.
Моралното неосудувањето на жената за нејзините постапки треба да биде дел од секое здраворазумно и прогресивно битие, безразлика на кој пол припаѓа. Live and let live .
Додека не ги надминеме овие патријахални спреги кои служат само за да ја потиснат жената и да го издигнат мажот над неа ние немаме да имаме слободно и либерално опшество. Само толеранцијата, но не и осудата се клучот за прогрес.
Toj los marketing e licemeren i sozdaden od "moralistite" i patrijahalnite lugje . I ne e taka maz mnogu povekje znae psihicki i fizicki da zloupotrebi zena. Pobaraj gi statistikite za siluvani i psihicki istraumatizirani zeni. Ke se iznenadis od visokata stapka na psihicki zloupotrebeni zeni od strana na mazite.Очигледно дека тешко ти е да погледнеш од другата страна и слепо чекориш по својата патека. Малтретирањето и изневерувањето не е врзано со полот и најверојатно процентуално на исто ниво сме, единствена разлика е што машките се фраери, а женските се курви.(т.е женските имаат лош маркетинг)
Според мене, а мислам дека и женскава популација на форумов ќе се согласи дека жена може многу повеќе да ти го загорчи животот. Машко како машко во поголем дел од случаите ќе употреби физичка сила која ќе остави траги кои по некое време ќе избледат. Додека пак жените често се одлучуваат за психичка одмазда(најверојатно поради недостаток на физичка сила) која може да ти го зезне умот и целиот живот така да останеш. Корегирај ме ако грешам.
Zborev za patrijahalnite brakovi, se razbira deka opsto brakot denes e izlisna kategorija ...Mене не ми се веруе дека у 21 век на некого му е потребен брак ама ајде...
Категорија "машка курва " постои?Gi podrzuvam site borbi za covekovi prava i ednakvost megju lugjeto . Megju tie borbi za covekovi prava e i borbata za zenskata ramnopravnost, da moze zenata seksualno da uziva bez pri toa da e narekuvana kurva. Ne postojat kurvi tuku samo zeni oslobodeni od predrasudite
Курвар. Ама тоа е комплимент.Категорија "машка курва " постои?
Епа ако курвар е машки род од курва и е комплимент, ваљда и курва е комплимент.Курвар. Ама тоа е комплимент.