Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
По завод за статистика, плата на 500Е земаат околу 8-9 илјади луѓе.
Способни во македонија што заработуваат колку него има колку што ти е тежок газот, а тоа нема ни 0.1 % од населението. Поединец од 0.1% од луѓето во земјата каде што тој живее, годишно заработува барем дупло од сите заедно способни во Македонија.
Или да ти биде појасно
Способен во Германија заработува годишно дупло повеќе отколку сите способни во Македонија заедно.
Hihi, u Makedonija so statistika se zamaraat. :D:pos: Kolku samo narod ima so e statisticki na 0 a se valja u pari.

Hihi, u Makedonija so statistika se zamaraat. :D:pos: Kolku samo narod ima so e statisticki na 0 a se valja u pari.
И колку се такви ? 1-2-3-5.000 ? Како и да свртиш едно 10 пати повеќе има такви што стварно имаат 0.
Не ми е јасно од каде ти воља толку да го браниш неодбранливото ....
Дека до толку ти сече ни верувам, поверојатно е инат магарешки во прашање и фрустрација од сопствениот неуспешен поход на Немачка.

И колку се такви ? 1-2-3-5.000 ? Како и да свртиш едно 10 пати повеќе има такви што стварно имаат 0.
Не ми е јасно од каде ти воља толку да го браниш неодбранливото.....
Дека до толку ти сече ни верувамм поверојатно е инат магарешки во прашање и фрустрација од сопствениот неуспешен поход на Немачка.
Pa vaka ke ti kazam, otprilika vo Skopjevo dobri 20% od narodot. Ne mislam bas ona da se valjaat u pari ama imaat mesecen buget preku 1000 evra nekoi i mnogu poveke. Tie so vlecat pari od site strani poarno da ne gi spomenuvam.

Pa vaka ke ti kazam, otprilika vo Skopjevo dobri 20% od narodot.
Слабо стои со математика (освен нижа, за да може есап да си направиш) 20% од 600.000 (барем толку има според последниот попис) ти се 120.000. Бројка приближна (за неколку десетици илјади) на вработени во државна администрација на државно ниво.
За да се расфрлаш со вакви паушални проценти, треба да знаеш барем 1.100-1.300 луѓе од различни струки, а не од твоето блиско опкружување.

Pa vaka ke ti kazam, otprilika vo Skopjevo dobri 20% od narodot.
Баш да ми је знати од кај ги ископа во Скопје 20% од луѓето кои се пријавени на 0 денари,а млатат озбилна пара ?
Цел живот сум во Скопје,па еден не познавам што има добар стандард,а нема пријавени приходи и е официјално невработен.
Да га јебеш,али скоро да не знам ниту еден што исклучиво на црно работи,а да не е студент што работи по некој викенд тука и таму ко келнер за џепарац.
Знам само еден што живее работејќи на црно.40 и кусур години,нема ни ден стаж, 3 деца и стандард ко просечен македонски работник.....едноставно да му позавиди човек.

Слабо стои со математика (освен нижа, за да може есап да си направиш) 20% од 600.000 (барем толку има според последниот попис) ти се 120.000. Бројка приближна (за неколку десетици илјади) на вработени во државна администрација на државно ниво.
За да се расфрлаш со вакви паушални проценти, треба да знаеш барем 1.100-1.300 луѓе од различни струки, а не од твоето блиско опкружување.
Znaci prvo privatnjacite i sposobnite majstori,site se prijaveni gore dole na minimalec a zarabotuvaat dobro, nekoi lapaat teski pari. Tie so rabotat vo javna administracija i plus smuglaat i rabotat sve i svasta. Sverceri sto na crno prodavaat se i sesto (me included). Spisokot e golem, ne e se taka crno ko so vika statistikata.
Vo Skopjevo se ispotepaa za kupuenje stanovi,cenite znaeme kakvi se, se prodade se zivo i divo i toa za teski pari, eve nekoj neka objasni kako i od kade.

Tie so rabotat vo javna administracija i plus smuglaat i rabotat sve i svasta.
Ептен убаво живеат.....ете ја мајка ми наставник е што пишува за екстра приход семинарски и дипломски (и тоа е само 3-4 месеци во годината има работа по 2-3.000 денари) гледам колку пари видела.Не знае што да им прави на парите и леб меси секој ден од што има голем стандард.

Sverceri sto na crno prodavaat se i sesto (me included). Spisokot e golem, ne e se taka crno ko so vika statistikata.
И што ќе правиш за пензија ? Што ако не продадеш ко што треба месец-два ?
Што кога ќе се разболиш не дај Боже ти или некој од твоја фамилија ?
Твојот круг на луѓе е таков и заради тоа имаш перцепција дека секој 5ти работи на црно и живее добар живот,но не значи дека во стварноста е така.

Ептен убаво живеат.....ете ја мајка ми наставник е што пишува за екстра приход семинарски и дипломски (и тоа е само 3-4 месеци во годината по 2-3.000 денари) гледам колку пари видела.Не знае што да им прави на парите и леб меси секој ден од што има голем стандард.

И што ќе правиш за пензија ? Што ако не продадеш ко што треба месец-два ?
Што кога ќе се разболиш не дај Боже ти или некој од твоја фамилија ?
I tie 5-6 godini so imam staz ako moze bi si gi zemal parite. Mislam deka sekoj so ima kolku tolku nekoe osnovno poznavanje na matematikata mu e jasno deka kad tad penziskiot sistem sigurno ke krahira, ne moze da ima poveke penzioneri od rabotnici,polecka ama sigurno se blizi krajot. Jas uopste ne se zamaram. Gledaj na drug nacin da se obezbedis za starost, na penzija ne se krsti.

Живо горам од желба да знам што работиш што вака платата ти флуктуира од 2500 до 6000 евра( не кажа дали се тоа чисти пари или бруто). Не мора во детали, онака општо. Приватно си работиш, во фирма си , во фабрика на линија, ИТ нешто ова она, менаџер, продаваш зарзават на пазар ?
Друго што ме интересира зошто не купиш своја куќа ,стан. Очигледно тие пари за тебе се пичкин дим ако ги земиме предвид и субвенциите од државата. И ајде ќе речиме дека ти несакаш од Х причини, но дали другите масовно ги користат овие поволности што ги нуди државата. Спомна и капитал во Македонија. Претпоставувам дека тоа ти се заработени пари во твојот 15 годишен стаж во странство пошто сепак 150000 евра и не се мала сума да заработиш тука па макар и наследство. Ако е така зошто ти е тој капитал тука ( најверојатно во недвижнини) кога ништо не те влече за назад и ништо не ти недостасува. Сигурно не го чуваш ради каматите или за на старост( под претпоствака дека се работи за пари).
Друга работа која ете барем јас не ја пронајдов во твојот пост е дали твојот престој таму пред 15 години го започна со наш пасош или имаше веќе државјанство и дали имаше помош од роднини, пријтели кои се веќе таму или замина така со ранецот во раце па што биди нека биди. Ова е посебно битно од логистичка гледна точка дали почна од нула ( јазик , престој , капитал , познанства) или таму веќе имаше некој кој ке те упати што како каде и зошто. Ако успеа се сам од нула ете јас лично темане ти правам пошто тое што ти го постигна за толку кратко време е знак дека се работи за високо интелигентна личност и можи да се смета за успех и за личност кој не почнал од нула и кој имал каде каде подобра стратна позиција камоли за сам човек кој на свои 20 години и само ранецот на рамо решил да се проба по белиот свет и успеал.
Да не се сфатиме погрешно, не велам дека лажиш или преувеличуваш но ете онака ме интересира, па ако е за кажување ете сподели со останатите. Едно што мене ме интерсира но многу побитно е за другите кои имаат намера да емигрираат а немаат никој свој таму, нити почетен капитал, нити знаат јазик , нити некој да ги потприбере додека се снајдат, уште помалце да ги упати.
Brat totalno sam sum pocnal vo zivotot.So 2000 marki u zaem od prijateli moite mi pomognaa od doma za da si kupam viza za pari.I taka trgna moeto patesestvie.Bukvalno so edna torbica mala za garderoba.Edno 3 meseci sum spiel na ulica po klupi vo parkovite sum se banjal po crkvi sum jadel po crkvi kradenje po prodavnici za jadenje za oblekuvanje ama totalno da receme polu klosarski ama i zabavno mi bilo.Imase dosta Makedonci koi bea kako mene.Ama sum imal 20 god i kxr ne mi cuelo.I totalno ne mi e sram da kazam kakov zivot sum minal.Poleka se stabilizirav se podrabotuvase kicma trans zemjodelie gradezno so lopatata kamenja kolku da se lapnat 100 marki da ima da se kulira........ i uspeav na nekoj nacin za vo rok od 1 god da sredam za dokumenti rabotni.Jazik?Tetratkata penkaloto i recnikot mi bea pri raka vo prvite 2 godini i sega go zboruvam solidno ovoj jazik.Cista sreka i jas ne znam kako ama ja bidna.I poleka poleka trgna.Imav momenti koga sum naprednuval a imalo momenti koga pak bilo dupka do da nemam leb da jadam so denovi.Sum imal i momenti kade sto sum zarabotuval i po 30 000 mesecno ama mlad ubavo pari plus gladno nevidel nisto vo zivotot pa udri na zivot kxr da ne ti cue.Mnogu raboti se slucuvale.Se sum se borel sam.Sum ucel od nasite sto e normalno ama tesko mozes da naucis bidejki slabo info ti davaat.Inace privatno rabotam gradezno i momentalnata zarabotuvacka ti ja kazuvam vo poslednata godina.Ima kriza ja osekam i toa dosta bidejki obrtot na pari mi e namalen skoro 30% ama dobra mi e.Bitno slobodno vreme koga imam si go kuliram i da im posvetam vreme na familita moja.[DOUBLEPOST=1399497034][/DOUBLEPOST]
Ti imas?
Tie so se odamna tamu mozebi imaat, a taze dojdencite go i ke go jadat stapot. Nikad nema da dojdat do pokriv nad glava. nekoja kuka ako na vremeto bila 100.000 dolara deneska e preku milion. Slicna e sostojbata so cenite na nekretninite i vo EU.
BTW i kaj nas ima luge so imaat po 10 stanovi pa nikome nista. Licno poznavam eden so 4 so ima 4 stanovi i 2 baraki, sve zaraboteno tuka. [DOUBLEPOST=1399447652][/DOUBLEPOST]
Alal da ti e, si gi sobral partalite i si napravil nesto. So ne mora da znaci deka i tuka ne moze da se uspee, ima i kaj nas sposobni so tvojata mesecna plata ja zarabotuvaat za eden den.
Ima i vo Kongo zarabotuvaat dnevno po 20 banki.Pravime muabet za normalno opstestvo a ne mi mrsi muda na druga strana.[DOUBLEPOST=1399497646][/DOUBLEPOST]
Fakt e deka i tamu za opst rabotnik vo industrijata,trgovijata,gradeznistvoto,zemjodelstvoto itn odamna se zavrseni tn ubavite vreminja. Sekoja godina e se poslabo i poslabo. I tamu nema nikakva sigurnost na rabotnite mesta (osven tie bugetarskite normalno,isto kako kaj nas). 70-80% od novite zaposluvanja se od privremen karakter i ogromen procent od tie e so skrateno rabotno vreme.[DOUBLEPOST=1399448048][/DOUBLEPOST]
kaj pisuva deka treba da si posten? So mislis deka na zapad samo rozi cvetaat?
:icon_lol:[DOUBLEPOST=1399448893][/DOUBLEPOST]
Da ne me razberes pogresno,smesno ti e obrazlozuvanjeto. Bojler kosta nekojsi 200 ajde neka e i 500usd so montaza,so e da kazeme za toj standard i tie kirii so gi plakate pickin dim, i zatoa ne se isplaka da imas svoja gajba? LOL
Ne biva, ne vi izlegue matematikata. Treba za 30+ godini da se zakreditiras so e isto kako da si ja stavil jamkata okolu vratot, nema sigurni rabotni mesta i nema sigurni pari. Vo ponovo vreme retko nekoj nas da se odluci da kupi nekretnina tamu,zboram za EU, cesto pati odam nagore i tvrdam deka nasite ne kupuvaat nedviznosti tamu. Zasto e taka oni si znaat najdobro.[DOUBLEPOST=1399449881][/DOUBLEPOST]
Mene ova malce mi stoi *does not compute*
Kaj nas kapital 150.000 vikas, so ke ti e tuka, ako si resil tamu da sedis? 50.000 vikas imas tamu, te subvencii za kupuenje, te za renoviranje, prema napisanovo ti veke u svoja gajba ke si sedel i kusur ke ti ostanalo,ne pa 750 evra kirija sekoj mesec da te kolat. Ja gledas li samiot nerealnosta vo prikaskava? Ili i pokraj toa velicenjeto na zapadot edvaj cekas doma da se vratis pa zatoa si sedat tie 150.000e vo kakva li forma da se? So e problemot?

Gajba sto ne si kupiv e graska moja bidejki jas sakav da si odam za Mk.Da si go spakuvam kuferot i da se vratam doma.Veke bev skoro resen za kratko vreme da se stabiliziram doma so se sto pravev podgotovki ama mi se srusi filmot totalno.Mi vikaa od Mk prijateli deka sum bil ulav sto ke go pravam toj cekor i pocnav da ja razgleduvam situacijata.Tuka kade sto ziveam kade i da se svrtam e priroda ubavina zelenilo.Vo srceto na EU sum i mozam da gi vidam a i gi gledam ubavinite sto nekoj i na TV ne gi ima videno.Za bilo koja rabota zapocnata opstinska e zavrsena vo max vremenski period,a kaj nas nemame pat za nikade.Pa ne me jebi cukni ja toa lejkata sto se prepukuvas tuka so nekoi licnosti.Za velicenje nemam jas na kogo da mu se catalam tuka tuku takva e temata.A ti sto se prepukuvas so site kako da si videl cel svet sto se slucuva i gledam se razbiras i od krediti biznisi sekakvi,ili si klasicno momce sto vrti biznis od nekoj si 10 -20k evra i imas nekoj prijatel drugar ili rodnina sto moze da ti progleda megu prsti za da smatis nesto.Milo mi e da naprednuva sekoj ama totalno sekoj i ne sum jas toj tebe sto treba da te gledam sto pravis.Matno normalno e deka sekoj mati ako moze da se smati pari od plata koj pravi.Samo tuka muabetov e deka kaj nas i so plata mozes samo da prezivuvas a ne da zivees eden mocan zivot.[DOUBLEPOST=1399497894][/DOUBLEPOST]Sekoe odenje doma vo Mk mi trebaat nekoj si 2-5k evra neli nie uzivame od zapadot i treba da gi pominam site po gosti poklon vamu namu.Kafani truenje od alkohol i na krajot mi ja pravat apni si napij se oti tamu go nemalo toa.OOOOOOO:tapp: si vikam
so parite sto gi trosam tamu mozam da odam na koe sakam mesto vo svetot na odmor i da uzivam.Ete toa e toa:pos:.....Zagreovi nit jadam nit pijam ama barem mene mi e ubavo.[DOUBLEPOST=1399499508][/DOUBLEPOST]
I tie 5-6 godini so imam staz ako moze bi si gi zemal parite. Mislam deka sekoj so ima kolku tolku nekoe osnovno poznavanje na matematikata mu e jasno deka kad tad penziskiot sistem sigurno ke krahira, ne moze da ima poveke penzioneri od rabotnici,polecka ama sigurno se blizi krajot. Jas uopste ne se zamaram. Gledaj na drug nacin da se obezbedis za starost, na penzija ne se krsti.
E za ova totalno te opravduvam.40 godini rabotel kao idiot i pred da odi vo penzija firmata vo stecaj.I siromaskiot treba da ceka uste nekoja godina za da odi vo starosna.Jas bi sakal nisto da ne i platam na drzavata od toj penziski fond tuku da si napravam privaten i koj gi jeve.Ne e realno nekoj da me cica za penzija sega i posle ako ne ja biva da ja naebam.Ne e realno.A sistemot ke krahira posle nekoe vreme.Dodeka se lapaat krediti ke ziveat penzionerite

Последно уредено:
Brat totalno sam sum pocnal vo zivotot.So 2000 marki u zaem od prijateli moite mi pomognaa od doma za da si kupam viza za pari.I taka trgna moeto patesestvie.Bukvalno so edna torbica mala za garderoba.Edno 3 meseci sum spiel na ulica po klupi vo parkovite sum se banjal po crkvi sum jadel po crkvi kradenje po prodavnici za jadenje za oblekuvanje ama totalno da receme polu klosarski ama i zabavno mi bilo.Imase dosta Makedonci koi bea kako mene.Ama sum imal 20 god i kxr ne mi cuelo.I totalno ne mi e sram da kazam kakov zivot sum minal.Poleka se stabilizirav se podrabotuvase kicma trans zemjodelie gradezno so lopatata kamenja kolku da se lapnat 100 marki da ima da se kulira........ i uspeav na nekoj nacin za vo rok od 1 god da sredam za dokumenti rabotni.Jazik?Tetratkata penkaloto i recnikot mi bea pri raka vo prvite 2 godini i sega go zboruvam solidno ovoj jazik.Cista sreka i jas ne znam kako ama ja bidna.I poleka poleka trgna.Imav momenti koga sum naprednuval a imalo momenti koga pak bilo dupka do da nemam leb da jadam so denovi.Sum imal i momenti kade sto sum zarabotuval i po 30 000 mesecno ama mlad ubavo pari plus gladno nevidel nisto vo zivotot pa udri na zivot kxr da ne ti cue.Mnogu raboti se slucuvale.Se sum se borel sam.Sum ucel od nasite sto e normalno ama tesko mozes da naucis bidejki slabo info ti davaat.Inace privatno rabotam gradezno i momentalnata zarabotuvacka ti ja kazuvam vo poslednata godina.Ima kriza ja osekam i toa dosta bidejki obrtot na pari mi e namalen skoro 30% ama dobra mi e.Bitno slobodno vreme koga imam si go kuliram i da im posvetam vreme na familita moja.
Јас еве лично како што ветив темане ти правам:cuc:, затоа што да успееш на начин на кој ти успеа е стварно успех. Мораш да бидеш високомотивирана и интелигентна личност за да створиш од ништо нешто и тоа во друга држава каде незнаеш нити јазик нити некој кој би ти пружил рака. Јас искрено не би се нафатил така, нити сега нити пред 15 години. Можеби немам мадиња, можеби немам доволно памет или мотивација сеедно.
Но ете кога тоа го разјаснивме колку од овие тука се спремни на таков ризик, утре само со торбичето на рамо да заминат во туѓина. Колку се спремни да спијат на клупи, да јадат конзерви за кучешка храна што би рекле, да се капат по фонатни и цркви и да се надеваат дека еден ден сето тоа ке им се исплати и дека ке успеат. Колку се спремни да си го загрозат и тој каков таков комфорт што го имаат тука за да можеби еден ден таму им се исполни сонот. Не секој има таму некој да го прими, да го крепи додека се накрени и осамостои.
Исто и нека земат во предвид дека си свој газда а не вработен за да не се залетуваат со цифрите.
Искрено не гледам повеќе нити еден изговор за некој кој наумил да бега да си го спакува ранчето и да бега, пошто ако сака да успее само и тоа ке му е потребно.

Валво мајке му, да не беше скап компјутеров имаше и јас да си ја мавам главата како тој погоре на гифот. Која црпка си еј, главен експерт за се :)

Македонец, јебига.

"Во сè се меша!"

Ти би Пантиќу и да радиш и да примаш плату. Е па не може то тако.

14ceg61.jpg

So mislis druze deka site na forumov sme nepismeni i padnati od mars pa ovakvi prikazni moze da pisuvas? Koj ti dal tebe kredit tamu? So sto si garantiral? Si cul li ti za poimot kreditna sposobnost? Aj da ne pricam za NZ poso ne znam kako e (ama i tamu sigurno bankite ne pijat nafta i ne se dobrodelni ustanovi), vo razviena EU prvo treba da porabotis barem 2-3 godini neprekinato za da dobies krediten status, nekade zahtevaat i dogovor za rabota za neopredeleno vreme, da ne zborime so za kredit treba i garancija ili ucestvo da se plati inaku noze samo da si fantaziras.
Tvoevo scenario e mozno samo ako od Makedonija si trgnal natamu so edna vreka pari, inaku malo morgen. Ili pak imas nekoi rodnini so ke garantiraat za kreditot so nivnata nedviznost.
Ako taka delat krediti bez garancija kazi eve jas prv ke se kacam use utre na avion ke zemam edno 5-6 kuki ili poveke tamu na kredit bez nikakva garancija i ke gi rentam, ako biva rabotata od kiriite da se isplakjaat super, ako ne im gi vrakam na bankite i si fakam patot.
:tapp:[DOUBLEPOST=1399469788][/DOUBLEPOST]
Ti si se nacukal tamu vo posta? drzavna?
Ako si uspeal svaka cast.

Ti be ic ne si mi jasen. Zosto mislis deka cel svet raboti na ist nacin, premnogu si ogranicen kako karakter, ako si cul dva tri muabeta od nekoj prijatel dobivash deka toa e vistina I ne priznavas drugo mislenje. Mislis deka jas nemam rabota pa ke sedam na forumi I ke lazam narod.

Sekoja zemja si ima posebni uslovi za da se zemat stambeni krediti. Licno mene za prviot kredit mi baraa tri isplateni nedelni plati I deset posto ucestvo iako mozev mnogu lesno da najdam banka koja mi barase samo 5%. Krediten status se pravi mnogu lesno so aplikacija za kredit I ako ne dolzis premnogu ti davaat ili ne. Ne znam zosto tvojot prijatel mu bilo tesko da dobie kredit vo Norveska no ne ziveam vo taa zemja pa ne mozam da kazam zosto. No ke kazam deka sve se moze ako se saka.

Drugo ako bankata se somneva vo cenata koja e dogovorena so prodavacot si pravi evaluacija so procenitel koj taa si go plaka pa taka takvite luge koi sakaat da pravat mucki se eliminiraat. Sistemot bankarski, praven I krivicen ovde e izgraden taka da site balkanizmi ovde se izceznati ili se na minimum,

Tvojot plan deka ako tolku lesno se zemale krediti ke mozes da zemes 5-6 kuki ti paga vo voda bidejki ke treba da imas barem po 10% za sekoja kuka plus plata od minimum 200.000$ bidejki kirijata od tie 5 kuki nema da ti go pokrie celiot trosko sto ke go imas na ime na kamati I osnovica.[DOUBLEPOST=1399552672][/DOUBLEPOST]
So mislis druze deka site na forumov sme nepismeni i padnati od mars pa ovakvi prikazni moze da pisuvas? Koj ti dal tebe kredit tamu? So sto si garantiral? Si cul li ti za poimot kreditna sposobnost? Aj da ne pricam za NZ poso ne znam kako e (ama i tamu sigurno bankite ne pijat nafta i ne se dobrodelni ustanovi), vo razviena EU prvo treba da porabotis barem 2-3 godini neprekinato za da dobies krediten status, nekade zahtevaat i dogovor za rabota za neopredeleno vreme, da ne zborime so za kredit treba i garancija ili ucestvo da se plati inaku noze samo da si fantaziras.
Tvoevo scenario e mozno samo ako od Makedonija si trgnal natamu so edna vreka pari, inaku malo morgen. Ili pak imas nekoi rodnini so ke garantiraat za kreditot so nivnata nedviznost.
Ako taka delat krediti bez garancija kazi eve jas prv ke se kacam use utre na avion ke zemam edno 5-6 kuki ili poveke tamu na kredit bez nikakva garancija i ke gi rentam, ako biva rabotata od kiriite da se isplakjaat super, ako ne im gi vrakam na bankite i si fakam patot.
:tapp:[DOUBLEPOST=1399469788][/DOUBLEPOST]
Ti si se nacukal tamu vo posta? drzavna?
Ako si uspeal svaka cast.

Ti be ic ne si mi jasen. Zosto mislis deka cel svet raboti na ist nacin, premnogu si ogranicen kako karakter, ako si cul dva tri muabeta od nekoj prijatel dobivash deka toa e vistina I ne priznavas drugo mislenje. Mislis deka jas nemam rabota pa ke sedam na forumi I ke lazam narod.

Sekoja zemja si ima posebni uslovi za da se zemat stambeni krediti. Licno mene za prviot kredit mi baraa tri isplateni nedelni plati I deset posto ucestvo iako mozev mnogu lesno da najdam banka koja mi barase samo 5%. Krediten status se pravi mnogu lesno so aplikacija za kredit I ako ne dolzis premnogu ti davaat ili ne. Ne znam zosto tvojot prijatel mu bilo tesko da dobie kredit vo Norveska no ne ziveam vo taa zemja pa ne mozam da kazam zosto. No ke kazam deka sve se moze ako se saka.

Drugo ako bankata se somneva vo cenata koja e dogovorena so prodavacot si pravi evaluacija so procenitel koj taa si go plaka pa taka takvite luge koi sakaat da pravat mucki se eliminiraat. Sistemot bankarski, praven I krivicen ovde e izgraden taka da site balkanizmi ovde se izceznati ili se na minimum,

Tvojot plan deka ako tolku lesno se zemale krediti ke mozes da zemes 5-6 kuki ti paga vo voda bidejki ke treba da imas barem po 10% za sekoja kuka plus plata od minimum 200.000$ bidejki kirijata od tie 5 kuki nema da ti go pokrie celiot trosko sto ke go imas na ime na kamati I osnovica.

Што е лекот според вас. Да станеш вулгар или може и со Мк пасош ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom