Потеклото на Албанците

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Тоа што се направило во минатото го живееме денеска и ни ја одредува иднината.
Ако античкото население на балканот е албанско, тогаш сите словенски земји имаат алабанска култура.
Ако е тоа така тогаш 400 милиони народ живее во тотално незнаење.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Еј дајте бе пишете некоја нова тема за историја, ајде овие Албанциве знаеме од кај се, не е интересно више за читање.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
убаво преведено, АРАПИТЕ ОД СИЦИЛИЈА ,се донесени на балканот од Манијакот,и Robert Elsie сам си напишал Albanian , такво нешто нема во латинскиот и грчкиот од тоа време, можел да го преведе и како

Абисинија
http://www.springerlink.com/content/dtl1021500429242/
мастило си е мастило, ова сте вие реално.
Шо си ми Абсинија во та глата....

Ајде ќе го преведиме сега ние, место Албанианс ќе клајме Арабианс така?

Unfortunately, the people who had once been our allies and who possessed the same rights as citizens and the same religion, i.e. the (Albanians) ARABIANS and the Latins, who live in the Italian regions of our Empire beyond Western Rome, quite suddenly became enemies when Michael Dokenianos insanely directed his command against their leaders...
The aforementioned George with the surname Maniakes, thirsting for blood, began an uprising in the Italian part of the Empire with Byzantine and (Albanian) ARABIANS soldiers there,
Once he had ensured that he had indeed assembled a large army and forces fit for action, composed of Byzantine Greeks, Bulgarians and (Albanians) ARABIANS and of his own soldiers, he set off and hastened to Thessalonika...
http://albanianhistory.net/texts15/AH1038.html

Пак не пиши дека некој некого довел од некаде! Ајде со твојот превод шо мафташе...

И сега пак и на ова место, пошо сам си го постирал иако не знаеш што си постирал, не знаеш јазик, само лупеташ кај гледаш АРАБС, АРАП. АРАПИ итн... ?

--- надополнето ---

Абе ти си глуп,како и јас и сите останати Македонци на форумот,и не,нема шанси ние да се косиме со интелектуалната способност на дотичниот...дечкото води потекло дирекно од фосилните бактерии кои се најверојатно први "живи" жители на Земјата,затоа и фацата му е фосилна(сликата на гро план :))...но како што не го дираат модераторите,така и ја нема да му ја нарушам неговата интелектуална слика која си ја создал за себе...просто таков талент не се уништува...:)
Мило ми е љепи, што сериозно си сфатил со кој разговараш, да не дојде како претходните пати да те шљакам на форум. Мило ми е.

--- надополнето ---

Види пријателе, ти на овој форум претставуваш две тврдења кои помеѓу себе се негираат..
1 тврдење: Ние сме биле словени и сме ве протерале вас албанците на во 6-ти век итн итн...
2 тврдење: Како доказ за античноста на албанците ги претставуваш албанските ора и фолклор...

Меѓутоа, по истата логика за фолклорот следува дека иние Македонците сме автентичен и антички народ на овие простори, а со тоа се негира твоето прво тврдење дека вие сте биле протерани некогаш и слични глупости.
Да, сум кажал, миграција на Словени да, но не сум кажал дека Македонците не се Македонци (да речеме).

После не докажувам автохтоност со ора, туку со многу други работи почнувајќи од документи, па се до фолклор, преданија, традиции, облека итн., итн., итн.
Во заблуда си.

--- надополнето ---

Тоа што се направило во минатото го живееме денеска и ни ја одредува иднината.
Ако античкото население на балканот е албанско, тогаш сите словенски земји имаат алабанска култура.
Ако е тоа така тогаш 400 милиони народ живее во тотално незнаење.
Ами тогаш оти сите народи не се Грци. Грците биле различни од рецимо Белите Македонци

Црниот Херкулес против белиот (што и да е). И оти сега сите не се Црни? И како е можно културата и врвот на античкото достигунуење да потекнува од Црнци? Е можи така, чудно, за да прашаш.

Македонците не се Словени, во заблуда си. (иначе да си знајш)

--- надополнето ---

Еј дајте бе пишете некоја нова тема за историја, ајде овие Албанциве знаеме од кај се, не е интересно више за читање.
Ами шо мајка бараш тука. Штиклирај ја темава како тема кај шо не требе да влегуваш и не влегувај. Шо се мачиш? Чим знајш.

F

FilipMacedon

Гостин
[/COLOR]

Мило ми е љепи, што сериозно си сфатил со кој разговараш, да не дојде како претходните пати да те шљакам на форум. Мило ми е.

--- надополнето ---

.

Без тебе на форум ке немаше смеа:)...претпоставувам затоа си и привилегиран на форумот

Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
Албанците пиле не се појавуваат во 10 век, тоа е твоја лоша имагинирана фатаморгана.
А ако сакаш да мериме и кој сеуште друг го користи инструментов, ќе залутаме низ цел Балкан. Да не ги "мериме", оти со мерење нишо не постигнуваме.
Ќе се согласам со тебе, не се појавиле во 10 век. Грешката е моја. Се појавиле во единаесетиот век. Во 10 век никој на Балканот се уште не бил слушнал за албанци/арнаути. Инаку “имагинирана фатаморгана“ е лажната теза за илирите=албанци. Така и со инструментот “двојанка“, вашиот божемен “доказ“ за илирското ви потекло - доцна е да се правиш на интересен, тоа мораше да го сториш порано, не кога ви покажав дека вашиот доказ е всушност против самите вас. И наместо да длабате во земјата во која немате корени поарно научете нешто повеќе за културата на вашите соседи, така по лесно ќе се препознаете и ќе разберете што сте всушност :) Да знаевте што има кај Македонците и Босанците , немаше да се фалите со тој музички инструмент. Ама ете не знаете ...

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Ајде ќе го преведиме сега ние, место Албанианс ќе клајме Арабианс така?
http://albanianhistory.net/texts15/AH1038.html
Пак не пиши дека некој некого довел од некаде! Ајде со твојот превод шо мафташе...

И сега пак и на ова место, пошо сам си го постирал иако не знаеш што си постирал, не знаеш јазик, само лупеташ кај гледаш АРАБС, АРАП. АРАПИ итн... ?

хехе

3абораваш дека Сицилија уште пред тоа време беше окупирана од АРАПИТЕ и таму беа пренесени и Бану Гашан Јеменците (дел од Гегите/Шќиптарите) кои потоа беа донесени од Манијакот на Балканот.

Читај колку денес АРАПСКИ ГЕНИ има на Сицилија и спореди ги со вашите гени.
Дел од Гегите?
Каде е другиот дел?
Тој пристигнал (или бил ИСТО) со Ромите (E M78=>V13)

P.S. Ја сакаш ли целата книга, за да видиш од каде сте донесени?

Твојот Елсие превел само дел

the Albanians and the Latins, who live in the Italian regions of our Empire beyond Western Rome,
, но сепак гледаме дека италијанските региони се од другата страна на Јадранот,отаде ИЛИРИЈА.

the Agarene (2) people in Sicily in the West
(2) i.e. the Arabs.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Убаво преведено, АРАПИТЕ ОД СИЦИЛИЈА се донесени на Балканот од Манијакот, и Robert Elsie сам си напишал Albanian. Такво нешто нема во латинскиот и грчкиот од тоа време, можел да го преведе и како - Абисинија.

Postoele Gegaraija i Toskarija,ili kako li veke...i vilaeti.
Postoel i Anrnavudluk vilaet.
Tie sto bile vo vilaetot, taka gi vikale.

Samiot zbor e ARABSKI, NE E TURSKI!

Arnavud
Mehmed Kurshid Pasha...Osman Pasha Arnavud i.t.n.

Imeto na sandzakot se odnesuva tocno na Albanija.

Zosto Turcite mu dale bas arapsko ime?

Ne znaci naemnik,gledame deka e del od licno ime.
Gledame i koj go koristel i do kade....

Zborot se srekava vo tekstovi za Kuranot:
69.Musnad, v.266; Tabrizi, Mishkat al-Masabih, iii, 122; Ibn Qayyim al-Jawzi, Zad al-Ma'ad(tahqiq, al-Arnavut), i, 43-4.

No, interesno, site iminja na google povrzani so al-arnaut vodat poteklo od KOSOVO I ALBANIJA.

I interesno,povrzani se so Quraysh i Bannu Ghassan i Arapite.

Al-arnaut e nekoe ime koe go imal shqipot,no za koe nema podatoci od kade e,a go ima po arapskiot svet i Turcija.

Site sme bile pod tursko ropstvo. Turcite ne vikale raja. Menuvale iminja na sandzaci i nahii, ama na nieden narod, i tuka na Balkanov, nitu pak vo azija-afrika, ne mu dale ime.
Isklucok e shqipot.
Nie site vikame, taka gi vikale.

A dali e bas taka?

Gledame,za vreme na tursko, samo izniknuvaat nekoi novi iminja na novi pleminja vo albanlend, na prethoden popis gi nema, na sleden gi ima.
Turcite gi vikale, kako sto rekov i Gegerija i Toskarija, tocno podeleni, i kako samo bas niv gi prekrstuvale...

Ne ke da e bas taka.
Интересно е дека патеписецот Евлија Челеби(ја) во својата “Книга за патувањата’’ од 17 век тврди дека Арна(в)утите потекнуваат од арапското Кореши (Quraysh)кое ја населувало Мека, денешна Саудиска Арабија.

“The origins and lineage of the Albanian people. They stem from the Quraysh, the Arab tribe inhabitting Mecca.’’

Претпоставувам за да тврди такво нешто, мора некој од самите нив да му кажал и/или да било зацврстено како сознание од турските власти.Можеби имаат две родословни жици, едната од Кавказ, а другата од Арабија. Или пак се придвижувале етапно од Арабија на Кавказ па на Балканот?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Очигледно сте го пропуштиле мојот пост.

--- надополнето ---

Интересно е дека патеписецот Евлија Челеби(ја) во својата “Книга за патувањата’’ од 17 век тврди дека Арна(в)утите потекнуваат од арапското Кореши (Quraysh) кое ја населувало Мека, денешна Саудиска Арабија.

“The origins and lineage of the Albanian people. They stem from the Quraysh, the Arab tribe inhabitting Mecca.’’

Претпоставувам за да тврди такво нешто, мора некој од самите нив да му кажал и/или да било зацврстено како сознание од турските власти.Можеби имаат две родословни жици, едната од Кавказ, а другата од Арабија. Или пак се придвижувале етапно од Арабија на Кавказ па на Балканот?
Еден мој дамнешен пост, кој си го пропуштил. :)

Bratot напиша:
Evliya Celebi е Турски патеписец од 17-от век кој патувајќи низ Отоманската империја ги запишал своите искуства. Иако, му се забележуваат грешки во географската локација на одредени топоними, претставува значаен извор од историски аспект.

Евлија Челеби наведува дека првите предци на Албанците биле Арапите кои пристигнале во Епир во текот на 7 век. По издигнувањето на исламот племињата познати како Quraysh се шират во Кавказките региони и Челеби наведува дека овие мигранти од Quraysh племињата ја формираа лозата на предците на Черкезите, Lazkha и Абхазиските народи.
Еден сегмент од оваа група се отцепил и се вели дека побарале засолниште од кралот на Шпанија.

На стр. 191, Евлија Челеби запишал:

When the blessed Omar conquered Jerusalem, Jabal could not remain any longer in that place, so they boarded ships and took refuge with the king of Spain. Jabal-i Alhama was given the mountains of Dukat, Progonat and Frengis in the Albanian regions of Avlona and Delvina to live in, which were then under Spanish rule. These lands were previously uninhabited and, within a short period of time, he settled them and, mingling with the Franks, they created the Albanian language from a mixture of Frankish and Arabic. The place they originally inhabited, and where they still reside after many generations, is now called the mountain of Quryelesh, since they are descended from the Quraysh tribe of Arabs. Accordingly, the Albanian people boast that they are descended from the Quraysh, the companions of the Prophet. Although Jabal-i Alhama died as a Muslim and was buried at this site according to his last will and testament, his descendants intermarried with the treacherous Franks and became Frankish and bookless themselves..........The Albanians claim that their ancestor Jabal-i Alhama was a companion of the Prophet and died a Muslim. In short, Jabal-i Alhama of the Quraysh tribe is the ancestor of the Albanian..........

Quryelesh =Kurvelesh -Курвелеш топоним во денешна Албанија. Конциденција?

Понатаму, опишувајќи ја околината околу Скадарското езеро, на 41 стр. запишал:

They all speak Arnaud, which is like no other tongue. In origin, the Arnaudi were one of the Arab tribes of Quraysh in Mecca. That is why there are some Arabic words still in use among them. When these Arnaud tribesmen emerged from the mountains of Skadar and Vlora, they mingled with the Italians and Franks, and so, during the Caliphate of Omar, produced a language between Arabic and Frankish.

Муслиманите ја освоија Сицилија при крајот на 9-от и почетокот на 10-от век.
За тоа среќаваме и записи од Michael Attaliates која запишал дека воените платеници познати како 'Arbanitai' биле преселени од Сицилија на другата страна од Адриатикот, односно на Балканот во денешна Албанија, од страна на George Maniakos во 1042 година.

Jabal-i Alhama живеел за време на Калифатот на Омар (634 - 644) и за неговото време не е возможно доаѓањето на Албанците во Шпанија, која потпаднала под Муслиманска власт во 8-от век, ниту во денешната Албанија.

Како и да е, легендата за Jabal-i Alhama била многу популарна меѓу Албанците, за кој што било речено дека бил закопан некаде во околината на Елбасан.
За него, Челебија го запишал следново на 189 стр.:

All the Albanians visit the grave, claiming him as their ancestor. “

А претходно на 65 страница запишал:

“Jabal-i Alhama subsequently died as a Muslim in the city of Elbasan. In the Tuhfa history, there is extensive information on this Arab tribe. This clan of Quraysh actually do look like Arabs........ “

Извор: Robert Dankoff, Robert Elsie; Evliya Celebi in Albania and adjacent regions (Kosovo, Montenegro, Ohrid).

Извадок од албански сајт:

Travelling through southern Albania in 1670, Ottoman traveller Evliya Chelebi (1611-1684) recounts the apocryphal legend of the Arab sheikh Jabal-i Alhama, who fled to the mountains of Kurvelesh in Albania and died in Elbasan. According to Evliya, he is the father of the Albanian people.

Случајно погодени топоними?

:helou:

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Од некоја планина што и господ ја забораил ... :toe:

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
То ти се вика моќ на самохипноза, како во филмот “Сјеќаш ли се Доли Бел“ : -свакога дана у сваком погледу све више напредујем! (и тоа си го повторуваш по сто пати дневно и се убедуваш во тоа :) ). Дотогаш ќе вежбаат на петел:pos2:.

Kajgana Shop

На врв Bottom