аууууу доналд, што сФе ми изнапиша да сега треба да пишам цела статија.
ти се трудиш да направиш дистинкција помеѓу религија и вера. хмммммм, врат и шија се различни?
![Намигнување ;) ;)](/styles/default/xenforo/smilies/wink.png)
религијата се базира на вера. и тоа верување во нешто “свевишно“. тоа паѓа во вода
понатаму, НЕ барам да се спојам јас со никого, па најмалку со бог. можда само со некое женско чедо да се спојам, али тука е крајот на моите спојувања.
за знаењето на религиите, сум читал, иако и сеуште читам, така да ги познавам повеќето од нив во основата, сржта да не кажам. знам што вели христијанството, знам што вели и исламот, ...... ај да не ги набројувам и другите. знам доволно да кажам дека ако има некаква логика на работите во нечија вера/религија, тоа е во религијата на абориџините. според мене они си го имаат најубаво преставено светот по пат на религија. по нив, доволно блиску се и будистите, .......... ми ја сфаќаш класификацијата, нели? почнувам со НАЈприродните правила и закони, па ќе завршам со најфашозоидната религија, а тоа е исламот.
да се задржам на книжулилњата, ..... особено библијата ми велиш. хмммммм, и тука хмммммммм, кога се чита едно дело, се гледа неговата конинуитетност, противречност, или пак доследност на дејствијата. едно е да те натера да размислуваш (да не ја читаш буквално, нели), а друго е кога во едно дело, кое нема логика на настаните и тогаш тоа дело прераснува во шунд. то е исто ко да седиме некаде на кафе (во 17ч), а ти кажам и тврдам дека сабајлето (во 9ч) сум бил на кафе со атеист/мики/петко/станко во мелбурн. а и самиот знаеш дека тоа е физички невозможно во денешно време. АМА,, едно големо АМА, кроз 50 год ќе се измисли ко во стар трек телепортацијата, и тогаш тоа ќе биде возможно. дали тоа значи дека јас НЕ сум те лажел 50 год претходно? така и со библијата/куранот/тората........... шунд!!! да не зборам и за начинот на казнување, кој е комплетно изместен, погрешен, нелогичен. едни ќе биле ангели,, други со девици, трети пак ќе му ги чешкале јајцата на бог, ......
![Тапшање :tapp: :tapp:](/styles/default/xenforo/emot/tapp.gif)
најинтересен ми е црвениот дел. тоа е дел во кој можеме да дискутираме со години, пошто тоа е дел кој мене ми е лично најинтересен.
како е можно, во различни култури, кои егзистирале во различни периоди и различни делови на светот, без да имаат некаква комуникација, а најмалку пак размена на инфо, да се појавуваат летечки змаеви кои плукаат огин, а во исто време сите тие змаеви се преставени како симболи на мудроста? .............. чудно нели?
а за матриксот, си го промашил делот каде велам “можеби“. значи НЕ верувам во тоа сценарио, само го потенцирам како една од можностите.
еве во претходниот пасус давам уште една можност, нели?
така да, јас како атеист сум отворен за сите опции, додека некој верник е “отворен“(читај затворен) само за едно сценарио (во зависност од верата). мене ми е баш интересно, па дури и симпатично би ми било да се најде начин да се докаже дека сите вие верници сте во грешка. па да се чудите што сте правеле во животот, зошто се го потрошиле на глупост, наместо да уживате без да се плашите од некаква си страшна казна. за мене да живеам во константен страв не е живот.
ај вака. сите се стемите кон соединување со бога, така? ок, нека биде така. но зошто тогаш идете на лекар ако не ви добро? зошто се борите со сите сили да останете живи кога овоземниот живот ви е само одскочна даска до рајот? ова вака го поставувам тука, на темава з ахристијанството. али истото важи и за другите религии. еден виц во контекст на муабетов: си биле стојан и стојанка. умреле и двајцата во некоја сообраќајка. и отишле горе во рајот. кога гледаат сите весели, несмеани, радосни, ..... и стојан и вели на сојанка, ...... мори што ми направи? да ме оставеше да си умрам од чирот кога ми прсна, ќе си бев тука веќе 10 год.
ај остатокот во понеделник