Прашање за Христијанството III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мрш бе лицемер :D ти фаќаш повеќе сеир. Еве и твоево глумење “дрвен адвокат“. Поголем сеир веќе ...амин.
Ја не кријам дека фаќам сеир. Многу пати сум го потенцирал тоа. Сеир не фаќам само за Хриситјанството, бидејќи сум и самиот Хриситјанин.

Не сум адвокат, туку едноставно, си стојам на омилената страна:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ја не кријам дека фаќам сеир. Многу пати сум го потенцирал тоа. Сеир не фаќам само за Хриситјанството, бидејќи сум и самиот Хриситјанин.

Не сум адвокат, туку едноставно, си стојам на омилената страна:)
Хаха, не по врат по шија. Не бе неееееее, ти сеир на христијанство? Ма јок. :pos:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Хаха, не по врат по шија. Не бе неееееее, ти сеир на христијанство? Ма јок. :pos:
Јас не можам да те спречам да веруваш во тоа што го говориш.

Како доблесен Христијанин, можам само да ти простам на овој јавен испад.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе Ипси, убао викам значи не ти се допаѓа лицемерието на свештените лица и МПЦ, како и луѓето кои застануваат во нивна одбрана. Значи нема врска со Бог ова :)
Нормално дека нема. Бог е широк поим, има разни концепти за Бог.
Згора на тоа мислам дека Мики1 секогаш велеше дека има кој да му суди на грешниот поп. И дека он стои на страната на црквата Христова.
Значи имаше конкретни примери каде ја бранеше праксата на поповите да наплаќаат, негираше дека парите и христијанството не одат заедно и слично, иако му постирав цитати од евангелијата каде јасно и недвосмислено се нагласува дека неможе да им служиш и на Бог и на парите, дека бесплатно добиле и бесплатно треба да даваат...и слично. Ако тоа не е лицемерие, тогаш што е?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Нормално дека нема. Бог е широк поим, има разни концепти за бог.

Значи имаше конкретни примери каде ја бранеше праксата на поповите да наплаќаат, негираше дека парите и христијанството не одат заедно и слично, иако му постирав цитати од евангелијата каде јасно и недвосмислено се нагласува дека неможе да им служиш и на Бог и на парите, дека бесплатно добиле и бесплатно треба да даваат...и слично. Ако тоа не е лицемерие, тогаш што е?
Ок. Вакви ситници (со парите и наплатата) не се интересни за вистинска дебата. Со нив се постигнува само да се негира противничкиот став, нели:)

Но, тоа воопшто нема да ја поткопа нечија верба во Бог?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас не можам да те спречам да веруваш во тоа што го говориш.

Како доблесен Христијанин, можам само да ти простам на овој јавен испад.
:pos: Ти? Ем Христијанин. Ем доблесен. :pos: Иди бе бегај.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок. Вакви ситници (со парите и наплатата) не се интересни за вистинска дебата. Со нив се постигнува само да се негира противничкиот став, нели:)

Но, тоа воопшто нема да ја поткопа нечија верба во Бог?
Христијаните имаат едно правило, го постирав на темава, гласи - "Прави им го на другите тоа што сакаш другите да ти го прават тебе". Што значи, ако некој од нив тврди дека другите се во заблуда, сака и очекува и другите да го тврдат тоа за него. Кога клевети, сака и очекува да го клеветат. Кога "лепи" епитети, сака и очекува да му "лепат" епитети итн, итн.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Христијаните имаат едно правило, го постирав на темава, гласи - "Прави им го на другите тоа што сакаш другите да ти го прават тебе". Што значи, ако некој од нив тврди дека другите се во заблуда, сака и очекува и другите да го тврдат тоа за него. Кога клевети, сака и очекува да го клеветат. Кога "лепи" епитети, сака и очекува да му "лепат" епитети итн, итн.
Откај го извади ова правило?

Еве јас сум Христијанин, и воопшто не ми епознато ова правило.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
110
Поени од реакции
170
@MIKI1 Не јас, не ти, ниту владиката нит попот не кажува дека рог=цар, тоа го кажува Јован во стихот кој ти го наведов. Еднорогот не го толкувам, туку се ОБИДОВ да го толкувам, читај убаво. Никој не те тера да се согласуваш со моите глупости, но не се ни послужи со кнтра аргумент, нити му одговори на Лет 3.

Да се надоврзам на муабетот кој претходеше. Значи јас се ОБИДОВ да го толкувам на свој начин во согласност со нешто што имам прочитано некаде во Библијата (со која не сум опседната како мнозинството на темава).
Прочитај ја книгата на пророк Даниел и откровението на Јован.
Во Даниел 7 се опишани 4 големи империи, секоја империја е претставена како чудовиште со животински карактеристики ( Вавилон, Персија, Македонија, Рим)

Откр 19:11 И видов отворено небо, и ете БЕЛ КОЊ (ова го потенцирав со големи букви да ја видиш поврзаноста со еднорогот, пошто нели и тој е бел коњ), и Оној, Кој седеше на него се вика Верен и Вистинит, и суди и војува праведно. (тука знаеме за Кој станува збор).

Не сум експерт по православно христијанство како тебе, ова е kako jас лично си ги поврзав работите, на прашањето колкава е брзината на Бог :D

Наместо да се препукуваш со мене, би можел да одговориш на прашањето за еднорогот. Тогаш јас ќе признаам дека грешам, ќе го прифатам твојот одговор и ќе си живееме среќно во вечноста. Амин.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom