- Член од
- 30 март 2008
- Мислења
- 146
- Поени од реакции
- 121
Не се разбравме башВо суштина кога си осигурен во некоја фирма здраственото осигурување е некаде 1 месец однапред а не за месецот за кој си примил плата.
![Несигурен :unsure: :unsure:](/styles/default/xenforo/smilies/unsure.png)
![Тажен :( :(](/styles/default/xenforo/smilies/frown.png)
Како и да е, во секој случај, Фала
![Намигнување ;) ;)](/styles/default/xenforo/smilies/wink.png)
Не се разбравме башВо суштина кога си осигурен во некоја фирма здраственото осигурување е некаде 1 месец однапред а не за месецот за кој си примил плата.
Појди во осигурителната компанија и кажи им сакам од 01.05 да ми важи осигурувањето. Патничкото осигурување има повеќе типови и ти си одбираш со колку влеза за кој период и слично,претпоставувам дека тоа е истот со тоа осигурување кое ти го бараш.Не се разбравме башМене ме интересираше за здраствено осигурување кое ми треба за во странство и истото би важело таму (не знам дали има ова некое посебно име). Во документи кои треба да ги земам за престој ми бараат да имам и такво осигурување (само како health insurance ми го пишува мене), па сакав да прашам дали можам да одам деновиве и да си се осигурам за периодот од тие 3 месеци кои ќе бидам во странство или мора тоа пред тргнување да се прави. Не ми е јасна баш процедурата.
Како и да е, во секој случај, Фала![]()
Да не се умртви мозокот ете затоа,инаку научно докажано дека ако не го вежбате мозокот имате повеќе шанси да добиете алцхајмерова болест ,а има и такви што не го важбаат мозокот и отапуваат и не гледаа што се случува во текот на животот и не е за џабе како викаат народот Господ ги смилува будалите,а паметните ги укоруваСакам да знам зошто сите сакаат да знаат се?![]()
Не би се согласила со научно докажаното. Алцхајмерова болест процентуално е позастапена кај стари лица кои биле високоинтелегентни, но поради болеста доаѓа до промени во мозочното ткиво па затоа и до губиток на менталните функции.Да не се умртви мозокот ете затоа,инаку научно докажано дека ако не го вежбате мозокот имате повеќе шанси да добиете алцхајмерова болест
И јас на почетокот така мислев како што кажа ,но сега новите откритија докажано е, вклучувајќи и оние високо интелигентни луѓе што ги занемарува читање или најпросто решавање крстозборки за да одржи топ-форма на мозокот и ако продолжува да ги игнорира најпростите вежбовни мисли страдаат болести тоа е факт еве на пример Роналд Реган бившиот предсетадел на САД имал ваков проблемНе би се согласила со научно докажаното. Алцхајмерова болест процентуално е позастапена кај стари лица кои биле високоинтелегентни, но поради болеста доаѓа до промени во мозочното ткиво па затоа и до губиток на менталните функции.
Шо е битно кој е битно ти ги спомнајакој ми ги спомна моите 93 години ? сакам да знам
ништо, потфрливте прилепчани! никој не се пријави за директна дружба. овој @Hurin па уште ми праќа позравиНе ми стигна нотификација дека си ме тагирала, оти не ми пиша во ПП?!![]()
Во однос на реализирање на потенцијалот за висока интелегенција - да. Ако не работиш на нејзино надградување секако дека нема да ти се крева IQ-то само од себе, но болестите не доаѓаат ако се занемаруваат потенцијалите. Едноставно имаат други откочувачки механизми кои се релативно непознати, а кривица се препишува и на генетската природа. Не е дека ако некој не размислува ќе заболи од дементно заболување. Всушност интелегенцијата нема некаква посебна улога во однос на овие болести. А тоа што спомнав дека процентуално Алцхајмерова е позастапена кај високо интелегентни не беше да посочам дека паметните заболуваат, туку само како статистички податок во прилог дека не заболуваат глупавите. Сепак Алцхајмерова болест е на ниво на нервни клетки и со нејзино напредување доаѓа до физичко оштетување на мозокот кое резултира со промени во структурата на мозочното ткиво поради што не може да се воспоставуваат дотогашните нормални когнитивни функции (броење, сеќавање, говор, пишување, асоцијалност, рационалност...). Затоа викам дека тие се последица и симптом на болеста, а не причина и предвесник.И јас на почетокот така мислев како што кажа ,но сега новите откритија докажано е, вклучувајќи и оние високо интелигентни луѓе што ги занемарува читање или најпросто решавање крстозборки за да одржи топ-форма на мозокот и ако продолжува да ги игнорира најпростите вежбовни мисли страдаат болести тоа е факт еве на пример Роналд Реган бившиот предсетадел на САД имал ваков проблем![]()
Немам принтер ќе ги испринтат во интернет кафе...можам ли јас да го направам од двете страни или тоа може само таму дека ќе ги принтам..има ли таква опција на word?Ако нема принтерот both side/ duplex printing, ќе си принташ парни страни, па ќе ги свртиш и на истите непарни ќе испринташ.