@
Bratot jaс само се надоврзав на твојата вест, а сепак мене ме цитраат.
Ваљда мислат дека со мене полесно ќе се справат...
Каква математика? За економскиот момент зборуваш?
Кој се заебал од економски аспект во ситуацијата?
Ајде факти малку:
- Русија до сега
и плаќаше на Украина накај 100 милиони долари годишно на Украина, за користење на поморската база во Крим, плус користење на радио фрекфенции и патиштата до базата во Крим.
- Русија со претходната влада на Украина потпиша договор за 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ПОМОШ! Од оваа сума уште во старт беа исплатени 20%!!
- Украина од Русија добиваше најевтин гас во светот (освен Туркменистан, каде гасот е бесплатен, а и струјата и водата). Дури ни тоа владата на Украина
не го плаќеше, пошто на рускиот Газпром му е должна повеќе од 2 милијарди долари за неплатени сметки за гас.
Но сега нема наем за Крим. Нема 15 милијарди долари помош. Нема гас по под набавна цена, туку гас по фул цена. Сега го нема ни Крим со сите индустриски капацитети. Наскоро нема да е неочекувано ни да ја нема Доњетцката област со поголемиот дел од индустријата на Украина.
Каква економска помош добива Украина од западот сега?
- Британците најавија 0.5 милијарди долари ЗАЕМ. Американците најавија 1 (или 2, не се секјавам точно) милијарди долари... ЗАЕМ! Значи зајмење, кредит со камати, а не помош.
Досега ништо не се има реализирано од ова.
Ах да, освен лешинарите од ММФ. Тие реализираа додатно задолжување за Украина, од кое никогаш нема да се извлечат.
Заклучок?
Корумпираните политичари од Украина играат како што Америте им свират. Сметката ионака ќе ја плаќа народот на Украина.