Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
17 јануари 2014
Мислења
593
Поени од реакции
843
Младите Украинци и Руси порачаа - ние се сакаме, а вие е..те се !
http://media.mk/свет/5706-младите-украинци-и-руси-порачаа-ние-се-сакаме-а-вие-ете-се-лајк-за-нив

Медиа анализа: Голема војна се подготвува во Доњецк - Киев ангажирал американски војници!
http://media.mk/свет/5640-медиа-анализа-голема-војна-се-подготвува-во-доњецк-киев-ангажирал-американски-војници#.U0ffQVWSxmw

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Јеботе, ги обвинуваат дека маневрираат со војска на своја територија.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
А колку пари кошта Крим? удрил ли Путин таква математика, па да видиме кој на кого е должен?
Ако мериме кој колку платил/кошта тогаш многу малку од Европа ќе остане надвор од руско влијание. Само во Втора Светска војна Крим е преплатен со стотици илјади пред се руски млади животи. Само поколението родено во 1923 ќе даде 80% за победа против темната сила која ја држела Европа и се заканувала во поништување или подредување на многу народи. Мора да признаеш тоа е огромна цена платена од русите. Ете после 50 години руско-советско влијание да речеме нешто се исплати и сите бевме ослободени од него за самостоен избор на живот и раководење. Но зошто пак САД и Германија и В. Британија или т.н. големите западни сили завладеаја со нас? Јас сум за сите да си бидат свои, но со што САД и Германија заслужија за 100% да не владеат и не само економски туку и човечки да не уништуваат!? Русите како со Втора Светска војна, така имаа главна улога во запирањето на тектонците, татарите, па со Наполеон, Отоманската империја, Хитлер. Овде на Балканот малите вазални полудржавички се ослободија дури после 1878 и тешкиот пораз кој Русија ќе и го нанесе на Турција. Kога сме дошле пред нова и навестувано важна раскрсница да бидеме објективни просудувачи за правилно да го избереме патот кој ќе не води напред.
Како и многу други некогаш доминантни цивилизации „западната“ го изгуби компасот и го уназадува човештвото. [DOUBLEPOST=1397230192][/DOUBLEPOST]Иако досега официјално се сметаше дека за убиството на 30-тината луѓе на киевскиот Плоштад на независноста на 20 февруари беа одговорни снајперисти ангажирани од режимот на претседателот Виктор Јанукович, се појавиле докази спротивни на оваа верзија, јавува германското радио Дојче веле...

http://www.mkd.mk/svet/vesti/se-pojavile-dokazi-deka-snajperistite-na-janukovich-ne-pukale-na-kievskiot-majdan

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.405
@Bratot jaс само се надоврзав на твојата вест, а сепак мене ме цитраат.
Ваљда мислат дека со мене полесно ќе се справат... ;)

А колку пари кошта Крим? удрил ли Путин таква математика, па да видиме кој на кого е должен?
Каква математика? За економскиот момент зборуваш?

Кој се заебал од економски аспект во ситуацијата?

Ајде факти малку:
- Русија до сега и плаќаше на Украина накај 100 милиони долари годишно на Украина, за користење на поморската база во Крим, плус користење на радио фрекфенции и патиштата до базата во Крим.
- Русија со претходната влада на Украина потпиша договор за 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ПОМОШ! Од оваа сума уште во старт беа исплатени 20%!!
- Украина од Русија добиваше најевтин гас во светот (освен Туркменистан, каде гасот е бесплатен, а и струјата и водата). Дури ни тоа владата на Украина не го плаќеше, пошто на рускиот Газпром му е должна повеќе од 2 милијарди долари за неплатени сметки за гас.

Но сега нема наем за Крим. Нема 15 милијарди долари помош. Нема гас по под набавна цена, туку гас по фул цена. Сега го нема ни Крим со сите индустриски капацитети. Наскоро нема да е неочекувано ни да ја нема Доњетцката област со поголемиот дел од индустријата на Украина.

Каква економска помош добива Украина од западот сега?
- Британците најавија 0.5 милијарди долари ЗАЕМ. Американците најавија 1 (или 2, не се секјавам точно) милијарди долари... ЗАЕМ! Значи зајмење, кредит со камати, а не помош.
Досега ништо не се има реализирано од ова.
Ах да, освен лешинарите од ММФ. Тие реализираа додатно задолжување за Украина, од кое никогаш нема да се извлечат.

Заклучок?
Корумпираните политичари од Украина играат како што Америте им свират. Сметката ионака ќе ја плаќа народот на Украина.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677

Ајде факти малку:
- Русија до сега и плаќаше на Украина накај 100 милиони долари годишно на Украина, за користење на поморската база во Крим, плус користење на радио фрекфенции и патиштата до базата во Крим.
- Русија со претходната влада на Украина потпиша договор за 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ПОМОШ! Од оваа сума уште во старт беа исплатени 20%!!
- Украина од Русија добиваше најевтин гас во светот (освен Туркменистан, каде гасот е бесплатен, а и струјата и водата). Дури ни тоа владата на Украина не го плаќеше, пошто на рускиот Газпром му е должна повеќе од 2 милијарди долари за неплатени сметки за гас.

Но сега нема наем за Крим. Нема 15 милијарди долари помош. Нема гас по под набавна цена, туку гас по фул цена. Сега го нема ни Крим со сите индустриски капацитети. Наскоро нема да е неочекувано ни да ја нема Доњетцката област со поголемиот дел од индустријата на Украина.

- Британците најавија 0.5 милијарди долари ЗАЕМ. Американците најавија 1 (или 2, не се секјавам точно) милијарди долари... ЗАЕМ! Значи зајмење, кредит со камати, а не помош.
Ах да, освен лешинарите од ММФ. Тие реализираа додатно задолжување за Украина, од кое никогаш нема да се извлечат.

Заклучок?
Корумпираните политичари од Украина играат како што Америте им свират. Сметката ионака ќе ја плаќа народот на Украина.
Пак статива.

Човекот ти зборуваше за финансиските обврски меѓу Украина и Русија, а ти повторно се обидуваш да го обоиш во црно-бело.

Путин бара Украина да го плати заостанатиот долг за гас. Тоа, само по себе, е 100% исправно и фер. Тоа е бизнис, пари за услуга.

Но, што ако Украина побара наплата за цела територија, индустрија, воена опрема што Путин ја присвои пред месец дена?
Дали и' тоа нема да е исправно?

Ваљда мислат дека со мене полесно ќе се справат...
Не си се запрашал - зошто?

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
@Bratot jaс само се надоврзав на твојата вест, а сепак мене ме цитраат.
Ваљда мислат дека со мене полесно ќе се справат... ;)

Ајде факти малку:

Заклучок?
Samo da dopolnam za MMF, spored dgovorot za "pomosh" Ukrainskata vlada ke mora da ja zgolemi cenata na gasot za 50%, ima ogranichuvanje na penziite...so dva zbora na Ukraincite im predstojat teshki vreminja blagodarenie na svrtuvanjeto kon EUtopijata.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.405
@Pina тoa веќе се случи на 6то март. Пензиите во Украина се намалени за цели 50%.
Погледни ја старицата на првата фотографија од колумната линкана долу. Кој ќе и објасни на бабичката од сликата, за што таа протестираше на Мајдан? За да има 50% помала пензија?
http://rt.com/news/ukraine-austerity-pensions-halved-174/

Пак статива.

Човекот ти зборуваше за финансиските обврски меѓу Украина и Русија, а ти повторно се обидуваш да го обоиш во црно-бело.

Путин бара Украина да го плати заостанатиот долг за гас. Тоа, само по себе, е 100% исправно и фер. Тоа е бизнис, пари за услуга.

Но, што ако Украина побара наплата за цела територија, индустрија, воена опрема што Путин ја присвои пред месец дена?
Дали и' тоа нема да е исправно?
Хахаха, каков комичар!
„Што ако Украина побара наплата за цела територија, индустрија, воена опрема што Путин ја присвои пред месец дена?„

Што ако јас побарам орален секс од Моника Белучи?
Можам јас да мислам колку сакам дека милфицата треба да ме онади, ама работата е колку шанси има за да го добијам тоа?
Мене ме обвинуваш дека сум гледал црно-бело а токму ти звучиш како од Марс да си паднал.

Aјде да продолжиме со едукацијата. И само да знаеш: срам да ти е, ниеднаш не ми се заблагодари. ;)

За време на СССР, на Украинската Советска Социјалистичка Република во повеќе наврати и се додавани територии. Последен, во 1954та е на Украина и е додаден Крим. Ова СССР го правел во најголема мерка за да се „разводни„ украинскиот национализам што преовладувал во западниот дел од Украина.

Но најважниот аспект од кризата во Украина денес е поделбата меѓу истокот и западот. Денешната поделба на Украина на исток-запад оската, почува од уште од времето кога тука некаде била границата меѓу Руската Империја и Полско-Литванскиот Комонвелт. Исто така тука некаде бил и источниот фронт на Првата Светска Војна.

За време на Руската Револуција во 1917ма симултано и истовремено (и донекаде независно) и во Украина се случувала револуција против Царот. Се оформила независна советска република со главен град во Каркив. Ова предизвило граѓанска војна меѓу Белите од Киев и Црвените од Каркив: уште една длабока поделба која се чуствува и до ден денес во денешна Украина.
Инаку ја поедноставувам ситуацијата од тоа време, но во стварност таа била многу посложена. Пошто освен Бели и Црвени, имало и Црни (анархистите на Нестор Макно) а богами и Зелени (не екологисти, туку војска на независни селани кои не биле на ниту една од страните).

Работите тогаш биле екстремно замрсени. Црвените во сојуз со Црните, ги поразиле Белите (царистите де). Белите повлекле тоа што им преостанало од војска на парче земја од крајниот запад, и во очај потпишале квислиншки сојуз со Германците (историјата денес се повторува, освен што денес се во сојуз со Америте). Германците (и Белите) тогаш ги совладуваат Црвените и Белите и во Украина создаваат вазална држава -Хетманатот.
Хетманатот опстојувал се до крајот на 1918ма и покрај непрестаните герилски напади од Црвените, Црните, а богами и Зелените.

Во 1918тата се дешава колапс на западниот фронт на Првата Светска Војна и се дешава Германската Револуција. Нормално Германија се повлекува, и во вакуумот пак се враќа советска власт...

Можам да пишувам уште многу за ова, но да не го дрвам повеќе. Поентата, Спароу, е дека ништо не е ни црно ни бело туку посветли или потемни нијанси од сиво. Со други зборови џабе читаш пропагандистички медиуми како CNN, Washington Post и слични... се додека не научиш малку историја.
Но не го очекувам тоа. Всушност ќе се зачудам ако си го прочитал ова до крај и ако не лупнеш некоја зелена и во следниот пост.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Главниот лепотан од регулаторна објави:
- Земјава нема да има економски последици доколку Русија се одлучи да ја стопира испораката на гас за Европа тврди првиот човек на Регулаторната Комсиија за Енергетика, Димитар Петров.

http://24vesti.mk/makedonija-nema-da-ima-posledici-od-blokadata-na-ruskiot-gas

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.405
Му напишале што да каже. Не е тој толку паметен да може да срочи оваква изјава сам.

R

Rigel Kent

Гостин
Vanlok одлично напишано , точно историски особено за Полско-Литванскиот сојуз од денешен аспект кој е пресликан од минатото.(y)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ванлок и Спароу продолжете ја дискусијата на приватни пораки, последна опомена.

New Cover-up in Boston Bombing Saga—Blaming Moscow

Maybe you heard: the Russians are responsible for the Boston Marathon Bombing. At least indirectly.

That’s what the New York Times says. Had the Russians told the Americans everything they knew about Tamerlan Tsarnaev, the bombing might have been averted by the FBI. The Times knows this because it was told so by an anonymous “senior American official” who got an advance look at a report from the “intelligence community.”

Let’s look at what this article actually says. Here’s the opening paragraph:

The Russian government declined to provide the FBI with information about one of the Boston marathon bombing suspects two years before the attack that likely would have prompted more extensive scrutiny of the suspect, according to an inspector general’s review of how U.S. intelligence and law enforcement agencies could have thwarted the bombing.

http://www.globalresearch.ca/new-cover-up-in-boston-bombing-saga-blaming-moscow/5377468

По се изгледа ќе се обидат да и го припишат секое можно срање на Русија правејќи ги небаре одговорни и за 9/11 со цел да ја насочат јавноста дека е потребна можеби нова “неизбежна“ војна против уште една терористичка земја.

Во меѓувреме дигаат тензии и хистерии со коментари како Русија трупала војска на граница со Украина, а во исто време испуштаат да кажат дека Русија се согласила да се изврши заедничка инспекција под покровителство на ОБСЕ со авионска обиколка и снимање на теренот, за да се смират украинските стравувања, меѓутоа изгледа многу се нестрпливи или пак се плашат да не излезат нивните пропагандни лаги на површина.

Се објавуваат наводни снимки кои наводно прикажуваат руски трупи на некоја ледина, ниту доказ дека тоа се руски ниту доказ дека се во Русија, додатно се избегнува фактот дека со човечко око можат сите возила да се избројат и интересни се проценките во 10 бараки пресметале 40.000 војници :)

http://www.reuters.com/article/2014/04/10/us-ukraine-crisis-nato-images-idUSBREA3917V20140410
http://www.nytimes.com/2014/04/11/world/europe/satellites-show-russia-mobilizing-near-ukraine-nato-says.html

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ванлок и Спароу продолжете ја дискусијата на приватни пораки, последна опомена.

New Cover-up in Boston Bombing Saga—Blaming Moscow

Maybe you heard: the Russians are responsible for the Boston Marathon Bombing. At least indirectly.

That’s what the New York Times says. Had the Russians told the Americans everything they knew about Tamerlan Tsarnaev, the bombing might have been averted by the FBI. The Times knows this because it was told so by an anonymous “senior American official” who got an advance look at a report from the “intelligence community.”

Let’s look at what this article actually says. Here’s the opening paragraph:

The Russian government declined to provide the FBI with information about one of the Boston marathon bombing suspects two years before the attack that likely would have prompted more extensive scrutiny of the suspect, according to an inspector general’s review of how U.S. intelligence and law enforcement agencies could have thwarted the bombing.

http://www.globalresearch.ca/new-cover-up-in-boston-bombing-saga-blaming-moscow/5377468
Колку пострашно изгледаат Русиве, толку повеќе ќе лапнат магнатите за оружје.

По се изгледа ќе се обидат да и го припишат секое можно срање на Русија правејќи ги небаре одговорни и за 9/11 со цел да ја насочат јавноста дека е потребна можеби нова “неизбежна“ војна против уште една терористичка земја.

Во меѓувреме дигаат тензии и хистерии со коментари како Русија трупала војска на граница со Украина, а во исто време испуштаат да кажат дека Русија се согласила да се изврши заедничка инспекција под покровителство на ОБСЕ со авионска обиколка и снимање на теренот, за да се смират украинските стравувања, меѓутоа изгледа многу се нестрпливи или пак се плашат да не излезат нивните пропагандни лаги на површина.

Се објавуваат наводни снимки кои наводно прикажуваат руски трупи на некоја ледина, ниту доказ дека тоа се руски ниту доказ дека се во Русија, додатно се избегнува фактот дека со човечко око можат сите возила да се избројат и интересни се проценките во 10 бараки пресметале 40.000 војници :)

http://www.reuters.com/article/2014/04/10/us-ukraine-crisis-nato-images-idUSBREA3917V20140410
http://www.nytimes.com/2014/04/11/world/europe/satellites-show-russia-mobilizing-near-ukraine-nato-says.html
Како нема доказ?
Овде гледам мапа со петокрака црвена. Што може да е друго ?[DOUBLEPOST=1397260607][/DOUBLEPOST]Ултиматумот истече, Јацењук во Доњецк, специјалците одбиваат да дејствуваат
Интересно, све ми се чини дека немаат баш контрола врз безбедносните сили Мајданци.

Меркел: Писмото на Путин се сфаќа сериозно
И одеднаш загриженост за испораката на Рускиот гас. Како што сваќам, западот ќе го кредитира Рускиот долг. Русија не само што го добива Крим, си ги наплаќа и долговите. Позиција за дил.
Како загуба би било делумно оттуѓување на Украина(неколкупати е случено во последните 100 години). Ова немора да значи изгубена територија, пошто гарант во Украина сеуште има значително Руско население, ослабено со 2М Кримјани. Но сепак доволно да ја држи Украина надвор од НАТО. Јас мислам Русија типува на оваа варијанта, знаејќи дека Мајданци доста бргу ќе ги изгубат евентуалните симпатии кај народот(не верувам дека имаат подршка од мнозинството народ).

Друга варијанта би била поделба на Украина, доколку не се постигне договор. Тогаш можда и би имало граѓанска војна. Мада ако веќе се делат треба на цивилизиран начин да се поделат.[DOUBLEPOST=1397263092][/DOUBLEPOST]
Во наредните години разните облици на геополитичко навлегување на Русија и Путин не само што нема да застанат на Крим, туку нема да застанат ни само на Украина. Со 100% сигурност ќе стигне и до Балканот. Со оглед на местоположбата, историско-култоролошките и политичките интереси и постечката нестабилност западно-руското натегнување, кое сеуште е во фаза на загревање не може да не се пренесе во надтегнување и во геостратегиски најважниот европски регион.
Бидејќи и двете страни и САД и оваа Русија (со Путин) не простуваат застанување во противничкиот табор. Пред се членство во противничкиот воен сојуз. Сите однапред да пресметаат на долгорочен план која страна да ја одберат. Заради безбедноста до скоро сакав влегување на Македонија во НАТО. Иако знаев дека тоа нема да се случи. Не поради блокадата на Грција, името и слични причини, туку затоа што во случај да влезевме во НАТО, би се закопале многу причини кои создаваа(т) одржлива нестабилност. Одржлива нестабилност која Западот внимателно ја одржува. За уценување и владеење со Балканот. Излезе корисно тоа што не не примија и по мое мислење со новите настани и не треба да сакаме да не примат. Ако некој нас воопшто не прашува.[DOUBLEPOST=1397149277][/DOUBLEPOST]Ако некој нас воопшто не прашува...
Некогаш е доволно и само што јавно си кажал што мислиш.

Ако збориме за Македонските интереси, во моментов постои само еден безбеден пат. Да се создаде консензуална одлука за неутралност и да се инсистира на мирно решение.

Ние во моментов сме обиколени од 3 НАТО земји. Бондстил(втора по големина воена база на НАТО) е на 40 километри од границата. Грција доби 400 абрамси нови пред некоја година. Кој не се согласуваше со мене дека ситуацијата не е како 1939 пред 3 години? Епа сега е како 1941-2 накај Сталинград идат..и тоа истата алијанса од 42, само сега и САД им се на помош.

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Колку пострашно изгледаат Русиве, толку повеќе ќе лапнат магнатите за оружје.

И одеднаш загриженост за испораката на Рускиот гас. Како што сваќам, западот ќе го кредитира Рускиот долг. Русија не само што го добива Крим, си ги наплаќа и долговите. Позиција за дил.
Како загуба би било делумно оттуѓување на Украина(неколкупати е случено во последните 100 години). Ова немора да значи изгубена територија, пошто гарант во Украина сеуште има значително Руско население, ослабено со 2М Кримјани. Но сепак доволно да ја држи Украина надвор од НАТО. Јас мислам Русија типува на оваа варијанта, знаејќи дека Мајданци доста бргу ќе ги изгубат евентуалните симпатии кај народот(не верувам дека имаат подршка од мнозинството народ).

Друга варијанта би била поделба на Украина, доколку не се постигне договор. Тогаш можда и би имало граѓанска војна. Мада ако веќе се делат треба на цивилизиран начин да се поделат.
(y)Добра проценка.

Ако збориме за Македонските интереси, во моментов постои само еден безбеден пат. Да се создаде консензуална одлука за неутралност и да се инсистира на мирно решение.

Ние во моментов сме обиколени од 3 НАТО земји. Бондстил(втора по големина воена база на НАТО) е на 40 километри од границата. Грција доби 400 абрамси нови пред некоја година.
Немаме ни некој избор. Првите неколку посериозни чекори кон Русија и Македонија ќе настрада.
Ако некоја европска држава би успеала да смени политика од Запад кон Исток, тоа би требало да е побогата и постабилна држава, да може да издржи на притисоци.
Доколку Македонија би пробала нешто такво, со своите проблеми со малцинства и соседи, тоа би било еднако на потег во стилот на камиказа.
И поради тоа се загрижувачки некои сигнали од наша страна.
Но, има посебна тема за тоа.

Последно уредено:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Украинската криза е шанса за Македонија да влезе во НАТО..

Kajgana Shop

На врв Bottom