Прашање за Христијанството III

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ориген има напишано доста дела, вака без податок од каде е извадено не може да се кажа за контекстот, ми треба деклото и поглавието каде ориген ова го напиша, јас сум сигурен дека Ориген ја отфрлаше идејата за реинкарнација како небиблиска, само една реченица од ориген во неговото дело “Против Целзо“ 8:30 јасно го дава неговиот став “Ние не веруваме дека душите (човечки) можат да преминат од едно тело во друго, ниту дека (душите) можат толку ниско да спаднат (се спупштат) за да влезат во тело на животно“
Мора да внимаваш од кои извори ги земаш текстовите пошто често имам гледано намерно преправање, кратење, додавање па и целосно измислување на текст кој му се препишува на некого. Така да ако можеш точно да ми кажеш од кое Оригеново дело е текстот кој го даваш можам да проверам за што се работи.
Види, реинкаранција постои. Докази има многу. Секој треба со срце тоа да го спознае не со интелект.

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552

Најзакоравениот верник нема одговор на видеово. Покажете ми дека грешам и станете позакоравен верник од најзакоравениот верник на светов!

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

Најзакоравениот верник нема одговор на видеово. Покажете ми дека грешам и станете позакоравен верник од најзакоравениот верник на светов!

Грешиш, ова се однесува на црквата или религијата како што кажа. На секој верник кој го спознал дека постои Господ не му е потребна црква да му биде посредник. Секој човек може сам да дојде до изворот или да го пронајде Господ во себе, да ја пронајде виситната. Затоа што човекот е троструко суштество. Составен е од душа, дух и тело. Тоа значи дека секој човек сам може да го пронајде виситнскиот пат на просветлување и самоспознавање, и со тоа да стигне до целта.

Ова видео се однесува на официјалните религии и нивните службеници, нема никаква врска со вистината.

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
Грешиш, ова се однесува на црквата или религијата како што кажа. На секој верник кој го спознал дека постои Господ не му е потребна црква да му биде посредник. Секој човек може сам да дојде до изворот или да го пронајде Господ во себе, да ја пронајде виситната. Затоа што човекот е троструко суштество. Составен е од душа, дух и тело. Тоа значи дека секој човек сам може да го пронајде виситнскиот пат на просветлување и самоспознавање, и со тоа да стигне до целта.

Ова видео се однесува на официјалните религии и нивните службеници, нема никаква врска со вистината.
Во што веруваш ти? Во тој Бог шо си го спознал во себе? Како се вика тој Бог? Исус? Алах? Идеш во црква, џамија? Ги земаш како релевантни извори библијата или коранот?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Во што веруваш ти? Во тој Бог шо си го спознал во себе? Како се вика тој Бог? Исус? Алах? Идеш во црква, џамија? Ги земаш како релевантни извори библијата или коранот?
Од што се створени свеста или душата на човекот? Нели се сите створени од светлина, Господ оделил дел од себе и створил се. Колку повеќе се просветлуваме, самиот збор кажува примаме светлина толку повеќе ја спознаваме вистината, колку повеќе грешно живееме толку повеќе душата ни се затемнува.

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
Од што се створени свеста или душата на човекот? Нели се сите створени од светлина, Господ оделил дел од себе и створил се. Колку повеќе се просветлуваме, самиот збор кажува примаме светлина толку повеќе ја спознаваме вистината, колку повеќе грешно живееме толку повеќе душата ни се затемнува.
Како и повеќето „верници“ почињаш да манипулираш и да јадеш вафли за кои и самиот не знаеш точно шо значат само колку да ја заташкаш ситуацијата. Чекам одговори на горенаведените прашања кои во овој цитат не ги добив (секако доколку моеш да одговориш на истите).

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Зошто сметате дека атеистите се групата на луѓе која има нешто да докажува, поточно да ви дава одговор и отчет зошто не веруваат? Нели товарот на докажување е на тој што тврди дека нешто постои, а никој фактички го нема видено. Објаснете ми ја логиката атеистите да се тие што треба да објаснуваат и аргументираат и резонираат зошто некое битие не постои, а не обратното. Рики Џервеиз има добра шега во врска со нештово:

„Why don’t I believe in God? No, no no, why do YOU believe in God? Surely the burden of proof is on the believer. You started all this. If I came up to you and said, “Why don’t you believe I can fly?” You’d say, “Why would I?” I’d reply, “Because it’s a matter of faith.” If I then said, “Prove I can’t fly. Prove I can’t fly see, see, you can’t prove it can you?” You’d probably either walk away, call security or throw me out of the window and shout, ‘’F—ing fly then you lunatic.”

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Зошто сметате дека атеистите се групата на луѓе која има нешто да докажува, поточно да ви дава одговор и отчет зошто не веруваат? Нели товарот на докажување е на тој што тврди дека нешто постои, а никој фактички го нема видено. Објаснете ми ја логиката атеистите да се тие што треба да објаснуваат и аргументираат и резонираат зошто некое битие не постои, а не обратното. Рики Џервеиз има добра шега во врска со нештово:
Секој има свое право на избор.Никој никого не тера ниту убедува ниту бара да докажува постоење или непостоење.
Самите со својата слободна волја имаме право на избор.На форумов можеш да забележиш и дека Атеистите се тие кое го докажуваат спротивното а сеуште не им успева.
Еве веќе 2000 години совршено опстојува.

За тоа ни сведочи и Евангелието, Исус мирно ги повикувал сите на покајание и вера.истото е и сега после 2000 години вратите се отворени за секого се до неговиот крај.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Секој има свое право на избор.Никој никого не тера ниту убедува ниту бара да докажува постоење или непостоење.
Самите со својата слободна волја имаме право на избор.
Тоа и јас велам. Но освен виртуелниве катчиња каде атеистите жарат и палат, мислам дека во реалноста и во секојдневните разговори атеистите се стигматизирани и маргинализирани и најчесто на нив се вршат вербални атаци и предрасуди дека се сатанисти, аморални особи и во принцип гадови. Јас од моево досегашно општење со луѓе на тема религија, најчесто тоа прашање ми го поставиле: „Од кај си сигурен дека не постои, ај докажи дека не постои?“ што од аспект на причинско-последична реакција и базична логика е крајно апсурдно.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203

Потребна е црквата и тоа како. Само посетување на црква не носи до доуховен развој, или како што пишав порано само вегетаријанството, за духовниот развој се потребни повеќе работи меѓу кои црквата зазема доста важно место.[DOUBLEPOST=1397149478][/DOUBLEPOST]
(y)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Потребна е црквата и тоа како. Само посетување на црква не носи до доуховен развој, или како што пишав порано само вегетаријанството, за духовниот развој се потребни повеќе работи меѓу кои црквата зазема доста важно место.[DOUBLEPOST=1397149478][/DOUBLEPOST]
(y)
Јас мислам дека црквата има измешано вистина со лага. Дека од времето на константин таа станала државна и внела многу елементи од паганство. Како да и верувам кога не ја познаваат вистината? Како да ги следиш кога не ја признаваат реинкарнацијата? Они не служат за пример. И не е вистина дека без црквата нема духовен развој, туку напротив само индивидуално можеш да се издигнеш. Затоа што и Христос заповедал да немаме други учители освен него. Затоа само додека сам не се освестиш и просветлиш никој не може да те научи да одиш по правиот пат.

Бетовен наполно глув се спојува со изворот и ја пишува одата на радоста, што само укажува дека и надвор од црквата се доаѓа до духовност.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Јас мислам дека црквата има измешано вистина со лага. Дека од времето на константин таа станала државна и внела многу елементи од паганство. Како да и верувам кога не ја познаваат вистината? Како да ги следиш кога не ја признаваат реинкарнацијата? Они не служат за пример. И не е вистина дека без црквата нема духовен развој, туку напротив само индивидуално можеш да се издигнеш. Затоа што и Христос заповедал да немаме други учители освен него. Затоа само додека сам не се освестиш и просветлиш никој не може да те научи да одиш по правиот пат.

Бетовен наполно глув се спојува со изворот и ја пишува одата на радоста, што само укажува дека и надвор од црквата се доаѓа до духовност.
Тогаш ако можеш сам да се спасиш со сопствени сили (се просветлуваш) тогаш што ќе ти е христос нели можеш се сам?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Тогаш ако можеш сам да се спасиш со сопствени сили (се просветлуваш) тогаш што ќе ти е христос нели можеш се сам?
Изгледа не си ме разбрал. Јас не се просветлувам сам, туку од изворот го добивам своето просветлување. Значи црквата лаже дека само таа е посредник помеѓу господ. Секој човек индивидуално може да се поврзе и да го води господ.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Изгледа не си ме разбрал. Јас не се просветлувам сам, туку од изворот го добивам своето просветлување. Значи црквата лаже дека само таа е посредник помеѓу господ. Секој човек индивидуално може да се поврзе и да го води господ.
Од кој извор?
нешто како потпирање сам на себе,сам на свој разум,,,? нешто како сатаната кога сакал да постане бог?
А дали си слушнал за свети тајни?

Kajgana Shop

На врв Bottom