Модификација на кујнски елементи

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување

Xibalba

Господин Господин
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.098
Поени од реакции
11.508
Локација
Sydney
Отворам погенерална тема иако имам специфичен проблем.

Сакам да направам модификации во кујната, поточно да вградам стаклокерамичка плоча во постоечка плотна (работна маса).
Ми треба совет како да ја исечам плотната или контакт од некој мајстор кој би се нафатил да ми заврши работа.

Сега @Anco кога ќе излезе со тие неговите кујнски модификации

Отворам погенерална тема иако имам специфичен проблем.

Сакам да направам модификации во кујната, поточно да вградам стаклокерамичка плоча во постоечка плотна (работна маса).
Ми треба совет како да ја исечам плотната или контакт од некој мајстор кој би се нафатил да ми заврши работа.

Со молив ја отцртуваш формата што сакаш да ја сечеш.
Со бор машина дупчиш една дупка, доволна да влезе пилата на ова нешто.

P521_2_Final.jpg

Треба доста стабилна и цврста рака за оваа пила.

Верувам дека отворите потребни за вградување на плочата се стандардни. Измериш димензиите, и бушиш (ако веќе ја имаш). Внимавај да имаш близу штекер за да ја вклучиш.
Најлесно би ти одело со ударна пила.
Ако не, со бор машина би си направил простор да влезе пила и сечеш...
За да не се лизга пилата, препорачувам да залепиш креп-трака во форма на квадрат и на неа да исцрташ како ќе сечеш.

Да не има некаде да се изнајми ваква пила?
Искрено, не знам. Во Македонија не верувам да функционира нешто такво. Единствено некој столар ако познаваш да ти услужи. Инаку не се многу скапи, ама за една работна маса да купуваш машинка е малку нелогично.

obavezno lepish krep traka pa belezish liniite pa sechesh . Krep trakata ne e za da ne lizga ubodnata pila tuku za da ne ti prska i napuka laminatot na plotnata povekje od potrebnoto ( zavrshniot sloj na plotnata) . Pozajmi ubodna pila , ta do tolku ke ti zavrshi nekoj komshija \ prijatel rabota

Pozajmi ubodna pila , ta do tolku ke ti zavrshi nekoj komshija \ prijatel rabota

Да знам некој што има одма ќе му побарам, само се сомневам дека некој близок има такво нешто.
Останува по продавниците за техника да видам што пари се.

Да знам некој што има одма ќе му побарам, само се сомневам дека некој близок има такво нешто.
imash polu profi za nekoi si 50 evra , a se naogjat i do 1000-1200 den , ama diskutabilno e dali ke izdrzi da ti go iseche cel otvor za plochata , toa e okolu dva metri dolzina na 4 cm debela plotna , golem predizvik e za no name ubodna pila . Moj sovet , najdi majstor za kujni , daj mu iljada denari , em on ke ti go napravi otvorot , ako nemash iskustvo so ubodna pila ,ne e bash za pochetok pravo so kujnska plotna i s 4 kjoshevi ( tri , chetvrtiot ti e pochetok i kraj) . Vrtenjeto za 90 stepeni e malku zeznato , treba malce napred nazad a i da vnimavash da ne pochne pilata da ti odi vo kosina ako mnogu ja forsirash

Сега @Anco кога ќе излезе со тие неговите кујнски модификации
еве се јавува,
јас сам се си правам,па и кујни се разбира(имам и убодна пила)
Како да е за сечење ќе се снајдеш,но потоа потребно е и прицврстување на плочата - односно лепење.
Плотната секако е од иверица а таа не е отпорна на вода, со нејзин допир ја впива и набабрува и на крајот пука.
Треба на тоа да се мисли. на пример може ќе ти истече некогаш течност на плочата - супа и сл. па дури и жешка.
Кога ќе направиш отвор према плочата,страните на иверицата добро е да се заштитат со премаз да упие внатре во неа.
Може да се потоа обложат страните со широка самолеплива трака отпорна на големи температури.
Под плочата по ивиците може да се стави и некој дихтонг-веројатно иде со неа,или пак силикон и тој отпорен на 200 ст.

Да не има некаде да се изнајми ваква пила?
некаде видов за 800 ден, само утре ќе го побарам флаерот. највероватно во еуротулс, за рајдер ударна пила[DOUBLEPOST=1397200694][/DOUBLEPOST]
некаде видов за 800 ден, само утре ќе го побарам флаерот. највероватно во еуротулс, за рајдер ударна пила
друже, точно сум напишал. во еуротулс, на raider е 800 ден
а во меркур има за 1600 ден.
разликата е во квалитет ваљда, но знам дека ќе ти заврши работа таа од 800 ден
но, да се разбереме, гледам дека не си искусен околу овие работи, а анчо Е. јас би ти препорачал да го викнеш човекот, и да ги направи сите потребни работи за да се' биде тамам. знае да испадне голема заебанција со влагата, да набубри и тогаш треба да ја фрлиш плотната.
очекувам слики од резултатот ;)

Последно уредено:
Додека даваш пари за мајстор, купи обична убодна пила за 800 денари. Барем ке ти остане пилата за другпат.
Освен ако не си труп за вакви ситни мајсторски работи, нели.
И ваква непрофесионална пила без проблем ќе ти заврши работа. Јас имам местено лавабо во кујна , значи исто плоча 4 цм, се сече без проблем
Послушај го советот со креп трака, и обавезно со монтажа стави некој дихтонг, зашто ако ти влезе влага, по некое време ќе треба да ја фрлиш цела плоча. Јас лавабо сум ставал со силикон, ама со оглед на температурата, подобро ти е термоотпорна гума или слично како дихтунг

некаде видов за 800 ден, само утре ќе го побарам флаерот. највероватно во еуротулс, за рајдер ударна пила[DOUBLEPOST=1397200694][/DOUBLEPOST]

друже, точно сум напишал. во еуротулс, на raider е 800 ден
а во меркур има за 1600 ден.
разликата е во квалитет ваљда, но знам дека ќе ти заврши работа таа од 800 ден
но, да се разбереме, гледам дека не си искусен околу овие работи, а анчо Е. јас би ти препорачал да го викнеш човекот, и да ги направи сите потребни работи за да се' биде тамам. знае да испадне голема заебанција со влагата, да набубри и тогаш треба да ја фрлиш плотната.
очекувам слики од резултатот ;)
Raider-от и не се така лоши... не се Макита :cuc: ама cheap-shit океј алат е...

Он топик, како некој што ги монтирал тие плочи и горе долу знам како се сече. Значи да, креп трака од околу ти е must do, премазот на @Anco е пожелен ама не мора ако добро знаеш како да ја залепиш од страна со многу малку силикон и добро да го изработиш. Димензиите се земаат на внатрешната страна (нормално) само гледај да не е поголемо за да не ти испадне една страна.
Во зависност каков шпорет имаш, дали се независни (плочата и рерната) или зависни е потребата од штекот. Фрката е што ако се зависни мора рерната да ти е долу, па после 5те жици се врзуваат на рерната, а главниот довод оди во рерната. Ако се независни (како што ги гледам во последно, каде ги местат на едно место плочата а на друга страна рерната, дали горе или поместена) тогаш директно оди од плочата кабел.
За сечењето се надевам имаш добри способности за мерење и стабилна рака ;)

Додека даваш пари за мајстор, купи обична убодна пила за 800 денари. Барем ке ти остане пилата за другпат.
Освен ако не си труп за вакви ситни мајсторски работи, нели.
И ваква непрофесионална пила без проблем ќе ти заврши работа. Јас имам местено лавабо во кујна , значи исто плоча 4 цм, се сече без проблем
Послушај го советот со креп трака, и обавезно со монтажа стави некој дихтонг, зашто ако ти влезе влага, по некое време ќе треба да ја фрлиш цела плоча. Јас лавабо сум ставал со силикон, ама со оглед на температурата, подобро ти е термоотпорна гума или слично како дихтунг
Немој така, можеби дечкото е со економски или правен факултет ;)
Мајтапот на страна как дихтунг ако нема веќе наменски за таа работа може да употреби и силикон за високи температури ( црвен до 300 степени).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom