Прашања до Атеистите II

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Има денес.Пред еден милениум го немало. Да не правиме муабет за античкио свет каде централно место завземал "громовнкот".
јок, науката појма нема, тоа е само извитоперено наметнато мислење на некојси квазинаучник.
а се што требало да се погледа било во библијата. :pos:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Има денес.Пред еден милениум го немало. Да не правиме муабет за античкио свет каде централно место завземал "громовнкот".
Јас не живеам пред илјада години, туку сега и овде и пак не ми требаат богови за да го објаснам грмењето, ама еве, на форумов има членови кои велат дека Бог постои. Што ќе им е ним Бог, кога атеизмот си има објаснување за се‘ и сешто?[DOUBLEPOST=1397038734][/DOUBLEPOST]
ако идеме хронолошки, атеизмот е постар од теизмот.
Ако идеме хронолошки, целата човекова историја познава религии, а само чат-пат познава атеизам, кој е измислица од поново време.[DOUBLEPOST=1397039097][/DOUBLEPOST]
сите ние се раѓаме како атеисти. но подоцна ни е наметнат теизмот.
/quote]
Кој и како го наметнува теизмот? Теизмот е целосно потиснат од образованието и медиумите.[DOUBLEPOST=1397039650][/DOUBLEPOST]
а теизмот се појавил како “потреба“ за да си ги објаснат некои природни појави и сл.
.
...што е крајно наивен став.[DOUBLEPOST=1397039697][/DOUBLEPOST]
но како еволуирале луѓето, така некои увиделе дека тоа е одлична алатка за контрола на народните маси.
..што значи дека пред теизмот, народите биле распашана банда, без ничија контрола.[DOUBLEPOST=1397039758][/DOUBLEPOST]
која сакаш религија земи ја, ќе видиш дека секој од нив нуди “казна“. дали абориџините кои се едно со универзумот, дали будизмот со реинкарнацијата, дали христијанството со пеколот, или исламот со омразата кон останатите.
...затоа што таму каде постои етика, дух и можност за избор, таму постои и последица од тој избор.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако идеме хронолошки, целата човекова историја познава религии, а само чат-пат познава атеизам, кој е измислица од поново време.
Псалми 14:http://www.mkbible.net/biblija/index.php
1. Безумникот рече во своето срце: „Нема Бог!” Се расипаа; нивните дела се гнасни нема кој да прави добро.

Незнаев дека библијата е од поново време.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Псалми 14:
1. Безумникот рече во своето срце: „Нема Бог!” Се расипаа; нивните дела се гнасни нема кој да прави добро.

Незнаев дека библијата е од поново време.
Да, е од поново време, не е од каменото сигурно.
И зборувам за атеизам, а не за нечие поединечно неверие.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Јас не живеам пред илјада години, туку сега и овде и пак не ми требаат богови за да го објаснам грмењето, ама еве, на форумов има членови кои велат дека Бог постои. Што ќе им е ним Бог, кога атеизмот си има објаснување за се‘ и сешто?
Атеизмот дава објаснувања? Од каде никна ова? Науката од друга страна дава објаснувања базирани на знаења.
Ако некој е атеист не значи дека е научник. Ниту дека е паметен. Ниту дека е образован. Едноставно значи дека не верува во бога. Толку.
Од друга страна ако некој е образован или пак се бави со наука не значи дека е атеист. Да биде работата поинтересна има луѓе кои се бават со истражувачка работа, се религиозни , а во исто време се и атеисти.

Инаку колку што знам навиките, посебно оние кои се воспоставени и цврсто утврдени како дел од едно општество тешко се заменуваат. Така да ти може живееш денес, ама идејата за божества е постара од тебе и мене. И истата е пренесувана генерациски. Од дете на родител. Знаеме каква е врската помеѓу овие членови во семејството.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Јас не живеам пред илјада години, туку сега и овде и пак не ми требаат богови за да го објаснам грмењето, ама еве, на форумов има членови кои велат дека Бог постои. Што ќе им е ним Бог, кога атеизмот си има објаснување за се‘ и сешто?[DOUBLEPOST=1397038734][/DOUBLEPOST]

Ако идеме хронолошки, целата човекова историја познава религии, а само чат-пат познава атеизам, кој е измислица од поново време.[DOUBLEPOST=1397039097][/DOUBLEPOST]

Кој и како го наметнува теизмот? Теизмот е целосно потиснат од образованието и медиумите.[DOUBLEPOST=1397039650][/DOUBLEPOST]

...што е крајно наивен став.[DOUBLEPOST=1397039697][/DOUBLEPOST]

..што значи дека пред теизмот, народите биле распашана банда, без ничија контрола.[DOUBLEPOST=1397039758][/DOUBLEPOST]

...затоа што таму каде постои етика, дух и можност за избор, таму постои и последица од тој избор.
дали пред да се појави било која религија луѓето биле атеисти? немој сега да ми кажеш дека и првиот човек имал религија?
некој од нас двајца е наивен, само не знам кој. намерно се правиш дека не разбираш или само тролаш?
ова сега пак ти е контрадикторно со претходното. прво дали религијата постои за да се контролираат луѓето или не? и што ако биле распашана команда, баш религијата нејде да изиграва полиција?????
дали има избор? ако збориме религиски, тогаш нема!!! те приморува да веруваш во него, затоа што ако не веруваш Че ојш во пеколот. тоа не е избор. избор е кога јас и да одлучам да не верувам ни во него, ни во пекол, а да ме остават на раат. сакам да кога ќе умрам се претворам во прашина и готово. дај бре, досадно е во тој рај, сите насмеани, сите весели, сите со блажен израз на лицето. нема акција, возбуда, секс, па размислување, па, .......

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Атеизмот дава објаснувања? Од каде никна ова? Науката од друга страна дава објаснувања базирани на знаења.
Науката дава објаснувања според нејзините тековни „знаења„: какви се знаењата, такви се и објаснувањата.
Науката и атеизмот, напросто, се идентификуваат едно со друго.[DOUBLEPOST=1397044440][/DOUBLEPOST]
Да биде работата поинтересна има луѓе кои се бават со истражувачка работа, се религиозни , а во исто време се и атеисти.
...Ш‘о?...
Ај прочитај ја реченицава уш‘е едно 100 пути.[DOUBLEPOST=1397044530][/DOUBLEPOST]
Инаку колку што знам навиките, посебно оние кои се воспоставени и цврсто утврдени како дел од едно општество тешко се заменуваат. Така да ти може живееш денес, ама идејата за божества е постара од тебе и мене. И истата е пренесувана генерациски. Од дете на родител. Знаеме каква е врската помеѓу овие членови во семејството.
Не ги релативизирај работите: јас сум атеист и не ми требаат богови, а на форумов имаш членови кои веруваат во Бога. Зашто? Ете им го атеизмот...[DOUBLEPOST=1397044607][/DOUBLEPOST]
дали пред да се појави било која религија луѓето биле атеисти? немој сега да ми кажеш дека и првиот човек имал религија?
Е ај кажи ми дека првиот човек немал религија...
Светованава историја ни вели дека нема историски познат и цивилизирано организиран народ без религија.
Дути и денешниве пагани се религиозни, иако се „заостанати„.[DOUBLEPOST=1397044642][/DOUBLEPOST]
некој од нас двајца е наивен, само не знам кој. намерно се правиш дека не разбираш или само тролаш?
Ја‘ ништо не разбирам, само си поставувам прашања...[DOUBLEPOST=1397044731][/DOUBLEPOST]
ова сега пак ти е контрадикторно со претходното. прво дали религијата постои за да се контролираат луѓето или не? и што ако биле распашана команда, баш религијата нејде да изиграва полиција?????
Самиот поим „религија„ означува „релација со Бога„.
Ако луѓето решиле да се потчинуваат на своите богови, тогаш кој кого го контролира?[DOUBLEPOST=1397044782][/DOUBLEPOST]
дали има избор? ако збориме религиски, тогаш нема!!! те приморува да веруваш во него, затоа што ако не веруваш Че ојш во пеколот. тоа не е избор. избор е кога јас и да одлучам да не верувам ни во него, ни во пекол, а да ме остават на раат. сакам да кога ќе умрам се претворам во прашина и готово. дај бре, досадно е во тој рај, сите насмеани, сите весели, сите со блажен израз на лицето. нема акција, возбуда, секс, па размислување, па, .......
... и то‘.

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Науката дава објаснувања според нејзините тековни „знаења„.
Тековни потврдени знаења. Ако нешто е потврдено дека така функционира го прифаќа. Ако се покаже дека не е така бара друго чаре. Нема многу простор за инатење.

Науката и атеизмот, напросто, се идентификуваат едно со друго.
Како тоа се идентификуваат?
По дефиниција сигурно не. Според корпусот "членови" уште помалце. Тоа ако некој е атеист не значи дека е писмен или дека науката го натерала на тоа. Ниту пак ако некој се бави со наука по некој си автоматизам е атеист.

...Ш‘о?...
Ај прочитај ја реченицава уш‘е едно 100 пути.[DOUBLEPOST=1397044530][/DOUBLEPOST]
Да ти протумачам? Не мора да одговориш.

Човек може да се бави со наука, без разлика дали станува збор за истражување или десеминација, да биде религиозен , а да не верува во постоење на богови а.к.а Џаинист или Зен Будист.

Не ги релативизирај работите: јас сум атеист и не ми требаат богови, а на форумов имаш членови кои веруваат во Бога. Зашто? Ете им го атеизмот...

Тоа сам себе ќе си се преиспиташ оти веруваш во нешто за кое нема веродостојни докази. Ако некој сака да верува во Штрумфови и покрај тоа што сѐ друго укажува дека истите не постојат, тоа си е негова работа.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тековни потврдени знаења. Ако нешто е потврдено дека така функционира го прифаќа. Ако се покаже дека не е така бара друго чаре. Нема многу простор за инатење.
.
Не е никакво инаетење, туку е научна неспосбност за давање конечен одговор. Према томе, како можам да се надевам на науката, која не може да ми даде трајно објаснување за нештата кои ме опкружуваат?[DOUBLEPOST=1397047764][/DOUBLEPOST]
Како тоа се идентификуваат?
Едноставно: научниот светоглед е безбожнички.
Ти текнуе?...[DOUBLEPOST=1397047871][/DOUBLEPOST]
Човек може да се бави со наука, без разлика дали станува збор за истражување или десеминација, да биде религиозен , а да не верува во постоење на богови а.к.а Џаинист или Зен Будист.
.
Човекот може да биде и будист, што автоматски не го прави и побожен, оти будизмот нема богови, што значи дека будизмот не е религија.[DOUBLEPOST=1397047921][/DOUBLEPOST]
Тоа сам себе ќе си се преиспиташ оти веруваш во нешто за кое нема веродостојни докази.
Не ми ја префрлај кривицата, оти ја‘ само поставувам прашања а не знам ништо...[DOUBLEPOST=1397048008][/DOUBLEPOST]
оти веруваш во нешто за кое нема веродостојни докази.
Веродостојни докази има колку сакаш, а тоа што нејќеш да ги видиш или прифатиш, тоа не е нечиј, туку само твој проблем.[DOUBLEPOST=1397048073][/DOUBLEPOST]
Ако некој сака да верува во Штрумфови и покрај тоа што сѐ друго укажува дека истите не постојат, тоа си е негова работа.
Тоа не е негова работа, туку е показател на неговата ненормалност.

Последно уредено:
A

aye

Гостин
Да, родени сме сите со таа немисла. Никој не е роден со “вградено“ верување во богови. Или ќе прифати подоцна во животот некаков бог (или богови) или нема. Не можам да не ја спомнам религијата а да ти кажам што е атеист. Атеизмот е стар колку и религиите. Како што реков претходно, не секој ја прифаќал религијата и боговите во својата средина.
Антитеизмот и атеизмот не се спротивност. Убаво ти кажа погоре Сталкер, разликата е во нивото или степеност на убеденост.
Абе човек не барам да ми кажуваш за Атеизмот знам што е туку сакав да знам што вас ве натерало да бидете атеисти, значи ваше лично мислење не теории, докази што ли уште не. И нормално дека не сте се родиле со таа (не)мисла ниту па верниците се родиле побожни но ете кога дошол тој период од животот да бирате во што ќе верувате и дали воопшто ќе верувате како вие сте одлучиле да бидете атеисти?
Додека ми одговорите ќе заборавам што ми беше целта на прашањето

Антитеизмот и атеизмот не се спротивност. Убаво ти кажа погоре Сталкер, разликата е во нивото или степеност на убеденост.
Јас не ни реков дека се спротивност, ако добро си прочитал што сум пишала ќе сфатеше дека тие две работи за мене се едно те исто нема разлика, не знам како вие ја гледате таа разлика. Дали кажуваат или тврдат во тоа што го кажуваат исто е, за исто нешто станува збор е сега може едниве се посигурни во себе за разлика од другите но тоа веќе нема врска со атеизмот а со самите личности.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Веродостојни докази има колку сакаш, а тоа што нејќеш да ги видиш или прифатиш, тоа не е нечиј, туку само твој проблем..
Докази дека бог/ови посои/јат или не постојат има нешто над 7 милијарди, ама веродостоен ниеден. Ти можеш да си веруваш колку сакаш во туѓото верување, ама тоа не е доказ уште пак помалку веродостоен.

Абе човек не барам да ми кажуваш за Атеизмот знам што е туку сакав да знам што вас ве натерало да бидете атеисти, значи ваше лично мислење не теории, докази што ли уште не. И нормално дека не сте се родиле со таа (не)мисла ниту па верниците се родиле побожни но ете кога дошол тој период од животот да бирате во што ќе верувате и дали воопшто ќе верувате како вие сте одлучиле да бидете атеисти?
Сакаш на турски да ти наишам? Жалам турски не знам. Секој се раѓа без сознание и верување за бог/ови. Ако не прифати ниеден бог, си останува атеист. Треба и да нацртам?
Јас не ни реков дека се спротивност, ако добро си прочитал што сум пишала ќе сфатеше дека тие две работи за мене се едно те исто нема разлика, не знам како вие ја гледате таа разлика. Дали кажуваат или тврдат во тоа што го кажуваат исто е, за исто нешто станува збор е сега може едниве се посигурни во себе за разлика од другите но тоа веќе нема врска со атеизмот а со самите личности.
Ајде одново.
Атеистот не верува во бог (Антитеизмот исто) со таа разлика што антитеистот тврди дека знае (или има доказ) дека богови не постојат.
П.С. Фотошоп имаш?

A

aye

Гостин
Сакаш на турски да ти наишам? Жалам турски не знам. Секој се раѓа без сознание и верување за бог/ови. Ако не прифати ниеден бог, си останува атеист. Треба и да нацртам?
Оф леле нема разбирање со вас но ај нема врска така нека биде.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Докази дека бог/ови посои/јат или не постојат има нешто над 7 милијарди, ама веродостоен ниеден.
Верските вистини се објавени вистини од Небесата, а не исполнување на нечии лични желби, како што е веродостојноста и она кое субјектот го подразбира и/или прифаќа за веродостојно.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Верските вистини се објавени вистини од Небесата,
Кому објавени? Тебе? Да сигурно.
а не исполнување на нечии лични желби,
Јас ги гледам само твоите лични желби во писанијава твои, да твојата вистина биде и веродостојна. Надевај се и посакувај да е така. Немам против.
како што е веродостојноста и она кое субјектот го подразбира и/или прифаќа за веродостојно.
Веродостојно е она што е веродостојно, а не твоите желби и подразбирање дека е вистинито.

Kajgana Shop

На врв Bottom