Прашање за Христијанството III

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Христос живеел 33 години.

Znamo da je Jakov, Isusov brat, prvi vođa prazajednice u Jerusalimu, bio vegetarijanac. To je istorijski potvrđeno.......
Mатематиката вели поинаку, имено према евангелијата Исус е роден во време на Херод големиот кој умрел во 4 година ПНЕ. Така да исус е роден 5 или 6 година ПНЕ.

Во евангелието по Лука Исус бил распнат во време кога првосвештеници биле Ана и Кајфа. Само во 36ста година од новата ера имало два првосвештеници Ана и Кајфа. Ни пред тоа ни по тоа.

5 (или 6) ПЛУС 36 = 41 или 42

Инаку нема никаков доказ дека првите христијани биле вегетаријанци, Јаков кога му наложува на Павле како да прима пагани во верата му вели само да ги обврзе да не јадат месо од удавено или жртвовано животно (се друго е дозволено) а самиот павле пак ги ослободува паганите од било какви забрани за јадење (па и на жртвовани и удавени животни.)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Mатематиката вели поинаку, имено према евангелијата Исус е роден во време на Херод големиот кој умрел во 4 година ПНЕ. Така да исус е роден 5 или 6 година ПНЕ.

Во евангелието по Лука Исус бил распнат во време кога првосвештеници биле Ана и Кајфа. Само во 36ста година од новата ера имало два првосвештеници Ана и Кајфа. Ни пред тоа ни по тоа.

5 (или 6) ПЛУС 36 = 41 или 42

Инаку нема никаков доказ дека првите христијани биле вегетаријанци, Јаков кога му наложува на Павле како да прима пагани во верата му вели само да ги обврзе да не јадат месо од удавено или жртвовано животно (се друго е дозволено) а самиот павле пак ги ослободува паганите од било какви забрани за јадење (па и на жртвовани и удавени животни.)

Apostoli su bili vegetarijanci
Kako bi znali što je Isus poučavao na temu ljubavi prema životinjama i bezmesnoj prehrani, korisno je znati kako su se ponašali Njegovi apostoli i učenici. Antikni tekstovi koji iz dotičnog razloga nisu stavljeni u kritiku biblije, kažu sljedeće:

Petrus
„ Ja sam živio od maslina i kruha jer sam povrće rijetko imao na raspolaganju. “
Clementinische Homilien, XII,6

Matija
„ Matija je živio bez mesa od sjemenki, plodova drveća i povrća. “
Clemens von Alexandrien, Paidagogos II,1,16

Ivan
„ Prema izvještaju (crkvenih otaca) Epiphanius je također živio vegetarijanski. “
Panarion omnium baeresium 78, 13.4, cit. prema Carsten Strehlow, Vegetarijanstvo/veganstvo kao sastavni dio kršćanstva, Berlin 2000, strana 35

Jakov
„ On nije uživao ni u vinu ni u pijanstvu, niti je jeo meso.“
Eusebius, Crkvena povijest II, 23,5-6

Istraživač religija Carl Anders Skriver potkrepljuje da su prema svjedočenju pismoznanaca iz 2. stoljeća, apostoli Andrej, Filip i Toma, kao i evanđelisti Marko i Luka te učenik Matija koji je nakon smrti Jude bio izabran u društvo (krug) dvanestorice učenika (sljedbenika), bili vegetarijanci. „ Samo pitaj životinje, one će te poučiti; ptice s neba dat će ti na znanje. Govori zemlji, ona će te naučiti;
ribe iz mora će ti ispričati. Tko ne zna kod svega tog,
da je ruka Gospodina napravila sve to?
U Njegovoj ruci počiva duša sveg života
i svakog ljudskog tijela duša. “
Hiob 12,7-12 (jedinstven prijevod)

JERONIM JE PRECUTAO VAZNE ISTINE

Jeronim je u ono vreme imao sve postojece zapise o ucenjima Hrista na raspolaganju. On je Npr. i te kako znao da Isus nije jeo meso i da je poucavao da se zivotinje vole, a ne da se ubijaju. U jednom pismu Juvenijanu dao je Jeronim znacajnu izjavu na tu temu. Iz tog teksta se vidi da je Isus nalozio da se meso ne jede, sto se u mnogim antickim zapisima, izvan biblije, jasno vidi. I pored toga Jeronim je taj znacajni aspekt Isusovog ucenja, pri sastavljanju biblije utajio, tj. preuzeo, vec falsifikovane prepise. Svakodnevno milioni zivotinja moraju da placaju taj falsifikat Isusovog ucenja, zivotom. Nebrojene milijarde zivotinja su od tada prepustene svojoj muci u tamnim stalama i ubijane. Posebno su se “hriscanski narodi” mutirali u mesozdere. Posledice te utaje za prirodu, zivotinje i coveka su nezamislive…

JERONIMOVO PISMO JUVENIJANU:

“Uzivanje u mesu je do potopa bilo nepoznato, ali posle potopa strpali su nam u usta tkivo i smrdljive sokove zivotinjskog mesa… Isus Hrist, koji se pojavio, kada je doslo vreme, povezao je kraj sa pocetkom, tako da nam sada nije vise dozvoljeno da jedemo meso.”
A na drugom mestu u istom pismu stoji: Ja vam kazem: ” Ako hocete da budete savrseni onda je od znacaja…, da se meso ne jede.”
GLAVNA RAZMIRICA: LJUBAV NAZARECANINA PREMA ZIVOTINJAMA
Vegetarijanstvo prahriscana je ocito bilo veliki problem ondasnjih mocnika. Ono nije ni u kom slucaju smelo uci u bibliju. Autor Karsten Strelov (Carsten Strehlow) pise: “Crkveni otac Jeronim je zbog svoje jasne izjave za vegeterijanstvo i apstinenciju od alkohola, bio cak proteran iz Rima”. On bi morao da strahuje za svoj zivot, da je istinito uneo Isusovu ljubav prema zivotinjama u svoju, na latinski jezik novoprevedenu bibliju. Govori se, da je jos za vreme cara Konstantina I, hriscanskim vegeterijancima i pacifistima sipano tecno olovo u grlo.” Vodile su se velike partijske borbe, jer “veliki broj crkvenih predstavnika masivno je zastupalo vegeterijanstvo/veganizam i apstinenciju od alkohola”. Ali Rimske vlasti i rimska crkva, koja se formira uz njihovu pomoc, pobedili su. Sledeci citati ce osvetliti poput gavrana, crnu moc, koja se od tada docepala Isusovog ucenja. Novi katolici su npr, bili prisiljeni-pre nego sto su na silu bili naterani u tek nastajacu/nastajucu rimokatolicku crkvu – da izreknu prokletstvo protiv Isusovih sledbenika odnosno protiv Njegovog ucenja i time konacno protiv Isusa Hrista licno. “Proklinjem tvrdoglave Nazarecane, koji poricu da je zakon zrtve klanja dao mojsije, koji ne jedu ziva stvorenja i koji nikada ne prinose zrtvu…”.

POPOVI VEGETERIJANCI SU BILI OTPUSTENI
Godine 314 na crkvenom saboru u Ankari doneta je sledeca odredba:
“Zakljuceno je da oni koji su u duhovnom bili popovi i djakoni, a nisu jeli meso, treba meso da jedu i tako ako zele da pobede samoi sebe(to znaci svoje odvracanje od jedenja mesa); ako medjutim pokazu odvratnost, te cak, ni povrce koje je bilo pomesano sa mesom nece da jedu, te tako ne postuju pravila, da se odstrane iz sluzbe.” Odricanje isusovaca od mesa crkvi je oduvek bio trn u oku. Papa Jovan III (561-574) cak je prokleo vegeterijance. On je tu anatemu (prokletstvo) objavio na 1. Saboru i Bragi (Portugal).
“Ako neko smatra necistim, jelo od mesa, koje je bog dao ljudima za uzivanje…i ako ga (mesa) se odrice…, neka bude obelezen prokletstvom.”

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Kako bi znali što je Isus poučavao na temu ljubavi prema životinjama i bezmesnoj prehrani, korisno je znati kako su se ponašali Njegovi apostoli i učenici. Antikni tekstovi koji iz dotičnog razloga nisu stavljeni u kritiku biblije, kažu sljedeće:
Исус од еден човек лоште демони ги префрла во крдо свињи кои после трчајќи се фрлаат во смрт. Тоа не е сакање животни. Исус своите неприатели ги нарекува пци (кучиња) тоа не е сакање животни, Исус му дава на луѓето да јадат риба (е сега дискутабилно е дали рибите се животни, некои вегетаријанци риба па и пиле не сметаат за животни) апстинирање од месо (а во некои обреди специфично е наложено да се јаде месо) би било сигурно чудно и споменато низ евангелијата. Нигде не пиши дека Исус одбивал месо или јадел поинаку од пропишаните и дозволените јадења. Тој живеел во мошне верско општество каде се гледало на секоја ситница пропишана по Стариот завет така да било какво застранување би привлекло внимание и коментар. Такво нешто немаме а то што цитираш ти се пишувања со векови после исуса, не од очевидци.
Почитувам сечие право да

Член од
5 април 2014
Мислења
53
Поени од реакции
27
Religija = spas za siromasnite i ugneteni masi narod, koi za vreme rimsko polesno im bilo ( na primer robovite ) da veruvaat vo zadgroben zivot. So ogled na toa deka nemale nekoj si zivot duri robovite nikakov. I neli ako nekoj te udri podaj mu go drugiot obraz. Taka so isprani mozoci lesno se manupilralo so narodot. Podocna stanuva drzavna religija so toa sto kralot voocil deka dokolku si ja prilagodi religijata moze najlesno da vladee. Ne kradi bidi pokoren i sl. Togas drzavata ja finansira crkvaga koja dobiva i svoja vojska i pravo kanonsko. Crkva ko crkva u spanija pali 40000 eretici ( mn hristijanski neli ) i da ne duzam mn mn.. spored mene ubavo e da se veruva vo bilo sto. Ama zaso ti e crkva za da veruvas, pestotce za svetenje. Znaci sea pa siromasnive nevernici. Ili onoj kreetenon kolata so si ja svetese. Ma u p.m. i popoi i sve

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Исус од еден човек лоште демони ги префрла во крдо свињи кои после трчајќи се фрлаат во смрт. Тоа не е сакање животни. Исус своите неприатели ги нарекува пци (кучиња) тоа не е сакање животни, Исус му дава на луѓето да јадат риба (е сега дискутабилно е дали рибите се животни, некои вегетаријанци риба па и пиле не сметаат за животни) апстинирање од месо (а во некои обреди специфично е наложено да се јаде месо) би било сигурно чудно и споменато низ евангелијата. Нигде не пиши дека Исус одбивал месо или јадел поинаку од пропишаните и дозволените јадења. Тој живеел во мошне верско општество каде се гледало на секоја ситница пропишана по Стариот завет така да било какво застранување би привлекло внимание и коментар. Такво нешто немаме а то што цитираш ти се пишувања со векови после исуса, не од очевидци.
Почитувам сечие право да
Нели гледаш дека тие 19 години што фалат се исфрлени од библијата?

Umnožavanje ribe„ …Moji učenici donijeli su mi kruh i grožđe da ih umnožim. Toga dana dali su Mi mrtve ribe da ih umnožim. Kad sam uzeo tu mrtvu supstancu u Svoje ruke, objasnio sam ljudima da se iz nje u velikoj mjeri povukao potencijal Očeve snage, visoka životna snaga i da Ja ne stvaram žive ribe da bi bile opet ubijene. Objašnjavao sam ljudima da je život u svim oblicima života i da ga čovjek ne treba namjerno ubijati. Ljudi, a naročito djeca, gledali su Me tužno. Nisu Me mogli razumjeti jer su uglavnom živjeli od ribe, kruha i još ponečeg. Tada sam im po smislu govorio: Energije Zemlje još održavaju mrtve ribe čitavima. Tako vam Ja iz Očevog Duha neću podariti živu ribu, nego ću vam iz energije Zemlje stvoriti ribu koja je mrtva, odnosno siromašna vibracijama. Ona nikada neće nositi život i neće moći biti ubijena. Ja ću vam pokazati kakvog je okusa živo – kruh i plodovi – u usporedbi s tom mrtvom hranom.
I stvorio sam za njih iz energije Zemlje ribu koja je nosila malo duhovne supstancije. Dao sam im mrtve ribe i ponudio im da istovremeno jedu kruh i plodove da bi spoznali razliku između žive i mrtve hrane, između visoko vibrirajuće i nisko vibrirajuće hrane.
Na ovaj i na slične načine Ja sam učio ljude. Dalje sam im pokazivao – a time pokazujem i vama koji čitate Moje riječi – da je svako naglo prekidanje starih navika fanatizam. Tko iz minute u minutu ostavlja stare navike, u njemu se događa prekid, a ne promjena. U prekidu leži klica ponovne provale starih potisnutih navika koje onda prema prilikama nastupaju tvrdokornije i teže ih je otkloniti nego prije vremena trapljenja. Stara navika, dakle, ne treba bit prekinuta, nego to treba biti postupno napuštanje koje vodi do promjene u kojoj se čovjek okreće višim ciljevima i vrijednostima. To je duhovni proboj prema novim obalama. U svakom trapljenju leži fanatizam. Fanatik u mislima i osjećajima osuđuje bližnje koji u sebi još imaju isto ili slično onom što je on potisnuo. Time on hrani ono što je potisnuo.
Spoznajte: Čovjeku navika često se mora dopustiti još ponešto ljudsko, dok sam ne prepozna svoje greške i dok kroz samospoznaju i vlastito iskustvo – ili kroz patnju – ne napusti staro, kako bi duhovno sazreo. To je onda pravo razumijevanje i zakonito vođenje. “
(str. 337 – 338)

“Pashalno janje”Pashalno janje koje se dovodi u vezu sa pašalnom večerom Isusa i Njegovih učenika (Mk.14, 14) se od strane crkve također navodi kao dokaz da je Isus jeo meso. U “Ovo je Moja riječ” Krist objašnjava:

„…Ni apostoli ni učenici nisu naredili da se zakolje janje. No, međutim , i Meni su, kao i apostolima bili ponuđeni komadići pripremljenog janjeta kao dar ljubavi. Naši su nas bližnji time željeli darovati jer bolje nisu znali. Ja sam blagoslovio dar i započeo uzimati meso. Moji apostoli i učenici učinili su isto. Odmah zatim postavili su mi u tom smislu pitanje: “Mi bismo ipak trebali ostaviti jedenje mesa. Tako si nam zapovjedio. A sada si i sam jeo meso.
Poučio sam Svoje: ”Čovjek ne smije nijednu životinju namjerno ubiti, kao što ne smije jesti ni meso životinja koje su ubijene radi jedenja. Ako su, međutim, ljudi koji su još neuki, pripremili meso kao hranu i pružili je svome gostu kao dar u obliku gozbe, tada gost ne bi trebao odbiti dar. Postoji razlika da li čovjek jede meso iz požude ili iz zahvalnosti svome domaćinu za njegov trud. “
(str. 707)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Нели гледаш дека тие 19 години што фалат се исфрлени од библијата?

Umnožavanje ribe„ …
(str. 707)
Ниту се напишани некогаш затоа што никој што го знаел или познавал Исус - не пишел за него. Евангелијата настанаа далеку и временски и просторно од делувањето на Исус и се базираат н апрераскажани прикаски кои се пренесувале од колено на колено.
Исус беше јудеец за кој светото писмо беше сето и во него стои дека господ бог ги создаде животните меѓу друго и да му служат како храна на луѓето. Ние денес во 21 век имаме многу други поимања и сфаќања па и жал ни е зе кутрите животинчиња или можеме научно со формули и хемиски состави да дискутираме за хранливост или не на животни и растенија, но во тоа време кога животот за најголем дел од популацијата беше и краток и тежок, реткоо кој ќе речеше - е јас сум вегетаријанец. Ни во библијата ни во реалниот свет - немаше да најде поткрепа за тоа, дури и е наведено во библијата кој животни кога се жртвуваат во храмот а кои се јадат во кои денови.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
И ова е отфрлено на тие сабори -

Do koje je mjere vjerovanje u reinkarnaciju bilo rasprostranjeno, najbolje
nam svjedoče oštre mjere poduzete od strane Drugog Svetog Sinoda u
Konstantinopolisu. Već je taj drugi savjet bio bojkotiran od strane rimskog
Pape, zbog nesuglasica oko »krojenja« budućeg izgleda Biblije. Tako je sinod
bio prisiljen oštro osuditi vjerovanje u reinkarnaciju duše, a oni koji budu u
takvu »monstruoznost« i dalje vjerovali, biti će anatemizirani! Svi tekstovi
iz Starog i Novog zavjeta, koji su se odnosili na reinkarnaciju, tada su izbačeni,
zajedno sa mnogim drugim važnim podacima iz Isusovog ranijeg života. Tako
je došlo do današnjih »praznina« u Bibliji, koje su za Crkvu mnogo opasnije
nego da je unutra ostavljena prava istina. Budući se već tada, očigledno,
rađala o budućem Rimskom Carstvu, crkvenim je očima onoga doba bilo
neobično stalo da Isusa »internacionaliziraju« kako bi svoje ideje lakše
»prodali« širom svijeta. Kako bi se omalovažile ideje i učenja ostalih svjetskih
religija, potenciran je Isusov »međunarodni« karakter. Tako saznajemo, da
je Isusa poslao osobno Bog, kako bi spasio ostali »bezvjerni i krivo zavedeni
svijet«.. Stvarana je imperija koja će imati isključivi monopol na kršćanstvo
- 2000 godina!
Pa ipak, unatoč strašnim anatemama, bilo je »otpadnika« upravo unutar
tog kršćanskog tijela. Tako je Sveti Augustin, rimski redovnik čvrsto vjerovao
i propovijedao besmrtnost duše i njezino »seljenje« prema potrebi. Završio
je u Engleskoj po kojoj je obraćao tamošnja plemena u kršćanstvo, postavši
601. godine prvi arhibiskup od Canterbury. Vjerovanje u reinkarnaciju duša
povratilo se u Srednjem vijeku. Medu teolozima onoga vremena, koji su
vjerovali u seljenje duša iz tijela u tijelo, nalazili su se i Sveti Francis, irski
redovnik Johan Scottus i dominikanski redovnik Thomas Capinella.
Sa Srednjim vijekom prestaje razdoblje »vjerovanja«, a započinje razdoblje
»pojava« reinkarnacija.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203

Petrus
„ Ja sam živio od maslina i kruha jer sam povrće rijetko imao na raspolaganju. “
Clementinische Homilien, XII,6

Matija
„ Matija je živio bez mesa od sjemenki, plodova drveća i povrća. “
Clemens von Alexandrien, Paidagogos II,1,16

Ivan
„ Prema izvještaju (crkvenih otaca) Epiphanius je također živio vegetarijanski. “
Panarion omnium baeresium 78, 13.4, cit. prema Carsten Strehlow, Vegetarijanstvo/veganstvo kao sastavni dio kršćanstva, Berlin 2000, strana 35

Jakov
„ On nije uživao ni u vinu ni u pijanstvu, niti je jeo meso.“
Eusebius, Crkvena povijest II, 23,5-6

Istraživač religija Carl Anders Skriver potkrepljuje da su prema svjedočenju pismoznanaca iz 2. stoljeća, apostoli Andrej, Filip i Toma, kao i evanđelisti Marko i Luka te učenik Matija koji je nakon smrti Jude bio izabran u društvo (krug) dvanestorice učenika (sljedbenika), bili vegetarijanci. „ Samo pitaj životinje, one će te poučiti; ptice s neba dat će ti na znanje. Govori zemlji, ona će te naučiti;
ribe iz mora će ti ispričati. Tko ne zna kod svega tog,
da je ruka Gospodina napravila sve to?
U Njegovoj ruci počiva duša sveg života
i svakog ljudskog tijela duša. “
Hiob 12,7-12 (jedinstven prijevod)

JERONIM JE PRECUTAO VAZNE ISTINE

Jeronim je u ono vreme imao sve postojece zapise o ucenjima Hrista na raspolaganju. On je Npr. i te kako znao da Isus nije jeo meso i da je poucavao da se zivotinje vole, a ne da se ubijaju. U jednom pismu Juvenijanu dao je Jeronim znacajnu izjavu na tu temu. Iz tog teksta se vidi da je Isus nalozio da se meso ne jede, sto se u mnogim antickim zapisima, izvan biblije, jasno vidi. I pored toga Jeronim je taj znacajni aspekt Isusovog ucenja, pri sastavljanju biblije utajio, tj. preuzeo, vec falsifikovane prepise. Svakodnevno milioni zivotinja moraju da placaju taj falsifikat Isusovog ucenja, zivotom. Nebrojene milijarde zivotinja su od tada prepustene svojoj muci u tamnim stalama i ubijane. Posebno su se “hriscanski narodi” mutirali u mesozdere. Posledice te utaje za prirodu, zivotinje i coveka su nezamislive…

JERONIMOVO PISMO JUVENIJANU:

“Uzivanje u mesu je do potopa bilo nepoznato, ali posle potopa strpali su nam u usta tkivo i smrdljive sokove zivotinjskog mesa… Isus Hrist, koji se pojavio, kada je doslo vreme, povezao je kraj sa pocetkom, tako da nam sada nije vise dozvoljeno da jedemo meso.”
A na drugom mestu u istom pismu stoji: Ja vam kazem: ” Ako hocete da budete savrseni onda je od znacaja…, da se meso ne jede.”
GLAVNA RAZMIRICA: LJUBAV NAZARECANINA PREMA ZIVOTINJAMA
Vegetarijanstvo prahriscana je ocito bilo veliki problem ondasnjih mocnika. Ono nije ni u kom slucaju smelo uci u bibliju. Autor Karsten Strelov (Carsten Strehlow) pise: “Crkveni otac Jeronim je zbog svoje jasne izjave za vegeterijanstvo i apstinenciju od alkohola, bio cak proteran iz Rima”. On bi morao da strahuje za svoj zivot, da je istinito uneo Isusovu ljubav prema zivotinjama u svoju, na latinski jezik novoprevedenu bibliju. Govori se, da je jos za vreme cara Konstantina I, hriscanskim vegeterijancima i pacifistima sipano tecno olovo u grlo.” Vodile su se velike partijske borbe, jer “veliki broj crkvenih predstavnika masivno je zastupalo vegeterijanstvo/veganizam i apstinenciju od alkohola”. Ali Rimske vlasti i rimska crkva, koja se formira uz njihovu pomoc, pobedili su. Sledeci citati ce osvetliti poput gavrana, crnu moc, koja se od tada docepala Isusovog ucenja. Novi katolici su npr, bili prisiljeni-pre nego sto su na silu bili naterani u tek nastajacu/nastajucu rimokatolicku crkvu – da izreknu prokletstvo protiv Isusovih sledbenika odnosno protiv Njegovog ucenja i time konacno protiv Isusa Hrista licno. “Proklinjem tvrdoglave Nazarecane, koji poricu da je zakon zrtve klanja dao mojsije, koji ne jedu ziva stvorenja i koji nikada ne prinose zrtvu…”.
POPOVI VEGETERIJANCI SU BILI OTPUSTENI
Godine 314 na crkvenom saboru u Ankari doneta je sledeca odredba:
“Zakljuceno je da oni koji su u duhovnom bili popovi i djakoni, a nisu jeli meso, treba meso da jedu i tako ako zele da pobede samoi sebe(to znaci svoje odvracanje od jedenja mesa); ako medjutim pokazu odvratnost, te cak, ni povrce koje je bilo pomesano sa mesom nece da jedu, te tako ne postuju pravila, da se odstrane iz sluzbe.” Odricanje isusovaca od mesa crkvi je oduvek bio trn u oku. Papa Jovan III (561-574) cak je prokleo vegeterijance. On je tu anatemu (prokletstvo) objavio na 1. Saboru i Bragi (Portugal).
“Ako neko smatra necistim, jelo od mesa, koje je bog dao ljudima za uzivanje…i ako ga (mesa) se odrice…, neka bude obelezen prokletstvom.”
Не само што изворите го потврдуваат вегетаријанството,(кај Христос и Апостолите) туку и логичен заклучок е.

1 Коринтјани: 8:13 Затоа, ако јадењето го соблазнува мојот брат, нема воопшто да јадам месо довека, за да не го соблазнувам својот брат.

15:11 Матеј- Не она, што влегува во устата го онечистува човекот, туку она што излегува од устата, тоа го онечистува човекот.”

Според овие цитати логичниот заклучок е, ако некој е вегетаријанец не треба да го соблазнуваме или обвинуваме,додека вториот цитат покажува дека вегетаријанството само посебе без други трудови не носи духовен развиток и не е најважното.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Зошто евреите не го прифаќаа Исус како месија??

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Сите апостоли и ученици на исус беа евреи, како мислиш не го прифаќаа?
некој го прифатил некој не, како сега да прашаш оти сите луѓе не се христијани или оти сите христијани не се православни

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зарем не би било логично прашањево да го поставиш на евреите? Ова исто како јас да те прашам тебе, зошто атеистите не го прифаќаат Мухамед за пророк.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Не само што изворите го потврдуваат вегетаријанството,(кај Христос и Апостолите) туку и логичен заклучок е.

1 Коринтјани: 8:13 Затоа, ако јадењето го соблазнува мојот брат, нема воопшто да јадам месо довека, за да не го соблазнувам својот брат.

15:11 Матеј- Не она, што влегува во устата го онечистува човекот, туку она што излегува од устата, тоа го онечистува човекот.”

Според овие цитати логичниот заклучок е, ако некој е вегетаријанец не треба да го соблазнуваме или обвинуваме,додека вториот цитат покажува дека вегетаријанството само посебе без други трудови не носи духовен развиток и не е најважното.
Апсолутно е многу важно затоа што во рајот кога живееле адам и ева тие живееле во склад со природата и животните. Не колеле и не јаделе месо, туку се хранеле со плодови. Ова докажува дека со убивање и јадење месо човекот и живтоните ги прави агресивни, што значи ако човекот е вегетаријанец тој ги смирува животните и живее во склад со нив. Тоа го закључуваме од следниот цитат кој ни го опишува царството небесно -

ПРОПОВЕДНИК
Глава 3

19 Зашто навистина, кобта на луѓето и ѕверовите е една и иста. Како гинат едните, така гинат и другите; и дишат со еднаков здив, и човекот со ништо не го надминува ѕверот, зашто сè е суета.

ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ
Глава 8

19 Зашто сето создание со нетрпелив копнеж го очекува откривањето на Божјите синови -

20 имено, созданието и беше потчинето на суетата, не доброволно, туку од оној, кој го потчини - во надеж

21 дека и самото создание ќе биде ослободено од ропството на распаѓањето; во слобода на славата на Божјите деца.

22 Имено, знаеме дека целото создание заедно воздивнува и страда во родилни маки досега.

КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА
Глава 11

6 Волкот ќе живее со јагнето, рисот ќе лежи со јарето, телето и лавчето ќе пасат заедно, а мало детенце ќе ги води.
7 Кравата и мечката ќе пасат заедно, а нивните млади ќе лежат заедно, лавот ќе јаде слама како говедо.

8 Доилче ќе си игра над дупката на змијата, цицалчето ќе ја вовлекува раката во змииното легло.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Апсолутно е многу важно затоа што во рајот кога живееле адам и ева тие живееле во склад со природата и животните. Не колеле и не јаделе месо, туку се хранеле со плодови. Ова докажува дека со убивање и јадење месо човекот и живтоните ги прави агресивни, што значи ако човекот е вегетаријанец тој ги смирува животните и живее во склад со нив. Тоа го закључуваме од следниот цитат кој ни го опишува царството небесно -
Каин и Авел, двата сина на Адам и Ева, му принесоа жртви на бог, Каин земјоделецот му принесе на бог земјоделски производи, растенија плодови и семе, Авел, земјоделецот му принесе месо од животните. Бог ниту се опули на земјоделските жртви туку ги одбра (беше задоволен) од животинската жртва на Авел. Во бес и омраза Каин го уби братот Авел.
Првиот убиец према библијата е земјоделец кој одгледувал и се хранел со земјоделски производи. Вегетаријанец, Тој покажа агресивност и нагон за убивање.

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Затоа што повеќето евреи не Го препознаа Месијата, иако евреите, согласно старозаветните пророштва, знаеја дека Месијата ќе биде роден меѓу нив.

Самите евреи очекуваа поинаков Месија, според нивните замисли и потреби.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Затоа што повеќето евреи не Го препознаа Месијата, иако евреите, согласно старозаветните пророштва, знаеја дека Месијата ќе биде роден меѓу нив.
евреите најдобо ги знаеа знаците на еден месија. А и старозаветен месија не е ист како што го поимаат христијаните.

Kajgana Shop

На врв Bottom