Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mora da prasas, smesen si so postovive. Bas me zanima kako i kade ti si go pecalis lebot. Tie so najgolema usta obicno se tie najmrzlivite sto ne rabotat nisto.

Како тебе? Oти за мене рабботење на црно не е работа.

Ke dojde redot koga ke treba sam da si specalis za zivot pa ke vidis dali rabotenjeto na crno e ili ne e rabota.

Trebalo na toa da mu ja mislis uste vo vremeto koga si rabotel vo Germanija. Da imas malku sivi kelii, mozebi nemase da te izbrkaat od tamu, ili lesno otkrivaat paraziti kako tebe?

Trebalo na toa da mu ja mislis uste vo vremeto koga si rabotel vo Germanija. Da imas malku sivi kelii, mozebi nemase da te izbrkaat od tamu, ili lesno otkrivaat paraziti kako tebe?
Nikoj ne me izbrkal, sam si napustiv. Da ne sum budala da mu rmbam na svaba kako crnec. Pa jas i tamu da ziveam ke preprodavam koli ili ke si otvoram svoj servis ili slicno. Za drug nitu pod razno ne bi rabotel.

Nikoj ne me izbrkal, sam si napustiv. Da ne sum budala da mu rmbam na svaba kako crnec. Pa jas i tamu da ziveam ke preprodavam koli ili ke si otvoram svoj servis ili slicno. Za drug nitu pod razno ne bi rabotel.
Сеа си ме насмеал за сите пари , поштено :pos: абе они бараат такви како тебе .Што се држи оваа земја да неможеш да сватиш .

Сеа си ме насмеал за сите пари , поштено :pos: абе они бараат такви како тебе .Што се држи оваа земја да неможеш да сватиш .
Pa da, smejte se na glas, eve jas ke ti kazam, trazat magarinja. Da si znaes ako odis tamu. isto i drugite.
:icon_lol::tapp:

Денес ќе учиме нова лекција.
Се вика иселени лица.

Иселени Македонци во Германија, според заводот за статистика во Германија, пријавени со дозвола за престој со Македонски пасош:
55 986 во 2001 година
72 922 во 2013

2001 до 2008
2006- 2013

Германија како земја не е ни прва на листата на иселени Македонци во Европа. Најмногу иселени Македонци има во Италија.
Освен во листите на Европски земји Македонците во Германија се иселиле помалку и од прекуокеанските земји Австралија и Америка.

Светска банка објави податок во кој 447 000 лица се иселени легално.

Ајде сега проста математика. Според пријавените во општините во Германија, Македонци со Македнски пасош од 2001 до 2013 има 16 936 лица. Во Германската статистика има и во Германски општини каде се пријавени.
Твојата математика од 800 - 1200 лица годишно и 1200 да ги земеме како највисока точка што ја ставаш 1200*12 години=14 400 лица вкупно според тебе. Додавајќи на тоа дека завод за статистика методолошки иселувањата ги пресметува според лица кои се одјавиле бирократски во Македонија, им фалат неколку 000 во бројот на иселени Македонци.

Значи ти велиш дека 14 400 лица се само иселени досега од Македонија. Тогаш се поставува прашањето како само во Германија се доселиле 16 936 Македонци? Уствари од кај никнале ќерата нивна кога ги нема у твојата математика? :pos:И сите здружно заедно право во Германија заминале.

Само Германија. Каде е Италија, Австралија, Америка, Словенија, Австрија и Скандинавија. Кај се Македонците со бугарски пасоши кои се иселени.
Е сега пошто си по статистиката колку рече дека моментално се исселени од Македонија. Така една тркалезна бројка како на пример 2013 Македонија имала толку и толку жители, 2014 има толку и толку од кој толку се одселени.

Sent from Митинг на плоштадот во Скопје using Nokia 3310

Е сега пошто си по статистиката колку рече дека моментално се исселени од Македонија. Така една тркалезна бројка како на пример 2013 Македонија имала толку и толку жители, 2014 има толку и толку од кој толку се одселени.

Sent from Митинг на плоштадот во Скопје using Nokia 3310

За оваа бројка точно да се добие ќе треба да ги научам сите светски јазици и да им пребарувам во завод за статистика колку Македонски пасоши имаат внесено во доселеници, бидејќи нашиот завод за статистика е како што гледаме - неписмен.

Втора работа за која не се води статистика се Македонци со бугарски пасоши.

И трета и најважна работа е што ни број на население немаме точна бројка оти попис еден неможеме да спроведеме.

Чим во Германија се 17 000 иселени до 2013, а е трета/четврта на листа за иселени Македонци, пресметај ти од прилика колку се првите три земји Америка и Австралија над 17 000 народ иселен.

Знам дека не ти се верува, али тоа се фактите за жал :)

За оваа бројка точно да се добие ќе треба да ги научам сите светски јазици и да им пребарувам во завод за статистика колку Македонски пасоши имаат внесено во доселеници, бидејќи нашиот завод за статистика е како што гледаме - неписмен.

И трета и најважна работа е што ни број на население немаме точна бројка оти попис еден неможеме да спроведеме.

Чим во Германија се 17 000 иселени до 2013, а е трета/четврта на листа за иселени Македонци, пресметај ти од прилика колку се првите три земји Америка и Австралија над 17 000 народ иселен.

Eve i jas imam BG pasos pa ne sum iselen. Mozebi me racunaat kako iselen poso 3 meseci bev prijaven tamu. Ne e taka ednostavno. Od Slovenija nasite rabotnici dobri 80% se vratija doma. Masovno se vrakaat i od Italija. I od Imacka ima so begaat, edni odat nagore edni si se vrakaat. tesko da se vodi evidencija.

Нема врска дали мене ми се верува или не. Како велат пред фактите и боговите молчат.
Но друго ми падна нешто во очи( не во твојот пост туку општо).
Се вртат тука бројки што во најмала рака се смешни.
Затоа те прашав што мислиш ти по твое колку се имаат исселено за една година секаде.
Или ајде ако речиме дека во Германија се исселени 17000 до 2013( не заприметив од кога, дали од 1945, дали од 1990, 2001 или 2012 пошто тоа менува многу) , Германија е четврта на списокот. Значи ајде ќе речеме дека за другите дестинации приближно 25000 по дестинација. Иди некаде бројка од 120000 + со се дестинациите што се под Германија. Тоа ти е како што споменав претходно два поголеми града цели празни или неколку помали и тоа за оваа бројка. Што би рекле за 400,000+ колку што се споменуваше погоре.
Ти има логика муабетот?

Aj da vidime kolku dolgo @leandra ke izdrzi tamu. Ne fizicki de, nego psihicki. Ama veke se vodi kako iselena.
:icon_lol:

Нема врска дали мене ми се верува или не. Како велат пред фактите и боговите молчат.
Но друго ми падна нешто во очи( не во твојот пост туку општо).
Се вртат тука бројки што во најмала рака се смешни.
Затоа те прашав што мислиш ти по твое колку се имаат исселено за една година секаде.
Или ајде ако речиме дека во Германија се исселени 17000 до 2013( не заприметив од кога, дали од 1945, дали од 1990, 2001 или 2012 пошто тоа менува многу) , Германија е четврта на списокот. Значи ајде ќе речеме дека за другите дестинации приближно 25000 по дестинација. Иди некаде бројка од 120000 + со се дестинациите што се под Германија. Тоа ти е како што споменав претходно два поголеми града цели празни или неколку помали и тоа за оваа бројка. Што би рекле за 400,000+ колку што се споменуваше погоре.
Ти има логика муабетот?

Податоците се од 2001 до 2013, имаш погоре линкови.

Некој од Америка и од Канада да пребара завод за статистика и од Австралија ќе добиеме некоја округла бројка. Италија е исто во првите земји.

Каде се сите земји во светот да ги наброиме, многу се. Со бродовите во последно време многу склучуваат бракови, се треба да се провери колку и каде не има.

Охрид има најмногу иселеници. Најмногу заминуваат Америка. Годишно по 900 лица само од Охридски регион се иселуваат. Во класовите во кои учеле од 30 ученици во Охрид едвај по 5/6 души имаат останато. Таму е најмасивно одселувањето, а Охрид не се приметува со туристите.

Виница, Радовиш тој дел се сите во Италија.

Незнам али првата петка на земји има над 150 000 илјади иселени претпоставувам. Само 5 земји, каде е Англија со бугарските пасоши доста атрактивна според говорното подрачје, неколку Холандија, Франција, Белгија, Полска, Русија.

Станува збор за голем број на земји, каде севкупно бројката сигурно би излегла над 200 000 иселени. Ако гледаш грубо тоа се два града, али како што сите не заминале во Германија, така и од Македонија сите од Битола не се иселиле, илјада ваму, илјада наму, 5 илјади онаму и се собираат :)[DOUBLEPOST=1396726787][/DOUBLEPOST]
Aj da vidime kolku dolgo @leandra ke izdrzi tamu. Ne fizicki de, nego psihicki. Ama veke se vodi kako iselena.
:icon_lol:
Зарем лошо ми посакуваш, не те мислев за лош човек :(

Податоците се од 2001 до 2013, имаш погоре линкови.

Некој од Америка и од Канада да пребара завод за статистика и од Австралија ќе добиеме некоја округла бројка. Италија е исто во првите земји.

Каде се сите земји во светот да ги наброиме, многу се. Со бродовите во последно време многу склучуваат бракови, се треба да се провери колку и каде не има.

Охрид има најмногу иселеници. Најмногу заминуваат Америка. Годишно по 900 лица само од Охридски регион се иселуваат. Во класовите во кои учеле од 30 ученици во Охрид едвај по 5/6 души имаат останато. Таму е најмасивно одселувањето, а Охрид не се приметува со туристите.

Виница, Радовиш тој дел се сите во Италија.

Незнам али првата петка на земји има над 150 000 илјади иселени претпоставувам. Само 5 земји, каде е Англија со бугарските пасоши доста атрактивна според говорното подрачје, неколку Холандија, Франција, Белгија, Полска, Русија.

Станува збор за голем број на земји, каде севкупно бројката сигурно би излегла над 200 000 иселени. Ако гледаш грубо тоа се два града, али како што сите не заминале во Германија, така и од Македонија сите од Битола не се иселиле, илјада ваму, илјада наму, 5 илјади онаму и се собираат :)
Точно не се собираат ама пак ни сите градови во Македонија не се со 100000 жители нити пак ние се котиме како зајаци. Да не испадни ова како статистиката со пушачите. Од 1000 души што умреле 99% биле пушачи што значи дека цигарите се причина за нивната смрт, а ако некој умре оти возот го згазна, друг имаше 100 години, третиот се обесил и тн. Мислам знаеш на што целам.
Јас повеќето што ги знам и што заминале во странство, само одреден мал дел заминале иселенички, најголемиот дел се печалбарски. Одат работат некој месец и си идат. Да не напоменувам дека исселувањето од Битола не е непозната категорија и дека скоро сите имаат по некој роднина кој е за трајно исселен. Некако пошто Битола има таква традиција а економијата моментално не и е баш јака страна за очекување би било дека градот треба да биде празен, посебно кога ке ги земиме бројките кои тука се вртат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom