Се викам **Владимир**. Имам 74 години. Веќе 51 година сум во брак со **Елена**. И еден четврток во април влегов во дом за стари лица во **Битола** и ја „киднапирав“ сопругата од таму.
Не прашав никого. Не побарав дозвола од никого – ниту од нашиот син, ниту од снаата. Влегов во соба број 7, ѝ ја ставив во рака на медицинската сестра отпусната листа што ја потпишав еден час претходно со директорката, и ја фатив Елена за рака. Пет чекори до вратата од собата. За неа, по пет месеци во кои речиси не стануваше од кревет, тоа беше како да истрчала маратон.
Таксито нè чекаше долу, пред домот. **Чичко Горан**, таксистот што го познававме со години, ми помогна да ја наместам на задното седиште. Долго ме гледаше.
„Владимир, што се случува?“
Му реков:
„Ја носам Елена дома. Те молам, тргнувај.“
Тргнавме.
На патот од Битола до **Прилеп** – четириесетина минути возење – ја држев раката на мојата сопруга, која речиси два месеци немаше проговорено. И таа, за првпат по седумдесет дена, ја сврте главата кон мене и тивко рече:
„Владимир... ме носиш дома?“
Да, Елена. Те носам дома.
Не ви го пишувам ова за да ме сожалувате. Ви го пишувам затоа што тоа што го направив јас – човек од 74 години, со висок притисок и преживеан инфаркт – може да го направи секој. И затоа што ако некој ја прочита мојата приказна пред да однесе сакан човек на место со нумерирани соби, можеби ќе се премисли. А ако не се премисли, барем ќе знае дека постои пат назад.
Елена ја познавам уште од средно училиште. Од гимназијата **„Јосип Броз-Тито“ во Битола**. Беше 1969 година – јас, момчето од селото **Кукуречани**, син на земјоделец; таа, градска девојка, ќерка на двајца наставници.
Се вљубив во неа кога ни дадоа домашна задача по математика – задача за два воза што треба да се сретнат. Таа виде дека не разбирам, ми ја подаде тетратката под клупата и ми прошепоти:
„Не гледај кон професорот. Гледај овде.“
Во 1973 година се оженив со неа. И двајцата имавме по 22 години. Свадбата ја направивме во домот на културата во Кукуречани – осумдесет гости и музика што ја паметат сите до ден-денес.
Во 1976 година ни се роди синот **Александар**.
Јас работев 38 години во **ЕСМ**, прво како електромонтер, а потоа како раководител на екипа. Ноќни смени, дождови, студ во планините.
Елена беше учителка во основното училиште **„Коле Канински“**. Триесет и шест години им предаваше на првачиња.
„Учителката Елена“ – кај неа учеа две генерации деца од населбата. Денес нејзини поранешни ученици се лекари, инженери, таксисти.
Чичко Горан, човекот што нè возеше од домот – беше нејзин ученик во 1987 година.
Одгледавме едно дете. Куќата ја исплативме до крај во 1998 година. Ја испративме мајката на Елена во 2003 година и нејзиниот татко во 2007 – и двајцата во нивниот дом, во сопствениот кревет, како што доликува.
Добивме внуци – **Матеј** и **Ива**, децата на Александар.
До 2018 година имавме живот каков што имаат многу пристојни семејства. Работа, грижи, но и радости.
Потоа почна сè да се распаѓа.
Во 2019 година Елена почна да се жали на болки во колената. Имаше 67 години. Крцкаа, отекуваа, а наутро не можеше да ги свитка.
Во државната болница направија рендген и магнетна резонанца.
Пресудата беше јасна: артроза на колената, трет степен. Тешко оштетување на двете колена. Речиси без рскавица.
Докторот рече:
„Госпоѓо, имате две можности. Операција со вградување протеза – но листата на чекање е долга. Или таблети, физикална терапија и бастун. На ваши години, би ви препорачал да почекате.“
Нејзината пензија беше околу 16.000 денари. Мојата – 18.000. Вкупно триесет и четири илјади денари месечно.
Како да собереме пари за две операции?
И чекавме.
Тоа беше нашата прва грешка.
Купивме бастун. Потоа уште еден. Купувавме еластични стеги, масти и фластери. Ја носевме на физикална терапија и едвај ги покривавме трошоците.
Елена сè уште одеше. Полека, држејќи се за мене.
Сè уште подготвуваше сарма и домашни пити во недела.
Сè уште читаше историски книги – ги сакаше оние за **Гоце Делчев**, **Даме Груев** и **македонската револуционерна борба**.
Во 2021 година јас доживеав инфаркт.
Одеднаш.
Десет дена поминав на кардиологија. Излегов со три таблети дневно – до крајот на животот – и со забрана да кревам повеќе од пет килограми.
Елена тажно се насмевна:
„Владимир, сега и двајцата сме расипани. Ќе мора да се чуваме еден со друг.“
И се чувавме.
Две години.
Во 2023 година првпат падна во бањата.
Потрчав, ја кренав – и почувствував како ми снемува воздух. Срцето болно ми прескокна.
Се сетив на зборовите на кардиологот:
„Господине Владимир, не кревајте тежина. Никогаш.“
Елена тежеше 65 килограми.
Тоа не се пет.
Почнаа тешките месеци.
Елена повеќе не сакаше да излегува од дома – се плашеше да не падне. Престана со терапиите. Нозете ѝ отекуваа и добиваа темни дамки од колената до глуждовите. Течноста се собираше во зглобовите.
Наутро веќе не можеше сама да стане од кревет. Јас ја кревав, иако ме болеше во градите.
Почнав сè почесто да ја ставам таблетата под јазик. Кардиологот ми ја зголеми терапијата.
„Господине Владимир,“ ми рече, „правите физички напор. Тоа ве убива.“
Но како да не го правам?
Кој ќе ја крене Елена, ако не јас?
Александар – нашиот син – живее тука, во Битола, но на другиот крај од градот. Работи како инженер. Има сопруга, **Марија**, и две деца.
Доаѓа да нè види одвреме-навреме, најчесто во сабота. Носи намирници, разговара со мајка си, па во недела си заминува.
Не може повеќе од тоа.
И тој има свое семејство. Своја работа. Свој живот.
Во септември 2024 година, откако и јас еднаш паднав додека ја кревам Елена, Александар дојде заедно со Марија. Седнаа на кујнската маса. Александар ги стегаше дланките и рече:
— Тато, веќе не можеш. Ниеден од вас двајцата веќе не може. На мама ѝ треба постојана грижа од стручни лица. А ти... твоето срце е слабо. Ако ти паднеш, мама ќе умре. Ако мама падне додека не си покрај неа — исто.
Направи пауза. Погледна кон Елена, која лежеше во соседната соба. Го спушти гласот.
— Тато... мама стана товар што веќе никој не може да го носи. Ни ти, ни јас, ни Марија. Работиме по цел ден, не можеме секојдневно да доаѓаме. Има едно добро место во Битола, домот „Свети Јосиф“. Го посетив. Чист е. Има медицински персонал. Таму ќе има грижа дваесет и четири часа.
Зборот „товар“ ме удри во градите како камен.
Молчев.
Марија гледаше во шолјата кафе. Александар — во своите раце.
Прашав:
— Колку чини?
— Околу 35.000 денари месечно. Јас ќе плаќам, тато. Не грижи се.
Таа ноќ не спиев.
Ја гледав Елена како спие. Четириесет и осум години делевме ист кревет. Пет илјади ноќи, можеби и повеќе. А сега некој сакаше да нè раздели затоа што мојата сопруга станала... товар.
Елена го слушнала разговорот. Не спиела.
Следното утро мирно ми рече:
— Владимир, направи го тоа што го вели Александар. Не можам повеќе да те гледам како се уништуваш грижејќи се за мене. Јас имам 72 години. Ти имаш 73. Ако ти умреш пред мене — тогаш сигурно ќе завршам во дом, но без тебе. Подобро сега, додека двајцата сме живи.
Тогаш сфатив дека мојата сопруга повеќе сака да замине на место со нумерирани соби отколку да ме гледа како страдам.
Тоа е љубовта, си помислив.
Тоа е Елена.
На 12 ноември 2024 година ја однесов во домот во Битола.
Соба број 7. Прв кат. Железен кревет, бело ноќно шкафче, мал плакар и прозорец што гледаше кон дворот.
Нејзината цимерка беше баба Славка, 81 година, со деменција. Првата вечер четирипати ја повика мајка си. Потоа замолкна.
Александар остана еден час.
Остави кеса со овошје, едно ќебе од дома и мала икона на Пресвета Богородица — истата што Елена ја чуваше на своето шкафче во нашата спална соба.
Ме бакна во челото.
Ја прегрна Елена.
И си замина.
Го слушнав во ходникот како конечно заплака.
Потоа го слушнав автомобилот како тргнува.
Јас ја гледав Елена.
Елена ме гледаше мене.
Никој од нас не заплака таму.
Тоа беше најтешката работа што сум ја издржал во животот.
Седев покрај нејзиниот кревет сè додека една медицинска сестра нежно не ми рече дека времето за посета завршило.
Ја бакнав Елена во челото и ѝ реков:
— Ќе дојдам во сабота. Во единаесет часот. Секоја сабота. Прости ми, душо.
Си заминав.
Се вратив дома.
Креветот беше ненаместен, исто како што го оставивме наутро. Нејзините чевли стоеја покрај вратата. Бањарката беше префрлена преку столот. Очила ѝ беа на масата, до книгата што ја читаше — книга за Гоце Делчев, отворена на страница 184, обележана со хартиено марамче.
Ја положив главата на нејзината перница.
И за првпат по педесет години — таму, на свои седумдесет и три години, во ноември, во празната куќа — плачев повеќе отколку кога ми почина мајка ми.
Сабота, единаесет часот.
Така живеев пет месеци.
Дождови. Студ.
Секојпат носев бурек од пекарницата на аголот. Носев мандарини. Носев списанија, бидејќи Елена сакаше да чита за телевизиски серии и животни приказни.
Останував час и половина.
Потоа си одев.
Елена ме испраќаше од прозорецот на првиот кат.
Ја креваше раката.
Јас ѝ мавтав од дворот.
Медицинската сестра, сестра Јасмина, добра жена од Битола, секогаш ми велеше:
— Господине Владимир, ве чека уште од четврток.
И јас си одев.
Во вториот месец Елена престана да чита.
Книгата за Гоце Делчев што ѝ ја однесов стоеше една недела на шкафчето.
Не ја отвори.
Потоа тивко ми рече:
— Владимир, однеси ја назад дома. Овде не можам да читам.
Во третиот месец престана да зборува.
Седеше со погледот вперен во прозорецот, со рацете врз ќебето и одговараше само со „да“ или „не“.
Јас ѝ раскажував што се случува во маалото — кој починал, кој добил дете, што се случило во црквата.
Таа само ја помрднуваше главата.
Кога ќе си заминев, ги затвораше очите.
На крајот од март сестра Јасмина ми рече:
— Господине Владимир, Елена веќе не јаде како порано. Полека згаснува. Сум го видела тоа многупати. Разговарајте со директорката.
Директорката повика доктор.
Постар човек, кој доаѓаше во домот двапати месечно.
Напиша рецепт со шест различни таблети.
Антивоспалителни.
Омепразол.
Калциум.
Антидепресив.
Витамини.
На ноќното шкафче на Елена стоеше чинивче со шест видови апчиња.
Ги земаше наутро и навечер.
Но ништо не се менуваше.
Нозете останаа исто отечени.
Истите темни дамки.
Погледот — исто толку изгаснат.
И јас дома се распаѓав.
Не јадев.
Пиев чај и јадев парче леб со домат и сирење.
Кардиологот ми рече на една контрола:
— Господине Владимир, ако продолжите вака, ви остануваат уште две години.
Тогаш сфатив дека ако умрам пред Елена — Александар ќе ја остави таму.
Засекогаш.
Тоа веќе не беше „само привремено“.
Тоа беше до крајот на нејзиниот живот.
На 2 април 2025 година, во среда, ми се јави Никола.
Внукот на Елена. Синот на нејзината помлада сестра, Весна.
Никола имаше 38 години, живееше во Скопје и беше магистер по фармација.
И него го имавме чувано едно лето, во 1995 година, кога Весна имаше операција.
— Чичко Владимир, мајка ми ми кажа дека тетка Елена е во дом. Како е?
— Никола... лошо е, синко. Веќе не зборува.
Настана тишина.
— Чичко, слушајте ме внимателно. Има еден млад доктор. Се презива Аларкон, има околу триесет години. Посетува домови за стари лица низ различни земји и работи со луѓе што сите ги отпишале. Развил крема за зглобови и артроза заедно со истражувачки центар. Јас ја проучував формулата како фармацевт. Сериозна е. Вистинска е.
— Крема? Никола, докторите велат дека кај Елена единствено решение е протеза.
— Чичко, многумина само го повторуваат она што го научиле пред четириесет години. Во формулата има глукозамин, хондроитин, колаген тип II, хијалуронска киселина, босвелија и МСМ. Формула што делува локално, таму каде што е најпотребно.
Побарав повеќе детали.
Никола ми испрати линк преку Вибер.
Речиси еден час го читав текстот.
Гледав фотографии од докторот — млад човек со благ поглед, во бел мантил, држејќи за рака постара жена од дом.
Читав за илјадници луѓе што ја користеле терапијата.
За подобрувања кај тешка артроза.
За намалување на болката.
Но најмногу ми остана една реченица:
„Доктор Аларкон ја започна својата работа со старите луѓе во домовите. Со оние што веќе никој не се обидуваше да ги лекува.“
Со оние што веќе никој не се обидуваше да ги лекува.
Како Елена.
Нарачката ја направив истата вечер. Плаќање при достава, на курир. Попуст од 50% — програма за поддршка на лица од трета возраст. Пристигна за четири дена, директно дома во Битола.
Следната сабота ја однесов кремата во домот. Во ранецот, покрај бурекот и мандарините — една туба крема.
Влегов во соба број 7. Елена лежеше во креветот, свртена кон прозорецот, со ќебето до градите. Ја извадив тубата и ѝ реков:
— Елена, слушни ме. Никола, твојот внук, ми препорача. Крема е од еден млад доктор што посетува домови како овој. Сакам да пробаме. Ти не зборувај ништо, не мрдај — јас ќе ти ја ставам на колената, наутро и навечер. Сестра Јасмина ќе ми помогне. Ако за две недели нема никаква промена — толку, барем сме се обиделе.
Елена ја сврте главата. Долго ме гледаше. Потоа рече многу тивко:
— Владимир, прави што сакаш. Мене веќе ми е сè исто.
Солзи ми потекоа по лицето.
„Мене веќе ми е сè исто“ — мојата Елена, учителката со 36 години стаж, жената што читаше книги за Гоце Делчев, жената што во 1969 ме научи како да ја решам задачата со возовите — ми велеше дека веќе ѝ е сè исто.
Почнавме уште истиот ден. Сестра Јасмина ми помогна. Ѝ ја нанесов кремата на двете колена. Нежно масирав две минути, додека не се впи. Мирисаше на ментол и арника. Елена ги затвори очите. Не рече ништо.
Пред да си заминам, оставив четири туби на ноќното шкафче.
— Јасмина, те молам. Наутро и навечер. Пет минути при секое нанесување.
Таа ми ја стисна раката.
— Господине Владимир, ќе направам така.
Следната сабота влегов во соба број 7. Елена беше поткрената, седната во креветот, со ќебето врз колената. За првпат по три месеци.
Ме погледна со поинакви очи — живи, будни.
— Владимир. Дојди овде.
Пријдов. Седнав на креветот. Ме фати за рака и тивко ми рече:
— Колената ми се оладија. Разбираш? Веќе не ме печат. Наутро веќе не ми се вкочануваат како порано.
Почнав да плачам. Елена ми ја стисна раката. Сестра Јасмина, која стоеше на вратата, исто така плачеше.
Третата сабота — Елена сама одеше од креветот до прозорецот. Пет чекори. Полека, но без да се потпира. Темните дамки сè уште беа таму, но беа посветли.
Четвртата сабота — купив мало шише сок од јаболко и две пластични чаши од продавничката до домот. Седнавме двајцата на работ од креветот и наздравивме.
Елена рече:
— Владимир, сакам дома.
Шестата сабота — Елена сама се симна по скалите, од првиот кат до дворот. Одевме заедно, држејќи се за рака, сè до портата.
Директорката нè виде и пријде.
— Госпоѓо Елена, што правите? Добро ли сте?
Елена ѝ одговори:
— Вежбам. Си одам дома.
Директорката ме повика во канцеларија. Ме праша што се случува. Ѝ раскажав сè — за Никола, за младиот доктор, за кремата. Слушаше внимателно. Погледна низ прозорецот. Потоа рече:
— Господине Владимир, јас работам овде четиринаесет години. Никогаш не сум видела жена вака да се врати на нозе. Ви честитам. А за тој млад доктор... да, имам слушнато. Минатиот месец помина и кај нас. Остави неколку туби за една пациентка од соба 14. Таа жена — баба Цветанка — денес оди без дубак.
Прашав:
— Директорке, кога можам да ја однесам Елена дома?
— Кога сакате. Вашата сопруга не е затворена овде. Поднесувате барање за отпуст, јас го потпишувам, го плаќате остатокот од месецот однапред, и готово.
Четврток, 17 април. Отидов во домот не во сабота, туку во четврток. Во канцеларијата на директорката влегов во 10:30. Го потпишав барањето за отпуст. Го платив остатокот од месецот — 12.000 денари, колку што остануваше за април.
Се качив на првиот кат.
Соба број 7.
Елена седеше на работ од креветот, облечена — сестра Јасмина ѝ помогнала. Две недели претходно ѝ реков:
— Елена, во четврток доаѓам. Во четврток те носам дома.
И таа се подготвила.
Имаше мало куферче, иконата на Пресвета Богородица во рака и книгата за Гоце Делчев покрај себе.
Сестра Јасмина се обиде да ме запре на вратата — повеќе поради протокол.
— Господине Владимир, ама процедурата...
Ѝ ја ставив во рака потпишаната отпусна листа.
Погледна.
Се насмевна.
И нè прегрна двајцата.
Пет чекори до вратата. Елена одеше сама.
Пет чекори до скалите. Елена се симна држејќи се за оградата.
Пет чекори до дворот.
Чичко Горан — нејзиниот поранешен ученик од 1987 година — нè чекаше со таксито.
Долго ја гледаше Елена.
— Учителке... фала му на Бога.
Ја „украдов“ сопругата од таму.
Стигнавме дома во 11:40. Елена влезе во куќата. Застана една минута на прагот. Го вдиша мирисот на својот дом.
Отиде во спалната соба, седна на својата страна од креветот и ја стави раката врз перницата. Тивко заплака.
Јас стоев на вратата и ја гледав.
Четириесет и осум години го делевме тој кревет.
И сега, по пет месеци — повторно беше наш.
Таа вечер заедно направивме сарма. Елена ме учеше — јас, несмасен, веќе бев научил да помагам. Таа ги виткаше листовите. Јас го подготвував месото. Во девет навечер тенџерето беше на шпоретот. Во десет седевме двајцата на кујнската маса, под светлото на старата ламба.
Елена рече:
— Владимир, твоите сарми се криви. Ама ми се допаѓаат.
Поминаа четири месеци откако се врати дома.
Елена секој ден шета низ паркот во маалото. Еден час наутро. Колената ѝ се виткаат нормално. Крцкањето исчезна. Темните дамки исто така исчезнаа, кожата повторно ѝ доби здрава боја, како кај жена за која некој се грижи.
Повторно чита.
Ја заврши книгата за Гоце Делчев и почна една за Даме Груев.
Во недела прави сарма и пити.
Се качува по трите ката по скали, без лифт.
И уште нешто: се насмевнува. Секое утро кога ќе ги отвори очите.
А тоа — само тоа — за човек од 74 години е сè.
И јас почнав да ја користам кремата. На грбот. И мене ме болеше половината од толку кревање на Елена. По три недели се наведнав и сам си ги врзав врвките на чевлите, без да се држам за ништо.
Кардиологот минатата недела ми го измери притисокот: од 165/95 паднал на 138/82.
— Господине Владимир, што направивте?
Му раскажав.