Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Македонка сум и христијанка затоа што до сега сум морала да бидам. Од никогаш не сум била страсна приврзаничка кон религијата, само знаев дека имам нешто што ми е наметнато и мора да го носам со себе и да го празнувам..Како растев, почнав сама да се усмерувам што и како сакам во животот, а во тој список НЕ влезе христијанството.
Некаде пред 18тиот роденден се запознав со сегашниот дечко- турчин, муслиман и во животот посреќна не сум била.Чесен е, со добра душа и чисти мисли- човек во вистинска смисла, а тоа е за мене најважно. Не сме националисти, немаме предрасуди, правиме компромиси, ама пред се ни е љубовта и почитта а по нив доаѓа религија (ако чувствуваме дека постои..). Време е да излеземе од минатото, кога најважно било да се пофали мама пред роднините макар и да е чедото несреќно.
Такашто,гледиштата наши ограничени сите си го знаеме и да се надеваме дека таков нема да остане. Во сите идни планови влегува едно добропознато "Да не речат комшиите..."
Од друга страна, нели секоја од религиите ја проповеда ЉУБОВТА како нешто најзначајно, основно, водечка сила? Зошто да се делиме.. Се додека сме ЛУЃЕ сите сме ИСТИ!
Се супер, мило ми е што си се сакате со дечко ти, и не сте закоравени во размислувањата.
Е сега, зошто јас сум особа што гледа скоро се на долг рок, (може е некогаш добро, некогаш лошо тоа) сте збореле со дечко ти што понатака? Т.е дали вашата врска ќе добие некоја титула? Ко брак, да речеме?
Љубов ко љубов, не дека не верувам во неа, али дека љубовта можела се да надмине, тоа мало сутра. А и батали комшиите, никому не му е гајле за нив, јас моите не ги ни знам кои се.
Али ако дојде време за нешто посериозно, што мислиш, што би било?
Проблемот е што иако тој или ти не сте религиозни и љубовта ви цути, неговите се религиозни? Значи ако дојде до нешто посериозно, 99% неговите би барале ти да смениш вера, не тој.
Ако тоа нешто се прерипа, тогаш супер.
Ако не, ти си заебаната.
Тоа е причината ради која јас лично сум против вакви врски. Не дека не може да се успее, туку ради тоа што другата страна си ја сака и почитува повеќе религијата од нас, кои мислиме дека љубовта нема граници. Е има, добро утро, али кој да сфати.

Пример. Моја познаничка од моја генерација одеше скоро 2 години со муслиман. Се фино, сите дознаа што како. Не е битно тоа. Битното е дека детето после 2 години и кажа дека меѓу нив не можело да биде ништо озбилно, зашто неговите не го дозволувале тоа, а и таа морала да смени секако религија.
Е сега, како да не кажам дека е глупа, кога отпочеток, пред да влегува во врска со овој, не и светнало тоа? Ко демек, големата љубов или страст надвладеала. Жими таквото.
Не размислуваат луѓето за некои работи што ги прават, а после ќе се каат. Типкава у велико се кае за времето поминато со муслиманов иначе.

Реалноста е една, а утопијата е друго. Првава постои, другава не.

Дениција

on my eighth life
Член од
17 март 2014
Мислења
241
Поени од реакции
899
Вака напишано звучи супер - право на избор, демократија, 21. век и таквимити муабети. Реалноста е друга.

Се гледав со дечко муслиман неколку месеци. Никогаш не прерасна во врска затоа што не дозволив да прерасне. Не дозволив да прерасне затоа што не сакам да почнувам нешто на кое предвреме му го знам крајот. Јас сум многу либерална и не сум религиозна, не беше ни тој. Ама ако се` уште верувате во муабетите „љубовта нема граници“, „ако се сакаме ќе ни успее“ и слично, имам вести за вас. Љубовта понекогаш не е доволна.

За жал, знам повеќе ситуации кога не успеало отколку кога успеало. Можеби ако се борите ќе ви успее, но и двајцата треба да бидете спремни да преминете преку многу работи за тоа. Лично јас, не сакам врските да ми бараат многу труд, туку спонтано да ми се провлекуваат низ живеачката. Решив да прекинам затоа што целата ситуација почна да ме замара. Супер за девојката погоре која е убедена дека љубовта секогаш доаѓа пред религијата, но припадниците на исламот, особено како малцинство, многу ретко ставаат нешто друго пред религијата. Овде воопшто не зборувам за што ќе речат комшиите или познаниците, одамна престанав да се грижам за што останатите мислат. Зборувам за практични проблеми кои ќе настанат меѓу вас двајца кога ќе треба да стапите во брак или да го именувате вашето прво дете. Не велам дека е невозможно, но бара многу компромиси и трпение. Ви посакувам многу среќа.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Вака напишано звучи супер - право на избор, демократија, 21. век и таквимити муабети. Реалноста е друга.

Се гледав со дечко муслиман неколку месеци. Никогаш не прерасна во врска затоа што не дозволив да прерасне. Не дозволив да прерасне затоа што не сакам да почнувам нешто на кое предвреме му го знам крајот. Јас сум многу либерална и не сум религиозна, не беше ни тој. Ама ако се` уште верувате во муабетите „љубовта нема граници“, „ако се сакаме ќе ни успее“ и слично, имам вести за вас. Љубовта понекогаш не е доволна.

За жал, знам повеќе ситуации кога не успеало отколку кога успеало. Можеби ако се борите ќе ви успее, но и двајцата треба да бидете спремни да преминете преку многу работи за тоа. Лично јас, не сакам врските да ми бараат многу труд, туку спонтано да ми се провлекуваат низ живеачката. Решив да прекинам затоа што целата ситуација почна да ме замара. Супер за девојката погоре која е убедена дека љубовта секогаш доаѓа пред религијата, но припадниците на исламот, особено како малцинство, многу ретко ставаат нешто друго пред религијата. Овде воопшто не зборувам за што ќе речат комшиите или познаниците, одамна престанав да се грижам за што останатите мислат. Зборувам за практични проблеми кои ќе настанат меѓу вас двајца кога ќе треба да стапите во брак или да го именувате вашето прво дете. Не велам дека е невозможно, но бара многу компромиси и трпение. Ви посакувам многу среќа.
Не е малце контрадикторен болдот?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
чекај да се омажиш и да го родиш Сулејман па пак ќе правиме муабет ;)
Што ако ти се омажиш со Олимпија, и направиш Александар Македонски и овој потоа да се претвори во Љупчо Ѓорѓиески на пример?

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Што ако ти се омажиш со Олимпија, и направиш Александар Македонски и овој потоа да се претвори во Љупчо Ѓорѓиески на пример?
А што би било кога ти не би се родил?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.831
Поени од реакции
12.330
Немам никаква примедба на бракот на ќерка ми / сестра ми, со Албанец или било која друга нација и религија, пошто откога некој ќе се покрсти, тој може да ми е како брат.
мало сјутра, познавајќи ги луѓето низ населба, доселбите, верските објекти кои никнаа преку ноќ и случувањата овие 30-35 години.
Може ние да изигруваме свецки љуге, наднационални, надрелигиски ама тоа во вакви средини се злоупотребува од другите националности и религии. Дури и да се занемари со партнерот овие услови за постојана врска или брак, роднините не забораваат. А без роднини не знам дали може да се живее. И ако исклучиме странство, каде во кое место.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.568
мало сјутра, познавајќи ги луѓето низ населба, доселбите, верските објекти кои никнаа преку ноќ и случувањата овие 30-35 години.
Може ние да изигруваме свецки љуге, наднационални, надрелигиски ама тоа во вакви средини се злоупотребува од другите националности и религии. Дури и да се занемари со партнерот овие услови за постојана врска или брак, роднините не забораваат. А без роднини не знам дали може да се живее. И ако исклучиме странство, каде во кое место.
Ако Албанецот го прифатил Исус Христос за свој личен спасител, ја ќе му бидам роднина и мојата фамилија ќе му биде фамилија.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Се гледав со дечко муслиман неколку месеци. Никогаш не прерасна во врска затоа што не дозволив да прерасне.
Чисто ме интересира, дали на следниот дечко му кажа дека неколку месеци скришум се ебеше со муслиман, и како тој изреагира на тоа?

Дениција

on my eighth life
Член од
17 март 2014
Мислења
241
Поени од реакции
899
Чисто ме интересира, дали на следниот дечко му кажа дека неколку месеци скришум се ебеше со муслиман, и како тој изреагира на тоа?
Чисто да ти ја задоволам љубопитноста (затоа што прашањето не е никако поврзано со темата), и погоре напоменав дека само излеговме заедно неколку пати (во јавност, не знам каде прочита скришум). Не се ебам со луѓе со кои не сум во врска. Мојот сегашен дечко знае дека сум излегла (и сум се бакнала, ох колку скандалозно!) со муслиман и тој не му пречи ни помалку, ни повеќе од било кои мои други претходни партнери.

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Чисто да ти ја задоволам љубопитноста (затоа што прашањето не е никако поврзано со темата), и погоре напоменав дека само излеговме заедно неколку пати (во јавност, не знам каде прочита скришум). Не се ебам со луѓе со кои не сум во врска. Мојот сегашен дечко знае дека сум излегла (и сум се бакнала, ох колку скандалозно!) со муслиман и тој не му пречи ни помалку, ни повеќе од било кои мои други претходни партнери.
OK, требаше да се ебеш, па потоа да ја тестираш либералноста на околината. Сигурен сум дека на твоите следни партнери трендафили на газот би им израснале од среќа...

Дениција

on my eighth life
Член од
17 март 2014
Мислења
241
Поени од реакции
899
OK, требаше да се ебеш, па потоа да ја тестираш либералноста на околината. Сигурен сум дека на твоите следни партнери трендафили на газот би им израснале од среќа...
Никаде не реков дека нашата околина е либерална, многу добро гледам каква е ситуацијата. Сепак, доколку сум во врска со партнер од друга религија, овие проблеми за мене би биле второстепени и многу потешко би се справувала со неговите религиозни обреди, на пример, отколку со коментарите од нашата нелиберална околина.

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Ќе немаше кој да ти ја зачепува ариевската муцка.
ти можеш само на мајка ти да и ја зачепиш муцката[DOUBLEPOST=1396345709][/DOUBLEPOST]
Никаде не реков дека нашата околина е либерална, многу добро гледам каква е ситуацијата. Сепак, доколку сум во врска со партнер од друга религија, овие проблеми за мене би биле второстепени и многу потешко би се справувала со неговите религиозни обреди, на пример, отколку со коментарите од нашата нелиберална околина.
Лажеш ,ебала си се ,мора да си пробала сечен

Kajgana Shop

На врв Bottom