Будизам

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Немам желба да контрам, ти се поставуваш со фалични аргументи.
Дали според твојава логика, моите деца треба да ги приморам да бидат телемити, бидејќи се родиле во такво семејство?
Фалични според тебе.
А твоите родители како телемит ли те воспитувале, или си станал отпосле.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Фалични според тебе.
А твоите родители како телемит ли те воспитувале, или си станал отпосле.
Не одговарај на прашање со прашање. Дали според тебе, моите деца треба да ги терам да бидат телемити, затоа што ќе се родат во такво семејство?

Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Не одговарај на прашање со прашање. Дали според тебе, моите деца треба да ги терам да бидат телемити, затоа што ќе се родат во такво семејство?
Родителите се секогаш должни да ги учат децата на принципите и вредностите во кои тие веруваат, а понатамо се должни да остават децата сами да си го изберат патот, па макар тоа и да не му се допаѓа на родителот.
Слободната воља е токму тоа, можност за секој сам да си го бира патот, и мислам дека тоа требе да ти биде јасно барем на тебе, цело време зборувате за слободна воља и нејзина примена во пракса.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Родителите се секогаш должни да ги учат децата на принципите и вредностите во кои тие веруваат, а понатамо се должни да остават децата сами да си го изберат патот, па макар тоа и да не му се допаѓа на родителот.
Слободната воља е токму тоа, можност за секој сам да си го бира патот
, и мислам дека тоа требе да ти биде јасно барем на тебе, цело време зборувате за слободна воља и нејзина примена во пракса.
Па тоа и ми е поентата - болдот, затоа сметам дека е апсурдно да се тврди дека дека детето мора или треба по дифолт да верува или да биде тоа што биле и неговите родители.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ако твоите родители те воспитувале во некоја религија а ти потоа си преминал во секта, тогаш не не си ја послушал Божјата волја и си отпаднал, значи не е во ред и децата си да ги учиш во отпадништво.

Последно уредено:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Ако твоите родители те воспитувале во некоја религија а ти потоа си преминал во секта, тогаш не не си ја послушал Божјата волја и си отпаднал, значи не е во ред и децата си да ги учиш во отпадништво.
.

(y) Така е!
Пред се’ ако сектата е спротивставена на Вистината!

Додека, ако јас и мојата заедница учиме и практицираме нешто што не е потполно аналогно на Учењето и Практицирањето на Евангелието БОЖЈЕ (Исус Христос) посведочено од вистинските Апостоли, а моите деца поради таа моја (наша) забеганост ќе се одделат (сектираат) од нас, со цел како повеќе би се доближиле до Господа , тогаш јас (ние) би требал(е) да се радувам(е) за тоа нивно “одпадништво“ ("секташтво")!

Не го направи ли истото Господ Исус Христос, а по Него и сите вистински Апостоли!?

Затоа излезете од нивната средина и одделете се!” Вели Господ ...!
(2 Коринт. 6:17)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас не сум во секта, јас сум иницијант во окултен - езотериски Ред.
Ако веќе сакаш да споредуваме и ако видиш кои се дефинициите за секта, тогаш христијанството итекако одговара на дефиницијата.
Секта е религиозна заедница, која се одвоила од веќе постоечка верска или религиозна заедница, и обично религијата од која е произлезена не ја признава.
Ова е дефиницијата, провери самиот ако сакаш.
Е сега, христијанството настанува преку одвојување од Јудеизмот, превземајќи дел од неговите верувања и модифицирајќи ги истите. Јудеизмот не го признава христијанството и не се согласува со неговите позиции. Што значи, останува заклучокот дека христијанството е секта на јудеизмот, и е отпадната религија.

Последно уредено:
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Будизмот е Чист атеизам, а исто мислеЊе имаат со исламот или бар слиЧно Што Буда рекол ,, ЖЕНИТЕ СЕ ЗЛИ, ЖЕНИТЕ СЕ ГЛУПИ, ЖЕНИТЕ СЕ ЗАВИДЛИВИ, О АНАНДА,, и плус вика, коа ќе видиш некоја згодна цура, одма помисли дека има испод кожата, крв, вени, бубрези, дебело црево и фекалии унутра и одма ќе ти се згади, и најубаата ако ја глеаш ко ренген испод кожата крвишта... е ова ми е од две книги од мал милион кој сум ги простудирал за Будизмот.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Јас не сум во секта, јас сум иницијант во окултен - езотериски Ред.
Ако веќе сакаш да споредуваме и ако видиш кои се дефинициите за секта, тогаш христијанството итекако одговара на дефиницијата.
Секта е религиозна заедница, која се одвоила од веќе постоечка верска или религиозна заедница, и обично религијата од која е произлезена не ја признава.
Ова е дефиницијата, провери самиот ако сакаш.
Е сега, христијанството настанува преку одвојување од Јудеизмот, превземајќи дел од неговите верувања и модифицирајќи ги истите. Јудеизмот не го признава христијанството и не се согласува со неговите позиции. Што значи, останува заклучокот дека христијанството е секта на јудеизмот, и е отпадната религија.
Си ги измешал поимите секта и религија, препрочитај пак. Христијанството е Религија.
Мојот одговор на прашањето ти беше ’’Ако твоите родители те воспитувале во некоја религија а ти потоа си преминал во секта, тогаш не не си ја послушал Божјата волја и си отпаднал, значи не е во ред и децата си да ги учиш во отпадништво’’. Еве сега штом велиш дека не е секта тогаш замени го со езотериски Ред.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Си ги измешал поимите секта и религија, препрочитај пак. Христијанството е Религија.
Мојот одговор на прашањето ти беше ’’Ако твоите родители те воспитувале во некоја религија а ти потоа си преминал во секта, тогаш не не си ја послушал Божјата волја и си отпаднал, значи не е во ред и децата си да ги учиш во отпадништво’’. Еве сега штом велиш дека не е секта тогаш замени го со езотериски Ред.
Не су измешал јас ништо, секта е верска заедница или група која се одвојува од веќе постоечка верска заедница и обично религијата од која произлегла не ја признава новоформираната религија. Не сум ги правел јас дефинициите за тоа што е секта, постоеле многу пред јас дури и да се родам.
Тоа што ти си ја имаш мувата на капата поради таа дефиниција, не сум ти јас виновен. Христијанството произлегува од Јудеизмот, а Јудеизмот не го признава христијанството....тоа ти е, сакал нејќел припаѓаш на секта.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Не су измешал јас ништо, секта е верска заедница или група која се одвојува од веќе постоечка верска заедница и обично религијата од која произлегла не ја признава новоформираната религија. Не сум ги правел јас дефинициите за тоа што е секта, постоеле многу пред јас дури и да се родам.
Тоа што ти си ја имаш мувата на капата поради таа дефиниција, не сум ти јас виновен. Христијанството произлегува од Јудеизмот, а Јудеизмот не го признава христијанството....тоа ти е, сакал нејќел припаѓаш на секта.
Не си прочитал, Христијанството е религија, а не секта. Прочитај што е религија а што секта па ќе видиш каде припаѓа Христијанството. Очигледно си ја прочитал само дефиницијата за секта.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не си прочитал, Христијанството е религија, а не секта. Прочитај што е религија а што секта па ќе видиш каде припаѓа Христијанството. Очигледно си ја прочитал само дефиницијата за секта.
Сум ја прочитал, за Јудеизмот Христијанството е секта, бидејќи произлегува од него, а Јудеизмот не го признава Христијанството, т.е не се согласува со модификациите и толкувањата кои тоа ги направило.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Сум ја прочитал, за Јудеизмот Христијанството е секта, бидејќи произлегува од него, а Јудеизмот не го признава Христијанството, т.е не се согласува со модификациите и толкувањата кои тоа ги направило.
Порано кажа ’’Ако веќе сакаш да споредуваме и ако видиш кои се дефинициите за секта, тогаш христијанството итекако одговара на дефиницијата’’
А сега велиш според Јудеизмот. Тука сум согласен според нив може да е , но не според дефиниција.
Ме радува твојот напредок(y).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Порано кажа ’’Ако веќе сакаш да споредуваме и ако видиш кои се дефинициите за секта, тогаш христијанството итекако одговара на дефиницијата’’
А сега велиш според Јудеизмот. Тука сум согласен според нив може да е , но не според дефиниција.
Ме радува твојот напредок(y).
Па мора да биде секта во однос на религијата од која произлегува, сигурно нема да биде секта во однос на самата себе.

Kajgana Shop

На врв Bottom